Československé opevnění z let 1935-1938

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
21-40 z 2724
1 2 3 4 5 >>
Po
Honza M. 20.11.2014 19:59 - č. 6929
Honza M. Oběma děkuji za upřesnění ohledně úlohy HP.
Co se týče dislokace, jde mi o to zjistit, kde byly části HP 10 nasazeny v krátkém období od mobilizace do ústupu, tedy od 23.9. do řekněme 4. října.
Pavel Šrámek 18.11.2014 20:45 - č. 6928
Samostatné hraničářské prapory 1 až 10 existovaly od vzniku republiky, později k nim přibyl ještě hraničářský prapor 11. Jednalo se o vybrané jednotky určené k rychlému obsazení a obraně státních hranic, šlo o jakousi obdobu mysliveckých praporů rakousko-uherské armády. Ve 2. polovině 30.let byly hraničářský prapor 4 a 10 motorizovány a zařazeny do rychlých divizí. Zbývající hraničářské prapory byly nasazeny jako pěší jednotky k obraně hlavního obranného postavení. Objekty těžkého opevnění nikdy neobsazovaly, k tomu byly určeny hraničářské pluky budované od roku 1937 a hraničářský prapor 50 v Bratislavě, jak upozornil již kolega Vondrovský.

Mám pocit, že hraničářský prapor 10 byl v říjnu odvelen na Slovensko k 3. rychlé divizi.
Vondrovský 17.11.2014 19:58 - č. 6927
Hraničářský prapor 10 byl součástí 2. rychlé divize, resp. její 2. motorizované brigády. Podrobnosti viz publikace "Mobilizovaná čs. armáda 1938" (www.pevnosti.cz, svazek 32). Tamtéž je i charakteristika zcela rozdílného určení hraničářských praporů - nelze zaměňovat "manévrovací" a "pevnostní" hrpr.
Honza M. 17.11.2014 14:26 - č. 6926
Honza M. Nikde na internetu se mi nedaří dohledat, kde byl za mobilizace nasazen Hraničářský prapor 10 (posádka Holešov). Pouze to, že před mobilizací byl součástí 2. rychlé divize.

Ve vzpomínkové brožurce praporu se píše o nasazení v oblasti Litovel-Šternberk-Bruntál. Tam ale, pokud vím, žádné těžké opevnění není a hraničáři byli cvičeni jako obsluhy TO, ne?
Honza M. 15.9.2014 13:45 - č. 6925
Honza M. Tragická nehoda při likvidaci čs. opevnění.

Zajímavé na tom je, že v databázi řopíků je u objektů úseku A-1 uvedena jako doba zničení vesměs roky 42-43 (dbase.ropiky.net/dbase.php?usek=1075697533)

ale tenhle článek o nehodě pochází už z července 1939.
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
mbbb 16.2.2014 20:08 - č. 6924
mbbb já bych docela jel, už jsem dlouho na bunkrech nebyl, rád se zúčastním

a vůbec, v tom kraji na bunkrech jsem nebyl už přes asi 10 let, budu rád, když se akce uskuteční
Glynwed 15.2.2014 16:05 - č. 6923
Glynwed
čet.Hrad napsal(a) v č. 6922:
"Osobně bych ale navrhoval až druhou polovinu dubna někdy o víkendu."
Já měl na mysli spíš červenec nebo srpen.
čet.Hrad 15.2.2014 09:30 - č. 6922
čet.Hrad Co jsem zatím četl v běžných sdělovacích prostředcích, byl zatím zbourán pouze jeden (již polorozpadlý) dům. Vidím v tom spíš symbolický začátek, takový psychologický efekt pro místní a média, že se s přehradou počítá.
Ale to, že by mělo v blízkých pár letech začít budování, to si nemyslím.
Nicméně nápad srazu v terénu se mi líbí. Osobně bych ale navrhoval až druhou polovinu dubna někdy o víkendu.

