Západní fronta

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
941-960 z 1040
<< 45 46 47 48 49 50 51 >>
Po
Fra Diavolo 22.2.2004 12:54 - č. 135
Fra Diavolo Já bych řekl, že by to Francie dotáhla do zdárného konce a kdyby ne tak by Německo natolik vyčerpala, že by nebylo schopno pokračovat. Problémem by byla přístupnost do Německa, pro větší ofenzivu by bylo potřeba do toho zatáhnout země beneluxu a to se Francii příliš nechtělo. Dalším problémem bylo smíšlení politiků a stratégů, obecně ve Francii převládal názor vedení války po vzoru WW1. Další propadák bylo Norsko, ale to už není moc západní fronta.
pbradler 22.2.2004 12:45 - č. 134
pbradler Fra Diavolo (133): Rozhodne by to bolo užitočné, pretože Nemci mali v tej dobe na západe len pár záložných divízii. Je ale otázka, nakoľko boli na to mentálne a inak pripravení.
Fra Diavolo 22.2.2004 12:41 - č. 133
Fra Diavolo HerrGott, tady je nějak mrtvolno, tak trochu rozvířím písek. Jak se díváte na strategické kroky Francie a VB z počátku války. Například, že posrali od počátku války až do obsazení Francie vše co se dalo. Usuzuju tak protože jejich rozhodnutí byla špatná a pokud přišel nějaky rázný krok, tak přišel příliš pozdě. Myslíte, že by bylo vhodné napadnout Německo, když Německo napadlo Polsko?
Dzin 16.1.2004 00:30 - č. 132
Dzin Hartmann: Kdysi jsem videl dokumentarni serial o WW2. Namlouval to Hornicek. V poslednim dile, kde bylo osvobozeni Prahy mi nejvice utkvela v pameti scena s komentarem "hrdiny dav tresta kolaboranta" a nasledujici zaber "zatimco opravdovym hrdinum uz je to jedno". Myslim, ze ani nemusim popisovat obrazovou slozku k tomuto.
DuGalle 15.1.2004 09:41 - č. 131
DuGalle Hele Hartmanne, jak to, že když odsuzuješ tohle, tak neodsuzuješ také ty dva pány, o kterých jsme se bavili včera? Nemůžu si pomoct, ale jejich akce mně nepřijdou tolik odlišné od toho, co je popsané níže...
Hartmann 15.1.2004 08:41 - č. 130
Hartmann Marek: To, co se tu dělo.
Marek 15.1.2004 08:13 - č. 129
Marek Pro Hartmann : Co si lze pod tvým příspěvkem ( 128 ) představit ?
Hartmann 15.1.2004 08:08 - č. 128
Hartmann Dzin napsal(a) v č. 127: "Preci jen, jsou i taci "odbojari", jejichz aktivni ucast zacala 9. kvetna..."

..."hrdinným" zabíjením a lynčováním bezbranných německých zajatců a civilistů
Dzin 15.1.2004 00:55 - č. 127
Dzin O Hetzeru jsem toto sice necetl, ale myslim si, ze je docela mozne, ze to konstrukter udelal i proto, ze se v te dobe uz konec valky blizil, bylo jasne kdo vyhraje, a tak clenstvy v odboji povazlive narustalo. Preci jen, jsou i taci "odbojari", jejichz aktivni ucast zacala 9. kvetna...
Tom 13.1.2004 14:54 - č. 126
Tom Johny napsal(a) v č. 125: "Mimo totálně nasazených si dělník mohl vybrat, zda bude někde pracovat či ne. Především do zbrojovek (a to platilo i za minulého režimu) byli přijímáni prověření lidé a ne jen tak někdo z ulice."

Jeden o voze, druhý o koze. Případně veš vodní a nebo veš vod ní. My se asi nedomluvíme.
Johny 13.1.2004 13:50 - č. 125
Johny Tom napsal(a) v č. 124: "Taky chci poznamenat, že jako si podle Tebe mohli všichni vybrat, kde budou pracovat (i když myslím, že zrovna Tobě existence pracovních úřadů v Protektorátu nezůstala utajena a jsi informován i o tom jak fungovaly), tak si zrovna tak patrně i majitelé a akcionáři firem jako ZB mohli říct, komu svoje výrobky budou prodávat a co že to vlastně budou vyrábět "
Mimo totálně nasazených si dělník mohl vybrat, zda bude někde pracovat či ne. Především do zbrojovek (a to platilo i za minulého režimu) byli přijímáni prověření lidé a ne jen tak někdo z ulice.

