Letci s nášivkou Czechoslovakia
Nalezené příspěvky
|
|
---|---|
![]() |
DAVID M napsal v č. 247: Tak už ho mám...."Tak včera vyšel nový Rajlich. Na nebi hrdého Albionu 6. 1945-1946-počet stránek 632 a cena 750CZK" ![]() |
|
|
![]() |
Algy (234): Na Catalině snad i český pilot (v rámci Ferry Command) letět měl..? Podle mého (ovšem nikterak „neprůstřelného“ ![]() Svůj názor na „nejexotičtější“ éro jsem již napsal, ale co takhle Whirlwind..? |
|
|
![]() |
add. Catalina a Češi u Ferry Command, určitě napíši,ale ted musím letět(ale domů![]() |
|
|
![]() |
Takže na Catalině naši letci(i piloti) létali. Jako příklad uvedu jejich působení u Atlantic Ferry Command a někteří se skupinky našich letců s ní absolvovali přelet. 5.4.1942 F/O Josef Hubáček a F/Sgt. Karel Balík(jako druhý a třetí pilot, kapitánem byl bud James Powell nebo Cpt.McVicar-zdroje se liší ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Tak chlapci dokončuju ten Albion.6 a musím bohužel pro člověka pohybujícího se v této oblasti říci,že příliš nového nepřináší...Těšil jsem se např. na detailnější zpracování posledního úspěchu našich u 311. proti ponorkám(samozřejmě vynechám-li eskorty![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Co poválečné létání na Sunderlandech v Malajsku? Tuším, že to byl Václav Bergmann. |
|
|
![]() |
to Tom: ano Bergman a dostal za to druhý DFC, a noviny v komunistickém ČSR toho byly plné![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Jo,jo to byly ty doby![]() ![]() |
|
|
![]() |
To s tím ABC bylo myšleno trošičku jako recese![]() ![]() |
|
|
![]() |
Ano přesně byl to speciál(87,88????), tak zhruba od 85 je mám(měl jsem) zmapované a hlouběji jsem neměl vše![]() |
|
|
![]() |
Ano Algy od 2.11.43 a mám-li před sebou správné údaje(popřípadě mne oprav![]() ![]() |
|
|
![]() |
Ten speciál ABC taky někde na chalupě pokrývá vrstva prachu. Pokud mě paměť neklame, tak kromě níže zmíněných (Maňák, Jericho, Úlehla [zapadlý neuron hlásí info, že mu snad budík špatně ukazoval teplotu glykolu..?]) tam byl ještě nepovedený „úlet“ Josefa Kužela a Jiřího Matičky 11. října 1944 na Ar-96B. Algy: ty považuješ Lanc za „exotický“..? ![]() |
|
|
![]() |
Já si nemohu pomoci, ale mně se prostě líbí Whirlwind. Jo a pokud by se nebrala pouze WW2, tak už jsem taky kdysi dávno napsal Praga E-55 (![]() |
|
|
![]() |
E-51... Nepřipadá mi tak „exotická“ jako E-55, pomineme-li počet vyrobených kusů; přece jenom design E-55 je dosti netradiční. Stejně tak se ale můžeme vyjádřit o „nebeských blechách“ Henryho Migeta i o mnohých dalších... Pročež bych to uzavřel asi tím, že zvolit takové letadlo, jak jej definoval Tom, nejde ![]() |
|
|
![]() |
Áááh, sek jako Brno... Omlouvám se, já se špatně podíval ![]() |
|
|
![]() |
S poválečným pozorovacím hornoplošníkem. Skončil ve Svazarmu vysazováním parašutistů. |
|
|
![]() |
AD Abicko: jeste tam bylo Omlouvame se kapitanovi (Sitovky proti Bismarcku), a o ceskym pilotovi v etiopskych sluzbach proti talianum..... |
|
|
![]() |
ja uz si to take moc nepamatuji, myslim ze lital na Potezu 25, ale nejsem si uplne jisty..... |
|
|
![]() |
Ještě si dovolím pouze upřesnit k působení našich u FFL a potažmo FAFL. Od prosince 1940 do roku 1943 bylo pro službu u FFL uvolněno 58čsl důstojníků po náboru u našich na ostrovech( naši měli nadbytek důstojnických kádrů a tak nebyl problém se souhlasem dr. Beneše po De Gaullově žádosti). Z těchto 58 jich posléze 7 sloužilo u FAFL-por. Bohumil Novák(zahynul při výcviku v Bejrútu 13.10,43), npor.Josef Hnátek, kpt.František Procházka,škpt.Zbyněk Roušar a poté oni nejznámnější-ppor.Lubomír Úlehla,ppor.Ludvík Kozák,ppor.Paval Kozák(bratranec prvního![]() |
|
|
![]() |
add. k 284: ještě jsem zapomněl na dva dopraváky u FAFL: naturalizovaný francouz Jan-Maria Sládek a František Čermák-první byl známý předválečný pilot u Air France a druhý létal u téže společnosti. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Letci s nášivkou Czechoslovakia
- > Výsledky hledání