Ardeny - poslední pokus

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
101-120 z 492
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po
Krojc 31.12.2006 08:36 - č. 469
Krojc Je to k benzinu; fakt jsi rychlý, skoro nestíhám . Šlo o hlášení zásobovacích důstojníků z tzv. Transitdepotů, kterým si zase stěžovali na kvalitu důstojníci od jednotek. V podstatě si plakali na rameně, ale myslím (neříkám, že vím), že to valné důsledky nemělo. Jen snad později to, že Sověti k tomu přičinili pár slov o tom, že je třeba prověřovat kvalitu výroby těchto závodů velmi pečlivě.
Krojc 31.12.2006 08:29 - č. 466
Krojc Pokud je mi známo, většina podkladů byla uvolněna až v r. l993.Jinak o mém mínění ses mohl více dozvědět z jiných příspěvků. Neznám ani nemohu znát důvody, proč autor dělal to, co dělal, ale můj názor je, že jde jako vždycky o peníze až v první řadě...
Krojc 31.12.2006 08:27 - č. 464
Krojc Jak níže mnou uvedeno, nejsem tvé velmi specifické otázky zodpovědět s patřičnou přesností a tudíž mi tvrzení zásobovacích důstojníků naprosto nepřísluší hodnotit. Snažil jsem se toliko ze svých starých poznámek přeložit výtky nacházející se v korespondenci vedení chemičky ve Falkenau. A o údržbě motorů za války, to by byla jiná kapitola než na Ardeny.
Krojc 31.12.2006 08:10 - č. 461
Krojc Ardeny, jak to viděl Charles Whiting: Ike věděl, že ho Rundstedt napadne a také kdy. Důvody - systém Magic dodal zprávy, ve kterých se o tom zmiňuje mnohokrát jap. velvyslanec Óšima. Dále v listopadu 1944 rozluštili v Bletchley Parku kód Reichsbahnu. Za šest týdnů podle nich překročilo Rýn více než 800 transportů na frontu a pokaždé sk.armád B žádala o jejich vzdušné krytí. 12.11. Ultra zachytila hlášení, že 2. SS PzD má zpoždění 36 hodin, Panzer Lehr 24 hodin a 12.SS PzD dvanáct hodin, přičemž byly přesně identifikovány stanice, kde byly tyto divize vyloženy. Model přes Enigmu žádal na konci listopadu o zesílený letecký průzkum zájmového prostoru Eupen-Malmédy a Pruem-Houffalize. Počínaje 29.11. přicházely denně požadavky na proudová Arada 234, aby prozkoumaly oblast řeky Meuse od Liege ke Givet. Piloti měli hledat americké tanky a sklady zásob, fotografovat přechody přes Meusu a silniční uzel v Ciney. (Nejzáp.bod, kterého pak dosáhly jednotky Manteuffelovy 5.Panzerarmee). 5. prosince večer se v Ulemnu sešli velitelé něm. stíhacích letek a z dešifrovaných zpráv vyplynulo, že se Němci na frontě u Arden snaží o shromáždění cca 300 stíhačů - v době, kdy nad Říší chyběl každý stroj v PVO. Let.skupina č. 100, pod velením let.maršála RAF Addisona, donedávna přísně utajovaná, která měla speciální elektronické průzkumné vybavení, zaznamenávala při nočních letech velkou koncentraci vozidel v celém prostoru Eifelu. Mj. zjistili, že 20 plošin.vagonů s Tygry směřuje do Muenstereifelu a v celém prostoru jsou velká množství tanků a volně složené velké hromady zásob. Oficiální historie am.let.sborů říká: "Tyto německé přesuny se staly námětem mnoha spekulací ve zprav.hlášeních 12.armády, SHAEF , 1.armády a i 3.armády v menším rozsahu." Whiting tvrdí, že Eisenhower úmyslně lákal Němce ven z jejich obranné linie, aby je mohl snadněji zničit.Dále říká, že předpoklad, kam až se mohou Němci při útoku dostat, Ikovi nevyšel a pak musel horečně napravovat, co zpackal. 