Střední tanky 2. světové války
|
|
|
|---|---|
|
Dzin (2882) : Bohužel, ale tohle by si asi měl více rozvést. Konstatování, že existují nějaké údaje o tom, že už při použití munice ráže 76 mm docházelo k "vysazování" věží u Tigeru ( navíc bez bližší specifikace kterého vlastně typu ) zní sice zajímavě ( i když bez bližších údajů "kdy, kde a jak" málo pravděpodobně ), ale asi nebude mít mnoho společného přímo s testy na Porsche věž.Nevím, nevím, ale bez možnosti získat údaje při jaké ráži se tento efekt "poprvé" projevil a který by tudíž prokázal, že na to stačila ráže 76 mm ...... . Tedy to podstatné : Disponuješ alespoň možností dát odkaz na info o nějakém testování věže Porsche a to přímo na munici ráže 76 mm ? |
|
|
|
|
Marek: (2880) Jasně a to už jsem ti i psal a také hned z počátku. Protože si myslím, že to netestovali na ustřelení věže, ale na normální probití. |
|
|
|
|
DuGalle: Tak to bych tedy rozhodně nenapsal. Mě vstávají vlasi hrůzou na hlavě, když si čtu věci jako, že existovat sovětský generál Tolbukhin, Kowalow a Timoshenko. |
|
|
|
|
Dzin (2876) : Ano, pravda je, že se o tom mluví až v souvislost s Porscheho věží a právě proto, že nikde není specifikováno od jaké ráže to bylo patrné, tak mě zajímá proč se domníváš, že by na ono proražení korby stačila už ráže 76 mm ? Můžou to podpořit nějaké reálné zprávy z testování, nebo alespoň "nějaké" výpočty ? Já jsem se ničím takovým nesetkal a proto mám zatím důvod se domnívat ( a to jsem uvedl už na počátku ) že by to bylo více patrné u větších ráží. Já vím, je to pořád dokola, ale ..... |
|
|
|
|
Popřípadě přepisy typu "kulomet DShK" |
|
|
|
|
DuGalle: Tak toho si cením. |
|
|
|
|
DuGalle napsal v č. 2875: no kým nepíše Té34 tak je ešte v norme..."Oceňuju už jenom to, že píšeš Sherman a ne Šerman " |
|
|
|
|
Marek: (2873) To je právě ono. Proč by nemohla? Jak jsi psal, zatím není dokázané ani to, ani ono. Je to novinka proto, že nikde jinde se o tomto nemluví, až v případě věže T II. To té doby jsem nikde nezaznamenal, že by se to někomu stalo. Nebo ty máš nějaká info o tomto? |
|
|
|
|
Oceňuju už jenom to, že píšeš Sherman a ne Šerman |
|
|
|
|
DuGalle: Vždyť víš, že už se snažím, ale někdy mi to prostě ještě stále ulítne. |
|
|
|
|
Dzin (2869) : Otázka je ale stále stejná. Proč by tento efekt - tedy ono usměrnění energie na střechu korby a hlavně její proražení - měla mít už munice ráže 76 mm ? Vedou k tomu reálné zkušenosti, nebo výpočty ? Pokud sám píšeš, že toto byla "novinka", pak mě tedy zajímá jak si k takovému názoru dospěl ? Já prostě soudím, že tento efekt ( stejně tak jako ono "vysazování" věží ) by byl mnohem více patrnější a častější u munice větší ráže. Zatím u mě převládá důvod pochybovat o tom, že by na to munice ráže 76 mm stačila. |
|
|
|
|
No jo, Dzin je hlavonožec. Nebo mluví o tanku, kde má věž svá vlastní kolečka |
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 2869: Pravda...asi tak 2/3 hmotnosti T-34/85..."nadruhou stranu v tomto mezi nimi zase moc velký rozdíl není."
