Meziválečné Německo

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
161-180 z 206
<< 6 7 8 9 10 11 >>
Po
zdeno 13.12.2002 12:18 - č. 48
Status Gdanska sa nemal co vracat po WWI pred rok 1793. Takze prave bolo o com jednat.

<A navic pokud vim tak to byli Nemci co napadli Polaky, ti nemeli na vyber jestli budou valcit ci ne.>
Vidim, ze sme sa v teme vobec nepohli. Opakujem este raz:
Co mali Nemci urobit, aby napravili zlocin z Versailles?

<pozaduje prakticky aby Srbsko vzdalo statni suverenity a zavedlo cenzuru>
Prisilne konstatovanie. Islo o to, aby Srbsko drzalo na uzde svojich nacionalistov, ktori su aktivni voci R-U. Zda sa mi normalna poziadavka po atentate na nasledovnika tronu.

<Nemecko nebo RU byly svine stoleti, byly jen obeti okolnosti ktere ovsem sami spoluzpusobili.>
Suhlasim s prvou castou vety.

Si na Stalina prilis dobry.
stc 13.12.2002 11:39 - č. 47
Nevim jestli argumentujes spravne, mluvis o statusu Gdansku ktery byl po 1. sv valce svobodnym mestem. Takze nepatril Polsku ani Nemecku. Z historie se taky doctes ze do 2 deleni Polska v roce 1793 byl Gdansk svobodnym mestem. Prakticky se po WWI vratila situace do doby pred rokem 1793.
Takze nebylo o cem jednat. To ze od roku 1933 vladli v Gdansku naciste, svedci o tom jak si vazili statusu sveho mesta.
A navic pokud vim tak to byli Nemci co napadli Polaky, ti nemeli na vyber jestli budou valcit ci ne.

Tady mas odkaz na Ultimatum RU:
www.lib.byu.edu/~rdh/wwi/1914/austro-hungari...

jestli umis aspon trochu anglicky tak zjistis ze RU pozaduje prakticky aby Srbsko vzdalo statni suverenity a zavedlo cenzuru. To je nepripustne pro jakykoliv stat.
Myslim ze RU by si zaminku naslo drive ci pozdeji.

Nemyslim si ze Nemecko nebo RU byly svine stoleti, byly jen obeti okolnosti ktere ovsem sami spoluzpusobili.

Pises ze RU melo pravo napadnout Srbsko, za to co udelali Srbsti nacionaliste, stejne tak bych mohl namitnout ze spojenci meli pravo popravit kazdeho 5 nemeckeho obcana za to co jim zpusobil Hitler. To je stejna logika jakou pouzivas ty tak se nad tim zamysli.

Jinak k otazce Nemecka a spolecneho utoku Nemecka a VB na SSSR, si myslim ze si vedle. Jakkoliv byli komunisti svine. Urcite nevyvrazdili tolik lidi jako Nemci kdyby vyhrali valku. Myslim ze ani ani ty bychom tu asi nesedeli a neklofaly do kompjutru nase nazory. Hitler byl magor.
zdeno 12.12.2002 21:17 - č. 46
stc: Suhlasim, ze zamienka Nemecka okolo prepadnutia vysielacky pri Gliwiciach bola trapna. Podobne ako napr. proces s Dimitrovom. Ale odmietanie polskej vlady jednat o statuse Danzigu a dalsich nemeckych (pred Versailles) uzemi bolo provokacne. Pritom Nemci im slubovali pristup k moru atd. Poliaci sa vsak dali nahuckat (ako pes) Britmi do vojny.

<Ten kdo v roce 1914 harasil zbranemi bylo RU, a to je bez urazky fakt kterej neokecas.> Neokecavam, to robis ty. Tvrdit, ze islo o ryncanie zbranami, ked im zabili naslednika tronu atd a ze zamienka by sa aj tak nasla, je podla mna neadekvatne. R-U malo silne dovody spravat sa r. 1914 tak ako sa spravalo.

Pozri sa. Tiez by som bol asi rad, keby ma niekto presvedcil, ze Nemecko (a aj R-U) bola ta svina 20. storocia. Mal by som to jednoduchsie, lebo by som bol v prude tych 99 % ludi, ktori si to myslia. Zial, nevidim to tak.
stc 12.12.2002 20:59 - č. 45
zdeno: Nevim, ale neco mi to pripomina. Treba zaminku Nemecka v roce 1939 pro rozpoutani valky s Polskem. Takovych zaminek se najde spousta. Kdyby nebylo Sarajeva tak by se nasla urcite jina zaminka. Ten kdo v roce 1914 harasil zbranemi bylo RU, a to je bez urazky fakt kterej neokecas.
Navic se na to prislo az pozdeji. A vydavat nekoho na soud do ciziho statu se tenkrat vubec nenosilo, nikde o tom neni ani zminka.
Precti si prosim alespon to ultimatum co poslalo RU Srbsku. Zitra ti sem hodim link.
Uvidis ze bys s tim nesouhlasil ani ty kdyby ti to nekdo navrhoval.

