Konstrukce tanků

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
321-326 z 326
<< 14 15 16 17
Po
cinik 10.2.2003 15:30 - č. 6
cinik Rommel ve svých válečných denících klade největší důraz na mobilitu a údernou sílu (dělo)... Pancíř považuje za druhořadý problém... Proto také považoval Matildy za velkou chybu Britů a nepříliš dobré stroje - protože byly příliš pomalé a měly slabý kanón.
Pet 10.2.2003 15:20 - č. 5
Pet SK:s tvojí hierarchií důležitosti parametrů souhlasím,už jenom proto že ochrana závisí na celkovém koncepčním uspořádání tanku, kdežto výměna kanonu za výkonější nevyžaduje takové zásahy do konstrukce tanku(např.IS-1 na IS-2)
Honza M.:Máš pravdu-kdo dřív uvidí má velkou výhodu,což platí zejména dnes...Ale za 2.sv.války v roce 44 už nebyl rozdíl mezi optikou rusů a němců tak velký.A i dnes se rozdíl západní a východní optiky smazává...
Honza M. 10.2.2003 11:19 - č. 4
Honza M. Pánové zapomínáte na to (podle mne) nejdůležitější: získávání přesných informaci o nepříteli.

Tj. vyhrává ten, kdo první uvidí, zaměří a vystřelí. K čemu mi bude 122mm kanón, když tím "sklíčkem" navrchu nic nerozeznám? Vždyť i SPW se 75mm dělem bylo schopné zničit T34, alespoň ze zálohy - z boku (znám jeden případ). A pancéřování SPW je přitom nesrovnatelně slabší.
ROMMEL 10.2.2003 11:04 - č. 3
Jednoduše řečeno,"Pro každý stát je lepší něco inýho."
SK 10.2.2003 11:00 - č. 2
SK V podstate všetky parametre sú dôležité. Je vecou daného štátu, ktorý parameter kladie nad ostatné. Podľa môjho názoru by podľa dôležitosti mohli byť zoradené takto:ochrana.
palebná sila
mobilita
rozmery a hmotnosťOchrana: zahŕňajúca pancierovú ochranu s aktívnou obranou. Najmä tá aktívna ochrana má veľkú budúcnosť, pretože vždy je lepšie útočiacu strelu zneškodniť, alebo odkloniť ako znášať následky prípadného zásahu...
Palebná sila: klasické kanóny ostanú ešte dlhú dobu hlavnou výzbrojov tankov. Tanky však dostanú nové druhy munície, ktoré umožnia efektívny boj s obrnenými vozidlami a vrtuľníkmi na podstatne väčšie vzdialenosti ako je tomu teraz. Toto bude(je) riešené riadenými strelami odpaľovanými z hlavne kanónu...
Mobilita: dôležitá je najmä akcelerácia...teda schopnosť po výstrele sa okamžite premiestniť do novej pozície, aby nepriateľ nestihol opätovať paľbu. Toto predpokladá zavedenie pohonných jednotiek, ktoré majú veľký krútiaci moment už od malých otáčok /spaľovacie turbíny, elektromotory/.
Rozmery a hmotnosť: všeobecne je snaha o čo najmenšie rozmery z dôvodu, že zväčšovanie povedzme len jedného rozmeru má za následok neúmerné zvyšovanie hmotnosti, ktoré nás núti namontovať silnejší motor = zase väčšia hmotnosť... :o( Ide o začarovaný kruh v ktorom je ťažké nájsť ešte rozumný kompromis aby tank mohol mať dostatočnú ochranu, palebnú silu a mobilitu pri čo najmenších rozmeroch.
Pet 10.2.2003 02:27 - č. 1
Pet Max.možná ochrana,palebná síla,pohyblivost, při co nejnižší hmotnosti a rozměrech.
To se lehko řekne,ale hůře provede:)
Jak se toho dá dosáhnout?
PALEBNÁ SÍLA-max.využ.tlaku spalin,co možná nejprůbojnější munice.Toho se němci úspěšně pokusili dosáhnout kónickým vrt.hlavně a použitím střely s tvrdým jádrem obaleným pláštěm z měkkého kovu, který se průchodem hlavně zformoval do menší ráže.
Podobným způsobem je použití tzv. podkaliberní munice(který byl a je mnohem více používán).
OCHRANA-co možná největší síla pancíře při co nejmenší hmotnosti.
Toho se dá dosáhnout jedině použitím skloněného pancíře. Nejlepším dokladem toho je řada ruských těžkých tanků, u kterých rusové dokázali výrazně zvyšovat ochranu při zachování stejné hmotnosti 47 tun:
____čelo______boky
KV-1:75-90mm, 75mm
IS-2:120-160mm,90-100mm
IS-3:120-250mm,90-220mm
Němci dokázali zvyšovat ochranu jen na úkor hmotnosti(TigerI-57tun,TigerII-65tun)
Aplikace sklon.panc.je tedy rozhodujícím faktorem pro dosažení dobrého poměru síla panc./hmotnost,což se odrazí také na dobré pohyblivosti,malých provozních nákladech, prostě dobrého poměru výkon/cena.
321-326 z 326
<< 14 15 16 17
Po