Hry o 2. světové válce

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1-20 z 310
1 2 3 4 >>
Po
Vondrovský 20.3.2021 13:13 - č. 339
Podle filmové simulace soudím, že byl proveden vzdušný jaderný výbuch malé ráže, odhadem asi 5 kT. V tom případě by vznikla mohutná tlaková vlna (asi 50 % energie výbuchu) a světelný či tepelný impulz (asi 45 % energie), dále pronikavá radiace a proud volných neutronů (zbývajících 5 % energie). Radioaktivní zamoření terénu by bylo minimální, jen pod epicentrem výbuchu, a radioaktivní stopa by nevznikla vůbec. Nepřátelskou živou sílu a techniku by zničila ona tlaková vlna a tepelný impulz. Podle tehdejších názorů proto nebylo nutno útočící vojska zvláště chránit. Nabízí se srovnání s Hirošimou a Nagasaki, kde bylo radioaktivní zamoření také minimální (nezaměňovat s ozářením krátkodobě působící pronikavou radiací). Tamní výbuchy měly ráži asi 17 kT. A druhé srovnání: USA provedly do roku 1992 na poušti v Nevadě, tedy na vlastním území, 925 jaderných výbuchů, z toho asi 60 za účasti "útočící" armády. Pak byly zkoušky zastaveny.
Honza M. 11.3.2021 15:28 - č. 338
Honza M.
Algernon napsal(a) v č. 331:
"Taktické použití atomovky? Mno jo, jenomže teprve někde koncem 40. let (nebo spíše na přelomu 40. a 50. let) bylo odzkoušeno, co s vojáky… Takže, jak jsi - v době neexistence - zajistil ochranu vojáků, když ještě, kupříkladu, neexistoval žádný „atombordel“?"
Algy, tak nejenomže Američani v 50. letech nepoužívali prostředky ochrany jednotlivce při výcviku pěchoty s ostrými taktickými jadernými zbraněmi, ale zjevně s nimi při nasazení TJZ nepočítala ani ČSLA v roce 1959.

www.youtube.com/watch?v=4-IxManEZ0Y&ab_c...

Aneb jak praví klasik:
"Kefalín, tyhle starosti můžete pustit z hlavy… Lidí je na světě jako sraček."

(lampasákům z ČSLA lze akorát přičíst k dobru, že na výcvik nepoužívali skutečné TJZ)
Honza M. 4.10.2019 09:25 - č. 337
Honza M. Málo kdy se mi poštěstí, že narazím na úplně novou hru o WW2. Teď jsem úplně náhodou přišel na recenze hry WAR-SAW.
Je to tahová taktická bojová hra s prvky strategie a RPG, která se, jak už název napovídá, odehrává za Varšavského povstání.
Jako v klasických adventurách si namícháte partu bojovníků, léčitelů atd., přidělíte jim vhodné zbraně, na mapě vyberete misi (to jsou ty strategické prvky) a pak postupujete na mapě a na tahy bojujete s partami nácků. Členům party, kteří misi přežijí, se zlepšují jejich základní schopnosti a mají možnost získat speciální schopnosti (to jsou ty rpg prvky).

V průběhu hraní autoři samozřejmě hráčům zprostředkovávají maximum informací o průběhu Varšavského povstání, herní mapa zachycuje skutečné historické ulice Varšavy a boje (tedy aspoň ty pouliční) se odehrávají na pozadí varšavských památek.
Při tom všem historickém realismu se divím, že žádný americký aktivista autory ještě neobvinil z rasismu a zpátečnického nacionalismu (ve hře nejsou žádní černoši a Němci mají výhradně zápornou roli).

Já se naopak ptám, proč dosud nevznikla žádná taktická/strategická/rpg/ani adventure hra, která by připomínala taky český odboj nebo československé jednotky v zahraničí ?!?

Recenzní video na Warsaw například zde:
nebo zde:
Honza M. 20.8.2019 18:16 - č. 336
Honza M. Tahle jednoduchá hra není ani tak o WW2, jako spíš o Versailleském mírovém systému (který k vyvolání WW2 do určité míry přispěl).