Jinak nevim co si o tom planu cetl ty, ale jestli to bylo od toho bludare a pomatence Irvinga tak se pak nedivim ze mas takove nazory.
zdeno 12.12.2002 20:53 - č. 44
Hartmann:
<Ponechání volné ruky Hitlerovi (aby dělal z Německa "nárazníkové pásmo"), vyloučení SSSR ze Společnosti národů atd. atd.>

Pocujem ta, ale zda sa mi to velmi malo. Proti Nemecku boli ovela, ovela snazivejsi. Napr. v sep. 1939 mu vyvolali vojnu uz po tusim dvoch dnoch. Proti ZSSR tak nikdy neurobili.

"Mali sa radsej pridat k Nemecku v boji proti komunizmu." Myslim to uplne vazne. Vysvetli, co mas proti tomu.
zdeno 12.12.2002 20:48 - č. 43
stc: Takze ak car o atentate nevedel, tak uz to nemohlo byt z vysokych vladnych miest? A tiez - co na tom zalezi, ci to bolo oficialne vladne stanovisko alebo nie? Dolezite je, ze Srbi mali organizatorov bud sami hned tvrdo prikladne potrestat alebo ich vydat na sud do Viedne, ako boli ziadani. Skus uznat, ze to si R.-U. nemohlo nechat.

Morgenthauov plan bol oficialne zastaveny, ale v skutocnosti pokracoval az do r. 1947. Pokracuj v citani, bez urazky.
Hartmann 12.12.2002 20:43 - č. 42
Hartmann Zdeno: To byl jenom příklad! Jmenovat můžeme další a další. Ponechání volné ruky Hitlerovi (aby dělal z Německa "nárazníkové pásmo"), vyloučení SSSR ze Společnosti národů atd. atd.

"Mali sa radsej pridat k Nemecku v boji proti komunizmu."
To myslíš vážně?!??!?!
zdeno 12.12.2002 20:41 - č. 41
Hartmann: Prepac, ale prilis prudko sme sa tu rozbehli.
Mas namysli reakciu na tvoje "I na tomto webu se můžeš dočít například o plánech Francie na bombardováí ruských naftových polí."

Ak ano tak na to mam len toto: To naozaj nemozem povazovat za adekvatny postoj ku komunizmu. Aj ak by to naozaj urobili a nie len planovali. Mali sa radsej pridat k Nemecku v boji proti komunizmu.
stc 12.12.2002 20:41 - č. 39
Chief of the Intelligence Department in the Serbian General Staff - ano na tu pozici se dostal, protoze dopomoh Carovi na trun! Myslis ze to ze on vedl org. "Cerna Ruka"
dokazuje to, ze to bylo oficialni Srbske stanovisko? Proc tedy byl popraven kdyz to bylo odhaleno. Kdyby to byla oficialni srbska akce tak o tom prece museli vsichni vedet, ne? A musel by to taky schvalit Car, ne?
Navic ja jsem nikde netvrdil ze byl mala ryba, ja jsem jen rekl ze to byla jeho soukroma akce.

Pozor ja jsem povidal o situaci PO WWII. Samosebou Drazdany, Hamburg a Tokio to bylo obrovske moralni selhani spojencu.
Nesouhlasim s bombardovanim civilistu at jsou to britove nebo nemci, japonci ci afganci.
O tom planu taky neco vim ale rozhodne nebyl uveden v platnost. Co vim ze spousta nemcu a to at vojaku ci civilistu byla donucena pracovat za stravu na obnove Francouzkych, Holanskych a Belgickych mest tesne po skonceni valky.
zdeno 12.12.2002 20:30 - č. 38
stc: Chief of the Intelligence Department in the Serbian General Staff je pre teba mala ryba?

Spat k teme:
Tak ty okrem rozdelenia viacej nevies ako bolo s Nemeckom zatocene vo WWII a po WWII?
Co takto vyzabijanie civilov Drazdanoch vo februari 1945 (mnoho desattisicov) alebo Morgenthauov plan na vyhladovanie milionov Nemcov k smrti. Ten plan bol v cinnosti od jesene 1944 az do r. 1947 dokedy statisice (udajne az miliony) Nemcov pomreli na hlad a choroby. Vsimni si, ze sa to prekryva s obdobim, kde mnohi historici uz dnes tvrdia, ze vacsina internovanych v koncentrakoch pomreli na hlad a tyfus.
stc 12.12.2002 20:02 - č. 37
Navic CeskoSlovensku nebyla vyplacena ani koruna z valecnych reparaci!!!
stc 12.12.2002 20:01 - č. 36
to zdeno: Kbybys cetl pozorne, treba ten link ktery si me sem hodil, dosel bys k tomu ze to co delal Dimitrijevic ohledne atentatu a tak bylo na vlastni pest. Nebylo to stanovisko srbske vlady.

