Československé četnictvo, policie a finanční stráž

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
161-180 z 675
<< 6 7 8 9 10 11 12 >>
Po
bush 3.10.2010 17:57 - č. 578
bush Rozdíl je skutečně markantní - dostatečně to ukazuje Michal Frankl s Kateřinou Čapkovou (Nejisté útočiště) -, ale mám za to, že je nutno přemýšlet nad tím, čím je onen rozdíl způsoben. Neřekl bych, že ho činí jen politická příslušnost. Vždyť nálada proti uprchlíkům byla obecnější než jen agrárně stranická - stačí se podívat třeba na národní demokraty (resp. národní sjednocení). Argumentovalo se tak ostatně v celé Evropě: "Je hospodářská krize, naše obyvatelstvo trpí nezaměstnaností a my budeme přijímat uprchlíky (= konkurenty na pracovním trhu)?"
Honza M. napsal v č. 577:
"i když přeneseně by se při troše snahy dalo vztáhnout na postoj k vzestupu fašismu/nacismu vůbec"
S tímhle bych nesouhlasil. Vítali snad agrárníci leden 33 v Německu?
Honza M. 3.10.2010 16:53 - č. 577
Honza M. Budu teď hodně nespravedlivý a zaměřím se jen na jediný aspekt: postoj k uprchlíkům z nacisty ovládaných zemí (i když přeneseně by se při troše snahy dalo vztáhnout na postoj k vzestupu fašismu/nacismu vůbec); rozdíl, jaký v této otázce celkově a jednotlivým azylantům zaujímalo ministerstvo zahraničí a MV je markantní a přesně koresponduje s rozdílem v postoji, jaký k uprchlíkům zaujímali Beneš a Beran (=agrárníci).

A samozřejmě: ministr je zodpovědný za jednání svých podřízených, tedy rozhodně co se týče dlouhodobých a rozšířených trendů (nikoliv náhodných excesů). A je-li někdo dvě desetiletí v čele zemské správy, nelze ho nečinit zodpovědným za jednání správních úředníků, které v mnoha případech do úřadu přijal a charakter jejichž úřadování po dvě dekády usměrňoval a určoval interními předpisy, pokyny a v neposlední řadě odměnami či naopak kárnými opatřeními k obrazu svému.
bush 3.10.2010 16:18 - č. 576
bush Honza M.: Máš snad pocit, že za něco takového je zodpovědný jeden muž nebo snad jedna strana? Takhle jednoduché nacházení viníka mi až příliš zavání třetí republikou.
Honza M. 3.10.2010 10:18 - č. 575
Honza M. Myslím, že odpověď je nutno hledat v tom, která strana byla ve 30. letech zodpovědná za vnitro.
A který člověk konkrétně byl ministrem vnitra.
A jestli on taky náhodou nebyl současně zemským prezidentem na Moravě.
Ryba smrdí od hlavy, jak praví lidová moudrost...
Ondřej Kolář 3.10.2010 09:15 - č. 574
Pim Burger napsal v č. 573:
"Vždycky, když tohle čtu, tak mám chuť toho pražskýho úředníka pověsit za gule do průvanu..."
Obdobné choutky mám ohledně jistého pracovníka Zemského úřadu, který 16. září 1938 (tedy již v době probíhajícího henleinovského povstání) vydal státním policejním úřadům v pohraničí instrukci, aby zamezily „neopodstatněnému hromadnému opouštění bydlišť“ Čechy, prchajícími z pohraničí před nacistickým terorem.
Pim Burger 3.10.2010 00:04 - č. 573
mbbb napsal v č. 571:
"pravdou ale jest, že chování MV bylo velmi opatrnické a bojácné, což vedlo jen k větší řekněme drzosti na straně čsl. Němců. Chování centrálních úřadů v Praze vůči státním zaměstnancům, a především příslušníkům ozbrojených sborů, v pohraničí nebylo ve vypjatých chvílích korektní."
Dle mého bylo toto chování přímo protizákonné. Mám-li před sebou služební instrukci četnictva, ve které jsou jasně vymezena jeho práva a hlavně povinnosti, tak prostě OÚ a MV nutili jednat četnictvo protizákonně. A to nemluvím o porušování zákona na obranu republiky. Mám dokument z roku 1937, ve kterém okresní velitelství píše nadřízeným orgánům o organizaci zpravodajské služby SdP, která špicluje nejen své lidi, ale i socdemáky, Čechy a sleduje jejich styk s čs. bezpečnostními úřady a pak tyto informace využívá k propouštění zaměstnanců z továren a dále je předává do Německa. Odpověď z MV je taková, že každá strana má právo dohlížet na chování svých členů v rámci stanov své strany a tečka. Konec vyšetřování. Vždycky, když tohle čtu, tak mám chuť toho pražskýho úředníka pověsit za gule do průvanu...
Pim Burger 2.10.2010 23:56 - č. 572
dead man napsal v č. 570:
"Bojůvky: Třeba tak úplně nezmínili že sou bojůvky . A pořadatelskou službu v uniformách mělo v oblibě vícero politikos ČSR, takže zakázat zrovna náckum se to asi dalo těžko i dyby stokrát věděli co jsou ve skutečnosti zač. "
No to já netvrdím, že byli jediní, ale příslušníkům Selské jízdy nebo Fialové legii nebo jak se to jmenovalo, se jen těžko dala dokázat protistátní činnost, což u ordnerů, respektive členů SdP zase až takový problém nebyl. Popravdě příliš nechápu, proč s nimi vláda za celé období od roku 1935-1938 nezametla jako s DNP a DNSAP, respektive Volkssportem, myslím, že příležitostí a především důkazů k tomu měli dost.