ZB patřila pod koncern Krupp, tak nevím cos tím myslel.




Tom napsal(a) v č. 124: "Kdyby jsi si můj 117 přečetl trochu lépe a neměl mne za zakukleného levičáka s eko-úchylkou, možná by jsi pochopil z toho příspěvku, že "monopol na odboj" si udělali ti funkcionáři a spol"

to s tím zakukleným levičákem jsi řekl ty sám a můžu tě ubezpečit, že bych ti odpověděl stejně i kdyby si byl zakuklený pravičák (i když nevím co si pod tím mám představit ).

Celé to vymlouvání se a hledání záminek jak omluvit prostou věc, že lidi kolaborovali s okupantama, je stejné i dnes, přesně jak říká Hartmann.
Tom 13.1.2004 11:54 - č. 124
Tom Johny napsal(a) v č. 121: "Myslíš, že třeba dělníky ze zbrojovky Brno lze za protektorátu nazvat "normálními lidmi a vlastenci"? Celý protektorát pilně vyráběli zbraně pro okupanty a za to měli výhody, rekreaci a příspěvky na úrovni němců. Nikdo je nenutil dělat pro němce zrovna ve zbrojovce stejně jako nikdo je později nenutil vstoupit do strany. Tito "vlastenci" ještě vyráběli zbraně pro němce když už ruské tanky jezdily Brnem. Pak si to vynahradili postřílením zajatých bezbraných němců a jejich okamžitým brutálním odsunem z Brna. Ne náhodou v tom "pohořelickém" pochodu smrti, který organizovali nově zrození partizáni ze zbrojovky byli převážně němečtí zaměstnanci zbrojovky a jejich rodiny. Naprostá většina dělníků ze zbrojovky Brno pak vstoupila do KSČ a do LM v rámci kterých se zůčastnili vyrabování redakce opozičního časopisu a napadání protikomunistických demonstrací. Hrdiný boj zakončili dělníci ze zbrojovky v Únoru 48 střelbou do bezbraného studentského pochodu."

Kdyby jsi si můj 117 přečetl trochu lépe a neměl mne za zakukleného levičáka s eko-úchylkou, možná by jsi pochopil z toho příspěvku, že "monopol na odboj" si udělali ti funkcionáři a spol. Normálním lidem tohle bývá vcelku jedno.

Taky chci poznamenat, že jako si podle Tebe mohli všichni vybrat, kde budou pracovat (i když myslím, že zrovna Tobě existence pracovních úřadů v Protektorátu nezůstala utajena a jsi informován i o tom jak fungovaly), tak si zrovna tak patrně i majitelé a akcionáři firem jako ZB mohli říct, komu svoje výrobky budou prodávat a co že to vlastně budou vyrábět Za jednu z mála světlých vyjímek v tomto směru považuju stařičkého profesora Huga Junkerse.

Já bych s tímhle vyčítáním přestal. Mohli bychom skončit všichni na barikádách
Ondík 13.1.2004 11:23 - č. 123
Ondík Johny napsal(a) v č. 119: "Pochybuji ale o tom , že to byl sabotážní úmysl, spíše to vycházelo z poválečného výslechu, kdy bylo třeba zajistit si nějaké alibi. Ten člověk pro němce navrhl a vyprojektoval v podstatě celý Hetzer a pak by to sabotoval špatným navržením průhledu? Pokud by nechtěl kolaborovat, jistě by byl schopný si najít důvod, jak nespolupracovat."


Jistě v tom úmysl byl, protože kryt průzoru podobné koncepce jsem nezaznamenal. Jinak byl tento člověk i u zrodu LT-38 a jeho dalších mutací, takže zkušeností měl dost a dost... I když máš pravdu v tom, že je bezpochyby zajímavé, že se tak stalo až u "Hetzera".
Hartmann 13.1.2004 11:18 - č. 122
Hartmann Johny (121):

A přesně takoví Ti dnes budou tvrdit, že do KSČ vstoupit museli, protože jim, chudákům obětem nic nezbývalo, aby se jim nevedlo špatně, aby děti mohly studovat, atd. atd.
Johny 13.1.2004 10:57 - č. 121
Johny Tom napsal(a) v č. 117: "A normální lidi, o které se otíráš snad ano"

Myslíš, že třeba dělníky ze zbrojovky Brno lze za protektorátu nazvat "normálními lidmi a vlastenci"?

