Sir Winston Churchill

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
481-500 z 558
<< 22 23 24 25 26 27 28 >>
Po
gargamel 24.1.2003 09:39 - č. 87
gargamel já jen, že to samé tvrdil Frank - nejlíp se Čechům vedlo, když "spolupracovali s Němci" a když se Češi "podřídili německému politickému vedení"...
Honza M. 24.1.2003 09:37 - č. 86
Honza M. Odhlédnu od ironického podtextu - máš dojem, že doba kdy "Češi spolupracovali s Němci"*) byla horší než doba kdy Češi bojovali proti Němcům (což je "pojetí dějin", které je podsouváno Palackému - např. i v tom Frankově projevu)

*) já nevím o takové době - od okamžiku, kdy si jedni uvědomili, že jsou Češi a druzí, že jsou Němci, drtivá většina "uvědomělých" s "těmi druhými" nespolupracovala.
gargamel 24.1.2003 09:20 - č. 85
gargamel Honza M.: To byla jen taková provokace, sorry... Jen se mi z tvých příspěvků zdálo, že taky vychvaluješ dobu, kdy "Češi spolupracovali s Němci"...
Honza M. 23.1.2003 18:10 - č. 84
Honza M. to Algernon: na ten problém shazování výbušnin se ještě podívám - teď nemám po ruce dobovou literaturu.

gargamel: odkud znáš moje "pojetí českých dějin"? - nevím, že bych nějaké "své pojetí" v této diskusi prezentoval. Můj postoj se sice dá vyčíst z článků, komentářů i některých delších příspěvků, ale o nějakém "pojetí českých dějin" bych jistě nemluvil. Co máš na mysli?
gargamel 19.1.2003 10:19 - č. 83
gargamel Honza M.: Zdá se mi, že tvoje pojetí českých dějin vychází z tezí K.H.Franka z přednášky, kterou jsem si právě přečetl, nebo se snad mýlím?
zdeno 16.1.2003 18:30 - č. 81
alyk: Versailles Treaty sa tvarila pred svetom, ze prihliada na nazor obyvatelstva a nie starocne vlastnictvo pody.

A ukazalo sa, ze prave oblasti, v ktorych sa neurobili alebo ignorovali plebiscity po Versailles (Sudety a Polsky koridor) sa stali ohniskom napatia pred WW2.
alyk 16.1.2003 13:06 - č. 80
alyk honza.m - ty pozadavky se tykaly usporadani podle jazykovych oblasti (okresu) a ne o nejake nove pravne kodifikovane usporadani ceskych zemi. Rozhodne by to ale nekorespondovalo se Sudety - existovali velke ostruvky nemecke menciny uvnitr Cech a Moravy, např - Iglauer Sprachinsel, Brno atd.
Honza M. 16.1.2003 11:45 - č. 79
Honza M. to alyk: sice nevznesli žádný požadavek na vytvoření něčeho nazvaného Sudety, ale na vyčlenění Němci obývaného území z dosud jednotné správní organizace (země Česká, Moravská, Slezská, resp. Moravskoslezská) - takových požadavků koncem 19.st. vznesla řada Němců celou řadu.

to Algernon /13.01.(60)/ - To se pleteš, v Haagské konvenci je i zákaz shazování výbušnin z letounů, ale Německo se k této úmluvě odmítlo připojit a během WWI se jaksi přestala dodržovat i ostatními.

to Carlos: jistě, že je to "účelové, zavádějící, možná demagogické" (vůči jakému "dému"?) - stejně jako věta, kterou jsem tímto parafrázoval - mám pocit, že někteří lidé si opravdu sedí na vedení. A komu půlstoletí - použil jsem tento výraz spíše než těch 50 let, protože tyto "výzvy" vůči "jazykově slovanskému obyvatelstvu německých zemí" (sic!) zaznívaly přibližně do roku 1890.
alyk 16.1.2003 08:49 - č. 78
alyk zdeno - sudety nemely nikdy zvlastni postaveni, nebyla to nikterak presne hranicemi stanovena cast uzemi jako Slezsko, Luzice, Cechy, Morava, v Nemecku treba Sasko, Franky, Bavorsko atd. Sudety byly casti zemi Cech, Moravy a Slezska, az do r. 1918 NEVZNESLI Nemci pozadavek na jakekoliv pretvoreni ci vytvoreni oblasti zvane Sudety! Sudety patrily vzdy k Ceskemu kralovstvi a nasledne k CSR. kdosi ti tam psal, ze podle tebe by mely narok nemci na Povolzi v Rusku, kde byly asi 250 let, ci v Rumunsku, kde byla dalsi velmi silna mensina!! a nesmis zapomenout, ze vetsina z nich (obyvajici Sudety)se povazovala za ceske Nemce, ne za risske!!! nemeli Heim ins Reich ale v CSR!!!

