Poválečné konfiskace majetku v Československu

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1-2 z 2
Po
Algernon 10.6.2019 18:31 - č. 2
Tak nevím...

hlidacipes.org/historik-pavel-jurik-dobre-du...

Zase se zmiňuje, že poslali Benešovi do exilu peníze?

Nějak ale nevidím, že by zmiňovali nějaký doklad, který by to skutečně potvrzoval...
Aha?

Autor je historik a publicista, předseda Historického spolku Liechtenstein. Napsal knihy „Liechtensteinové, Historie a sídla knížecího rodu“, Libri 2015 a „Dominia Liechtensteinů a Smiřických v Čechách“, Libri 2012

Tak nevím, zda-li „hlídací pes ó-er-gé“ má nějakou cenu, vidím-li toto...
egli 14.4.2019 16:43 - č. 1
egli V mnoha článcích o konfiskaci lichtenštejnského majetku po válce v ČSR (v souvislosti s blížícím se soudním sporem) se opakuje tvrzení, že Lichtenštejnové za války podporovali čs. exilovou vládu, příp. přímo E. Beneše. Zajímalo by mě, zda k tomuto tvrzení existuje nějaký doklad? Kromě tvrzení knížete Jana Adama II. po roce 2000.

Po válce Lichtenštejnové argument o podpoře čs. exilové vlády v stížnostech proti konfiskaci nepoužili. Historik V. Horčička, který se tou velmi spornou konfiskací zabýval asi nejvíce, k tomu uvádí: "Lichtenštejnsko po válce spolu se Švýcarskem prohlašovalo, že diplomatické vztahy s Československem, které byly prostřednictvím Švýcarska navázány až v roce 1938, nikdy nepřerušilo. Ovšem prokázat, že by jakýmkoli způsobem udržovalo kontakty s československou exilovou vládou, či ji dokonce finančně podporovalo, se dosud nepodařilo. Ostatně marně je k tomu po válce vyzýval sám švýcarský politický department, 'protože by se tak dalo nejlepším způsobem prokázat další trvání styků' (diplomatických po roce 1939)."
1-2 z 2
Po