nemetko napsal v č. 2870: "preklad pre dugalla: na spojnici korby a veze " |
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 2869: preklad pre dugalla: na spojnici korby a veze "na spojnici podvozku a věže " |
|
|
|
|
Marek: (2866) Jenomže onen "Porsche efekt" je novinkou. Ono vysazování věží fajn, ale tady se mluví o směrování energie výbuchu na střechu korby. Tedy nejde o "ustřelení" věže, ale o probití korby, tedy novinka. Já se nedomnívám, to přímo Sověti uváděli, že při zásahu třištivotrhavou municí na spojnici podvozku a věže došlo k "ustřelení věže". Jmenovali Tigry, ale bez udání, zda šlo o I nebo II, nadruhou stranu v tomto mezi nimi zase moc velký rozdíl není. |
|
|
|
|
nemetko napsal v č. 2867: Tak nič... "nechapeme sa... nemas minardi... mas TIIH TIIP a PzII nemas nic medzi TIIH a TIIP... ty si len zmiernil rozdiel ktory som naschval zvelicil aby bolo jasne co chce naznacit dzin" |
|
|
|
|
SK napsal v č. 2865: nechapeme sa... nemas minardi... mas TIIH TIIP a PzII nemas nic medzi TIIH a TIIP... ty si len zmiernil rozdiel ktory som naschval zvelicil aby bolo jasne co chce naznacit dzin "postavíš aj s Minardy, ktoré je síce oproti tomu Ferrari nič moc, ale oproti bežným Octávkám by to rádovo rýchlejšie..." |
|
|
|
|
Dzin (2863) : Pravděpodobně jim to asi muselo být známé z bojových střetů, když jim nějaký takový projektil tu věž "vysadil". V jejich připadě tedy zřejmě mluvili ze získaných zkušeností z bojiště. Z těchto známých důvodů proto usuzuji, že onen zmíněný neblahý efekt Porsche věže by byl mnohem více patrný při zásazích větší ráže, tedy především těch, o kterých tady nyní diskutujeme. Ty prozměnu uvádíš, že by to způsobovala už i menší ráže a to je celý "problém" diskuze, totiž rozdílný pohled na věc. Nicméně přesto by mě zajímalo proč se domníváš, že by tento efekt měla mít už ráže 76 mm ? Měli snad Rusové možnost konkrétně toto testovat na nějakém ukořistěném Tigeru Ausf. B s Porscheho věží ? |
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 2863: To netvrdím, ale ani ty nemôžeš potvrdiť, že tie nemecké tanky šlapali do rovnakého kopca... Navyše si ani neuviedol ich typ...
"Jo a Němci bojovali jen v blátě, zimě a sněhu, zatímco na straně Sovětů svítilo sluníčko, zpívali ptáčkové a foukal vlahý větřík... "
nemetko napsal v č. 2864: Jasné, že je mať čím viac tým lepšie, ale keď si v núdzi a nemáš Ferrari tak sa do pretekov postavíš aj s Minardy, ktoré je síce oproti tomu Ferrari nič moc, ale oproti bežným Octávkám by to rádovo rýchlejšie..."analogia... F1 je T2H, oktavka je T2P a trabant je PzII... a ty tvrdis, ze je v pohode ked veza T2P odolaval iba 100mm aj ked poziadavky boli na 120mm... a cim viac tym lepsie" |
|
|
|
|
analogia... F1 je T2H, oktavka je T2P a trabant je PzII... a ty tvrdis, ze je v pohode ked veza T2P odolaval iba 100mm aj ked poziadavky boli na 120mm... a cim viac tym lepsie |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Střední tanky 2. světové války
) zní sice zajímavě ( i když bez bližších údajů "kdy, kde a jak" málo pravděpodobně ), ale asi nebude mít mnoho společného přímo s testy na Porsche věž.
Protože si myslím, že to netestovali na ustřelení věže, ale na normální probití.
Mě vstávají vlasi hrůzou na hlavě, když si čtu věci jako, že existovat sovětský generál Tolbukhin, Kowalow a Timoshenko.