ad71 - polska vlada nevyhlasila valku SSSR, tudis je nepovazovala za agresora a VB a F nebyli opravneny vyhlasit valku nekomu o kom si napadeny stat nemyslel, ze je agresorem. Polaci si myslim moc dobre vedeli, co se deje za liniema RA, ale proste jim tu valku nevyhlasili. kdezto s nemeckem ve valecnem stavu byli a tim padem byla smlouva naplnitelna. politika je spina!
zdeno 16.1.2003 03:28 - č. 77
Carlos: <Tak ty si teda myslíš, že ČSR mělo vzniknout, ale v hranicích stanovené v Mnichově v září 1938??? Tak to je docela síla. Čí byly tzv. Sudety? Němců? Nebo Čechů? >

Ja si v prvom rade myslim, ze zarezane prasa sa po Versailles nemalo krajat.
A ked uz sa tak stalo, aky pomer by ta presvedcil? 3 miliony Nemcov proti 1 Cechovi v Sudetoch? Nie? 500 rokov, 1000 rokov, 100000 rokov sustavne obyvanych Sudet Nemcami? Nie? Stale malo?
Zaujimalo by ma po akej dobe by uz mohli mat Nemci na to uzemie narok. Nikdy? Dobre hadam?
zdeno 16.1.2003 03:01 - č. 76
Ponukam dalsi clanocek www.fff.org/freedom/0995d.asp
Citujem z neho:
11 maja 194 Velka Britania urobila ... Toho dna 18 bombarderov Whitley zautocilo na zeleznicne instalacie v pokojnej zapadonemeckej provincii Westphallen, daleko od frontu. Ten zabudnuty bombovy nalet, ktory sam o sebe bol nepodstatny, bol nazvany "prve umyselne porusenie zakladneho pravidla civilizovaneho vojenstva, ze boje sa maju viest iba proti nepriatelskym bojovym silam".
J. M. Spaight, ktory bol hlavny sekretar na Britskom Ministerstve letectva, napisal neskor v knizke Bombing Vindicated (1944), ze "boli sme to my, kto zacal strategicku [rozumej civilnu] bombovu ofenzivu ... nadhernym rozhodnutim z 11. maja 1940".
Vsimnite si, ze nemecky utok na Coventry, ktory je casto citovany ako prve strategicke bombardovanie vo vojne medzi N a VB, sa stalo sest mesiacov neskor (14. nov. 1940).

V clanku citovanu knizku Bombing Vindicated mozete najst aj online na: www.jrbooksonline.com/spaight.htm
Ja viem, mnohi uznavaju len to, co je vytlacene na papieri "dobrymi" vydavatelmi, ale co uz.
Carlos 15.1.2003 22:12 - č. 75
Carlos to zdeno – Tak ty si teda myslíš, že ČSR mělo vzniknout, ale v hranicích stanovené v Mnichově v září 1938??? Tak to je docela síla. Čí byly tzv. Sudety? Němců? Nebo Čechů? Vždycky patřily ke Koruně české, k českým zemím, nikoli k Rakousku či německým státům.
Němci a Maďaři se měli v ČSR líp než jejich přátele v domovských zemích.
to HARM – Vedle Velké Moravy na Moravě, byla ve stejné době na Slovensku Nitranské knížectví, které ale bylo zničeno Velkomoravskou říší.
to m.b. – Souhlas.
to Honza M. – Tvůj citát: „Když Češi nebyli tak moudří v 19. Století, tak proč to požadovali po sudetských Němcích o půl století později.“ Je to opravdu účelové, zavádějící, možná demagogické. Zaprvé frankfurtský sněm byl v letech 1848/9 a vznik ČSR 1918, požadována loajalita 1938 (70-90 let později, ne 50). A proč by měli být Češi součástí Německa? Byli jsme samostatným státem a styk s „Německem“ jen v rámci Svaté říše římské, kde jsme měli dobré postavení, tedy před převzetí moci Habsburky. Nikdy jsme nemluvili Německy a necítili se jako německy mluvící oblasti. Němci sem přišli do pohraničí dobrovolně a žili zde s domněním, že tady vládne český král. Němci měli být loajální i nadále, když jsem jim to nelíbilo, mohli odejít, nikdo jim nebránil. Němci a Maďaři se měli v ČSR líp než jejich přátele v domovských zemích.
to Johny – Nemyslím si, že by Češi měli málo sebevědomí a pocitu vlastenectví v 19. Století. Právě Tyršův Sokol, později Svojsíkův Skaut naučil mládež a lidi mít úctu nejen k rodině a přátelům, ale i k vlasti, tradici a domovu. Proto byl tak kvalitní I. a II. odboj. Sebevědomí nám podrazil Mnichov 1938.
zdeno 15.1.2003 14:07 - č. 72
Algernon: Odtajnila sa ta skutocnost, o ktorej som uz pisal, ze Briti spolahlivo odpocuvali takmer kompletnu radiovu komunikaciu Nemcov od sameho zaciatku vojny. Vedeli o ich diplomatickych a vojenskych umysloch a rozkazoch uplne presne. Preto vedeli aj o nemeckom zakaze bombardovat britske civilne ciele.