Celý protektorát pilně vyráběli zbraně pro okupanty a za to měli výhody, rekreaci a příspěvky na úrovni němců. Nikdo je nenutil dělat pro němce zrovna ve zbrojovce stejně jako nikdo je později nenutil vstoupit do strany.

Tito "vlastenci" ještě vyráběli zbraně pro němce když už ruské tanky jezdily Brnem. Pak si to vynahradili postřílením zajatých bezbraných němců a jejich okamžitým brutálním odsunem z Brna. Ne náhodou v tom "pohořelickém" pochodu smrti, který organizovali nově zrození partizáni ze zbrojovky byli převážně němečtí zaměstnanci zbrojovky a jejich rodiny.

Naprostá většina dělníků ze zbrojovky Brno pak vstoupila do KSČ a do LM v rámci kterých se zůčastnili vyrabování redakce opozičního časopisu a napadání protikomunistických demonstrací. Hrdiný boj zakončili dělníci ze zbrojovky v Únoru 48 střelbou do bezbraného studentského pochodu.
Johny 13.1.2004 10:30 - č. 120
Johny Ondík napsal(a) v č. 118: "Zkrátka - jednoduché a snadno odhalitelné sabotáže neměly výraznou naději na opakování "

V tom souhlasím a proto historky s papírkem v nějaké bombě jsou totální blbina. Nikdo by si netroufl tam dát svoji vizitku s adresou pro gestapo.
Johny 13.1.2004 10:28 - č. 119
Johny Ondík napsal(a) v č. 118: "Například při vývoji Hetzera jeho šéfkonstruktér Alexej Surin /původem Rus - porevoluční emigrant, žijící v ČSR/ prosadil ze začátku takovou koncepci krytu řidičského průzoru, že fungoval jako lapač projektilů."

To jsem četl v publikaci "Hetzer" také. Pochybuji ale o tom , že to byl sabotážní úmysl, spíše to vycházelo z poválečného výslechu, kdy bylo třeba zajistit si nějaké alibi. Ten člověk pro němce navrhl a vyprojektoval v podstatě celý Hetzer a pak by to sabotoval špatným navržením průhledu? Pokud by nechtěl kolaborovat, jistě by byl schopný si najít důvod, jak nespolupracovat.
Ondík 13.1.2004 08:30 - č. 118
Ondík Johny, Tom: Aby byly sabotáže opravdu účinné a přitom na konci nebyla na 100% šibenice, muselo spolupracovat vždy několik článků.... Například při vývoji Hetzera jeho šéfkonstruktér Alexej Surin /původem Rus - porevoluční emigrant, žijící v ČSR/ prosadil ze začátku takovou koncepci krytu řidičského průzoru, že fungoval jako lapač projektilů. Jeho tým zapracoval i takové odlehčení přední části vany /odlehčení vznikalo na přání Němců/, výrazně zeslabující pancíř na ohrožených místech...Zkrátka - jednoduché a snadno odhalitelné sabotáže neměly výraznou naději na opakování a mnohem účinnější byla tato na první pohled ne tak rasantní cesta.
Tom 13.1.2004 06:56 - č. 117
Tom Johny napsal(a) v č. 116: "enomže ti si neudělali po válce monopol na boj proti okupantům a ani nepředstírali, že boj proti okupantům nějak přeháněli."

A normální lidi, o které se otíráš snad ano? Nebyli to spíš komančský funkcionáři a jejich vlezdoprdelky? Myslím zrovna ty, co převlíkli po revoluci kabáty a dneska zase poučujou! Myslím zrovna ty, co měli skončit v base a skoro nikoho z nich to nepotkalo! Osobně mám raději nějaký modrý límeček od soustruhu než vychcaného právníka, politika, obchodníka s LTO nebo ekonoma! A nemám rád a dost mne dráždí, když se někdo na modré límečky vytahuje!
Johny 12.1.2004 16:54 - č. 116
Johny Tom napsal(a) v č. 115: "Zatímco buržoasie, rolníci, živnostníci a pracující inteligence kladla statečný odpor okupační moci a její boj vyvrcholil ozbrojeným povstáním v květnu 1945"

Jenomže ti si neudělali po válce monopol na boj proti okupantům a ani nepředstírali, že boj proti okupantům nějak přeháněli.
941-960 z 1040
<< 45 46 47 48 49 50 51 >>
Po