Září 1939, sovětsko-německý pakt, zahájení války...

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1-20 z 32
1 2
Po
Dzin 29.9.2021 20:16 - č. 3254
Dzin Smutné čtení.
egli 18.9.2021 11:31 - č. 3253
egli twitter.com/MID_RF/status/1438768364353114115

Oficiální twitter ruského ministerstva zahraničí:
17. září 1939 Rudá armáda začala osvobozující pochod na území Polska. Sovětská vojska dosáhla Curzonovy linie a zabránila wehrmachtu postupovat k Minsku. Národy Západního Běloruska a Západní Ukrajiny přivítaly sovětské vojáky s jásotem.

Je to stylistický návrat nejen k poválečné rétorice v SSSR, ale návrat přímo k propagandě z roku 1939: www.fronta.cz/propaganda/tazeni-do-polska-1939

Tedy kromě toho "zabránění postupu wehrmachtu k Minsku", to se tvrdilo až po roce 1941, to samozřejmě v roce 1939 o své "spřátelené" německé armádě neříkali
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
egli 22.2.2016 20:12 - č. 3252
egli Stalin důvody k uzavření paktu řekl sám dost srozumitelně. Na začátku září 1939 Kominterna připravovala směrnici pro komunistické strany v Evropě, kde vysvětlovala "změnu kurzu", komunisté v Evropě byli z toho obratu dost zmatení...

Při přípravě směrnice Stalin generálnímu tajemníkovi Kominterny G. Dimitrovovi 7. září 1939 řekl:

Válka se vede mezi dvěma skupinami kapitalistických států o rozdělení světa ... my nejsme proti, když se vzájemně pěkně porvou a oslabí. Není špatné, když bude německýma rukama podlomena pozice nejbohatších kapitalistických zemí (zvláště Anglie). Hitler, aniž by o tom věděl a sám si to přál, podlamuje kapitalistický systém... My můžeme manévrovat a štvát jednu zemi proti druhé, aby se více porvaly. Pakt o neútočení pomáhá jistým způsobem Německu. V následující chvíli postrčíme zase druhou stranu. Komunisté v kapitalistických zemích musí vystupovat rozhodně proti válce... Dělení kapitalistických zemí na fašistické a demokratické ztratilo smysl... Jednotná lidová fronta včerejška byla dobrá pro zmírnění situace otroků v kapitalistickém režimu. V dnešní imperialistické válce jde ale o zničení celého otroctví... Vystupovat rozhodně proti válce a jejím viníkům.


Stalin očekával, že válka Německa se západními mocnostmi bude dlouhá a vyčerpávající - a tedy neumožní Německu obrátit se na východ - naopak SSSR si na východě bude moct dělat v podstatě co bude chtít a jeho síla stále poroste, zatímco ostatní mocnosti se budou vyčerpávat. To byl myslím docela racionální předpoklad. Tento názor, že SSSR v případě války "vhodí poslední rozhodující závaží na misku vah" měl Stalin dlouhodobě, už od 20. let.

Mýlil se, ale nebyl rozhodně sám, to že se Francie vojensky zhroutí během pouhých 3-4 týdnů, nepředpokládal tehdy skoro nikdo - asi kromě Hitlera Bleskový pád Francie byl šokem pro všechny. Francouzská armáda byla obecně pokládána za nejsilnější v Evropě a většina lidí i odborníků měla stále v paměti vyčerpávající boje na západní frontě za Velké války.
spelter 22.2.2016 11:37 - č. 3251
spelter
Dzin napsal(a) v č. 3250:
"Protože co reálně SSSR získal? "Svolení" Německa s anexemi a určité dodávky. A to je vše. Budoucí německý útok to nijak neodvrátilo a je otázka, zda ho vůbec oddálilo"

Ale v době uzavírání paktu mohl mít Stalin za to, že to německý útok aspoň oddálí, ne? Mohl to pro něj být aspoň jeden z důvodů uzavření paktu.

Jiná věc je, pokud se dodatečně ukázal opak..
Dzin 20.2.2016 18:58 - č. 3250
Dzin Přečetl jsme si Krojcův článek o Besarábii a musím říci že je to naprosto skvělá práce!