Aneb, jak nakreslit nové a "spravedlivé" hranice států: armorgames.com/play/18558/peacemakers-1919ht...

p.s. Od určitého levelu, kdy se body přidělují podle populace a přírodních zdrojů přiklepnutých "vítězné straně", je jasné, že nevytváříte mírové hranice, ale budoucí casus belli.
Dzin 11.6.2019 23:37 - č. 335
Dzin Vím, jak vypadalo USAAF, jenže já se začal připravovat na WW2 už v roce 1936 a tak jsem v době vstupu do války disponoval hooodně velkou silou. Znalost historie je sviňa.

Vládu jsem měl podobnou, ale za ní hraji já, jednotlivý členové mají určitý efekt na zemi. Takže třeba Roosevelt jako prezident zmenšuje opozici, vytváří dobrou náladu a zvětšuje kapacity lidských zdrojů využitelných pro vojsko.

Realistické to docela je v rámci možností, řeší se zde hlavně strategie, takže buduješ zázemí, poskytuješ zdroje a určuješ celkovou strategii, ale samotný boj už neřešíš. Mě se třeba dost vyplatila strategie "Japan First", kdy jsem vrhl vše do Pacifiku a během půl roku bylo Japonsko obsazeno. Ale zase, protože znám historii, tak jsem měl vše už dopředu připraveno.

Jo a Půjčku a Pronájem jsem měl jen pro Brity a Číňany, Sovětům jsem nic nedával a bylo to docela znát. Sice Němcům způsobovali ztráty a vázali hlavní síly, ale jejich postup byl pomalejší.
Algernon 10.6.2019 19:04 - č. 334
Dzin (333):
Pošlu tankové a mechanizované divize a je to.
Tak to jo… Tvůj optimismus mne někdy fakt fascinuje.

A ještě nějakou další pohádku? :D
Honza M. (332):
Ostatně, hrál to přeci za Američany a ti ještě v roce 1952 při nácviku taktického použití atomovky používali jako jediný prostředek ochrany jednotlivce "ovinovačky" z izolační pásky:
Hmm… Víš, právě tohle je docela zajímavá otázka.

…jenomže — nevedly právě poznatky z těchhle (a moře podobných) „experimentů“ na lidech právě k tomu, že TOHLE (fuj…) bylo zavrženo?

Tj. mysleli-li by to vážně (i s výsledky měření, které při TOMHLE nashromáždili), tak by se nikdo nikdy v budoucnu (a až dodneška) nezabejval nějakým „atombordelem“, odmořováním, ochrannými pomůckami jednotlivce i kolektivními („kolektivními“ — třeba filtroventilace v tanku), etc.

Mimochodem, neuvažovalo se ve Státech (tj. neuvažovaly skupinky lidí z velení) o tom, že by použili jaderných zbraní v Koreji? Jasně, Rusové už taky měli „bombu“ — ale kolik jich měli, a kolik měli strategických bombardérů (které by se nad USA dostaly alespoň přes Aljašku a Kanadu; otázka pak zní, zda-li by také vůbec byli schopni ohrozit cíle i na východním pobřeží USA).

Mimochodem, také je třeba zajímavé sledovat, jak v 50. letech (a dokonce ještě během 60. let) stále ještě trvala naděje na nalezení skutečně účinných farmaceutických prostředků proti účinkům radiace… (Jak elektromag. záření — třeba gamma —, tak i beta a alfa záření, a také účinkům neutronů).

A? Dodnes nic… Teda vyjma jódovejch tabletek. (Ale jo, něco málo jo — jenomže to je stále jen podpůrná léčba. Jenomže jak v Hirošimě v srpnu 1945, tak i dneska má smrtelná dávka záření stejnou výši. Jen, že při relativně silných expozicích má pacient dnes o něco málo lepší šanci na přežití — a dožití v nějaké poněkud lepší formě, než měli hibakuša. Ale fakt se tyhle výsledky nedají nějak přeceňovat…)
Dzin (330):
1943

Ne, jediný na koho jsem hodil jadernou byli právě Sověti, abych jim trochu odpařil jejich obrovskou masu konvenčního vojska. Pak jsme tam poslal svoje letectvo a zahájil nezadržitelný postup.

