Norimberský proces

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
101-120 z 157
<< 3 4 5 6 7 8 >>
Po
Johny 16.11.2005 16:12 - č. 69
Johny
jasan napsal v č. 67:
"ale na druhé straně schvaluješ mučení státní mocí na nevinných"
Kde schvaluji mučení neviných?
jasan 16.11.2005 12:06 - č. 67
jasan to Johny: nepochopil sji moje srovnání, když na jedné straně říkáš , pokud státní moc zabije nevinného je to zločin , ale na druhé straně schvaluješ mučení státní mocí na nevinných Takže myslím že je to tak truchu pokrytectví z tvé strany.
Johny 16.11.2005 10:56 - č. 66
Johny Tom: Takže mám tomu rozumět, že tvoje vyznání nedovoluje použít nátlaku i v případě, že třeba tvoje rodina bude díky tomu zabita?

Takže třeba reálný příklad:

Před dnem D - invazí do francie byly, jak je všeobecně známo, vysílány oddíly Commandos na gumových člunech aby prozkoumali obraná postavení němců a podařilo se jim ve dvouch případech (možná více) zajmout vojáka, který postavení hlídal. Záznamy popisují, že byly získány důležité informace, které umožnili úspěšné provedení operace overload ale o dalším osudu vojáků se nikdo nezmiňuje.

Je sice možné, že commandos zajatým vojákům dali čokoládu a informace koupily ale je to vysoce nepravděpodobné. Stejně tak je nepravděpodobné, že tito nebožáci dotazování commandos přežili, neboť jak známo nikdo nehlásil žádné podezřelé aktivity a díky tomu vylodění uspělo.

Takže můj dotaz je: ty by jsi ve jménu humanity nedovolil získat důležité informace k operaci overload a ve jménu této prázné ideologie by jsi radši ohrozil úspěch operace vedoucí k osvobození evropy a radši přihlížel, jak je většina čechů vysídlena na sibiř či povražděna? A to vše by jsi dělal v situaci, kdy bylo známo, že nepřítel likviduje celé skupiny obyvatelstva a je odhodlán bojovat fanaticky na život a na smrt.
Johny 16.11.2005 10:44 - č. 65
Johny jasan: problém který nechceš vidět je bohužel v tom, že lidé kteří utíkali za hranice nikomu neubližovali, chtěli pouze opustit komunistický koncentrák. Srovnání uprchlíků před komunismem s nacisty je z tvé strany nechutné.

Zatímco nacistický voják (až na vyjímky samozřejmě) sloužil protilidskému režimu, věděl o tom, většinou s ním souhlasil a vědomě se podílel na porušování ženevských konvencí. Dle všech tehdy platných pravidel nebyl chráněn těmito konvencemi ale přesto v naprosté většině s ním bylo zacházeno zejména na západní frontě velice dobře. Pokud byl zajatec podroben nátlakovým metodám (tady je nutno podotknout, že to nebylo nějaké stahování z kůže, trhání nehtů či podobné speciality komunistického či nacistického režimu ale většinou jen psychický nátlak jako nedostatek spánku či ostré světlo viz. zpráva) bylo to za určitým účelem a vedlo k ochraně životů na napadené straně.
Já jsem přesvědčen, že útočník musí nést veškeré následky a to zejména když porušuje konvence a právo.
Johny 16.11.2005 10:33 - č. 64
Johny
jasan napsal v č. 61:
"Hlavně, že se američani měli v Kriegsgefangenlager proti ostatním jako v bavlnce."


O tom by mohli vyprávět mrtvoly exhumovaných amerických letců umlácených v protektorátě či v říši - případy na rozdíl od jiných docela zdokumentovány. Nebo například případ popravených válečných zpravodajů za SNP.

