Komentáře k: Armádní generál Ludvík Krejčí o situaci v září 1938

Zpět na: Armádní generál Ludvík Krejčí o situaci v září 1938
  • štěstí

    mezulán 24. 6. 2007 02:54
    Vzkaz pro všechny chytrolíny,kteří si myslí jak udatně jsme se měli bránit.Naše jediné štěstí bylo že jsme to neudělali.Byli jsme obklíčeni Němci ze tří světových stran navíc zdaleka ne všichni naši vojáci projevovali bezmezné nadšení se bránit.Byla zde tehdy velká menšina Madarů,Poláků,málo loajální Slováci a hlavně třímilionová něm. menšina,což už je slušná pátá kolona.Pokud bychom se bránili náš národ by byl utopen v krvi a dnes by už pravděpodobně neexistoval.Němci by nás stačili i za těch šest let než prohráli válku vyhladit a nikdo by nám nepomohl.Jako názorný příklad jak by to dopadlo v praxi je Polsko,které bylo napadeno o rok později.Záp.spojenci sice vyhlásili Německu válku ale jinak pro Poláky nehnuli ani prstem.Sice dneska jako národ existují ale to jen díky tomu že jich je daleko víc než nás,několik milionů jich bylo za války vyhlazeno.
    • Re: štěstí

      viki 9. 11. 2009 10:52
      Angličani šli kvůli Polákům do války!
      • Re: štěstí

        virgo 2. 3. 2011 13:53
        to myslis podivnou valku, nebo sitzjrieg? :-)
      • Re: štěstí

        Bratislava 22. 2. 2010 11:07
        Keď sa na situáciu pozriete globálne, čomu by sa vlastne zabránilo. Čo znamenala 2. sv. vojna pre ČSR a svet.
        ČSR by bola zdevastovaná /tak či tak/, celé roky pracovali pre Hitlera /vlastne podporovalo /bývalé ČSR/ zabíjanie/ a svetu by sme zachránili desiatky milionov obetí, koncentráky nevýslovné krutosti, pád Poľska Francúzka atď komunizmus. Vyberte si ale asi tie milióny životov sú snáď dôležitejšie
    • Re: štěstí

      Tábor 20. 10. 2008 19:04
      Minchovský dikát je nezvratným důkazem nepřemožitelnosti Čs. armády v září 1938.

      Velký ůspěch německé propagandy spočívá dnes v tom, že nejsou kladeny žádné skutečně relevantí otázky. Na př.:

      1. V jakém ekonomickém a politickém stavu bylo Německo v září 1938?
      2. V jakém stavu byla WH v září 38? (Nikoliv v červnu 41!)
      2. Mohla WH splnit její ůkol v daném čase a prostoru?
      3. Jak zamýšlelo čs. velení uskutečnit svůj "Druhý plán" jehož bod č. 1 zní: "Nutnost ofenzív na cizí teritorium v nejčasnější době možného konfliktu."?
      4. Jaký byl dispositv čs. armády 30.9.38?

      Odpověd´: 1: Velmi těsně před převratem. 2.:Nedostatečný. 2. V žádném případě. 3. Blokádou lineckého kataraktu. 4. Čs. 4. Armáda (Gen. L. Prchala)
      měla jasně ofensivní, a masivní, dispositiv.

      Německý lid v září 38 válku nechtěl a ztráty na lidských životech by nebyl toleroval ani jeden den. Stejně tak, jako velení WH. I když pánové z OKW měli zcela jiné pohnutky než prostí lidé.

      A tak zorganisovali - via Mussolini - Mnichov. Tím si mohl M. vyrovnat ůčet za Benešovu iniciativu v SN blokovat Suezký průplav v r. 1935, a za podporu Jugoslávie v l. 1918-19 v istrijské otázce.
      • Re: štěstí

        Josef Krejsa 4. 10. 2010 17:08
        Hovořit o německém lidu a jeho vůli v době, kdy jakýkoliv jiný názor než oficiální byl ihned Hitlerem tvrdě trestán, je dost naivní. Přál bych pisateli tohoto názoru navštívit pamětníky z tehdejších Sudet, co se tam tehdy dělo. A to byl prostor, který byl určen k zadržení útoku!!!!.
      • Re: štěstí

        mezulán 21. 12. 2008 01:07
        Tyto argumenty zde uvedené by měly svoji váhu pouze za předpokladu,že útočící Německo napadne ze západu Francie, s čímž ostatně počítala čs. obranná doktrína.Jelikož bylo už týden před Mnichovem francouzskou vládou oznámeno ,že svoje závazky vůči nám nesplní,tak další argumenty v tomto směru směřující k obraně našeho státu dostaly červenou.A ještě poznámka k tomu něm. lidu.Myslím si že nebyl zdaleka v takové pozici aby rozhodoval o válce nebo míru.
        • Re: štěstí

