Zimní válka

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
221-240 z 669
<< 9 10 11 12 13 14 15 >>
Po
cinik 20.11.2004 17:59 - č. 454
cinik Okraj malého lesíku je to nejhorší místo, tam tě dělostřelectvo (i když to ruské možná ne) vyhladí během několika minut pár tříštivýma granátama střelenýma do větví stromů...

Ok I-16... Byla zejména rychlejší, obratnější a lépe vyzbrojená. Jediná přednost Fokkeru zpočívala v rychlejším stoupání...

Ne, první sestřel získalo někdy 1. nebo 2. prosince... První fiaty začaly létat snad na přelomu února a března, někde vzadu to tu snad i je napsáno...
SK 20.11.2004 17:51 - č. 453
SK
cinik napsal v č. 451:
"Jinak jak už jsem napsal, na hlavních bojištích (Summa, jezero Muolaa) bylo lesů málo, převládala pole, navíc bylo možno pro tanky využít zamrzlých hladin jezer."
Ak ti ide tank po pláni, tak je vhodným terčom pre protitankové zbrane. A predpokladám, že Fíni neboli na pláňach ale niekde v lesíku aby mali dobrý výhľad na pláň a aby ich teda sovieti nemohli prekvapiť...
cinik napsal v č. 451:
"K 30. listopadu: 6 divizí na Karelské šíji 2 divize za Karelskou šíjí (tj. taktéž na jihu, jako poslední rezerva a zabezpečení před vyloděním) 3 divize severně od Ladožského jezera. Divize na severu a v hlubokém týlu nebyly kompletní. Zkus si to přepočítat..."
Teda celkom 11 finských divízií, proti 23 sovietským, z ktorých časť bola ešte len na ceste, či práve dorazila a teda nebola bojaschopná...K tým 11 divíziám pripočítaj množstvo samostatných jednotiek menších ako divízia (dorovnané počtom menších sovietskych).
SK 20.11.2004 17:44 - č. 452
SK
cinik napsal v č. 448:
"30.11.1939 disponovalo finské letectvo 46 Fokkery D-XXI a 10 Bristoly buldog. Žádné fiaty... "
Však 30.11.1939 myslím nedosiahlo ani jeden zostrel...
cinik napsal v č. 448:
"I-15 byl lepší než fokker a I-156 než Buldog. Navíc neexistoval způsob, jak by měl fokker vymanévrovat čajku, která o něm věděla... Prostě se mu vhnula..."
Dúfam, že sú to viaceré preklepy za sebou...

I-15 nedosahoval ani úrovne Gloster Gladiatoru a nieto ešte Fokkeru. Porovnateľná stíhačka proti Fokkeru bola I-16, pričom každá má prednosti niekde inde...
I-156 nepoznám, snáď myslíš I-153.
A prečo by mal Fokker vymanévrovať čajku? Taktika udri a uteč ti nič nehovorí?
cinik napsal v č. 448:
"Mno: Itálie, Německo, Finsko, Švédsko, Norsko... Nepochybuji, že by se našly i podobné jednotky ve Francii... Množství mi nejsou známa..."
Finsko, Švédsko, Nórsko neberiem, lebo tam je to celkom logické - sú to severské krajiny a tam sa podobné jednotky vyžadujú. SSSR potreboval hlavne tankové a pešie jednotky. K podobným účelom mal horské jednotky.
Tak skús ešte pohľadať to množstvo u Nemecka a Talianska (prípadne aj Francúzska, VB, USA, Japonska..), lebo ak sa jedná o nejakú malú špeciálnu jednotku, tak ti bude vo veľkom konflikte platná ako mrtvemu zimník...
cinik 20.11.2004 17:41 - č. 451
cinik To SK:

K 30. listopadu:

6 divizí na Karelské šíji

2 divize za Karelskou šíjí (tj. taktéž na jihu, jako poslední rezerva a zabezpečení před vyloděním)

3 divize severně od Ladožského jezera. Divize na severu a v hlubokém týlu nebyly kompletní. Zkus si to přepočítat...


