Nacisté - Hitler, Goebbels, Himmler, Göring…

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
21-40 z 669
1 2 3 4 5 >>
Po
pavelsulista 21.9.2013 11:53 - č. 741
pavelsulista
spelter napsal v č. 740:
"ale otázka by spíš měla znít, jestli kdokoli jiný na Mengeleho místě by dělal totéž, jen proto, že má tu příležitost?"
Já si myslím, že by to dělal. Samozřejmě je třeba asi brát ohled na charakter člověka, takže to určitě může sehrát svojí roli, ale v kombinaci s tím, že v té době to vlastně bylo legální, tak si myslím, že by to dělal i někdo jinej.
spelter 20.9.2013 08:17 - č. 740
spelter
andy22 napsal v č. 738:
"Přesto nevím, jestli by Mengele za jiných okolností ( zjednodušeně řečeno kdyby se k moci nedostal Hitler ) pitval živé lidi či prováděl svoje pokusy. S největší pravděpodobností předpokládám, že ne. Stejně jako by se třeba Rudolf Hoss nestal velitelem Osvětimi a nevím jestli něco napovídá tomu, že by za jiných okolností nežil řádný život."
To je trošku divná logika, ne? Jistě, že nebýt toho, že se k moci dostal Hitler (a u té moci si vedl tak, jak si vedl), se nemohl Mengele dostat ke svým "experimentům" apod., ale otázka by spíš měla znít, jestli kdokoli jiný na Mengeleho místě by dělal totéž, jen proto, že má tu příležitost?
pavelsulista 19.9.2013 22:47 - č. 739
pavelsulista
andy22 napsal v č. 738:
"Přesto nevím, jestli by Mengele za jiných okolností ( zjednodušeně řečeno kdyby se k moci nedostal Hitler ) pitval živé lidi či prováděl svoje pokusy. S největší pravděpodobností předpokládám, že ne."
Já taky zastávám názor, že ne a to že jsme se bavili o "klaďasech" znamená opravdu jenom obrazně.
andy22 19.9.2013 15:48 - č. 738
Členem nacionalistických ( s velmi často antisemickým a rasistickým akcentem ) organizací a stran byl tehdy v Německu ( 1918-1933 ) kde kdo. A pomalu bych řekl, že ne jen v Německu, ale byla tím protkána celá Evropa. Koneckonců Hitler se v podstatě ve všem co hlásal inspiroval u jiných.

Málokdo to ale bral tak vážně, aby si dovedl představit, že bude házet likvidovat lidi takovým způsobem, jako se to stalo.

Ona to byla vůbec doba vzestupu a pádu různých rasových teorií a výzkumů což se posléze ukázalo prostě jako slepá ulička.

Přesto nevím, jestli by Mengele za jiných okolností ( zjednodušeně řečeno kdyby se k moci nedostal Hitler ) pitval živé lidi či prováděl svoje pokusy. S největší pravděpodobností předpokládám, že ne. Stejně jako by se třeba Rudolf Hoss nestal velitelem Osvětimi a nevím jestli něco napovídá tomu, že by za jiných okolností nežil řádný život.
Honza M. 19.9.2013 14:19 - č. 737
Honza M.
andy22 napsal v č. 732:
"Kupříkladu ten Mengele by byl nejspíš úplně normální lékař."
Kupříkladu ten Mengele byl už na počátku studií členem antisemitských organizací (Grossdeutscher Jugendbund). Dávno před válkou se zabýval antropologií se zaměřením na eugeniku a "rasovou hygienu". Výsledky svých osvětimských pokusů na dvojčatech posílal svým někdejším učitelům a kolegům na Kaiser-Wilhelm-Institutu. Ačkoliv tam on se nikdy nedostal, protože byl spíš sběratelem kuriozit, než systematickým vědcem.