A docela taky pomohlo, že jsme se angažoval v Číně a porazil komunisty a utvořil loutkovou Čínskou republiku. Ono mít podporu takové početní masy se taky docela hodí.
Mimochodem, víš, jak v roce 1943 vypadalo americké letectvo? :DD
Ony ty výsledky ve svržené tonáži od 8th AF za rok 1943 celkem jasně napovídají, jak na tom celkově celé USAAF v roce 1943 reálně bylo…

[téma č. 186 - přísp. č. 1629] …ani ne třetina toho, co svrhlo Bomber Command v třiačtyřicátém (a to Britové v čtyřiačtyřicátém tonáž pum zase meziročně zvýšili na víc než trojnásobek). A o tom, kdy a kolik by jsi měl atomovek…
Víš Dzine, zvlášť by mne zajímalo, zda-li by bylo v reálu možné nedat i Rusům zbraně (etc.) v rámci zákona o půjčce a pronájmu. Zvlášť, když prezidentem byl F.D.R., nemluvě o dalších vysoce postavených lidech.

Nebo jsi tam tehdy taky nějak zmanipuloval výsledky voleb? (Nebo — spáchal-li jsi atentát na prezidenta USA?) :)))

Hmm, to bude asi nějaká skutečně nesmírně realistická hra? Asi něco takovýho, jako filmy „Pearl Harbor“ a „U 571“, co?
Dzin 10.6.2019 15:20 - č. 333
Dzin Přesně tak. Pošlu tankové a mechanizované divize a je to. A radioaktivní je vlastně jen kus Balkánu a Sovětsko-Čínské pomezí.
Honza M. 7.6.2019 18:03 - č. 332
Honza M.
Algernon napsal(a) v č. 331:
"jak jsi - v době neexistence - zajistil ochranu vojáků, když ještě, kupříkladu, neexistoval žádný „atombordel“"
Dzin napsal(a) v č. 330:
"mít podporu takové početní masy se taky docela hodí"
Tady máš odpově, Algy

(voje)Vůdce, který má v zásobě početní masy, přeci neřeší protiradiační ochranu jednotlivce, že Dzine?

Ostatně, hrál to přeci za Američany a ti ještě v roce 1952 při nácviku taktického použití atomovky používali jako jediný prostředek ochrany jednotlivce "ovinovačky" z izolační pásky:
(ještě před pár lety tohle video bylo volně dostupné, dnes je "nevhodné pro děti")

Algernon 5.6.2019 10:47 - č. 331
Taktické použití atomovky?

Mno jo, jenomže teprve někde koncem 40. let (nebo spíše na přelomu 40. a 50. let) bylo odzkoušeno, co s vojáky…

Takže, jak jsi - v době neexistence - zajistil ochranu vojáků, když ještě, kupříkladu, neexistoval žádný „atombordel“?
Dzin 4.6.2019 22:21 - č. 330
Dzin 1943 Ne, jediný na koho jsem hodil jadernou byli právě Sověti, abych jim trochu odpařil jejich obrovskou masu konvenčního vojska. Pak jsme tam poslal svoje letectvo a zahájil nezadržitelný postup.

A docela taky pomohlo, že jsme se angažoval v Číně a porazil komunisty a utvořil loutkovou Čínskou republiku. Ono mít podporu takové početní masy se taky docela hodí.
Algernon 4.6.2019 12:57 - č. 329
Dzin (327):
…obvzláště, když jsem SSSR nedal Půjčku a Pronájem a nakonec jsem osvobodil Evropu až někam k Donu a Leningradu.
V kolikátým roce to bylo?

A vybombardoval’s alespoň atomovkou Berlín? :D
Honza M. 4.6.2019 08:14 - č. 328
Honza M. O víkendu jsem zjistil, že polský IPN po úspěchu deskové hry 303 (neboli Bitva o Británii, viz příspěvek 325) vydal podobnou ale propracovanější hru "Poplach nad Varšavou" (Alarm dla Warszawy, nebo jen Warszawa).

