Tanková esa 2. světové války

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1-20 z 83
1 2 3 4 >>
Po
Honza M. 12.4.2013 11:29 - č. 94
Honza M.
andy22 napsal v č. 91:
"zakladadatel tohohle topicu měl nejspíš za to, že německé tankové eso = automaticky z Waffen-SS :) Vhodnější téma o tanakových esech tu není."
Tak aspoň to jsem napravil

Známe nějaká esa z druhé (třetí, čtvrté...) strany? Kdysi jsem četl článek o veliteli Shermanu, který likvidoval Königtigery zápalnými granáty. Nezná někdo podrobnosti?
Takový těžký tank sejmutý dělem tanku středního mi příjde jako větší úlovek, než když někdo na kilometr odstřeloval BéTéčka 88-kou.
spelter 12.4.2013 08:34 - č. 93
spelter
Tom napsal v č. 92:
"Aby bylo jasno, chápu že neměli moc na výběr s tím, jestli sloužit u WH nebo SS a pod. Ale měli na výběr JAK sloužit. A Knispel sloužil zatraceně dobře."
Tom napsal v č. 92:
"byl rozdíl mezi člověkem, co jenom chodil na 1. máje do průvodu plus povinně volit Národní frontu a jiným člověkem, co z blbosti nebo nadšení pronásledoval třídního nepřítele."
Nerad bych, aby to bylo pochopeno, že se zastávám nacistického Německa, jeho ozbrojených sil nebo jejich jednotlivých příslušníků, probůh..,

.. ale ty dvě situace mi přece jen úplně srovnatelné nepřijdou. Když už člověka "posadili do tanku a poslali na frontu" (velmi zjednodušeně řečeno), tak přece jen musel bojovat a tudíž i zabíjet, aby nebyl zabit. Zdůrazňuju, že skutečně nedokážu posoudit, do jaké míry bylo možné cíleně bojovat "o něco hůř"..
Jiná věc by už byla, pokud se do toho tanku a na tu frontu bude dotyčný cpát dobrovolně a s nadšením.. K čemuž dodávám, že o Knispelovi z hlediska jeho postojů k válce a nacismu skutečně nevím nic a ten předchozí odstavec je myšlen obecně, ne ve vztahu k němu.

Zatímco pronásledovat z blbosti nebo nadšení třídního nepřítele v ČS(S)R nemělo proti sobě tu variantu "co se mi stane, když ho pronásledovat nebudu" - stačilo držet hubu a krok (aneb do průvodu a k "volbám").
Tom 11.4.2013 20:22 - č. 92
Tom
curahee napsal v č. 90:
"für Tom: Knispel si toho moc nenahajloval, takové konto a pořád bez RK, to už svědčí o jeho postojech vůči establishmentu..."


Neudělená vyznamenání svědčí spíše o postojích "establishmentu" vůči Knispelovi. O postoji Knispela k okolnímu světu svědčí jeho "skóre".

Aby bylo jasno, chápu že neměli moc na výběr s tím, jestli sloužit u WH nebo SS a pod. Ale měli na výběr JAK sloužit. A Knispel sloužil zatraceně dobře. Proto ho (a další podobný) já těžko budu kdy litovat.


Není to tak dlouho, co tady u nás oficiálně ( ) skončili komunisti. A moc dobře si pamatuju, že byl rozdíl mezi člověkem, co jenom chodil na 1. máje do průvodu plus povinně volit Národní frontu a jiným člověkem, co z blbosti nebo nadšení pronásledoval třídního nepřítele. Tož asi tak.


andy22 napsal v č. 91:
"Žít v té době v Německu.."
...a nechat si vymejt z hlavy vlastní rozum...

O tom je zájem o historii - nedělat podobný kraviny, jako naši předkové... Čím víc toho o válčení vím, tím víc jsem přesvědčenej, že by zelený mozky měly skončit v izolaci kamenolomu. Užitečná práce by jim jenom prospěla. Nebýt debilů se zelenými mozky, lidstvu by se žilo o moc líp.
andy22 11.4.2013 14:29 - č. 91
Honza M. napsal v č. 88:
"Mne zajímalo, jak se chudák Knispel dostal do téhle debaty, když ani nebyl členem SS "
Asi proto, že zakadladatel tohohle topicu měl nejspíš za to, že německé tankové eso = automaticky z Waffen-SS :) Vhodnější téma o tanakových esech tu není.