Němci obecně nemají moc rádi, když se někdo šťourá v tom, co dělali němečtí lékaři v letech 1933-1945. Ačkoliv Verschuer (Mengeleho doktorandský konzultant) prováděl experimenty s dvojčaty vlastně už na konci 20. let (pravda, tehdy ještě v rámci legálních a etických měřítek).
Hans_7120 19.9.2013 13:03 - č. 736
Hans_7120
andy22 napsal v č. 734:
"Takže znovu, bez toho abych to nějak omlouval je dobré se nad tím zamyslet i trochu jinak než že to byli prostě ti zlí, hloupí a vyšinutí jedinci. Pokud bychom to viděli jen tak zjednodušeně, nikdy bychom nedokázali podobným excesům předejít, protože bychom neznali příčinu."
Nikdo netvrdí, že bychom je měli vidět jako nějké démony, ale bavit se o těchto lidech jako o "klaďasech"mi přijde přinejmenším jako divné.
andy22 napsal v č. 732:
"Chci tím říct jen to, že i mnoho z nás (myšleno abstraktně) kdyby "mělo příležitost" by bylo schopno lecčeho. A jen díky tomu, že žijeme normální životy budeme úplně "normální". Nebýt nacismu, tak i naprostá většina těch největších bestií prožije naprosto normální život bez toho, aby někde vraždili nebo dělalo nějaké nekalosti a bez toho, aby se negativně zapsali do historie. Kupříkladu ten Mengele by byl nejspíš úplně normální lékař."
To je sice nejspíš pravdivá teorie nicméně je to pouze teorie, kdežto v případě zde probíraných lidí je to fakt který JE hodný nekompromisního odsouzení. Nepochybuji o tom, že soukromý život měly některé tyto osoby v perfektním pořádku. Bohužel ta druhá stránka jejich charakterů toto dokonale zastíní. Navíc naprostá většina těch lidí to dělala dobrovolně ve většině případu pro karierní postup. Nenamlouvejme si, že to bylo pouze dobou a režimem i v té době se našli lidé kteří se s tím nestotožnili natož aby tomu vycházeli vstříc jako např. zmiňovaný Mengele.
pavelsulista 19.9.2013 09:49 - č. 735
pavelsulista
andy22 napsal v č. 734:
"Příležitost dělá zloděje. Když si vypůjčíme slova filozofa Bernarda Williamse, o naší morálce rozhoduje to, kde jsme a za jakých okolností. Bez toho, že bych chtěl kohokoli omlouvat se kloním k tomu, že tito lidé byli v nesprávný čas na nesprávném místě a nechali se zatáhnout do víru událostí. Je jednoduché to odsoudit s tím, že měli mít zábrany, protože slušný člověk by je mít měl. Já říkám, mnoho a mnoho lidí, kteří v běžném životě ty zábrany na první pohled mají by je ztratilo ihned, jak by se tomu naklonily okolnosti. Jen proto, že se okolnosti za jejich života nikdy nezmění, nijak nevybočují. To není jen o nacismu, ale třeba o tom, jak se lidé zachovají v krizových situacích. A je taky potřeba si připomenout, že za normální považujeme to, co je legální a co nám je státem a společností předkládáno jako správné. Co bylo v nacistickém Německu legální a dokonce státem vynucováno asi víme. V tom vidím důvod toho, proč to byli na jednu stranu lidé naprosto normální a z druhé straně mince dokázali zlikvidovat statisíce lidí a brát to jako svojí práci, stejně jako třeba účetní. Takže znovu, bez toho abych to nějak omlouval je dobré se nad tím zamyslet i trochu jinak než že to byli prostě ti zlí, hloupí a vyšinutí jedinci. Pokud bychom to viděli jen tak zjednodušeně, nikdy bychom nedokázali podobným excesům předejít, protože bychom neznali příčinu."
Souhlas s každým písmenem textu.
andy22 19.9.2013 09:20 - č. 734
Příležitost dělá zloděje. Když si vypůjčíme slova filozofa Bernarda Williamse, o naší morálce rozhoduje to, kde jsme a za jakých okolností. Bez toho, že bych chtěl kohokoli omlouvat se kloním k tomu, že tito lidé byli v nesprávný čas na nesprávném místě a nechali se zatáhnout do víru událostí. Je jednoduché to odsoudit s tím, že měli mít zábrany, protože slušný člověk by je mít měl. Já říkám, mnoho a mnoho lidí, kteří v běžném životě ty zábrany na první pohled mají by je ztratilo ihned, jak by se tomu naklonily okolnosti. Jen proto, že se okolnosti za jejich života nikdy nezmění, nijak nevybočují. To není jen o nacismu, ale třeba o tom, jak se lidé zachovají v krizových situacích.

