Válka v Africe a ve Středomoří

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
221-240 z 404
<< 9 10 11 12 13 14 15 >>
Po
curahee 28.1.2005 18:59 - č. 247
curahee Brunner:Ano,u vás se nic pro skopce nevyrábělo,za to jste ,ale svojí Rychlou divizií rozkládali morálku Wehrmachtu.
curahee 28.1.2005 18:54 - č. 245
curahee rangaz:Dejme tomu,ale výkony pro Říši měla lepší než naši východní sousedé.
ragaz 28.1.2005 18:45 - č. 244
ragaz curahee: Ukrajina nebyla spojenec jako Slovensko, pouze obsazené území.
curahee 28.1.2005 18:33 - č. 243
curahee
ragaz napsal v č. 242:
"žádného německého satelita nebyla církev svázána "
Mno,to bych tak netvrdil,co třeba Ukrajina a její svazky na UPA?!
ragaz 28.1.2005 18:17 - č. 242
ragaz
Johny napsal v č. 240:
"Slovensko, to je mustrpříklad koexistence církve a fašismu a vzájemné spolupráce."
Jak říkal Gottwald: slovenský KLÉROFAŠISMUS. U žádného německého satelita nebyla církev svázána se státem jako na Slovensku. (není náhodou ještě Slovensko ve válečném stavu s USA )
Johny 28.1.2005 18:13 - č. 241
Johny
curahee napsal v č. 239:
"Je třeba si připomenout,že Itálie je také katolická,a "on" byl vůdcem této církve,a přece mlčel,i když o veškerých nacistických i fašistických zvěrstev měl veškeré informace."


Tady hrál roli zřejmě Duce, který měl na papeže samozřejmě určitý vliv. Itálie a Německo byly spojenci a existoval asi příkaz spojence nekritizovat.

Na druhé straně Pius X veřejně kritizoval nacismus a chystal se dokonce zrušit konkordát. Jeho následovník asi tak ostře neprotestoval ale několikrát byly využity papežské a církevní zdroje k záchraně židů - ovšem nutno říci že po válce stejně tak k záchraně a útěku některých nacistů.
Johny 28.1.2005 18:07 - č. 240
Johny
Jamamoto napsal v č. 237:
"Jen mne selským rozumem napadá, myslíte že odsuzovat fašistickou ideologii uprostřed fašistické Itálie "


Tak to zase katolická církev fašismus jako takový neodsuzovala ale byla jeho pevnou součástí (až na vyjímky). Italský fašismus zase sám od sebe moc rasistický nebyl a katolíci s ním neměly problémy a v některých zemích se katolická církev přímo podílela na vládách fašistických režimů - viz třeba Slovensko, to je mustrpříklad koexistence církve a fašismu a vzájemné spolupráce.

Tady se dostáváme na neustále opakovanou chybu. Fašismus a nacionální socialismus není to samé. Nacionální socialismus se blíží mnohem více komunistickým diktatůrám v názoru na církve kdežto fašismus se je snažil integrovat a často byl katolickou církví prosazován.
curahee 28.1.2005 18:02 - č. 239
curahee
Jamamoto napsal v č. 237:
"Jen mne selským rozumem napadá, myslíte že odsuzovat fašistickou ideologii uprostřed fašistické Itálie by byl zrovna ten nejrozumnější nápad "
Je třeba si připomenout,že Itálie je také katolická,a "on" byl vůdcem této církve,a přece mlčel,i když o veškerých nacistických i fašistických zvěrstev měl veškeré informace.
ragaz 28.1.2005 17:58 - č. 238
ragaz Teď mě někdo nebude mít rád, ale v čem se liší fašismus a náboženství. Jde přece o ovládnutí a oblbnutí lidí. Pro němce byl AH bůh. Každý ..ismus je na ho...
Jamamoto 28.1.2005 17:49 - č. 237
Jamamoto Pánové, v tomhle tématu se moc neorientuji, tak že ani nechci do této debaty nějak zásadněji vztupovat. Jen mne selským rozumem napadá, myslíte že odsuzovat fašistickou ideologii uprostřed fašistické Itálie by byl zrovna ten nejrozumnější nápad (obvzláště, mám li k dispozici pouze halapartníky švýcarské gardy)?
Tom 28.1.2005 14:21 - č. 236
Tom Můj pradědeček byl řídící učitel na jedné malotřídce v Podještědí. Učil jak česky, tak německy. Vím jaké učebnice po něm zůstaly - jsou u mých rodičů. Odešel do penze v roce 1932. Možná se do okupace podmínky změnily.
Johny 28.1.2005 12:00 - č. 235
Johny
Tom napsal v č. 234:
"Už proto, že pod předmětem náboženství se v ČSR už od dob R-U zhusta skrývalo pouze a jedině katolictví a vzhledem k tomu, že německé země (snad vyjma Bavorska) tíhly vždy k protestantismu to není nelogické."