Tom napsal v č. 87:
"Osobně nevidím nic čestného v dobývání "Lebensraumu" na úkor někoho jiného."
No to čestný neni. Jenže jak se praví, těžko odsuzovat někoho, v jeho kůži jsi nikdy nebyl. Každý prostě nemá štěstí na osud. Podle všeho mnoho německých vojáků a občanů mělo Hitlera v paži.. Jenže on měl moc nad jejich osudy.

A když jsme tady na foru, zabyvajicí se vojenskou tématikou.. Žít v Německu 30.tých let s podobným koníčkem, zájmem nebo cílem jako je armáda, byl (by) to ráj na zemi. Tak o tom konečně mluvili i někteří zahraniční dopisovatelé, piloti atd. které fascinoval rozvoj letectví, výchova mladých pilotů, rozvoj armády jako celku atd. atd. Znovu zmíním Guntera Grasse a jeho Při loupání cibule - každý mladý kluk tehdá chtěl být tankistou, pilotem nebo námořníkem, tehdejší idolové byli vojáci, stejně jako dnes sportovci. To k těm, kteří vsoutpili do jejich ozbrojených sil dobrovolně, o těch co byli odvedeni se nemá cenu bavit. Žít v té době v Německu..
curahee 11.4.2013 13:49 - č. 90
curahee für Tom: Knispel si toho moc nenahajloval, takové konto a pořád bez RK, to už svědčí o jeho postojech vůči establishmentu...
poaman 10.4.2013 22:26 - č. 89
poaman
Tom napsal v č. 87:
"Osobně nevidím nic čestného v dobývání "Lebensraumu" na úkor někoho jiného. A ze strany nacistického Německa o nic jiného nešlo - podlá hnusná odporná dobyvačná válka z těch nejnižších pohnutek. "Obrana evropské civilizace před bolševismem" už byly jen a jen propagandistické kecy. "Drang nach Osten" neměl nic společného s tím, že na východě vládli bolševici. Osobně bych určitě proti Knispelovi a dalším nic neměl. Dokud si "jen hajlovali" a jinak nikoho neotravovali, byla to čistě jejich věc, nechat si zblbnout hlavu. Ale když už se jednou pustili do dobývání světa, pak překročili hranici, kdy s nima už žádný slitování mít nemůžu. "Já nic, já byl jen voják" je pro mně pozdní výmluva - v nejlepším případě v situaci, kdy si dotyčný uvědomuje na jakých svinstvech měl podíl, ale nechce to nahlas přiznat - protože by si musel prostřelit hlavu."
Nic by se nemělo nepaušalizovat... Stauffenberg šel taky bojovat za Říši na frontu a pak udělal co udělal. Dnes je v Německu hrdinou... Já se na Knispela dívám jako na člověka, co si s nacisty příliš nezadal, ale přesto plnil svou povinnost. Takto by si mohl zatratit vojáky české národnosti v RU armádě a přesto se našlo spoustu těch co se rvalo dokonce a po vzniku republiky bojovali za ní... Je to strašně složité...
Honza M. 10.4.2013 12:44 - č. 88
Honza M. Mne zajímalo, jak se chudák Knispel dostal do téhle debaty, když ani nebyl členem SS
Tom 10.4.2013 11:30 - č. 87
Tom Osobně nevidím nic čestného v dobývání "Lebensraumu" na úkor někoho jiného. A ze strany nacistického Německa o nic jiného nešlo - podlá hnusná odporná dobyvačná válka z těch nejnižších pohnutek. "Obrana evropské civilizace před bolševismem" už byly jen a jen propagandistické kecy. "Drang nach Osten" neměl nic společného s tím, že na východě vládli bolševici.

Osobně bych určitě proti Knispelovi a dalším nic neměl. Dokud si "jen hajlovali" a jinak nikoho neotravovali, byla to čistě jejich věc, nechat si zblbnout hlavu. Ale když už se jednou pustili do dobývání světa, pak překročili hranici, kdy s nima už žádný slitování mít nemůžu.