A je taky potřeba si připomenout, že za normální považujeme to, co je legální a co nám je státem a společností předkládáno jako správné. Co bylo v nacistickém Německu legální a dokonce státem vynucováno asi víme.

V tom vidím důvod toho, proč to byli na jednu stranu lidé naprosto normální a z druhé straně mince dokázali zlikvidovat statisíce lidí a brát to jako svojí práci, stejně jako třeba účetní. Takže znovu, bez toho abych to nějak omlouval je dobré se nad tím zamyslet i trochu jinak než že to byli prostě ti zlí, hloupí a vyšinutí jedinci. Pokud bychom to viděli jen tak zjednodušeně, nikdy bychom nedokázali podobným excesům předejít, protože bychom neznali příčinu.
pavelsulista 18.9.2013 22:43 - č. 733
pavelsulista
andy22 napsal v č. 732:
"Tak kdo byl klaďas, to opravdu těžko říct. Na druhou stranu nedělejme si iluze, že to všechno byli nějací pošuci. Vždyť dokonce i Mengele byl podle lidí kteří ho před nebo po válce poznali úplně normální, inteligentní a galantní člověk, stejně tak spousta lidí co stáli za Šoa nadevše milovali svou rodinu a v civilním životě byli naprosto normální. Chci tím říct jen to, že i mnoho z nás (myšleno abstraktně) kdyby "mělo příležitost" by bylo schopno lecčeho. A jen díky tomu, že žijeme normální životy budeme úplně "normální". Nebýt nacismu, tak i naprostá většina těch největších bestií prožije naprosto normální život bez toho, aby někde vraždili nebo dělalo nějaké nekalosti a bez toho, aby se negativně zapsali do historie. Kupříkladu ten Mengele by byl nejspíš úplně normální lékař. Krásná v tomhle je kniha Laskavé bohyně, ta si myslím že krásně vystihuje, jak se z úplně normálního člověka může stát zrůda - a ani si to neuvědomí. Speer je asi opravdu nejsympatičtější ale otázka je, jestli to nebyla emočně poněkud plochá osobnost ( prostě geniální blb, který žil tak trochu ve svém světě )."
Zajímavej názor a docela bych s tím i souhlasil. Asi je fakt, že když někdo dostane absolutní moc nad něčím, tak se dokáže strašně změnit a pokud si je sebejistej, že si třeba za to neponese následky, tak to jeho chování může docela ovlivnit. A zrovna Mengeleho bych sem dal jako čistokrevnou zrůdu.
andy22 18.9.2013 22:24 - č. 732
Tak kdo byl klaďas, to opravdu těžko říct. Na druhou stranu nedělejme si iluze, že to všechno byli nějací pošuci. Vždyť dokonce i Mengele byl podle lidí kteří ho před nebo po válce poznali úplně normální, inteligentní a galantní člověk, stejně tak spousta lidí co stáli za Šoa nadevše milovali svou rodinu a v civilním životě byli naprosto normální. Chci tím říct jen to, že i mnoho z nás (myšleno abstraktně) kdyby "mělo příležitost" by bylo schopno lecčeho. A jen díky tomu, že žijeme normální životy budeme úplně "normální". Nebýt nacismu, tak i naprostá většina těch největších bestií prožije naprosto normální život bez toho, aby někde vraždili nebo dělalo nějaké nekalosti a bez toho, aby se negativně zapsali do historie. Kupříkladu ten Mengele by byl nejspíš úplně normální lékař.

Krásná v tomhle je kniha Laskavé bohyně, ta si myslím že krásně vystihuje, jak se z úplně normálního člověka může stát zrůda - a ani si to neuvědomí.