Jinak jak už jsem napsal, na hlavních bojištích (Summa, jezero Muolaa) bylo lesů málo, převládala pole, navíc bylo možno pro tanky využít zamrzlých hladin jezer.
SK 20.11.2004 17:35 - č. 450
SK
cinik napsal v č. 449:
"Celkový poměr byl poněkud odlišný, 30. listopadu se na Karelské šíji (či za ní nacházelo) 85% veškerých finských sil, zatímco RA zde měla něco přes 40% sil, které ve Finsku nasadila. "
Zaujímavé, ja som čítal, že Fínsko malo v Karelskej šiji 42% svojich jednotiek, teda si zapíš ten svoj výrok...
cinik napsal v č. 449:
"Plán byl šílený, byl vytvořen RA a schválen jejím vrchním velením... Nic jiného není podstatné..."
Keby tebe hrozila poprava, že si nestihol plán do určitého dáta, tak by si sa tiež asi neponáhľal s ním, že?
cinik napsal v č. 449:
"Tvrzení, že dělostřelectvo je v zimně nepoužitelné je silně zjednodušeno - jeho účinek je omezen, ale v patřičném množství (a to RA měla, má stále podstatný vliv)... Sněhu nebylo dost, aby omezil manévrování tanků..."
Som rád, že si priznal, že v zime je delostrelectvo obmedzené a teda jeho úderná sila nie je taká aká by sa očakávala. Množstvo ti je nanič, ak tie črepiny sa k tebe nemajú ako dostať, tak jediná šanca je, že ťa trafia priamo alebo tesne vedľa - a to je pravdepodobnosť malá.
Tanky boli obmedzené lesmi...
cinik 20.11.2004 17:26 - č. 449
cinik SK (446):



Tak tenhle hlod si někam zapíšu...

Celkový poměr byl poněkud odlišný, 30. listopadu se na Karelské šíji (či za ní nacházelo) 85% veškerých finských sil, zatímco RA zde měla něco přes 40% sil, které ve Finsku nasadila. Úvaha, že když to dáme dohromady, tak že poměr sil zůstane stejný jako by byl, kdybychom brali poměr na Karelské šíji, je opravdu originální...

Plán byl šílený, byl vytvořen RA a schválen jejím vrchním velením... Nic jiného není podstatné...

Hlavní bitva se odehrával v sektoru Summy a jezera Muollaa - převážně pole a louky, občas menší les...

Tvrzení, že dělostřelectvo je v zimně nepoužitelné je silně zjednodušeno - jeho účinek je omezen, ale v patřičném množství (a to RA měla) má stále podstatný vliv... Sněhu nebylo dost, aby omezil manévrování tanků, které využívaly vhodného terénu i zamrzlých hladin jezer...
cinik 20.11.2004 17:20 - č. 448
cinik To SK

30.11.1939
disponovalo finské letectvo 46 Fokkery D-XXI a 10 Bristoly buldog. Žádné fiaty...

I-15 byl lepší než fokker a I-156 než Buldog. Navíc neexistoval způsob, jak by měl fokker vymanévrovat čajku, která o něm věděla... Prostě se mu vhnula...

Mno: Itálie, Německo, Finsko, Švédsko, Norsko... Nepochybuji, že by se našly i podobné jednotky ve Francii... Množství mi nejsou známa...
SK 20.11.2004 17:01 - č. 447
SK
cinik napsal v č. 445:
"Pokud jde o tvrzení, že ostatní státy neměly lyžařské a ostřelovačské (a jiné podobné speciální) jednotky též, tak tomu se lze jen smát. Měla je spousta států, a to už v první světové válce."
A keď sa už budeš smiať, tak sem napíš, ktoré armády a v akom množstve ich mali v 1939...to som fakt zvedaví...
cinik napsal v č. 445:
"dobře vybudované převaze"
Tam bol preklep, prevaha tam ani nesedí, správne tam malo byť "proti dobre organizovanej obrane". Sorry za preklep.
cinik napsal v č. 445:
"přičemž jeho letadla jsou lepší"
O tom sa dá úspešne pochybovať, myslím, že napr. v sovietskom letectve nebola porovnateľná stíhačka s Fiat G.50...a ani Fokker D.XXI či Gloster Gladiator neboli bez šancí proti I-15,153,16 a mase sovietskych bombardérov.
SK 20.11.2004 16:57 - č. 446
SK
cinik napsal v č. 445:
"Obávám se, že si nerozumíme... Já hovořil o počtu věech jednotek útočících na celé Finsko (a dost jasně to tam říkám ) "
OK, ja som myslel Karelskú šiji, kde bolo sústredených najviac jednotiek oboch armád. Ak to však zoberiem na celé Fínsko, tak to bude podobný pomer ako v Karelskej šiji, navyše ostatné oblasti sú na tom pre obrancov ešte vhodnejšie (málo ciest, neprístupný terén).
cinik napsal v č. 445:
"Napsal jsem, že celý plán hovoří o strategických schopnostech RA a konkrétní výkony na místě pak o taktických schopnostech..."
Súhlasím, že ten plán nebol navhodnejší, ale čo by si čakal za tých pár dní čo na to mali sovietsky velitelia? Rovnako ako príprava vojsk bola nedostatočná...
cinik napsal v č. 445:
"Zdůrazňuji též, že převaha RA byla mnohem větší než 1,4:1, a to pro značnou převahu v letectvu, dělostřelectvu a tancích, které se na Karelské šíji daly používat docela dobře, tedy daly by se, kdyby to RA uměla, vždyť měla neřešitelné problémy i se spoluprací tanky-pěchota, což byla věc, na niž měl být výcvik jejích branců zaměřen. "
Prevaha bola stále okolo 1,5 : 1 - v neskoršej fáze možno viac. Na pláňach Karelskej šije sa síce tanky, delostrelectvo a letectvo dá dobre využiť keby tam fíni zostali a nebola by zima. Fíni sa však stiahli na hlavnú obrannú líniu a tam rozhodne neboli prevažne pláne. Okrem toho vojna bola v zime a v zime je značne nižší (rádovo) účinok delostreleckej munície a bômb kvôli snehu. Teda delostrelectvo a letectvo malo v zime zanedbateľnú úlohu aj keď bolo akokoľvek početné...Tanky boli z hry kvôli nedostatku ciest a cez zasnežení les sa asi budú ťažko prebíjať. Preto Fínom(aj hocikomu inému) stačil malí počet protitankových zbraní na to, aby dokázali zastaviť postup sovietskych tankov.
cinik 20.11.2004 16:19 - č. 445
cinik To SK:

