Co by se stalo kdyby…

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
961-980 z 1650
<< 46 47 48 49 50 51 52 >>
Po
Johny 16.6.2005 12:36 - č. 733
Johny
Ondřej Kolář napsal v č. 726:
"Jelikož čs. exil občas poněkud chaoticky balancoval mezi Západem a Východem a nejevil přílišnou snahu o konkrétní plánování poválečné spolupráce s Brity, Angličané dospěli k závěru, že nemá cenu kvůli nějakým Čechoslovákům provokovat Stalina."


Přesně tak. Zejména po že po Benešově návratu z Moskvy (dne 23.3.44 řekl dost arogantně na adresu Foreign Office: „Vláda Britská, nechť vezmou laskavě nyní na vědomí, že po mé cestě do Ruska máme své všecky mezinárodní věci vyřízeny...“) bylo jasné, že míří jistě na východ. Od této chvíle se také omezilo předávání informací o strategických záležitostech Benešovi ze strany západních spojenců - ti se oprávněně domnívali, že je předává sovětům.

Jinak Churchil nebezpečí viděl a snažil se všemožně velice přesměrovat US více do čech, nicméně američani se bláhově domnívali, že budou muset dobývat jakousi alpskou pevnost. Je zřejmé, že pokud by vrcholní představitelé ČSR naléhaly na američany aby urychlily vstup do čech, lecos by se změnilo.
čet.Hrad 16.6.2005 12:19 - č. 732
čet.Hrad
vojta.j napsal v č. 729:
"akorat Ceskoslovenska nota je podstatne tvrdsi, Hitler neraguje a vyrazime na Berlin. Pak to nez se ostatni vzpamatuji, domluvi se, jestli je to samostatna akce nebo je zatim v nejake podobe Francie atd,"
myslíš že by se za to Francie postavila, o tom silně pochybuji
vojta.j napsal v č. 729:
"je budto po valce nebo nas nakonec Nemecko stejne porazi ("
Zase ta nerealná představa rychlého vítězství
gargamel 16.6.2005 12:08 - č. 731
gargamel vojta.j 729: takovouhle sci-fi tady už dost dlouho nikdy nenapsal Stát ve středu Evropy se v roce 1936 (!) pustí do bezdůvodné agrese...
gargamel 16.6.2005 12:06 - č. 730
gargamel Ondřej Kolář: máš dost zvláštní představu o letech 1945-1948.

Stejně tak tvoje představa o Churchillovi je dost zvláštní. Churchill byl britský imperiální politik, pro kterého byly prioritní zájmy britského impéria. Ne nějaké Polsko, ČSR apod. nesmysly. Se Stalinem se dokázal pragmaticky dohodnout.
vojta.j 16.6.2005 12:00 - č. 729
Cassius Chaerea (724) : Samorejme jsme uprostred Evropy, ale predstav si to tak, ze Hitler obsazuje Poryni, vsechny staty nejak protestuji (byt bezzube), akorat Ceskoslovenska nota je podstatne tvrdsi, Hitler neraguje a vyrazime na Berlin. Pak to nez se ostatni vzpamatuji, domluvi se, jestli je to samostatna akce nebo je zatim v nejake podobe Francie atd, je budto po valce nebo nas nakonec Nemecko stejne porazi (a pak uz je celkem jedno, jestli si kousek utrhne i nekdo jiny nebo ne).
Ondřej Kolář 16.6.2005 11:59 - č. 728
gargamel napsal v č. 704:
"představa, že v euforii z osvobození tady někdo mohl začít vykřikovat, že v SSSR jsou taky koncentráky apod. je naprosto ner"
Dobře vedená propaganda už dokázala lidi přesvědčit o spoustě věcí, někdy i o holých nesmyslech. Já netvrdím, že by takové snahy měly závratné výsledky, jen říkám, že se to mělo aspoň zkusit, protože podle mě je vždy lepší dělat třeba zoufalé pokusy než nedělat nic. Nebo myslíš, že se mělo jen sedět a čekat, až se koncentráky sovětského vzoru začnou oběvovat i u nás?
čet.Hrad 16.6.2005 11:53 - č. 727
čet.Hrad
vojta.j napsal v č. 725:
"Predpokladany cas je az polovina 30-tych let, ale aby to vubec slo, musel by se zacit pripravovat uz zacatkem 20-let"
to je stejné, po hospodářskou krizi bys neměl možnost zaútočit s dostatečnámi silami
vojta.j napsal v č. 725:
"kdyz uz ne politicky) realizovatelne"
A to je právě ten problém, technicky to možné je, ale bez šance na úspěch
vojta.j napsal v č. 725:
"navic se urcite dala zkusit domluvit spojencka smlouva (ale to chtelo od nas zahrnout i podporu Polaku v pripade valky s SSSR), ..."
nemožné z důvodu vazeb na Francii a tím pádem následně na SSSR
Ondřej Kolář 16.6.2005 11:52 - č. 726
Cassius Chaerea napsal v č. 716:
"Anglie by se o nás stejně nikdy neprala"
Po určitou dobu by Churchill možná byl ochoten se o nás prát, nicméně pokud naše vedení z obavy před represáliemi odmítalo větší diverzní akce a podněcování masového odporu v Protektorátu, Britové asi usoudili, že nemá cenu se prát za někoho, kdo nejeví vůli prát se sám za sebe - takhle to alespoň chápali. Jelikož čs. exil občas poněkud chaoticky balancoval mezi Západem a Východem a nejevil přílišnou snahu o konkrétní plánování poválečné spolupráce s Brity, Angličané dospěli k závěru, že nemá cenu kvůli nějakým Čechoslovákům provokovat Stalina.
vojta.j 16.6.2005 11:48 - č. 725
To cet. Hrad: Mrkni se na puvodni scenar (709). Predpokladany cas je az polovina 30-tych let, ale aby to vubec slo, musel by se zacit pripravovat uz zacatkem 20-let. Souhlasim, ze je to dosti nerealne, ale zkousel jsem si jako cviceni vymyslet scenar, jak by se dal Hitler zastavit s predstihem (bez zapadnich mocnosti) a toto (pripadne ve variante s Polaky) me napadlo jako jedine alespon technicky (kdyz uz ne politicky) realizovatelne. Napada Vas nekoho nejaky jiny scenar?

