Hirošima a Nagasaki: nutné zlo?

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
141-160 z 941
<< 5 6 7 8 9 10 11 >>
Po
Dzin 10.3.2012 23:14 - č. 900
Dzin Jasně že podobnýho, třeba v Německu rozdávali zbraně starcům a dětem, aby bojovali proti Spojencům. S tím, že je lepší padnout v boji s nepřítelem, než žít pod jeho okupací. Jediný rozdíl je, že asijský kulturní okruh s k sebevraždě staví trochu jinak, než evropský.
dead man 10.3.2012 17:20 - č. 899
dead man
Dzin napsala v č. 888:
"Tady si nemyslím, že by v tom Japonci byli nějaký zásadní extrém. "
Na Okinawě rozdávala armáda handgranáty civilistům, s důrazným poučením že to bude lepší než co je čeká pod americkou okupací. Něco podobnýho v SSSR a Německu? (Fakt je že sebevražda byla v květnu 1945 do jistý míry i německým národním sportem, včetně nejvyšších kruhů, ale zdaleka nedosáhla tak masový obliby jako v Orientu, a mimo ženskejch obětí zacházení ze strany Sovětů se to většinou týkalo naci funkcionářů, nebo jinejch moc zapletenejch s režimem, který dobře věděli proč to dělaj.)
Ondík 27.2.2012 20:21 - č. 898
Ondík
Honza M. napsal v č. 895:
"Nezapomínejme, že teprve v březnu 1945 vstoupili Spojenci na německou půdu, takže do té doby taková víra snad i měla své opodstatnění (i když matematický poměr sil byl mnohým zřejmý už od r. 1941)."
Přesně tak. Také ještě připomenu bitvu v Ardenách, o jejímž smyslu není pochyb. Co hnalo německé vojáky do útoku zde? Pochopitelně naděje, že vše ještě není ztraceno. I když i tady bylo benzínu v tancích jen na pár desítek km postupu...viz. např. Danny S. Parker (ed.): Hitlerova ofenzíva-Ardeny Německý pohled na "bitvu o výběžek", Jota 2003.
karaya1 27.2.2012 19:22 - č. 897
karaya1 Dzine, k tomuhle tématu (proč němečtí vojáci bojovali až do samého konce) doporučuji knihu WETTE, Wolfram: Wehrmacht. Obrazy nepřítele, vyhlazovací válka a legendy. Argo, Praha 2006. K půjčení je třeba v Městské knihovně v Praze a autor se tam nejen touto otázkou poměrně rozsáhle zabývá. A nebylo to zdaleka jen v "pochybné cti velitelů".
Dzin 27.2.2012 19:02 - č. 896
Dzin
Ondík napsal v č. 894:
"Já jsem zase toho názoru, že řada z nich ještě naivně věřila v Zázračné zbraně, v obrat situace po smrti F. D. Roosevelta, tudíž mohli věřit,že jejich oběť má nějaký smysl."
Já si zase myslím, že za to mohli spíše velitelé a jejich pochybná "čest", že budu plnit rozkazy a bojovat až do konce, abych dostál své přísaze.
Honza M. 27.2.2012 12:18 - č. 895
Honza M.
Dzin napsala v č. 891:
"bylo jasné, že jejich boj už nijak nemůže ovlivnit výsledek války a jediným jeho výsledkem budou jen a pouze ztráty na životech"
Perspektiva "těch na druhé straně" nebyla v letech 1941-1943, kdy nacistická expanze dosahovala vrcholu o nic lepší. Jen někteří si to přiznávali víc, někteří méně. Zainteresovaní činitelé domácího odboje např. upozorňovali, že atentát na Heydricha ničemu nepomůže a výsledkem bude jen zbytečné krveprolití.
Spousta lidí věřila v zásadní obrat, který nastane až SSSR vstoupí do války, ale pak uplynuly skoro dva roky, než se jejich naděje začaly naplňovat.
Proč nepřiznat taky Němcům (a Japoncům) právo na podobnou víru? - Víra se nezakladá na racionální úvaze, ale na lidské potřebě věřit [téma č. 248 - přísp. č. 547]

Krom toho, když navážu na to, co napsal Ondík, ve prospěch víry (některých) Němců hovořila "historická zkušenost" z první světové války, která byla v meziválečném Německu široce akceptována (a za nacismu se stala doktrínou): Německo vyhrálo WW1 na východní frontě, což s odstupem času přivodilo zásadní obrat také na západní frontě, ale pak přišel "Dolchstoss" a židobolševici vyvolali v Německu nepokoje a socialisté bezdůvodně kapitulovali.