Speer je asi opravdu nejsympatičtější ale otázka je, jestli to nebyla emočně poněkud plochá osobnost ( prostě geniální blb, který žil tak trochu ve svém světě ).
pavelsulista 18.9.2013 00:05 - č. 731
pavelsulista
Hans_7120 napsal v č. 730:
"Proto o zbytku, jako o "klaďasech" nemá cenu moc co diskutovat."
Souhlas.
Hans_7120 16.9.2013 16:53 - č. 730
Hans_7120
pavelsulista napsal v č. 729:
"Pravda s Albertem Speerem by se dalo souhlasit, i když té sebereflexe bylo opravdu jenom trochu."
Proto o zbytku, jako o "klaďasech" nemá cenu moc co diskutovat.
pavelsulista 16.9.2013 16:37 - č. 729
pavelsulista
Hans_7120 napsal v č. 728:
"Klaďáka v téhle sebrance najdete těžko. Jediný kdo v mých očích prokázal toruchu sebereflexe je Albert Speer. Generalitu nepočítám."
Pravda s Albertem Speerem by se dalo souhlasit, i když té sebereflexe bylo opravdu jenom trochu.
Hans_7120 14.9.2013 10:11 - č. 728
Hans_7120
pavelsulista napsal v č. 727:
"Já nevím nad těma "klaďákama" bych se musel teda rozmyslet je to hrozně složitý, ale k největším hajzlíkům bych určitě zařadil tyhle tři: Martin Bormann, Heinrich Himmler, Baldur von Schirach."
Klaďáka v téhle sebrance najdete těžko. Jediný kdo v mých očích prokázal toruchu sebereflexe je Albert Speer. Generalitu nepočítám.
pavelsulista 13.9.2013 22:14 - č. 727
pavelsulista
historik1 napsal v č. 720:
"Napadla mě taková myšlenka a schválně čekám na vaše názory. Kdo byl podle vás v třetí říší tzv.klaďák to znamená oddaný a bez intrik schopný člověk a kdo byl největší záporák prostě kdo byl bezohledný karierista a kdyby mohl tak hodí všechny přes palubu. Od každé skupiny můžete maximálně 3 osobnosti. Za mě to je Klad - Felix Steiner,Helmut Weidling a Heinz Linge a Zápor -Goring,Bormann,Axmann co vy? :)"
Já nevím nad těma "klaďákama" bych se musel teda rozmyslet je to hrozně složitý, ale k největším hajzlíkům bych určitě zařadil tyhle tři: Martin Bormann, Heinrich Himmler, Baldur von Schirach.
pavelsulista 13.9.2013 16:44 - č. 726
pavelsulista
Honza M. napsal v č. 725:
"Tak Rudolfa Hesse prý přeci jenom zavraždili Britové...(článek na ČT24: Nacistického pohlavára Hesse prý zabili britští agenti) "
Já myslím, že kolem jeho osoby se postupem času vytvořil docela velkej mýtus a dneska už jde asi jen těžko přesně říct, jak to bylo. V roce 2015 mají otevřít archivy o něm, tak k tomu snad dojde a dozvíme se něco víc.
Honza M. 10.9.2013 14:22 - č. 725
Honza M. Tak Rudolfa Hesse prý přeci jenom zavraždili Britové...(článek na ČT24: Nacistického pohlavára Hesse prý zabili britští agenti)

www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/241366-nacist...

Proč mu proboha prostě něco nenasypali do jídla, nebo mu neposlali striptérku, co by mu přivodila infarkt?
egli 11.6.2013 09:50 - č. 724
egli Nalezeny deníky Alfreda Rosenberga:
www.huffingtonpost.com/2013/06/09/alfred-ros...
Ondřej Kolář 30.5.2013 19:42 - č. 723
Dneska jsem v Zemském archivu v Opavě ve fondu ostravského policejního ředitelství narazil na zajímavou kuriozitku - v roce 1924 se Göring, v té době v rakouském exilu po nezdařeném pivním puči, snažil prostřednictvím poslance DNSAP Hanse Knirsche najít zaměstnání v ČSR. Čs. úřady mu samozřejmě neudělily povolení k pobytu, přesto byly policejní úřady nabádány k pátrání, zda se Göring nepokusí přicestovat ilegálně.
spelter 30.5.2013 15:49 - č. 722
spelter www.novinky.cz/koktejl/303473-lide-nasli-v-k...

kdo by si nedal čaj uvařený v Hitlerovi
21-40 z 669
1 2 3 4 5 >>
Po