Jinak v te kombinaci s Polaky je to obdobne, s Tesinskem se moc delat nedalo, ale bylo zde par moznosti, kdy jsme nasrali Polaky vicemene zbytecne (presun zbrani pres nas v dobe, kdy stali Soveti pred Varsavou), navic se urcite dala zkusit domluvit spojencka smlouva (ale to chtelo od nas zahrnout i podporu Polaku v pripade valky s SSSR), ...
Cassius Chaerea 16.6.2005 11:43 - č. 724
Cassius Chaerea
vojta.j napsal v č. 719:
"V obou pripadech to vsak spise miri na konflikt CSR vs. Nemecko. "
To je mílka. Nácházíme se uprostřed Evropy. Jakýkoliv spor mezi Něm. a ČSR by do sebe zátáhnul i okolní země, nehledě nato že mocnosti by zase z toho chtěli něco vytěžit. Tak či onak, pro nás by to byla katastrofa.
čet.Hrad 16.6.2005 11:40 - č. 723
čet.Hrad To by byla ČSR považována za agresora! To opravdu raději Mnichov. Podobná varianta by mohla nastat v případě odmítnutí Mnihova a důsledné obraně, to by opět mohlo vyvolat odsouzení ČSR jako strůjce WW2
Johny 16.6.2005 11:30 - č. 722
Johny vojta.j: Problém je, že předpokládáš, že by ČSR vedlo preventivní válku a to je si myslím zcela vyloučeno (min. v meziválečné době). Sice se údajně nějáká ta varianta rozpracovala teoreticky ale většina politiků byla proti a sám Beneš tvrdě odsoudil projev jakéhosi poslance v parlamentě, snad 8.11.1933 o možnosti preventivní války proti Německu.
čet.Hrad 16.6.2005 11:26 - č. 721
čet.Hrad
vojta.j napsal v č. 719:
"jestli by se dalo s Polaky spise dohodnout."
Ne, spro o Těšínsko byl hodně zakořeněný a v té době neřekonatelný
čet.Hrad 16.6.2005 11:25 - č. 720
čet.Hrad
vojta.j napsal v č. 719:
"Bleskova valka, kdy je Nemecko rychle porazeno, pak by asi nikdo nestacil zasahnout."
Pokud tady mluvíš o blitzu z české strany někdy ve 20.letech, tak nevím s čím by se mělo útočit?! Jaké čs. tanky, vždyť tu nic nebylo. Vzdyť ani v Polsku v 39 to nebyl "skutečný blitz", ten přišel až ve Francii. Myslíš, že by demokratická ČSR vázaná spojenci dokázala sama zaútočit na Německo?
vojta.j 16.6.2005 11:02 - č. 719
Cassius Chaerea (710) To by z nás udělalo zločince, kteří zapříčinili druhou světovou. To raději deset Mnichovů než dělat špatný příklad historii.


Myslim, ze zde se mylis, ten scenar ma dve jine varianty:

a) Bleskova valka, kdy je Nemecko rychle porazeno, pak by asi nikdo nestacil zasahnout.

b) Bleskova valka nevyjde, pak by nas Nemecko dokazalo porazit samo (proste delsi valka se zemi, ktera je nasobne konimikcy o populacne silnejsi se vyhrat neda) a jestli pripadne v jake podobe by nasledovala 2. svetova valka o nejaky ten rok pozdeji uz je ve hvezdach.