Neonacisti a revizionisti dnes vytahují různé ukrutnosti, které se páchaly na němcí ze strany spojeneckých vojáků. Namátkou vyberu jednu ukrutnost kritizovanou na jakémsi německém historickém webu. Po obsazení jednoho města v BW poblíž koncentračního lágru nařídil americký velitel města aby obyvatelé přinesli oblečení a jídlo pro propuštěné židy, jeden nic nepřinesl a tak dva židé za doprovodu US MP vešli do domu tohoto bohatého člověka a židé si vybrali oblečení které jim pasovalo. Když si němec stěžoval, že židé páchnou, vlepil mu MP facku, ten to dnes prezentuje jako válečný zločin okupační americké armády vůči obyvatelstvu.
jasan 16.11.2005 10:15 - č. 63
jasan To Johny: "Tak k názoru, že zastřelení při přechodu hranic byla vražda nepotřebuji jakékoliv smlouvy - stačí normální lidské cítění."-
tohle, jaksi napsal v topic Králové Šumavy, je podle tebe zločin, ale mučení zajatců je Gut.Máš poněkud deformované vidění slušnosti a zacházení s lidmi.
jasan 16.11.2005 08:28 - č. 61
jasan to Johny:hmm jaksi u rusů se to dalo čekat, ale "kulturní" západní spojenci...
Aha tak ty stovky tisíc našich vojáků zajatých američany nedodržovali konvence.Dobré Johny, dobré.Hlavně, že se američani měli v Kriegsgefangenlager proti ostatním jako v bavlnce.
Johny 16.11.2005 00:05 - č. 60
Johny
Tom napsal v č. 59:
"Podle čeho to poznáš?"


No tak to snad poznáš? Máš třeba za úkol projít minovým polem a není čas to vyčistit, můžeš si zahrát na pseudohumanistu a poslat tam svoji jednotku bez znalosti rozmístění nástrah a nechat roztrhat pár kluků a nebo můžeš zmáčknout chyceného nepřítele aby prozradil rozmístění min.

Těch variant je nespočet a určitě na nějaké přijdeš i sám.
Johny 15.11.2005 19:03 - č. 58
Johny Jinak co se týče mučení tak tady bych se držel pravidel ženevských konvencí. Na ochranu má právo především každý voják, který sám dodržuje dané konvence.

Pokud ovšem chytím někoho, kdo bojuje brutálním a bezohledným spůsobem a nedodržuje základní lidská pravidla, tak budu postupovat dle selského rozumu - pokud mučení zachrání velké množství mých kamarádů či civilstů asi nebudu váhat.
Johny 15.11.2005 18:57 - č. 57
Johny
jasan napsal v č. 45:
"Mohli by ti vyprávět jak je nejlépe zásobovaná armáda nechala v Kriegsgefangenlagerech chcipat hlady.Jeden znich padlo do zajetí v Itálii a druhý v Písku, a jejich vyprávění je nármně podobné."
Chudáci, opravdu mně z duše mrzí, že se nedostali na lepší někde na Magadanu.
Dzin 15.11.2005 18:47 - č. 56
Dzin Jojo, to byl obecný jev po válce, kdy si osvobozené obyvatelstvo okupovaných zemí chtělo s okupanty vyřídit účty (aneb "hrdiný dav vykonává spravedlivou odplatu na zajatém kolaborantovi"). Bylo to nešťastné, ikdyž pochopitelné.
jasan 15.11.2005 16:18 - č. 55
jasan to ja_62: do amerikanische Gefangenschaft padl 27.6.1944 v oblasti Massa Maritima, tak stojí v papírech co jsem si nechal poslat z WASt, on si už přesné datum nepamatoval.ten co ho zajali v Písku-Onkel byl později pod záminkou těch co jsou versprengen vylákán, aby je dali k Stammabteilung vydán rusům.Je to s podivem , ale na rusy nedá dopustit, fér chování a zacházení.Žrali to samé co oni.Na co si ale stěžoval tak bylo chování "čechů" k bezbranným zajatců, které museli rusové před nimi chránit.
ja_62 15.11.2005 15:44 - č. 54
ja_62
jasan napsal v č. 45:
"Jeden znich padlo do zajetí v Itálii a druhý v Písku, "
Chápal bych to u onoho zajatého v Písku,/a otázka je kdy byl zajat ten v Itálii/ protože i nejlépe zásobované armádě se někdy po březnu 1945 pod náporem zajatců hroutila logistika. Jinak, k relevanci vzpomínek pamětníků, můj praprastrýc Josef padl v Tunisku do britského zajetí a říká, že tehdy se poprvé od roku 1938 pořádně najedl.
YAMATO 15.11.2005 15:43 - č. 53
YAMATO Tom: sice máš pravdu, ale to ty zločiny neomlouvá. Ovšem jak píše Dzin, Spojenci toto většinou netolerovali, s vyjjímkou Sovětů, ale jestli to někde bylo pochopitelné, tak tam. A samozřejmě válka otupuje.
Honza 15.11.2005 13:55 - č. 52
Honza Jasan: mučení je špatné, někdy však nezbytné. Válka není hra gentlemen clubu. To jen k mému postoji. Co se týče hodnocení po 60-65 letech, můžeme to rozebírat ze všech stran, historii(doufejme) nezměníme. Jak Němci tak Japonci prostě sklidili bouři.