18.12. se Ike dokonce bál, že se Němci nedostanou dost daleko. Bedell Smith, jeho NŠ, řekl později:"Báli jsme se, že Němci se nechají odradit příliš brzy a nařídí ústup dříve, než zaujmeme pozice, abychom jim způsobili co největší ztráty....můžeme je povzbudit stažením našich jednotek." Zpravodajec Strong uvádí, že se setkal s O. Bradleym asi na 3/4 hodiny a varoval ho před možností útoku Němců. Ten mu sdělil, že na Ikův rozkaz vyčlenil určité divize k tomu, aby se přesunuly do Arden, kdyby tam nepřítel zaútočil. Když pak Bradley podával později Ikovi demisi, ten řekl:"Brade, já a ne vy se za tohle musím zodpovídat americkému lidu. Tvoje demise je neplatná." Po dalším protestu, že přechází pod Montyho, Ike dodal:"Brade, to byl rozkaz." Monty dostal, co chtěl, a nic z toho, co Eisenhower naplánoval, se nestalo. 106. a 18.divize byly obětovány zbytečně. Tolik říká ve stručnosti kniha Charlese Whitinga THE LAST ASSAULT - THE BATTLE OF BULGE REASSESSED z r. 1994.
Krojc 31.12.2006 07:36 - č. 460
Krojc Benzin byl zčásti dodáván z chemických závodů v nynějším Sokolově (CR), kde se vyráběl z hnědého uhlí hydrogenací. Z důvodu nedostatku aditiv a drahých kovů na katalyzátory při výrobě vznikalo při jeho spalování větší množství pevných úsad, tzn. motory se "zapékaly" a jejich pístní kroužky se zanášely. Tím docházelo k menší kompresi ve válcích, snížení výkonu a zvýšenému opotřebení. Tento benzin byl pro letecké motory takřka nepoužitelný a Luftwaffe ho odebírala až ke konci války - od poloviny března 1945, protože jiný už prakticky nebyl. Pro letecké motory s vyšší kompresí byl přednostně určen benzin z přírodní ropy vysoce aditivovaný. Přesná měření bohužel nemohu poskytnout, ale v r. 1979 v Ústředním archivu v Postupimi jsem ve složce týkající se předání Bunawerke a jiných chemických závodů Sovětům jako válečná kořist nalezl i hlášení o těchto potížích, které měli odběratelé a stěžovali si na ně vedení závodů. Ty jsem si pouze zkonspektoval a kdo ví, kde je těmto materiálům dnes po sjednocení Německa konec. Taky jsem už starší a tolik necourám...
Krojc 30.12.2006 22:50 - č. 458
Krojc 6.tanková armáda SS se přiblížila na Štědrý den 1944 k Maase v prostoru Dinantu. Ale tu měl Sepl Dietrich překročit podle A.H. už 48 hodin po začátku akce, a to severně od Liege a pokračovat dál na Antverpy přes Truiden a Aarschot. SS divize HJ byla zastavena už opodál Buetgenbachu a ostatním divizím docházela šťáva, jak přiopilý Dietrich hlásil velícímu operace "Herbstnebel" papa Rundstedtovi. Ten mu briskně radiogramem odpověděl, že Manteuffel je na tom stejně a ať bojuje a nestěžuje si. A 5.Panzerarmee na tom byla skutečně stejně, jak Manteuffel ve svých pamětech uvádí. Tedy nikoli spíše výmluva, ale opravdu zbývaly PHM jen na dva dny činnosti. Dodávky benzinu z hnědého uhlí navíc byly dost nekvalitní (nízké oktanové číslo) a motory tanků silně opotřebovávaly. A o Dietrichovi prohlásil např. Obergruppenfuehrer Bittrich:"Tomu člověku jsem se snažil jedenapůl hodiny na mapě vysvětlit situaci. Bylo to celkem zbytečné. Nepochopil vůbec nic." Zato nadšení Němcům opravdu nechybělo. Přece zase ve velkém útočili!