___________________________________

No právě. Vláda nařídila četníkům nic nedělat, což dle mého bylo protizákonné. Kdyby směli četníci konat, myslím, že by byla opatrnost na místě především ze strany SdP. Takhle získávali nejen faktickou moc díky zastrašování a paralýze čs. bezpečnostních orgánů, ale zároveň jim rostlo sebevědomí, které na chvíli opadlo až 21.5. Bohužel ani to příliš dlouho nevydrželo.
mbbb 2.10.2010 23:49 - č. 571
mbbb pravdou ale jest, že chování MV bylo velmi opatrnické a bojácné, což vedlo jen k větší řekněme drzosti na straně čsl. Němců. Chování centrálních úřadů v Praze vůči státním zaměstnancům, a především příslušníkům ozbrojených sborů, v pohraničí nebylo ve vypjatých chvílích korektní.
dead man 2.10.2010 23:28 - č. 570
dead man No tak asi nemělo smysl nějak zbytečně provokovat a rozumná vopatrnost nebyla vod věci (zdůrazňuju tu rozumnou - nemělo smysl to v tomhle směru přehánět - ale to je asi nutný posuzovat případ vod případu).


Bojůvky: Třeba tak úplně nezmínili že sou bojůvky . A pořadatelskou službu v uniformách mělo v oblibě vícero politikos ČSR, takže zakázat zrovna náckum se to asi dalo těžko i dyby stokrát věděli co jsou ve skutečnosti zač.

www.fronta.cz/kniha/pejcoch-armady-ceskych-p...
Pim Burger 2.10.2010 20:06 - č. 569
Zdravím,

nedávno mě napadla taková myšlenka ohledně působení především četnictva nejen v jednotkách SOS. Téměř ve všech publikací s touto tématikou (a v některých hlášení jednotlivců) se hovoří (ačkoli jsem nikdy nenašel žádný přímý písemný rozkaz) o tom, že (nejen) četnictvo nesmí zasahovat proti Němcům a má se k nim chovat co nejopatrněji. Dle mého je to ale nesmysl, respektive tímto rozkazem MV nebo OÚ jednali v rozporu se zákonem o četnictvu, podle kterého měl četník právo použít zbraň ve všech zde vyjmenovaných případech. Vypisovat všechny tyto případy nebudu, ale jde o to, že četník mohl v jistých situacích střílet první, aniž by proti němu bylo použito zbraně.

Další problém vidím v tom, jak se chovaly vláda, MV a jiné nadřízené státní úřady k nacistickým demonstracím. Vždyť již schválení a oficiální povolení Freiwilliger Schutzdienst na jaře 1938 muselo být jasným porušením zákona na ochranu republiky z roku 1923. Když si vezmeme, že bezpečnostní složky měly proti týhle lumpenbandě zakázáno zasahovat, dá se to ze strany vlády a MV považovat za zásadní narušení bezpečnosti státu a vystavení německého, demokraticky smýšlejícího obyvatelstva ještě větší šikaně, přestože Republikanische Wehr byla tuším povolena taktéž.