"Já nic, já byl jen voják" je pro mně pozdní výmluva - v nejlepším případě v situaci, kdy si dotyčný uvědomuje na jakých svinstvech měl podíl, ale nechce to nahlas přiznat - protože by si musel prostřelit hlavu.
andy22 10.4.2013 10:51 - č. 86
Jsou tam i rozumné. Fakt je ten, že na obou stranách bojovali jak čestní lidé tak parchanti, prostě odraz společnosti a nemyslím si, že za Hitlera těch parchantů bojovalo víc.. To s tím nemá vůbec nic společného. Naprostá většina lidí byli odvedenci, zbytek zmanipulovaný. Je to voják a jako všichni ostatní vojáci, možná s vyjímkou těch, kteří byli usvědčeni ze zločinů si zaslouží uctivou památku.
poaman 9.4.2013 20:53 - č. 85
poaman
qwercz napsal v č. 84:
"To zas je diskuze pod těmi články,jak na idnes tak na seznamu."
Protože naše media jsou vemena... Taky mohli napsat něco více o jeho životě a hlavně postojích...

Každopádně, nechť odpočívají v pokoji...
qwercz 9.4.2013 19:07 - č. 84
To zas je diskuze pod těmi články,jak na idnes tak na seznamu.

andy22 9.4.2013 18:23 - č. 83
brno.idnes.cz/historici-objevili-hrob-tankov...


Z 13.8.2011 18:16 - č. 82
Z To by mě zajímalo o jak moc věrohodnější budou ty oficiální údaje u Wittmanna.
Dzin 11.8.2011 23:35 - č. 81
Dzin Asi jo. Minimálně je tím nejznámějším, ergo nejslavnějším U Knispela jsem třeba narazil, že je jeho údaj označován jako neoficiální. Například, co jsme tak zkusmo koukal, obvykle se ty vyšší hodnoty odkazují jen na Kurowskiho. To není zrovna moc důvěryhodný zdroj...
Z 11.8.2011 19:19 - č. 80
Z
messerschmitt 262 napsal v č. 77:
"Je pravda že Michael Wittmann byl nejlepší tankové eso v nacistickém Německu????"
[téma č. 413 - přísp. č. 13]

Asi ne.
Hans_7120 9.8.2011 13:01 - č. 79
Hans_7120
messerschmitt 262 napsal v č. 78:
"Nejlepší tanková esa SS byliHeinz Guderian"
Zkus si o tom generálovi něco nejdřív přečíst aspoň tady: cs.wikipedia.org/wiki/Heinz_Guderian ať nepíšeš takové nesmysly.
messerschmitt 262 8.8.2011 19:19 - č. 77
messerschmitt 262 Je pravda že Michael Wittmann byl nejlepší tankové eso v nacistickém Německu????
Moby 23.11.2006 20:23 - č. 76
Moby Celkově vzato si myslím, že ten 26. tankovej prapor u 26. divize SS (Ungarische Nr.2) vznik tak, že nějakej ekspert na valce.cz přeložil 26.Waffen artillerie regiment der SS jako tankovej prapor....
Moby 23.11.2006 20:17 - č. 75
Moby
Moby napsal v č. 66:
"Daly by SS nějakejm maďarům tankovej prapor?"
nemetko napsal v č. 68:
"dodneska sa hovori cosi o 3-12 ks Tiger I v madarskych rukach"
Moby napsal v č. 70:
"Takže kde se a kdo hlavně to říká o praporu Tiger I a u který maďarský divize SS? Já dycky myslel, že ty byly u maďarský armády."
nemetko napsal v č. 73:
" kedze ide o predaj 60 rokov stary "
Tak máš na mysli prodej Tigerů Maďarský armádě - kterej, a to si všimni, ani já nevyvracím - anebo dodávku tanků nějaký maďarský divizi SS? - kerej mi připadá hodně nepravděpodobnej... Anebo si myslíš, že si museli příslušníci Waffen-SS svý vybavení kupovat?
Moby 23.11.2006 20:14 - č. 74
Moby
nemetko napsal v č. 72:
"madari boli spojencami nemecka, zatial co taliani od 43 boli vselico, len nie spojenci... "
No tak já ti nevím, možná to z tebe furt nějak nevyprchalo, ale ty italové v SS tak nějak furt bojovali na straně Německa, stejně jako ty Maďaři. A 28. prosince 44 i ta maďarská vláda vyhlásila válku Německu, což nebránilo tomu aby Němci dál neformovali divize maďarskejch SS - ale kupodivu bez tanků, na rozdíl od toho, co o tom koluje za informace v Horních Uhrách.
1-20 z 83
1 2 3 4 >>
Po