Obávám se, že si nerozumíme...

Já hovořil o počtu věech jednotek útočících na celé Finsko (a dost jasně to tam říkám )

Napsal jsem, že celý plán hovoří o strategických schopnostech RA a konkrétní výkony na místě pak o taktických schopnostech...

Zdůrazňuji též, že převaha RA byla mnohem větší než 1,4:1, a to pro značnou převahu v letectvu, dělostřelectvu a tancích, které se na Karelské šíji daly používat docela dobře, tedy daly by se, kdyby to RA uměla, vždyť měla neřešitelné problémy i se spoluprací tanky-pěchota, což byla věc, na niž měl být výcvik jejích branců zaměřen.

Pokud jde o tvrzení, že ostatní státy neměly lyžařské a ostřelovačské (a jiné podobné speciální) jednotky též, tak tomu se lze jen smát.

Měla je spousta států, a to už v první světové válce.

Navíc pokud se divíš, co se mi nelíbilo na tvém výroku, mkno, tak to je představa, že někdo, kdo má převahu 1,4 : 1 v pěchotě, 20:1 v tancích (přičemž jeho tanky jsou lepší), 12:1 v letectvu (přičemž jeho letadla jsou lepší) a 2,5:1 v dělostřelectvu (přičemž jeho děla jsou lepší a nepřítel je navíc omezen nedostatkem munice), jak tedy někdo takový může útočit proti "dobře vybudované převaze"...
cinik 20.11.2004 16:05 - č. 444
cinik Dzin (438)

Oproti změnám v RA byl nárůst nepatrný a v souvislosti s rozsáhlejším bojištěm a počty nepřítele se jednalo o evidentní pokles jeho převahy.
cinik 20.11.2004 16:04 - č. 443
cinik Dzin (436):

Prvotním cílem bylo přežití státu, zisk ztracených území zpět byl jen sekundárním (a plně legitimním) cílem...

Obávám se, že v "dohledné době" není za 50 let ani v očích komunistů. A šance na to, že by se komunisté ve Finsku dostali v nejbližších 10-20 letech k moci, byla prakticky nulová. Spíš by Rusové mohli doufat v krutou zimu, v níž všichni Finové zmrznou...

Sci-fi je jedna věc, fantasmagorie věc druhá... Ten rozdíl by ti snad měl být jasný...

-------------------

(437)

Šapošníkův plán by odstranil největší strategické chyby, ne však taktickou nedosatečnost a neschopnost důstojníků i mužstva. Nepochybně by SSSR zvítězil, ale i tak by dostal zabrat - koneckonců Timošenkova ofenzíva byl Šapošnikovův plán provedený větším množstvím jednotek, než kolik Šapošnikov požadoval a přesto nepřinesl Rudé armádě žádné velké a rychlé vítězství, ačkoliv při daném poměru techniky a počtů měl...