Ero 30.12.2006 21:31 - č. 457
Ero
Dzin napsala v č. 456:
"nedostatek paliva je spíše jen výmluva"
Já bych to jen za výmluvu nepovažoval Jedním z cílů kampfgruppe Peiper bylo i obsazení spojeneckého skladu paliva v Bullingenu.
Dzin 30.12.2006 10:34 - č. 456
Dzin pq58: Přestože byla úderná skupina elitní jednotkou a přestože byla i dost silná, přeci jen díky odporu amerických jednotek se jí nepodařilo postoupit nejdále ze všech (ono svalování viny na ženisty či nedostatek paliva je spíše jen výmluva). To zvládly jednotky 2. tankové divize od 5 tankové armády, do jejíhož průlomu (utvořeného kromě zmiňované divize ještě silami 116. a 130. tankové divize) byly nakonec směřovány hlavní síly německé ofenzívy.
Ero 30.12.2006 00:00 - č. 455
Ero
pq58 napsal v č. 447:
"nebo boje v normandii kde 12.a 9 divize ss drzeli falaiskou kapsu otevrenou aby z ni uniklo co nejvice nemeckych jednotek..."
Taky si zjisti, za jak děsivé stráty udržely Falaiskou kapsu otevřenou. To zas nebyla tak elitně odvedená práce, spíš fanatičnost
Ero 29.12.2006 23:53 - č. 454
Ero
pq58 napsal v č. 447:
"a ohledne Kampfgruppe Peiper myslis si ze armadni jednotka by dojela dal????"
Já myslím, že by se stím dokázala vypořádat
Moby 29.12.2006 20:22 - č. 453
Moby
pq58 napsal v č. 451:
"jo jejich tanky nepadli do rukou spojencu....byli zniceny...."
No některý Tygry začly hořet až když s nima Američani vodjížděli, to je fakt.
pq58 29.12.2006 17:12 - č. 451
pq58
ja_62 napsal v č. 450:
"ta jedna ženijní rota mu znemožnila obsadit tu nejlepší cestu jež v okolí byla, a Peiper byl nucen využívat nekvalitní lesní cesty na vedlejších směrech."
ano ..bylo velmi obdivuhodne zasatavit celou kampfgruppe..ale to jsem nikdy nepopiral :) takze neni ani co vysvetlovat...:)jo jejich tanky nepadli do rukou spojencu....byli zniceny....
ja_62 29.12.2006 16:50 - č. 450
ja_62
pq58 napsal v č. 449:
"..a pokud vim tak kampfgrupe peiper byla stazena.."
Stáhla se, ale kde zůstala její těžká technika, zejména tanky .

pq58 napsal v č. 449:
"pokud vim postupoval sam to znamena ze si taky boky musel sam chranit.."

Neschopnost koordinovat postup se zbytkem tankové divise "Leibstandarte Adolf Hitler" patrně nebude zrovna argument pro elitnost jejích příslušníků, ne?


pq58 napsal v č. 449:
":jeho ukolem bylo :dostat se co nejdal=>hlavni americke sily objet a nezatahnout se do primeho boje ktery by ho jen zdrzoval...."
Jak ti to vysvětlit - ta jedna ženijní rota mu znemožnila obsadit tu nejlepší cestu jež v okolí byla, a Peiper byl nucen využívat nekvalitní lesní cesty na vedlejších směrech.
pq58 29.12.2006 15:43 - č. 449
pq58
ja_62 napsal v č. 448:
" Trois Ponts v překročení Amblève zabránila jedna ženijní rota s jedním náhodně získaným 57 mm dělem, a když narazil na větší americké síly už se jenom zmítá z místa na místo, rozptyluje své síly a čeká až ho odříznou."
no ono moc moznosti mu nezbyvalo :jeho ukolem bylo :dostat se co nejdal=>hlavni americke sily objet a nezatahnout se do primeho boje ktery by ho jen zdrzoval....proto ta klickovana ve snaze najit cestu am.liniemi a cekat oz ho odriznout ?? pokud vim postupoval sam to znamena ze si taky boky musel sam chranit..a pokud vim tak kampfgrupe peiper byla stazena..
ja_62 29.12.2006 15:27 - č. 448
ja_62
pq58 napsal v č. 447:
"a ohledne Kampfgruppe Peiper myslis si ze armadni jednotka by dojela dal????"
