Září 1938 - měli jsme se bránit?

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
4981-5000 z 5038
<< 247 248 249 250 251 252 >>
Po
dave 10.12.2002 12:06 - č. 94
Vidím, že to nemám smysl komentovat.Opouštím tuto diskuzi.Čet. Hrad mě najde na [email protected]
čmeláček 10.12.2002 11:28 - č. 93
Je chybou považovat posílení německé amády o 450 Lt.38 jako ukradení nedostižných technologií,které samy němci nemohli vyvinout.Ze stejného důvodu,tedy pro posílení jednotek,bylo zpacifikováno i např.Semovente 47/32,které taky nepatřilo ke špičce.Lt.38 byl jeden z nejlepších lehkých tanků na světě,jenže Pz.IV a Pz.III byly nejlepší střední tanky na světě-které Lt.38 bojovou hodnotou převyšovaly.Uplatnění Lt.38 se našlo jen pro přímou podporu pěchoty a v dalších letech jako zdroj dílů pro přestavu na samohybné dělíčko Hetzer.
V podtsatě jediným konkurence schopným českým výrobkem byly děla a to hlavně horská.
Československo prostě mělo tu smůlu,že jako cíl padlo do oka zrovna tomu státu,který byl zmiňován ve všem společné slovu "nej"..

Samozřejmě že německá armáda měla své chyby,jako například 80% nemotorizovaných jednotek wehrmachtu nebo malý počet těžkých bombardérů.

S morálkou nehledě na dobovou situaci je to podobně jako s ocelí..jednou dosáhne meze pevnosti(ale na déle:) a vydrží velký tlak-nejde podlomit.Je třeba ale počítat s dezercí,snížením výroby,zhoršením kvality výrobků,vyším počtem sebevražd,krádeží,rabování,snažší špionáži a čím dál mením odhodláním než na počátku-To možná neplatilo u němců,kteří byly neustále motivováni,ale u malé československé populace a armády?
čmeláček 10.12.2002 10:56 - č. 91
Zkusím odpověďět na tvůj skromný dotaz Dave.Německá armáda byla jednoduše v roce 1938(a nejen to)nejlepší armádou na světě.Proto je na ní hrdo víc zájemců o vojenskou historii,než na československou a následně českou malou,zaintrikovanou,špatně vyzbrojenou a vycvičenou armádu..

Proč bychom měli mluvit o věcech jiných než známých?Nejdřív je potřeba uvést na pravou míru to,co si většina lidí,kteří se chtějí bavit na jakési úrovni.
Mě například nezajmá osud(v roce 38)českoslevenska,nato jsem moc malý vlastenec,a jak vidmo po roce 48,nemám být narozdíl od německa na co hrdý.

Z názvu fóra vyplývá otázka,jestli sme se měli bránit-k ničemu jinému se nikdo tady nevyjadřuje.

Možná bys mohl vyjádřit svůj názor na danou otázku.
dave 10.12.2002 10:22 - č. 90
Rovněž nechci moc to rozvádět, ale některé úvahy od členů tohoto fóra o vojenské morálce jsou fakt úplně mimo mísu s ohledem na to, že na vojně nikdy ani nebyli.Rád bych přispěl do diskuze, ale je to spíše jen taková dětská hra.Nezlobte se na mě, ale když se na to podívám, hovoříte tu zvětšiny o věcech už dávno známých a oficiálních.
dave 10.12.2002 10:19 - č. 89
Jeden skromný dotaz, myslíte si někdo, že je na československou armádu v Německu někdo tak hrdý, jako někteří naši občané v Česku na německou ? O tom vážně pochybuji a to je možná i odpověď na to, co jsme za národ.
čmeláček 10.12.2002 09:22 - č. 88
Samozřejmě plán dobytí československa nepočítal přímo s nasazením vojáků SS jako hlavního proudu útočících vojsk prvního sledu,nicméně-a to mě zaráží,ve většině "naučně populárních" knih a časopisů se uvádí,že československá armáda byla jedna z nejlepších na světě.

O českou armádu se nezajímám,takže vynechám srovnávání morálky a výcviku,včetně rozmístění různých druhů vojsk na té či oné straně naší hranice před plánovaným útokem.

1)Jak se ukázalo už ve Francii,bylo potřeba silného tankového vojska shromážděného v jednom bodu,které postupně postupovalo krajinou a dobývalo volná prostranství,zatímco pěchota vyzbrojená protitankovými děly bránila boky útočících tankových jednotek,za kterými,v těsněm sledu postupovala okupační vojska a bojové jednotky odkloňované k obsazení měst,továren apod.kde by tanky nemohly využít svých výhod a udělaly by ve vztahu k nastávajícím válečným rokům víc paseky než užitku.