Pokud dělostřelectvo zahajuje palbu s přesností +/- 3,5 km a trvá mu půl hodiny, než se zastřílí, tak promiň, ale to na neschopnost pěchoty nehodíš... Dělostřelectvo nebylo o nic lepší, než zbytek RA. Skutečně účinné začalo být až od 1. února - ovšem pokud na 15-20km úsek fronty dopadá 400 000 granátů denně, přičemž máš možnost nerušeně praktikovat valivou metodu, tak to už snad opravdu není vůbec žádný způsob, jak to zvorat...
SK 18.11.2004 22:03 - č. 442
SK Rozmiestnenie jednotiek v Karélií (v úžine medzi Ladožským jazerom a Fínským zálivom) k 30.novembru 1939




obrazek


D - divízia
JR - peší pluk
Er.P - samostatný pluk
HRR - jazdecký pluk
PPP - bicyklistický prapor
SK 18.11.2004 21:44 - č. 441
SK Proti sovietskej 9.armáde v Karélskej šiji stáli Finský II. a III. zbor (povedzme karelská armáda pod velením H.Östermana):



II.zbor (H.Öhquist):
4. divízia
5. divízia
11. divízia
U-skupina (Uusikirkko)
M-skupina (Muolaa)
L-skupina (Lipola)

celkom 65.400 vojakov

III.zbor (A.E.Heinrichs):
8. divízia
10. divízia
R-skupina (Rautu)

celkom: 45.600 vojakov
rezerva:
1. divízia

okrem toho mala Karelská armáda ďalších cca 22.000 mužov, ktorý sú navyše, teda celkom 133.000 fínskych vojakov...
SK 18.11.2004 21:22 - č. 440
SK
cinik napsal v č. 435:
"To máš odkud???"
Zo spoľahlivých zdrojov...
cinik napsal v č. 435:
"19 divizí + 5 tankových brigád"
Neprepočítal si sa? Pokiaľ ja viem, tak v priestore Karélskej šije pôsobila 7.armáda (Jakovlev), ktorá mala nasledovné jednotky (oprav ma ak sa mýlim):
XIX(19.).zbor (F. N. Starikov)
24. pešia divízia
43. pešia divízia
70. pešia divízia
123. pešia divízia
40. tanková brigáda

L(50.).zbor (F. D. Gorolenko)
49. pešia divízia
90. pešia divízia
142. pešia divízia
35. tanková brigáda

10. tankový zbor (P. L. Romanenko)
1. tanková brigáda
13. tanková brigáda
rezerva 7.armády:
138. pešia divízia
20. tanková brigáda
práve do Karélie dorazili:
150. pešia divízia
136. pešia divízia

celkom 180-190.000 vojakov (z toho sa v prvej vlne účastnilo bojov 60-70% - cca 120.000 vojakov).

Teda ako počítam tak počítam mi to vychádza na 7 peších divízií a 4 tankové brigády na fronte, k tomu rezerva 1 pešia divízia a 1 tanková brigáda a 2 pešie divízie práve dorazivšie do oblasti...celkom 10 peších divízií a 5 tankových brigád...

Môžeš prosím uviesť ty, aké jednotky mal podľa teba SSSR v Karélií k 30.11.1939? Hlavne by ma zaujímalo tých 9 divízií, ktoré mi v mojom výčte chýbajú...

Inak pre úplnosť ďalšie sovietske armády:
8.armáda - oblasť Ladožského jazera (I. N. Habarov), spolu 6 peších divízí a 1 tanková brigáda
9.armáda - oblasť stredného Fínska (M. P. Duhanov), spolu 4 pešie divízie a 1 tankový prapor
14. armáda - oblasť Laponska (V. A. Frolov), spolu 2 pešie divízie a 1 horská divízia.