Dost těžko by mohla urazit menší vzdálenost, jelikož Peiper čelil odporu jednotek které se mu nemohly počtem rovnat, přesto mu např. v Trois Ponts v překročení Amblève zabránila jedna ženijní rota s jedním náhodně získaným 57 mm dělem, a když narazil na větší americké síly už se jenom zmítá z místa na místo, rozptyluje své síly a čeká až ho odříznou.
pq58 29.12.2006 13:58 - č. 447
pq58
ja_62 napsal v č. 446:
"pq58 napsal v č. 439: "1.lssah 2.das reich 5 . wiking a 9.hohenstaufen a 10.frundsberg byli elitnimi panzerovimi divizemi svym zpusobem i 3.totenkopf.""
ja_62 napsal v č. 446:
"A která z nich se žádných válečných zločinů nedopustila? Mimochodem, koncem války to už s jejich elitností nebylo tak žhavé - jak skončila Kampfgruppe Peiper celkem stačí..."
nechtel sem rict ze se tyto divize nedopustili masakru na zajtcich atd...ale to ze tyto divize byli predevsim elitnimi bojovymi divizemi..pr:demjanska kapsa kde se v obranych bojich vyznamenala divize totenkopf...nebo boje v normandii kde 12.a 9 divize ss drzeli falaiskou kapsu otevrenou aby z ni uniklo co nejvice nemeckych jednotek...a o lssah se nema cenu ani zminovat v boji si vzdy vedla velice dobre a zucastnila se velkych bitev( charkov ,kursk ,ardeny)...tot vse ...a ohledne Kampfgruppe Peiper myslis si ze armadni jednotka by dojela dal????
ja_62 27.12.2006 16:49 - č. 446
ja_62
pq58 napsal v č. 436:
"......(malmedy-tusim ze tam byli i prslusnici luftwaffe...)"
Tušíš?
pq58 napsal v č. 441:
"myslim ze vysadkari byli soucasti Kampfgruppe Peiper ??"
Myslíš?
pq58 napsal v č. 441:
"ne ??"
A v době masakru?
pq58 napsal v č. 439:
"1.lssah 2.das reich 5 . wiking a 9.hohenstaufen a 10.frundsberg byli elitnimi panzerovimi divizemi svym zpusobem i 3.totenkopf."
A která z nich se žádných válečných zločinů nedopustila? Mimochodem, koncem války to už s jejich elitností nebylo tak žhavé - jak skončila Kampfgruppe Peiper celkem stačí...
Ero 26.12.2006 19:34 - č. 445
Ero
pq58 napsal v č. 441:
"myslim ze vysadkari byli soucasti Kampfgruppe Peiper ??ne ??oprav me jestli se mylim.."
Též myslím, ale u masakru nebyla celá kampfgruppe Peiper takže parašutisti asi ne.
pq58 26.12.2006 19:30 - č. 444
pq58
Ero napsal v č. 438:
"-SS se stále považovaly za elitu a oproti WH do jisté míry byly"
no ono opravdu elitni byly ovsem ne vsechny divize...predesnim madarske divize ss bych k elite moc nedaval...
Ero 26.12.2006 19:29 - č. 443
Ero
pq58 napsal v č. 439:
"a stve me ze nevidite ze 1.lssah 2.das reich 5 . wiking a 9.hohenstaufen a 10.frundsberg byli elitnimi panzerovimi divizemi svym zpusobem i 3.totenkopf..."
Já to vidím a vím o tom. Bez pochyby to byly elitní bojové síly ale zvěrstva jim nikdo nemůže (ani nesmí) odpárat.

pq58 napsal v č. 439:
"prinz eugen...ale i reich v roce 1944 kdy postupovala francii ..."
Musím tě ujistit že toho bylo mnohem víc
101-120 z 492
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po