Kdo zatocil s Nemeckem po WWII? Nevidim nikde ani zminku o tom, ze by s Nemeckem bylo zatoceno, krome rozdeleni na NSR a NDR.
Koukni se na zivotni uroven NSR 14 let po skonceni WWII a srovnej ji s se situaci v Nemecku 14 let po WWI.
Navic NSR byla uchranena po valce o splaceni reparaci, dostavala potravinovou pomoc z USA atakdale.
zdeno 12.12.2002 19:38 - č. 35
A ja mam napr.:
www.cc.ukans.edu/~kansite/ww_one/bio/d/dragu...

Dimitrijevic, Colonel Dragutin, (a.k.a. Apis)(1877-1917) Chief of the Intelligence Department in the Serbian General Staff. Founding member and charismatic leader of the Serbian secret terrorist society -- The Black Hand ...

Avsak spat k teme. Nech je tak alebo onak, neukazuje to nemecku dobyvacnost r. 1914 a opravnenost "zatocit" s Nemeckom vo WWI a potom WWII.
Hartmann 12.12.2002 19:38 - č. 34
Hartmann zdeno: Opakování je matka moudrosti. Tak ještě jednou, reagoval jsem an tuto větu: "Rozhodne nevidim nikde indikacie, ze povodne chcel ist napr. do zap. Europy." Kde vidíš přímou zmínku o utoku na ostrovy?

"Aktivity Fr. (a V. B. uz vobec nie), neukazuju, ze by im komunizmus vadil." Opravdu, proč se tedy nevyjádříš k aktivitám, které jsem jmenoval?
stc 12.12.2002 18:15 - č. 33
Tak treba tady:
"Princip and Cabrinovic both held their tongues under police interrogation. It was Ilic, caught by chance in a suspect roundup, who broke and exposed the identities of his co-conspirators. By July 5th all were apprehended with the exception of Mehmedbasic, the only member to escape. The inquest lasted through July but was left to Sarajevo by Vienna and, to say the least, was grossly mishandled. The only fact that was established was that the weapons had come from Serbia. The complicity of the Serbian government was never proven. Friedrich von Wiesner, an Austrian official sent to investigate the proceedings in Sarajevo, wired his findings back to Vienna:

"There is nothing to indicate that the Serbian government knew about the plot."

This wire would not spare Serbia."


www.worldwar1.com/tlsara.htm
stc 12.12.2002 18:11 - č. 32
Ja jsem bohuzel v praci jinak bych ti asi oponoval jinak, holt nekdy jindy.
zdeno 12.12.2002 18:10 - č. 31
"kazdemu je jasne" nie je pre mna dost dobry zdroj.
stc 12.12.2002 18:02 - č. 30
Myslim ,ze sis nevsimul ze odpovidam jen na tve poznamky k memu textu, takze pokud pisu hodne veci najednou tak jsi to ty co pises hodne veci, nebo ne?
Koukni se klidne na muj prdchozi prispevek a zkus si ho slinkovat s tvym predposlednim.

Bilou knihu jsem necetl, ale kazdemu je jasne, ze atentat naplanovali a vykonali bosensti srbove a ne samotne Srbsko, ktere pak ze strachu pred RU temer bez vyhrad prijalo ultimatum. To je trochu nelogicke spachat atentat na naleslednika nejvetsiho a mnohem silnesiho souseda, ne?
zdeno 12.12.2002 17:51 - č. 29
stc: Znova - pises prilis vela veci naraz a potom sa zle reaguje.

Ja som si precital napr. cosi z Nemeckej Bielej knihy, kde je vytlacena sprava Zahr. uradu v Berline z aug. 1914. Netvrdim, ze tej sprave verim uplne, ale urcite viac ako blistom. Ak mas lepsi zdroj, ukaz.
zdeno 12.12.2002 17:31 - č. 28
Hartmann: Aktivity Fr. (a V. B. uz vobec nie), neukazuju, ze by im komunizmus vadil. Najviac ako Fr. a V. B. ovplyvnili boj s komunizmom bolo, ked sa r. 1939 postavili na jeho stranu.

Ten volny citat z Mein Kampf akoze svedci o aktivnej snahe utocit na Ostrovy? Ved ten citat moze znamenat jednoduchu obrannu poznamku, ktora v suvislosti najma s V. B. je dost namieste.
161-180 z 206
<< 6 7 8 9 10 11 >>
Po