Podle mě měli četníci a státní policie právo a dokonce povinnost zasáhnout proti všem těmto skupinám a právě v okamžiku povolení těchto bojůvek - ať už nacistických nebo sociálně-demokratických - vláda rozhodla o tom, jak to bude vypadat v září 1938 a samozřejmě nepřímo pomohla ke smrti příslušníků SOS, kteří byli ordnery zavražděni.
Pavel Šrámek 29.9.2010 10:33 - č. 568
Z webu Vojenského historického ústavu: Do sbírek VHÚ Praha přibyly dva nové, velice vzácné přírůstky ze Šumavy. Na základě upozornění amatérských historiků a fandů vojenské historie, byl VHÚ Praha upozorněn na velice zachovalou původní pancéřovou závoru z konce 30. let, která se nacházela nedaleko obce Stožec. Při obhlídce terénu pracovníci šumavského národního upozornili i na existenci jakéhosi na půl zahrabaného obrněného transportéru v bývalém Vojenském výcvikovém prostoru Dobrá Voda. Nakonec byla nalezena celá zadní část korby německého kolopásu Sdkfz 251 D. Minulý týden byla jak závora tak i korba obrňáku vyzdvižena a dovezena do Vojenského technického muzea Lešany. Fotografie z této akce, a jak to celé probíhalo, se dozvíte v časopise Historie a vojenství v č. 3 nebo 4.
mbbb 21.9.2010 20:19 - č. 567
mbbb 28. září se bude v Dolním Žlebu konat odhalení opraveného hraničního sloupu předválečné republiky. Jsou to zajímavé věci:

www.hranicnisloupy.estranky.cz/clanky/aktual...
mbbb 7.9.2010 20:33 - č. 566
mbbb Opět po dvou letech se letos sejdeme u pomníku v Dolní Světlé v Lužických horách. Jste všichni zváni:
csol-mb.net/pozvanka-na-vzpominku-na-prislus...
mbbb 6.9.2010 19:10 - č. 565
mbbb
Honza M. napsal v č. 564:
"Hned několik replik má i olomoucká katedra historie picasaweb.google.com/cish.bloger.cz/GardenPa... picasaweb.google.com/cish.bloger.cz/GardenPa"
to sou ale věci ....
Honza M. 6.9.2010 01:36 - č. 564
Honza M.
mbbb napsal v č. 562:
"Již se našlo relativně dost sloupů v terénu a ještě více se jich připravuje coby replik."
Hned několik replik má i olomoucká katedra historie
picasaweb.google.com/cish.bloger.cz/GardenPa...
picasaweb.google.com/cish.bloger.cz/GardenPa...
mbbb 5.9.2010 21:12 - č. 563
mbbb tohle vřele doporučuji navštívit, kdo tam nebude, přijde o mnoho, jest to naprosto unikátní výstava:

www.financnistraz.estranky.cz/clanky/z-histo...
mbbb 17.7.2010 20:11 - č. 562
mbbb Začal jsem připravovat stránky o hraničních sloupech, o nichž zde máme i článek. Jde mi hlavně o soustředění informací o dochovaných sloupech i o jejich replikách.
Již se našlo relativně dost sloupů v terénu a ještě více se jich připravuje coby replik. Tak aby existoval jejich jakýsi přehled se základními informacemi. Stránky jsou zde:
www.hranicnisloupy.estranky.cz/

Zatím tam nic moc není, budu stránky doplňovat dle volného času, což jest ovšem u mne bída.
ramasa 6.7.2010 15:48 - č. 561
ramasa
giro.c napsal v č. 555:
"Safra a mě se jako laikovi ten článek docela líbil."
Jsme na tom stejně, ale jak už tady padlo, rád si počkám na hodnocení odborníků
giro.c 6.7.2010 14:11 - č. 559
Co se kvality literatury týče, nedokážu posoudit.
Co se normy týče...to neni snad ani norma, spíše usus, zvyklost či jak to nazvat.Ve výsledku to potom hodně vypovídá o práci.
Fuky 6.7.2010 13:00 - č. 558
Fuky
giro.c napsal v č. 557:
"Přiznám se, že jsem ty zdroje buď překouk.Když jsem na ně teď koukal, tak ani jeden neznám. Fakt, ale je, že podle "našich" univerzitních standartů bych na takový článek čekal min. 5 a spíš víc."
Nejde o nějakou normu, spíš o to, že k tomu existuje i jiná kvalitní literatura a pokud o ní dotyčný neví, myslím, že to není úplně OK.
161-180 z 675
<< 6 7 8 9 10 11 12 >>
Po