Ale sem píši s jednou věcí. Ohledně toho, jestli Stalin udělal dobře, když podepsal Pakt s Německem. Myslím si totiž, že ne. Protože co reálně SSSR získal? "Svolení" Německa s anexemi a určité dodávky. A to je vše. Budoucí německý útok to nijak neodvrátilo a je otázka, zda ho vůbec oddálilo, jak tvrdila komunistická historiografie. Víme, že Hitler se v roce 39 na válku se SSSR nechystal. Ano, měl jí v plánu dlouhodobém, ale rozhodnutí o jeho realizaci padlo až v roce 40. Dokonce bych mohl úspěšně spekulovat, zda účinek Paktu nebyl opačný a spíše neurychlil Hitlerovo rozhodnutí.
Protože Pakt byl daleko více prospěšnější právě Německu. Umožnil mu zahájit blesková tažení a to jak politickou pomocí (zabezpečení východní fronty), vojenskou (urychlení porážky Polska) tak ekonomickou (dodávky surovin ze SSSR). To byly pro Německo dosti důležité věci a doposud se bohužel nikdo nezabýval otázkou, zda-li by Německo dokázalo podobnou úspěšnost v prvních letech války bez této významné pomoci SSSR.
citrusik001 8.3.2008 13:47 - č. 3249
ludkovia ani neviete ako ste mi velmi tymito prispevkami pomohli.dakujem velmi pekne
Krojc 20.1.2007 22:05 - č. 3248
Krojc No a protože ten gliwický měl tak malý výkon, že ho stanice, jejíž program přebíral, snadno přehlušila, tak to jejich "povstalecké" vysílání vůbec nikdo neslyšel . Ale to stejně nikomu nevadilo, bouchat se začalo podle plánu.
spelter 16.1.2007 10:41 - č. 3247
spelter
fusilier napsal v č. 3243:
"Jinak Alfík Naujocks to totálně zbabral, jestli mě paměť neklame tak ani nevěděl jak se ten bazmek rozhlasový zapíná... "
Alfík Naujocks, resp. jeho člověk tam, který to měl umět a měl vysílač zapojit tak, aby to bylo propojeno na vysílač ve Vratislavi, to jaksi nedokázal, tak to svoje prohlášení hodili na nějaký nouzový vysílač pouze pro Gliwice..
Worchester 19.5.2006 10:57 - č. 3246
Worchester To nám na ZŠ, pokud si to ještě dobře pamatuji říkal dějepisář, že Heydricha chtěli naši parašutisté zastřelit anglickým samopalem sten, který vycházel z českého samopalu škorpión, zvaným "pumpička."
Honza M. 19.5.2006 10:24 - č. 3245
Honza M.
mbbb napsal v č. 3240:
"to zas není nejhorší, jsou horší utkvělý představy, tohle je dobrý..."
to jo, nám např. učitelka na ZŠ tvrdila, že Hitler nenapadl Švýcarsko, protože si nechtěl rozbombardovat banky, ve kterých měl uložený peníze
a Lenigrad prý Němci nemohli dobýt, protože Hitler zakázal použít dělostřelectvo a letectvo, aby nebyly poškozené paláce, kde chtěl oslavovat vítězství - už prý měl vytištěné pozvánky
a plán Barbarossa dostal název od toho, že se Němci chovali jako Barbaři
egli 18.5.2006 20:03 - č. 3244
egli Bylo tam ponecháno několik mrtvol vězňů v polských uniformách.

Výpověď Naujockse v Norimberku:

1. I was a member of the SS from 1931 to 19 October 1944 and a member of the SD from its creation in 1934 to January 1941. I served as a member of the Waffen-SS from February 1941 until the middle of 1942. Later I served in the Economics Department of the Military Administration of Belgium from September 1942 to September 1944. I surrendered to the Allies on 19 October 1944.

2. On or about 10 August 1939 the Chief of the Sipo and SD, Heydrich, personally ordered me to simulate an attack on the radio station near Gleiwitz, near the Polish border, and to make it appear that the attacking force consisted of 242 20 Dec. 45 Poles. Heydrich said: 'Actual proof of these attacks of the Poles is needed for the foreign press, as well as for German propaganda purposes.' I was directed to go to Gleiwitz with five or six SD men and wait there until I received a code word from Heydrich indicating that the attack should take place. My instructions were to seize the radio station and to hold it long enough to permit a Polish-speaking German, who would be put at my disposal, to broadcast a speech in Polish. Heydrich told me that this speech should state that the time had come for the conflict between the Germans and the Poles and that the Poles should get together and strike down any Germans from whom they met resistance. Heydrich also told me at this time that he expected an attack on Poland by Germany in a few days.

3. I went to Gleiwitz and waited there a fortnight. Then I requested permission of Heydrich to return to Berlin but was told to stay in Gleiwitz. Between the 25th and 31st of August I went to see Heinrich Muller, head of the Gestapo, who was then nearby at Oppeln. In my presence Muller discussed with a man named Mehlhorn plans for another border incident, in which it should be made to appear that Polish soldiers were attacking German troops .... Germans in the approximate strength of a company were to be used. Muller stated that he had 12 or 13 condemned criminals who were to be dressed in Polish uniforms and left dead on the ground at the scene of the incident to show that they had been killed while attacking. For this purpose they were to be given fatal injections by a doctor employed by Heydrich. Then they were also to be given gunshot wounds. After the assault members of the press and other persons were to be taken to the spot of the incident. A police report was subsequently to be prepared.