Co se týče mých nejbližších příbuzných, válku prožili celkem v klidu v protektorátu, děda v zemědělství(po roce 1948 si užil půlročního pobytu v převýchovném zařízení jakožto kulak), jeho bratr lítal jako bombometčík na B-17, druhý děda pracoval v brněnské zbrojovce.
Tom 15.11.2005 12:49 - č. 51
Tom Řekněme, že u Spojenců neměla oficiální podporu. Ale jinak rasismus mnohdy uplatňovaný řadovými vojáky proti Japoncům je nesporný. Viz "dar" prezidentovi - FDR ho pochopitelně odmítl, tím darem byl popelník udělaný z lebky padlého japonského vojáka.

Na druhou stranu to byli samozřejmě Japonci, co svým chováním stanovili tyto "normy"! Stejně tak Němci na východě (existují ovšem i "excesy" během západního tažení) a Italové v Habeši.
Dzin 15.11.2005 12:25 - č. 50
Dzin jasan: Ne k mučení k páchání všech možných excesů, tedy četně mučení. Ano mám. Stačí si pročíst rozkazy OKW. Celkově je to poměrně dobře zdokumentovaný jev.
Tak zase propaganda musí být. Nemohu psát o tom, jak je nepřítel kultivovaný a milý. A vzhledem k chování Němců a Japonců měla SPojenecká propaganda snadnou práci.
Copak o to, Jankové Japonce i rovnou stříleli, když se jim nechtělo je hlídat. Ovšem rozhodně se musím ohradit proti tomu, že si jejich doktrína nezadala s tou německou rasovou. To je nebetyčný blud a není to pravda.
jasan 15.11.2005 12:15 - č. 49
jasan to dzin: máš pro tvrzení, že vojáci Wehrmacht byli podporováni velením k mučení zajatců?Nebo je to jenom jedna paní povídala o zlých "fašistech"? I US vojáci mučili zajaté japonské vojáky, pokud je vůbec brali do zajetí.A jejich doktrína si vůbec nezadala s německou-rasovou na východě. Na jejich propag. materiálech nazývají japonce žlutýma opicema atd.Jinak jsem rád že souhlasíš s tím, že mučení zajatců je špatné ať to dělá kdokoliv s jakoliv ušlechtilými cíly, bo stejně většinou mučí neviné.
Dzin 15.11.2005 12:03 - č. 48
Dzin Pokud mě paměť neklame, byli spojenečtí vojáci za excesy víceméně trestáni a ne jako u Wehrmachtu, kde to bylo víceméně schovívavě přehlíženo, neřkuli podporováno.
Mučit zajatce určitě není správné.
jasan 15.11.2005 11:57 - č. 47
jasan to Honza:Ano padli do us.zajetí.Ale přeci nejde mučit zajatce na jedné straně a pak na druhé soudit nepřítele za tu samou činnost.Zkus se na to podívat s nadhledem 60ti let po válce a oprostit se od politiky.
Ještě mám dotaz tvoji příbuzní sloužili? a u čeho?Jestli nechceš nemusíš odpovídat a při náladě na tomto fóru bych se ti ani nedivil, mně cupovali za ikonu s mým Opa.
101-120 z 157
<< 3 4 5 6 7 8 >>
Po