V obou pripadech to vsak spise miri na konflikt CSR vs. Nemecko.

No a samozrejme tato namitka neresi zasadni problem celeho scenare, ze bychom museli mit ve vedeni jasnovidce, aby dokazali investovat tak, aby nase armada mohla o necem takovem uvazovat (trefit se do toho uzkeho casoveho okna, kdy by nam Hitler uz dal zaminku a soucasne nebyl jeste dostatecne silny).

Proto jsem nadhazoval jeste variantu spolecneho postupu s Polskem, ale tam je zase problem, jestli by se dalo s Polaky spise dohodnout.
gargamel 16.6.2005 08:18 - č. 718
gargamel vidím, že dále to nemá smysl
čet.Hrad 15.6.2005 22:11 - č. 717
čet.Hrad
Johny napsal v č. 715:
"že jeho cesta domů přes Moskvu bude mít negativní dopad na vztahy těchto zemí."
Tím myslíš jako co? Jakože kdyby nelezl na Východ, tak nejsme ve sov. sféře vilvu?! Jaký jiný dopad by to mohl změnit. Že by se třeba o nás Angile prala?! To už máš napsáno o příspěvek níž! Tvůj naprosto nezaujatý postoj k Benešovi už známe
Cassius Chaerea 15.6.2005 18:44 - č. 716
Cassius Chaerea
Johny napsal v č. 715:
"To si představoval bohužel velmi naivně Beneš, že bude jakýsi most mezi západem a východem, tedy jakýsi kočkopes."


Jsi trochu mimo. Benešovi stejně nic jiného nezbývalo než věřit této iluzi. Kdyby nelezl jak říkáš "Stalinovi do prdele", tak by si Stalin poradil bez něj. Anglie by se o nás stejně nikdy neprala, což je dobře protože by to nemohlo skončit jinak než zkázou ČSR.
Johny 15.6.2005 17:43 - č. 715
Johny
gargamel napsal v č. 714:
"Tvoje tvrzení, že svojí orientací narušil vztahy s UK a USA není pravdivé. Je to zcela naopak."


Je to právě naopak jak tvrdíš. Beneš byl výslovně zejména britskými politiky upozorňován, že jeho cesta domů přes Moskvu bude mít negativní dopad na vztahy těchto zemí. Přesně to samé mu tlumočil Jan Masaryk a i Prokop Drtina, který ho několikrát od proruské strategie odrazoval. Beneš si poradit nechtěl. Ta kritika zejména ze strany VB byla velká a vztahy se na jaře 45 prudce zhoršily.

Těžko poklonkování Moskvě mohlo vztahy se západem zlepšit.

To si představoval bohužel velmi naivně Beneš, že bude jakýsi most mezi západem a východem, tedy jakýsi kočkopes.

gargamel napsal v č. 714:
"Benešova snaha zajistit diplomaticky Československo tím, že jeho zahraniční politika bude zcela v souladu se sovětskou a Sověti naopak nechají svobodný ("finský") vnitřní vývoj v zemi byla zcela realistická."


To jseš uplný blázen a asi stejně realistický jako Beneš. Každý kdo uměl číst, už v Londýně věděl jak dopadl stejný vývoj kdekoliv kam vstoupila noha sovětského vojáka.

Finsko je trochu špatný příklad, to si svoji svobodu vybojovalo. Je mnoho důkazů, že Stalin finy respektoval a před svědky prohlásil, že takový národ si svobodu zaslouží. Oproti tomu Benešem Stalin hluboce pohrdal pro jeho postoj a zbabělost v roce 38, pro neschopnost zorganizovat (dle stalina) účiný odboj a pro to, že se v protektorátě vyráběly zbraně zabíjející jeho vojáky. Beneše nechal u moci jen proto,že se mu Gotwald zaručil za jeho neškodnost.
gargamel 15.6.2005 16:39 - č. 714
gargamel Johny: ty si zřejmě neuvědomuješ, že Beneš záměrně za sebe do SSSR neposlal zmocněnce, nikdo nemohl tušit, že Stalin se na všechny dohody vykašle. Benešova snaha zajistit diplomaticky Československo tím, že jeho zahraniční politika bude zcela v souladu se sovětskou a Sověti naopak nechají svobodný ("finský") vnitřní vývoj v zemi byla zcela realistická. Tvoje tvrzení, že svojí orientací narušil vztahy s UK a USA není pravdivé. Je to zcela naopak.

Byl tady jasný příklad londýnské polské exilové vlády - kašlat na Stalina. A co si z toho dělal Stalin? Udělal si vlastní polskou vládu

Jestli pak víš co si o postoji polské londýnské vlády myslel Churchill?
961-980 z 1650
<< 46 47 48 49 50 51 52 >>
Po