- Nebylo myslím tak těžké udržovat víru, že tempo západních Spojenců nevydrží (nebo dospějí k názoru, že bolševismus je větší hrozbou a uzavřou separátní mír), načež se všechny síly vrhnou na východní frontu a nastane zásadní obrat. Stačí jen vydržet dostatečně dlouho...

Nezapomínejme, že teprve v březnu 1945 vstoupili Spojenci na německou půdu, takže do té doby taková víra snad i měla své opodstatnění (i když matematický poměr sil byl mnohým zřejmý už od r. 1941).
Ondík 26.2.2012 19:41 - č. 894
Ondík
Dzin napsala v č. 891:
"Mluvím o tom, že Němci bojovali i v situaci, kdy bylo jasné, že jejich boj už nijak nemůže ovlivnit výsledek války a jediným jeho výsledkem budou jen a pouze ztráty na životech."
Já jsem zase toho názoru, že řada z nich ještě naivně věřila v Zázračné zbraně, v obrat situace po smrti F. D. Roosevelta, tudíž mohli věřit,že jejich oběť má nějaký smysl.
Dzin 26.2.2012 19:37 - č. 893
Dzin Cinicky vzato, Japonci tak alespoň uznali bezvýchodnost boje a alespoň ušetřili životy protivníky, které by ztratil zbytečně.
Jako podle mého je špatné, že se mnohdy na Japonce opravdu pohlíží jako na barbary a na Němce jako na rytíře... Němci si v ničem s Japonci nezadali.
spelter 26.2.2012 18:25 - č. 892
spelter
Dzin napsala v č. 891:
"Němci bojovali i v situaci, kdy bylo jasné, že jejich boj už nijak nemůže ovlivnit výsledek války a jediným jeho výsledkem budou jen a pouze ztráty na životech."
Za takové situace ale bojovali i Japonci.
Ale jen Japonci za takové situace ještě páchali sebevraždy či hromadně podnikali sebevražedné útoky..
Dzin 26.2.2012 18:21 - č. 891
Dzin Ondík: Dobře, ale ro o čem mluvím je trochu v jiném kontextu. Mluvím o tom, že Němci bojovali i v situaci, kdy bylo jasné, že jejich boj už nijak nemůže ovlivnit výsledek války a jediným jeho výsledkem budou jen a pouze ztráty na životech. To je přeci rozdíl s tím co popisuješ, kdy prostě tato jistota nebyla a pro takoví čin bylo "omluvou", že může pomoci k celkovému vítězství nebo mít ve svém výsledku nějaký smysl.

Honza M.: viz. výše.
Honza M. 26.2.2012 16:15 - č. 890
Honza M.
Dzin napsala v č. 888:
"jistý druh fatalismu a klidně bych to přirovnal v krajních případech k nasazení Kamikaze"
K čemu bys přirovnal třeba čs. parašutisty? - Pomalu každý šestý spáchal sebevraždu a každý druhý během mise padl.
Ondík 26.2.2012 15:32 - č. 889
Ondík
Dzin napsala v č. 888:
"Oni n epáchali sebevraždu jako takovou, ale jejich úroveň sebeopětování (ale klidně i Sovětů) byla značná."
Pokud máš na mysli sebeobětování, tam mám takový názor, že pokud k němu u RA nebo Němců došlo, mělo to nějaký smysl, který pramenil ze znalostí okamžité situace sebeobětované osoby (skupiny osob). Z převážné většiny k němu docházelo tehdy, když daná osoba (skupina) měla velmi malou naději na přežití a bylo o ní v podstatě rozhodnuto - jako příklad vezměme HSS kpt. Nikolaje Franceviče Gastella, který se svým těžce poškozeným letounem namířil v přízemním letu doprostřed kolony německých tanků. Tady vidím právě ten základní rozdíl. Tenhle pilot měl na rozdíl od Japonců palivo i na let zpět a rozhodnutí bylo pouze na něm. Ano, sebeobětování, ale za zoufalé situace a z vlastního rozhodnutí bez předchozího plánování. Japonci často sdělovali do Tokia: Dnes v noci provedeme útok Banzai!