Z toho vyplývá-Němci měly už v roce 1938 zkušenosti s vedením tankové války z ruských polygonů a války ve Španělsku,měli velice silnou,dobře vycvičenou tankovou armádu složenou především z ještě ne zastaralých Pz.I,Pz.II a Pz.III.
Naopak česká armáda neměla postředky k zastavení útoku,jelikož tanků bylo málo,a pokud by byly zformovány do větších skupin byly by ihned zničeny střemhlavými bombardéry,kterých němci měli víc než dostatek.
Protitankových děl byl také nedostatek,a pokud by někde byly použity,přišla by místo tanků na řadu armáda,nepochybně v čele s SS.
Útok by tedy nebylo možné vzhledem k velikosti československa zastavit včas.

2)Československé letectvo nemělo taktéž žádné zkušenosti v porovnání s německou legií kondor.
Nemělo ani výhodu lepší výzbroje,jelikož B-534 byl nedostatek,a ani tak nebyl konkurence schopný.Němci poznali neschopnost svých letadel He-51 vést válku ve španělsku,proto pochybuju,že by je ve většině použily i v československu.
Luftwaffe měla kvalitativní i kvantitantivní převahu,což desetinásobněji než u letadel platilo u pilotů.
Jejich taktika a strategie byla velice pokroková-nesmím zapomenout na výsadkové jednotky,které by nepochybně byly používány výsadkům na dopravní tepny a proti hnutím menšího odporu bez těžkého opevnění.

3)Morálka Německé armády byla v roce 1938 naprosto skvostná!Nevycházela z prožitých útrap a strachu o své rodiny,jako tomu bylo např.roku 1944.ale z čistého bojového nadšení.Většina vojáků byla oddána,ne-li Hitlerovi,tak alespoň myšlence dobýt postavení německa jako před Versailleskou smlouvou.Kvalita výcviku byla na výborné úrovni u 100% složek armády,včetně záloh.

4)Materiální,kvalitativní,technologická i početní převaha na straně německa.

Takže mi někdo vysvětlete,jak a s čím bychom měli bojovat..

A čet.hrade,jestli máš pochyby o tom,že česká armáda měla horší výcvik a výzbroj než německá,vyvedu tě z omylu číselně i konkrétními příklady.To se mi ale zdá jako zbytečné.
čmeláček 10.12.2002 08:50 - č. 87
MG34 taky nebyl kulomet ale strojní puška..Názvosloví je nepodstatné.

No,vz.37 používaly hlavně britové po celou válku,ale MG34 němci také,MG42-jeho nástupce se používá dodnes(MG3)..
dave 10.12.2002 07:21 - č. 86
Zrovna lehký kulomet vz. 26 nebo těžký vz. 37 bych nepodceňoval, ob brázdily frontou po celou dobu války.O fanatických útocích bych asi také pochyboval, byli tam, např na králicko přesunuti záložáci od Hamburku, kteří asi nevěděli, kde jsou, proč tam neplatí marky a proč je nikdo nevítá.O našení národa bych byl přesvědčen, ale Slováci, Maďaři a Němci v jeho řadách nebylo to tím nejlepším, co jsme si mezi sebe vzali.
čet.Hrad 9.12.2002 21:43 - č. 85
čet.Hrad "Kulomety nových vzorů nebyly v ničem srovnatelné s MG34,stejně jako samopaly s MP38." samopaly na podzim 1938 taky ještě nebyly ve výzbroji (jinak je to kulometná pistole)
"Bylo by třeba očekávat fanatické útoky přesily skvěle vyzbrojených a vycvičených vojáků,paradesantní výsadky,průlomy na všech oslabených místech československého opevnění a velice rychlému pádu morálky českého národa jako takového." No tak to si nechej pro sebe.
Bohužel se s Tebou nemohu hádat o ČS letectvu, protože to není moje parketa- já raději to opevnění
dave 9.12.2002 21:33 - č. 84
Jen okrajově, Lt 38 nebyly na podzim 1938 ve výzbroji
čmeláček 9.12.2002 20:19 - č. 83
A co se týče počtu zbraní-B-534 bylo méně nežli Bf109,Pz.IV bylo téměř stejně jako Lt.38,MG34 a MP38 byly zčásti rozšířeny u SS.
Hartmann 9.12.2002 20:13 - č. 81
Hartmann čmeláček: Ježišmarija!!!! Lze snad ještě více uvádět věci na levou míru jako to děláš Ty?!?!?
čmeláček 9.12.2002 19:42 - č. 80
Problematice opevnění nerozumím,ale celkem by mě zajmalo vysvětlení tady propagované dokonalosti české armády a českého zbrojního průmyslu.
Lt.38 byl jistě výborný tank,nicméně srovnání s Pz.IV,který již byl v roce 39 zaváděn do výroby nesnese.
B-534 byl jistě výborný letoun,nicméně srovnání s Bf109E nesnese(ale rád bych viděl jistě zajmavou konfrontaci s bombardéry typu He111,Do17 a Ju88,které byly srovnatelně rychlé s větším dostupem..).
Kulomety nových vzorů nebyly v ničem srovnatelné s MG34,stejně jako samopaly s MP38.