I když i tato hra je jenom na 8 tahů, zahrnuje i takové detaily, jako oblačnost nebo maskovaná polní letiště.

Dzin 19.7.2018 10:47 - č. 327
Dzin Tak to já poslední dobou ujíždím na Hearts of Iron II. Nejvíc mě to bavilo za Američany a obvzláště, když jsem SSSR nedal Půjčku a Pronájem a nakonec jsem osvobodil Evropu až někam k Donu a Leningradu.
Honza M. 16.6.2018 15:25 - č. 326
Honza M. Ke hře Call of Duty WWII, byly vydány mapy pro multiplayer, z nichž jedna je nazvána Anthropoid (proč asi...), ale vypadá spíš jak Praha v době Květnového povstání. Akorát na jednom místě má být Heydrichův mercedes (no, nevím, ten by měl značku SS-3)

Jo, už to vyšlo v únoru, ale všiml jsem si teprve včera.
Recenze:
Videokázka:
Honza M. 7.11.2017 23:49 - č. 325
Honza M. Nedávno jsem objevil sice starší, ale také chutnou herní jednohubku s tématem polské 303 sqn v Bitvě o Británii:

Potěšilo zejména, že pokud někdo hraje za RAF, hraje současně taky za Poláky a Čechoslováky, a že součástí hry jsou i medailonky 3 spojeneckých hrdinů BoB, mezi nimi životopis Josefa Františka.
Honza M. 18.4.2017 20:28 - č. 324
Honza M.
Pokud by si chtěl někdo na chvíli zahrát na Josefa Františka a jeho towarzysze od 303 sqn:


Taková blbůstka, která zřejmě vznikla jako propagační materiál k filmu Untold Battle of Britain, což byl jeden z dílů poměrně kritizovaného multikulti seriálu na Channel 4, Bloody foreigners (Zatracení cizinci).
Film je k vidění zde: www.youtube.com/watch?v=ptijNcDanVw


Tyhle doprovodné hříčky k filmům se mi na Britech líbí, kdysi jsem hrál např. jednoduchou, ale povedenou strategii k dokumentu o Bitvě u Hastingsu, 1066.
Co čeští tvůrci televizních seriálů a počítačových her? Kdy si zahrajeme střílečku na motivy Četnických humoresek, nebo nějakou hopsačku-plošinovku k filmu Masaryk??
Honza M. 25.12.2015 12:19 - č. 323
Honza M. Poněkud zklamán linearitou hry Wolfenstein: New Order, narazil jsem na video starší varianty Wolfenstein 1D, která je, popravdě, lineární in extremis

Chtěl bych si ji zahrát, ale nemůžu ji nikde najít online (původní odkaz na hru nefunguje www.halolz.com/2011/08/05/wolfenstein-1d/).

Nemáte někdo funkční odkaz?
ebydos 19.9.2014 21:08 - č. 322
Bruna napsal(a) v č. 321:
"A co tohle ? Letcký online simulátor z druhé světové války. www.war-thunder.info/"

Už tam jdou hrát i tanky za němčoury a sověty. Teď se čeká na aktualizaci 1.43, která má zpřístupnit dost nových mašin. Tady se o nich povídá: www.youtube.com/watch?v=yZ1lYgm7tDI
Velkou chybou je podle mě používání kořistních letadel. V německých týmech tak lítá P47, u japíku FW190 ( v další aktualizaci jim jako premiak maji dat B17!!!!! ) a tak..... i tak je to dobrá hra ;) Doporučuju minimálně zkusit ;)
Bruna 18.9.2014 21:10 - č. 321
A co tohle ? Letcký online simulátor z druhé světové války.
www.war-thunder.info/
ebydos 8.9.2014 17:57 - č. 320
Dělaj drahoty . Jsem dost zvědavej co se z toho vyloupne. Jestli to dopadne stejně jak IL-2 Sturmovik: Cliffs Of Dover, tak to bude ostuda! Hrál sem to, ale jen ve stádiu po vydání, možná hru updaty zlepšili
1-20 z 310
1 2 3 4 >>
Po