To není pravda. Německé oblasti byly sice formálně podřízeny ministerstvu v Praze a učebnice kontrolovala školská komise ale osnovy a učebnice byly jiné než české a reflektovali německé reálie. Katolický byl pouze jih s vazbami na Rakousko a Bavorsko. Sever a v část Západu (tedy klasické sudety) byly protestantské a dle toho se tam vyučovalo náboženství.

Zrušení výuky náboženství byl pouze první krok. Bohoslovci, kteří odmítli podřídit svoje kázání nacistické propagandě byli perzekuováni a ti otevřenější přemístěni do KZ.
Tom 28.1.2005 06:11 - č. 234
Tom
Johny napsal v č. 233:
"jedna z prvních věcí po převzetí sudet co nacisté v roce 38 udělali byl zákaz výuky náboženství na školách"
Spíš se jednalo o zrušení z důvodu sjednocenní školských soustav a z nedostatku učitelů tohoto předmětu. Už proto, že pod předmětem náboženství se v ČSR už od dob R-U zhusta skrývalo pouze a jedině katolictví a vzhledem k tomu, že německé země (snad vyjma Bavorska) tíhly vždy k protestantismu to není nelogické.
Johny 27.1.2005 19:47 - č. 233
Johny
curahee napsal v č. 232:
"No,to není tak přesné,de-facto od počátku měla prim a hlavní slovo jedna církev a to ,,Německé hnutí věřících" v jejím čele stál biskup Müller,a jenž měla za úkol veškeré sjednocení všech církví do této v Německu jediné."


Pokud myslíš úřad spadající pod Goebelse tak to nebyla církev ale jakýsi odbor pro kontrolu církví. Činovníci tam byli nacisticky zaměření katoličtí pohlaváři. kneží a biskupové - bylo to něco na způsob československého "pacem interis".

Po konečném vítězství měly být veškeré církve zrušeny a nahraženy pouze nacionálním socialismem. Plánovalo se ale, že nějakou dobu budou některé vybrané církve pod kontrolou vybraných lidí fungovat dál ale postupně budou věřící převychováváni na novou víru.

Přístup nacistů k církvi dokumentuje i fakt, že jedna z prvních věcí po převzetí sudet co nacisté v roce 38 udělali byl zákaz výuky náboženství na školách.
curahee 27.1.2005 16:00 - č. 232
curahee
Johny napsal v č. 230:
"Nicméně po konečném vítězství nacionálního socialismu měly být veškeré církve zrušeny a nahrazeny pouze nacizmem jako jedinou ideologií a členové církve převychováni"
No,to není tak přesné,de-facto od počátku měla prim a hlavní slovo jedna církev a to ,,Německé hnutí věřících" v jejím čele stál biskup Müller,a jenž měla za úkol veškeré sjednocení všech církví do této v Německu jediné.
Dzin 26.1.2005 11:43 - č. 231
Dzin Johny: (230) Jasně, ale jde o to, že ani přes toto vše katolická církev nezaujala odmítavé stanovisko proti nacismu. Ona jen neadresně vydala zmiňované prohlášení a tím to haslo.
Johny 25.1.2005 22:29 - č. 230
Johny
Dzin napsala v č. 225:
"Sami nacisté se odvolávali na křesťanství a Vatikán to toleroval."