Jak ukázalo tažení proti polsku a následné tažení západní evropou,staromódní český generální štáb by jen těžko odolával vysoce pružnému velení na střední úrovni německých jednotek,které mohly situaci řešit okamžitě jakmile nějaká nastala.
Morálka byla jistě také vysoká,nicméně jak už tady bylo uvedeno,existovala pátá kolona a ani česká armáda nemohla ve výzbroji,výcviku ani morálce konkurovat čelním předvojům německé armády-jednotkám SS.

Bylo by třeba očekávat fanatické útoky přesily skvěle vyzbrojených a vycvičených vojáků,paradesantní výsadky,průlomy na všech oslabených místech československého opevnění a velice rychlému pádu morálky českého národa jako takového.

Nejsem nacista,jen rád uvádím věci na pravou míru..
čet.Hrad 8.12.2002 22:55 - č. 79
čet.Hrad Díky, alespoň něco ))
Otázkou spíše je do jaké míry můžeme srovnávat Ostr. operaci se stavem v r. 1938
dave 8.12.2002 21:27 - č. 78
Souhlas.
čet.Hrad 8.12.2002 19:54 - č. 77
čet.Hrad A ještě úloha TO- objekty sloužily jako úkryty pěchoty a za nimi se také ukrývaly stihače tanků apod., boj poté asi probíhal mimo sruby. Využívat sruby jako palebná postavení bylo takřka nemožné pro naprostou absenci vzduchotechniky, lafetace a dalšího vnitřního vybavení
dave 8.12.2002 19:53 - č. 76
Pokud hovoříme o úseku Opava, tak například srub OP-S 6 Na zbytkovém objely tanky ze dvou směrů, později zde historici "vymysleli" údajnou tankovou bitvu a postavili šest tanků.Fotografie zničené německé techniky byla dlouho připisována právě k tomuto srubu, ačkoliv to bylo OP - S 10 Na křižovatce.Ale jinak onen příspěvek je dobrý.
čet.Hrad 8.12.2002 19:47 - č. 75
čet.Hrad Promiň, jen jsem se špatně vyjádřil- nemyslel jsem přímo Smolkov (neskladovali tam staré sanitární věci?) Myslel jsem úsek od MO-S 34 až k Opavě (myslím, že asi po OP-S 12) vycházím z článku ve Fortsborníku, číslo a autora teď bohužel nevím.
dave 8.12.2002 19:34 - č. 74
Málem bych zapomněl, prosadil jsem do dokumentu bývalého ruského kapitána, který řídil dobývání těžkého opevnění na ostravsku, ale vzhledem k tomu, že celý dokument byl přehodnocen jako dokument o 1. čs. samostatné tankové brigádě, bylo od účasti ruských a německých zástupců upuštěno.

Martin
dave 8.12.2002 19:32 - č. 73
Martine,

nechci Tě zklamat, ale Smolkovská tvrz sloužila v dubnu 1945 jako skladiště a její povrchové objekty se na obraně nepodíleli.Odpor kladly pouze řopíky, což nám dokumentovali nedávno sověti ve svých záznamech.Otázka využití opevnění byla poněkud zkreslená a je to věc toho, jak už jsem řekl, že stokát opakovaná lež se stává pravdou.Jeden případ:
Údajně byl srub MO - S 34 pod palbou, ale jeho levá kasemata ve směru k Smolkovu je jen lehce pokropena kulometnou palbou.Autoři, kteří v této věci psali své závěry se nikdy nenamáhali k tomuto objektu zajít a podívat se v jakém je stavu.Tedy, opevnění se připravilo o obraně, ale její využítí bylo v celkovém pojetí obrany nepatrné.To je opět na delší dobu.
4981-5000 z 5038
<< 247 248 249 250 251 252 >>
Po