          Krejsa 4. 9. 2010 17:27
          To je právě ono. Gen.Krejčí dožil svůj život V Jablonném n.Orl.,kde m.j.po záboru pohraničí probíhala hranice Sudet.Gen.Krejčí věděl na čí straně bude obyvatelstvo tehdejší německé národnosti a to se později potvrdilo při vítaní Hitlera v blízké oblasti Sudet.
          Gen.Krejčí byl skutečný voják, ne jen vysoký státní úředník.
          • Re: štěstí

            Jirka 31. 10. 2010 22:35
            Závidím Vám tu možnost mluvit s panem generálem. Je v Jablonném nějaké muzeum nebo expozice věnovaná tomuto člověku? Rád bych si je prohlédnul. Určitě po něm zbylo mnoho zajímavých dokumentů.
            Jirka K.
            • Re: štěstí

              Krejsa 27. 5. 2011 23:57
              Zdravím Vás a mohu Vás pozvat do vojenského muzea v Králíkách které jsou právě v oblasti kde jsou pro veřejnost zpřístupněna opevnění /blízko hranice s Polskem/ a expozicemi kde je panu generálovi Krejčímu věnována jistá část dobových dokumentů a tehdejší voj.technika. Vřele doporučuji.Přeji hezký den.
    • Re: štěstí

      jesni 14. 7. 2008 19:17
      Jasný souhlas. Bez pomoci jsme šanci pouze na dílčí úspěch - např. stabilizaci fronty na Vltavě a obranu Prahy. Dalším naším strategickým bodem byla č.m.vrchovina a obrana Brna a Olomouce. Posledním plánem velení byl ústup na moravsko-slovenské pomezí. Jinak byly asi před 3 lety odtajněn německý plán přepadení - hlavní směry útoku byl vedeny ze západu na Prahu,Plzeň a Ústí nad Labem - přesně tam kde se to nejméně očekávalo.
      • Re: štěstí

        Krejsa 20. 8. 2008 17:09
        Zdravím. A právě toho se gen. Krejčí obával, když mi o těch událostech, jako studentíkovi vypravoval. Zdůrazňoval právě západní a jižní prostor jako směr pravděpodobného útoku na republiku. Škoda že jsem nevyužil jeho ochoty o této době hovořit. Nedávno mu byla v Jablonném n. O. odhalena pamětní deska. Alespoň to.
    • Re: štěstí

      Krejsa J. 13. 1. 2008 00:56
      Souhlas. Politické struktury po r.1948 hlásaly, že vláda byla kapitulanská a že měl být boj. Kdo byl na vojně nebo o té době něco četl tak ví, že chuť bojovat nestačí.
      • Re: štěstí

        Mike 15. 1. 2008 14:31
        To je pomerne omyl, jednal by valka pravdepodobne skoncila daleko drive, protoze Hitler by tezko napadl Polsko v r39, nemel by moc cim a hlavne by nemel nasi vyzbroj pro 40 divizi
        • Re: štěstí

          Odpověď 3. 3. 2008 14:09
          Kdo má kvalitní informace z té doby a je zvyklý reálně uvažovat tak ví,že vojenský odpor by naopak urychlil vývoj, protože z ryze vojenského hlediska bylo možné klást efektivní odpor 14 dnů za cenu nenahraditelných škod.Připouštím,že dobrý pocit ze sice neúspěšného odporu by mohl u někoho být.Přeji hezký den.
          • Re: štěstí

            Krejsa 28. 5. 2011 00:02
            Naprostý souhlas. Na konci války se ukázalo, jak by vše dopadlo, Pár nedočkavců se postavilo odcházejícím vojskům demonstrativně na odpor a když něm.vojska"zadupala" utekli tito do lesů a nechali v tom obyvatele obcí o samotě.
Zobrazit všechny komentáře k: Armádní generál Ludvík Krejčí o situaci v září 1938