No to není tak přesné. Jediné možné náboženství byl v třetí říši nacionální socialismus. Křesťanství tedy konkrétně katolická církev (ale i protestantské církve) byly striktně kontrolovány a tolerovány po čas války s ohledem na víru velké části vojska. Vztah nacistů k církvi je ale téměř identický se vztahem komunistů k církvi u nás. Velké množství "neposlušných" katolických kněží skončilo v koncentráku a jiní byli tvrdě perzekuováni.

O plánech na zabití papeže nic seriózního nevím ale vím o plánech na papežovu internaci a jeho využití pro účely hitlerovské říše.

Co so týče vztahu katolické církve k fašismu, zéjmena italskému to je věc jiná. Existuje i pojmenování - klerofašismus. Katolická církev fašistické režimy podporovala.

Nicméně po konečném vítězství nacionálního socialismu měly být veškeré církve zrušeny a nahrazeny pouze nacizmem jako jedinou ideologií a členové církve převychováni.
curahee 25.1.2005 16:04 - č. 229
curahee
DAVID M napsal v č. 228:
"by zde v Bleiburgu navštívil sraz přeživších členů SS a ustašovců.....!!!!!!"
V této zemi po válce,vznikala většina zajateckých táborů pro Ustašu.A které navštěvovali,kněží z Vatikánu,v rámci spojení s bývalýmí bratry.
DAVID M 25.1.2005 15:30 - č. 228
DAVID M Doplněk k tomu procesu s Aloisiusem Stepinacem, zajímavé je,že se zprvu snažil o domluvu s titovými komunisti a až poté co odmítl jeho(t) návrh,aby katolická církev odřekla poslušnost Vatikánu a spolupracovala s místní reprezentací. Poté přichází onen jeho známý pastýřský list ve kterém brojí proti komunismu a nástupu nového pořádku. Musím se zmínit na tomto místě, že je opravdu škoda, že stejnou měrou nebrojil proti pořádku, který připravil o život několik stovek tisíc hr. Srbů, proti krvavým jatkám v Jasenovaci....V procesu je obviněn z kolaborace....(zastupuje ho stejný právník,který zastupoval Tita v Záhřebu v roce 1928).A opět se dostáváme k hodnocení měřítek a priorit kat. církve.......Jen takový závěrečný dovětek, Pavelič unikl spravedlnosti(navzdory několika pokusům o deportaci přežil ipokus o atentát v Argentině a spokojeně umírá v Madridu ve frankistickém(at ještě někdo tvrdí,že v 36-39 byli nacionalisté tou sympatičtější stranou!) Španělsku v roce 1959. A Dinko Sakič nástupce Luboriče v roli velitele Jasenovace se rovněž spokojeně dostal do Jižní Ameriky a jako vrchol výsměchu a bezostyšné drzosti se roku 91 podívá do Rakous, aby zde v Bleiburgu navštívil sraz přeživších členů SS a ustašovců.....!!!!!!!( a možná aby se podíval jak jeho soukmenovci-z rodné hroudy hodlají pokračovat v jím vykonaném díle.....)
DAVID M 23.1.2005 21:12 - č. 227
DAVID M Ještě k tomu procesu se Stepinacem, já samozřejmě vím,že někteří představitelů západu u Tita a spol. lobovali za omilostnění....Zkrátka ta provázanost katolického kléru s hr. "establišmentem" je patrná i na vývoji po roce 90, nepokrytá podpora secesionistických snah Hr. a až fanatická nenávist a zaujatost vůči pravoslavným Srbům. Vatikán se dle mého názoru na vývoji v bývalé Jugu podepsal velmi negativně především ve spojení s právě sjednoceným Německem(jaká paralela...)-kdyby tak pan Kinkel a spol. vyprávěli.....
221-240 z 404
<< 9 10 11 12 13 14 15 >>
Po