Ci je Kate Connoly pisalek a Telegraph a Bild bulvar je diskutabilne. Mna by viac zaujimalo, ze ci to, co sa v tych dvoch clankoch napisalo, je pravda alebo nie.
zdeno 15.1.2003 11:52 - č. 71
alyk: Asi mas pravdu. Nemci zabudli 1. sep. prehlasit, ze len beru pod svoju ochranu nemecku mensinu a nejde o nijaku vojnu. Zrejme by im VB a Fr dali pokoj.
Takze podla teba nikto ani len netusil, ze co Rusi v tom skanzene stvaraju. A polska vlada zdupkala do cudziny prave vo chvili, ked Polsko dostalo zahranicnu pomoc na polovici uzemia.
alyk 15.1.2003 11:28 - č. 70
alyk zdeno: SSSR napadl Polsko 17.9, v den kdy polska vlada emigrovala do Rumunska, Rydz-Smigly vydal rozkaz nestrilet na RA, branit se pouze v pripad odzbrojovani. Polaci ze zacatku RA vitali jako pomocniky v boji x Hitlerovi, nez poznali o co jde! VB a F nezasahly z duvodu toho, ze SSSR vydal stanovisko ve kterem tvrdil ze "bere pod ochranu narodnosti Belorusu a Ukrajincu zijici na uzemi Polska, cimz vlastne zabranuje Hitlerovi"! Ani VB a F nemohly nic vedet o tajnem dodatku v nemecko-sovetskem paktu. A pak Polsko taky nevyhlasilo valku SSSR, cimz dalo najevo, ze vlastne vpad RA nebere jako okupaci!
červajz 14.1.2003 19:37 - č. 68
Hej!!!! neznáte nějakou dobrou stránku o britský armádě za WW2!!??
zdeno 14.1.2003 14:55 - č. 66
alyk: Urcite mas nejaky spolahlivy vylev (pardon nazor) aj na to, ze preco tie "ruzne vazane smlouvy o pratelstvi a pomoci proti 3 utocnikovi!!!" (alyk, 63) "nespustili" v septembri 1939 nijaky utok aj proti ZSSR, ale zvolili ho za spojenca.
alyk 14.1.2003 13:57 - č. 65
alyk zdeno - obcas tve vylevy ty leporela pripominaji! zda se stale ze nechces prijmout fakt, ze Nemecko napadlo po SVYCH provokacich Polsko, cimz spustilo uzavrene smlouvy! Jedinou ale kardinalni chybou VB bylo, ze neuzavrela pakt se SSSR a ze, nebrala v uvahu fakt, ze Stalin vymenil 3.5. 39 Litvinova (ktery byl zastancem spoluprace se Zapadem) za Molotova, ktery byl opacnejsiho razeni! Vahani nad podpisem paktu VB-SSSR vyuzili Nemci, kdyz kyvli na Stalinovi podminky (volna ruka na Balkane a Pobalti)!!
zdeno 14.1.2003 11:40 - č. 64
stc: Nepovedal si nic, ale urcite sa teraz citis viac realizovany ako pred prispevkom.

alyk: <pokud existuje soustava paktu o vzajemne pomoci, tak se nejedna o LOKALNI valku!!!>

To je postreh. Ostava uz len otazka, kto vyvolal loakalnu vojnu a kto tu svetovu.

Este si mohol vo svojich vypoctoch doporucenej literatury spomenut leporela.
alyk 14.1.2003 08:30 - č. 63
alyk zdeno - u tebe je jedna velka potiz kamo, na vse, co ti tu kdo napise se snazis oponovat nejakymi lacinymi internetovymi strankami, ne, ze by to bylo spatny, nicmene musim ti rict, ze na netu je velka vetsina veci povrchnich, zkompilovanych z novin, bulvaru a sem tam nejake knizky. Doporucil bych ti studium nejake kvalitni odborne literatury (mela by mit pozn. aparat, rejstrik a seznam pouzite literatury aby jsi vedel odkud autor cerpal)!!!

»A vie sa tiez, ze skupina okolo WC bola ta, ktora zatiahla VB do lokalnej nem.-pol. vojny.« - uz jednou jsem ti psal, ze pokud existuje soustava paktu o vzajemne pomoci, tak se nejedna o LOKALNI valku!!! WW1 vznikla taky spustenim ruzne vazanych smluv o pratelstvi a pomoci proti 3 utocnikovi!!! v r. 39 melo Polsko smlouvu s VB a F, par dni pred valkou byla znovu potvrzena, co jako Hitler cekal?

sou
481-500 z 558
<< 22 23 24 25 26 27 28 >>
Po