Dzin 18.11.2004 18:57 - č. 439
Dzin Hartmann: (433) To je trochu složitější. Samotný plán války s Finskem měla RA připravený už někdy od rozmezí let 37-38. Souvisí to s návratem Šapošnikova do nejvyších štábních funkcí (jmenovitě náčelníka generálního štábu), kdy z vlastní iniciativy propracoval plány vedení války se vemi sousedy SSSR (za úkol měl jen plán války s Polskem, se kterým mělo SSSR dlouhodobě územní spory). Přávě při úderu na Polsko byl takto zpracovaný plán vzat jako základ. Podobně i s obsazením pobaltských republik. Jenže v listopadu přišlo na řadu Finsko. A tehdy nastal zádrhel. Stalin (a politbiro) byli opiti snadnými úspěchy z předchozích akcí a plán předložený generálním štábem byl zamítnut jako nerealistický požadující zbytečnou koncentraci sil a uložilo zpracování nového plánu velení Leningradského frontu s využitím pouze jeho sil. Či-li samotná příprava byla opravdu jen minimální, klidně se mohlo jednat řádově o dny.
Dzin 18.11.2004 18:33 - č. 438
Dzin cinik: (428) Naopak, Wehrmacht z roku 1941 byl lepší než ten z roku 1940. Měl více zkušeností a lepší výzbroj, přičemž místy vzrostla i jeho početní síla.
Dzin 18.11.2004 18:28 - č. 437
Dzin cinik: (414) To se částečně mýlíš, Finsko by nebylo obecně schopno postup RA zastavit. To že se mu to povedlo, bylo dáno hlavně zásadními chybou Sovětů, podcenění nepřítele. Pokud by jsi vzal původní plán vedení bojů, vypracovaný Šapošnikovem, tak by byli Finové poraženi.

(417) Mílíš se, naopak, sovětské dělostřelectvo bylo prakticky jedinou složkou armády, která prokázala v Zimní válce svou odbornost a funkčnost. Protože v jeho řadách byl opravdu dostatek odborníků, což je dáno samotný profesním zaměřením této zbraně, kde si prostě s politickým žvaněním nevystačíš a sebemenší prověrka odhalí, jestli umíš, nebo ne. Ona selhání, která popisuješ, byla dána právě nekompetencí velitelů pěchoty a ostatních, kteří nedokázali plnohodnotně spolupracovat a využívat této zbraně, právě díky své mizerné odbornosti.
Dzin 18.11.2004 18:19 - č. 436
Dzin cinik: (411) Podle mě bylo prvotním cílem získat ztracená území.
Ne, svým přízpěvkem chci říci, že stát, který dobrovolně vsoupí do boje na straně Německa, podporuje potom německo se vším všudy, tedy i v prosazování nacismu.
Stejně tak jsou i tvrzení přesně opačná. A to i z poslední doby a ne od nějakých totalitních historiků snažící se dokázat, že za Stalina bylo fajn.
(412) Jenomže to není zcela přesné. Ano, Finové naprosto juasně dokázali, že jsou ochotni za svou nezávislost bojovat. Právě proto by spíše SSSR zahájil jejich připojení "mírovou" cestou, tedy bez použití přímého násilí a pomalou komunizací země. Musíš se na to podívat očima komunistů. Fajn, teď to nejde, ale co za padesát let? Uvědom si, že jejich ideologie věří v historickou nutnost, takže není třeba nějak spěchat. Když to jde hned, fajn, když ne, taky. Postupně to stejně půjde. Chápej, tobě se může tohle zdát sci-fi, ale to nevylučuje, že by se ta sci-fi nemohla do určité míry naplnit. Porovnej to s romány Verna. Neber to z pohledu z roku 2004, ale z pohledu z roku 1940. A odpusť jsi ty osobní výpady, buď tak laskav, já se k nim v tvém případě také nesnižuji.
cinik 18.11.2004 15:13 - č. 435
cinik To SK (434):

To máš odkud???

19 divizí + 5 tankových brigád navíc s dalšími podpůrnými jednotkami není 190 000 mužů... I ty nejúspornější prameny hovoří o více než 400 000 mužích na straně SSSR první den útoku, to je více než 3:1. S prakticky absolutní převahou v letectvu a tancích a zdrcující převahou v dělostřelectvu...

Pokud však chceš redukovat vše na Karelskou šíji, Finové tam měli v prvních dnech necelých 10000 mužů. Na karelských pláních je schopné dělostřelectvo docela užitečné a tanky též - pokud by je ovšem SSSR dokázal používat...

Takže pokud SSSR útočil

"Teda ako vidno, tak SSSR útočil na Fínsko s nepatrnou prevahou cca 1,4 : 1 proti dobre vybudovanej a organizovanej prevahe.",

jak ty píšeš, říká to jednak něco o tvojí schopnosti logicky uvažovat, jednak to vypovídá něco o schopnostech sovětských strategických plánovačů a vrchního velení. Konkrétní výsledky na místě pak krásně charakterizují schopnosti jejich nižších kádrů...
221-240 z 669
<< 9 10 11 12 13 14 15 >>
Po