Dzin 26.2.2012 14:57 - č. 888
Dzin Ondík: Jistě. Ikdyž podle toho jak píšeš bych soudil, že si měl na mysli více RA, mě zase více na mysli tanul Wehrmacht, protože mi přijde analogie Japonci - Němci příhodnější (v rámci let 44-45). Japonci páchali hromadně sebevraždy, to patřilo (patří?) k jejich kulturnímu okruhu. Němci jako Evropani moc sebevraždu přeci jen neberou, ovšem podle mého by se u nich dal spatřit jistý druh fatalismu a klidně bych to přirovnal v krajních případech k nasazení Kamikaze. Oni n epáchali sebevraždu jako takovou, ale jejich úroveň sebeopětování (ale klidně i Sovětů) byla značná. Tady si nemyslím, že by v tom Japonci byli nějaký zásadní extrém. Amíci sice byli překvapeni(?) jejich sebeopětováním, ale přijde mi, že kdyby vedli boje podobné těm na Východní frontě, tak by to pro ně nebylo nic neobvyklé...
Ondík 25.2.2012 17:20 - č. 887
Ondík
Dzin napsala v č. 882:
"U nich to mělo trochu jinou formu, například jako zbytečné útoky, které nemohly uspět."
Mohl bys prosím toto blíže specifikovat? Nebylo to spíš proto, že byli nuceni plnit neraálné rozkazy svých velitelů? Nepodepsal se na tom spíše bídný výcvik velkého množství vojáků RA v roce 1942, nebo významné složky německých vojáků v roce 1945? Nebo i jisté odhodlání v zoufalých pokusech probít se z obklíčení?
dead man 25.2.2012 16:49 - č. 886
dead man
Dzin napsala v č. 884:
" No, podle mě má, protože ikdyž plán byl velkolepý, do konce roku 45 tuším měli jen další 4 pumy a je otázkou, jak moc by je použily. Osobně bych se spíše bral jako hrozbu než abych je hned schazoval."
Vylodění na Kjúšú (operace Olympic) mělo začít 1. listopadu - to by do tý doby asi jako jen schraňovali atomovky a čekali jestli Japonci nevyměknou?
dead man 25.2.2012 16:46 - č. 885
dead man
Dzin napsala v č. 882:
" U nich to mělo trochu jinou formu, například jako zbytečné útoky, které nemohly uspět."
Jako něco na způsob toho čemu už staří Germáni říkali "útoky banzaj"?
Dzin 24.2.2012 19:28 - č. 884
Dzin
Algernon napsal v č. 880:
"Další bomby byly a bylo v plánu je použít, čili otázka použili-li by další, trvala-li by válka dále, vlastně nemá mnoho smyslu."
No, podle mě má, protože ikdyž plán byl velkolepý, do konce roku 45 tuším měli jen další 4 pumy a je otázkou, jak moc by je použily. Osobně bych se spíše bral jako hrozbu než abych je hned schazoval.
Dzin 24.2.2012 19:25 - č. 883
Dzin
Tom napsal v č. 871:
"Pokud to z mých předchozích příspěvků není dost jasně patrné, tak mně jde především o odmítnutí argumentu, že to byla výhradně atomová puma, co přinutilo Japonce kapitulovat a že bez obou jaderných útoků by válka pokračovala dál. Taky odmítám jako chabé tvrzení, že k použití jaderných bomb vedla Američany snaha ušetřit životy svých vojáků. "
A schodneme se i na tom, protože z výše zmíněným souhlasím, že stejně relevantní jsou tvrzení, že Japonci by bez jaderných úderu kapitulovali zhruba ve stejné době? Protože osobně tvrdím, že jaderné údery se prostě na kapitulaci Japonců podíleli a můžeme se bavit o tom, jakou měrou.
Dzin 24.2.2012 19:19 - č. 882
Dzin
dead man napsal v č. 857:
"Nevím třeba o indoktrinaci k masovejm sebevraždám u Němců nebo Sovětů - na rozdíl od Japonců na Okinawě."
U nich to mělo trochu jinou formu, například jako zbytečné útoky, které nemohly uspět.
Dzin 24.2.2012 19:11 - č. 881
Dzin
Tom napsal v č. 856:
"Přiznám se, že 854 moc nerozumím. Můžeš to nějak rozvést?"
Jasně. Šlo mi o to, že i v případě konvenčního bombardování máš přeci stále dvě historické školy proti sobě v opozici. Jedna tvrdí, že hrálo zásadní roly v kapitulaci Německa, jedna že ne. Podobně je tedy nahlíženo na jaderné bombardování. To, že se neoperuje jen jedním konvenčním úderem, třeba proti Drážďanům, ale celou kampaní je z toho důvodu, že jaderné údery byly tak výrazně účinější, než konvenční.
141-160 z 941
<< 5 6 7 8 9 10 11 >>
Po