4. Muller told me that he had an order from Heydrich to make one of those criminals available to me for the action at Gleiwitz. The code name by which he referred to these criminals was 'Canned Goods.'

5. The incident at Gleiwitz in which I participated was carried out on the evening preceding the German attack on Poland. As I recalls war broke out on the 1st of September 1939. At noon on the 31st of August I received by telephone from Heydrich the code word for the attack which was to take place at 8 o'clock that evening. Heydrich said, 'In order to carry out this attack, report to Muller for "Canned Goods."' I did this and gave Muller instructions to deliver the man near the radio station. I received this man and had 243 20 Dec. 45 him laid down at the entrance to the station. He was alive, but he was completely unconscious. I tried to open his eyes. I could not recognize by his eyes that he was alive, only by his breathing. I did not see the shot wounds, but a lot of blood was smeared across his face. He was in civilian clothes.

6. We seized the radio station as ordered, broadcast a speech of 3 to 4 minutes over an emergency transmitter, fired some pistol shots, and left.
www.yale.edu/lawweb/avalon/imt/proc/12-20-45.htm
fusilier 18.5.2006 20:02 - č. 3243
fusilier a víte jak ty přivezené mrtvé vězně označili v tajných dokumentech? Konzervy

Jinak Alfík Naujocks to totálně zbabral, jestli mě paměť neklame tak ani nevěděl jak se ten bazmek rozhlasový zapíná...

Myslím že ho za to i nějak diskreditovali či jinak popotahovali(možná že zabili, četl sem o tom už dávno)
Ero 18.5.2006 19:54 - č. 3241
Ero
egli napsal v č. 3239:
"Byla to skupina jednoho z gestapáckých "es" Alfreda Naujockse,"
Takže paní učitelka měla pravdu To mě zase jednou překvapila
mbbb 18.5.2006 19:49 - č. 3240
mbbb
Ero napsal v č. 3238:
"Nechci ji nějak pomlouvat, ale ona trpý představou, že všichni němci jsou buď esesáci nebo gestapáci "
to zas není nejhorší, jsou horší utkvělý představy, tohle je dobrý...........
egli 18.5.2006 19:46 - č. 3239
egli
Ero napsal v č. 3236:
"Ale pochybuji že ti převlečení němci byli, jak sama tvrdila, gestapáci."
Byla to skupina jednoho z "es" Sicherheitsdienstu Alfreda Naujockse, zajímá-li tě to přečti si třeba knihu R. Cílka S prstem na spoušti
Ero 18.5.2006 19:45 - č. 3238
Ero Nechci ji nějak pomlouvat, ale ona trpý představou, že všichni němci jsou buď esesáci nebo gestapáci
mbbb 18.5.2006 19:43 - č. 3237
mbbb
Ero napsal v č. 3236:
"Ale pochybuji že ti převlečení němci byli, jak sama tvrdila, gestapáci."
proč úochybuješ?

Ty o tom víš něco víc, nebo tě pí učitelka překvapila?
Ero 18.5.2006 19:42 - č. 3236
Ero
egli napsal v č. 3233:
"To si paní učitelka trošku spletla čas, incident v Gliwicích nebyl pochopitelně po polsko-německé válce, ale před ní - 31. srpna 1939.
Ale pochybuji že ti převlečení němci byli, jak sama tvrdila, gestapáci. A potom to korunovala tím říjnem
mbbb 18.5.2006 19:42 - č. 3235
mbbb
egli napsal v č. 3233:
"To si paní učitelka trošku spletla čas, incident v Gliwicích nebyl pochopitelně po polsko-německé válce, ale před ní - 31. srpna 1939."
jistě, ale pak říkala, že druhý den bylo napadeno Polsko, spletla si prostě měsíc, ale jinak se Erovi oči točily zbytečně
mbbb 18.5.2006 19:41 - č. 3234
mbbb
Ero napsal v č. 3232:
"Rád bych věděl co je pravdy na tom (říkala nám to naše učitelka na dějepis) že se na konci října 1939, 12 gestapáků převléklo do polských uniforem a udělali fingované přepadení německé vysílačky. A druhý den začalo napadení Polska. Později prý byli tito gestapáci zastřeleni, aby toto tajemství nevizradili. (Když jsem slyšel tu její "historku", jen se mi protoči¨ly oči )"
a proč se ti protočili oči???
1-20 z 32
1 2
Po