Od tohoto dne se v Protektorátu Čechy a Morava nesmělo v pátek jíst maso.

Poměrně brzy po zahájení války se ve Třetí říši projevil nedostatek některých potravin. Mezi jinými opatřeními, které měly tento nedostatek zmírnit, bylo zavedení potravin na příděl. Například maso a uzeniny bylo nyní možné dostat pouze na tzv. přídělové (nebo odběrné) lístky.

Kromě toho, byl vládním nařízením č. 256/1939 Sb. z 20. října v protektorátu vyhlášen pátek za tzv. bezmasý den. Hostince, restaurace a jídelny nesměly v pátek vařit a podávat jídla, která obsahovala maso hovězí, vepřové, skopové, koňské, drůbeží nebo zvěřinu. Pokrmy z ryb se podávat mohly. Omezení se zprvu nevztahovalo na závodní jídelny průmyslových podniků, ale to se zanedlouho změnilo.