Mimochodem, kvůli protestům (dle mého klasicky neopodstatněným, zase jen tlak různých rádoby důležitých občanských sdružení) se dramaticky snížila výška přehradní zdi a tím i kapacita nádrže (viz fotky v článku: www.novinky.cz/domaci/259829-ministerstvo-ky...)
Glynwed 13.2.2014 12:21 - č. 6921
Glynwed V okolí Nových Heřminov se chystá výstavba vodní nádrže. Nechtělo by se někomu z redakce tento úsek o letošních prázdninách "prolézt" než se ráz krajiny definitivně změní - takový minisraz Fronťáků v terénu?
čet.Hrad 30.10.2013 21:03 - č. 6920
čet.Hrad
Twiggy napsal v č. 6916:
"www.kosmas.cz/knihy/186077/betonova-i luze/ Ahoj, může již někdo hodnotit?"
Minirecenze Junkovy Betonové iluze je zde: plus.google.com/116346432917491011002/posts/...
#Fortbooks Kniha Václava Junka je z hlediska odborného tak laickým výtvorem a z hlediska jazykového tak grafomanským textem, že ji v podstatě nemá smysl recenzovat. Přesto tak učiním, a to ze dvou důvodů: jednak dává novou dimenzi neumětelství v oblasti literatury faktu a jednak chci reagovat na silná prohlášení o její kontroverznosti a objevnosti, kterými se autor snaží upoutat pozornost. Každopádně lze souhlasit s tím, že kniha je “obtížně stravitelná”, jak je zmíněno v jejím zmateném úvodu, ale bohužel v úplně jiném smyslu, než si představoval její “renomovaný autor” (tak se Junek sám označuje). Stojí za pozornost, že knihu vydalo skutečné nakladatelství, jemuž autor v závěru emotivně děkuje za odvahu práci publikovat. Odvaha to byla.

Pokud jde o samotný text, autor má permanentní problém vyjadřovat se srozumitelně, značně se zaplétá do svých úvah a bolestně se potýká s pravopisem. Některé pasáže ani nemají charakter něčeho, co si běžně představíte pod pojmem “text knihy”, byť i knihy špatně napsané. Obsahově je kniha napůl fotografickou publikací, kombinovanou s plytkým průletem mnichovskými událostmi, zahrnujícím výčty jednotek a jakési shrnutí událostí v kritických dnech. To je prokládáno nejrůznějšími výkřiky o tom, jak je veškeré opevnění špatné. Popisky k fotografiím jsou katastrofální, a to především u zahraničních opevnění, ačkoli se vesměs jedná o známé objekty. Někdy je lepší, když se autor drží označení typu “velký bunkr pro nejtěžší děla” (objekt baterie Todt pro 38 cm kanón), než aby situoval otočnou věž baterie Waldam do Normandie (250 kilometrů od skutečného umístění), aby o kaponiéře B25 tvrze Hackenberg tvrdil, že je to objekt tvrze Fermont (ta objekt tohoto typu ani neměla), nebo o minometném objektu (zřejmě B10 tvrze Hackenberg), že je to “dělová věž” obdobná naší F3V. Autor nezná ani tak běžný pevnostní prvek, jako je demontovatelná kulometná věž STG a označuje ji jako “improvizovanou dělostřeleckou”. Doslova komická je série snímků tří kasematních kanónů ve střeleckých místnostech s popiskem “interiér dělostřelecké věže”.

Pokud má být podstatou knihy nějaká polemika, pak zůstává zásadní otázkou, s kým a čím vlastně polemizuje, kromě jakési imaginární skupiny “zapálených” a “zavilých” bunkrologů. Autor nevrší argumenty proti nějakému konkrétnímu názoru o strategické a taktické hodnotě opevnění, neuvažuje o reálných populačních a hospodářských možnostech států v konkrétních obdobích. Nepokouší se analyzovat finanční náklady či příklady přílišného optimismu při plánování některých opevnění, které by se jistě našly. Zřejmě ani nezná pozoruhodnou kritickou analýzu československé opevňovací koncepce, publikovanou před pěti lety v knize Opevnění na Trutnovsku. Autor prostě jen obšírně rozvádí hospodský názor o tom, že bunkry jsou na nic, protože se dají dobýt, jejich výstavba není zadarmo a neumějí vyhrát válku. Uvědomit si, že opevnění byla jen jednou ze součástí ozbrojených sil, a to po většinu historie součástí zcela běžnou, přičemž tanky či letadla bez dalších druhů zbraní také nic nevyhrají, je zřejmě nad síly autora. Prostý fakt, že malé státy obvykle neútočí na své mnohonásobně silnější sousedy, mu také nedochází, zato filozofuje o defétismu a upadající morálce Belgičanů, Finů či Švýcarů, kteří se nerozhodli pro útočnou strategii. Když už nic, alespoň víme, že je autor chytřejší, než vojenští stratégové, inženýři a projektanti většiny evropských zemí po většinu 20. století. Speciálně bych zdůraznil “po většinu”, protože fakt, že po údajném naprostém debaklu opevnění za druhé světové války probíhala v období Studené války rozsáhlá výstavba opevnění v mnoha evropských státech, je nejspíš od množiny jeho znalostí vzdálen na světelné roky.
čet.Hrad 30.10.2013 21:01 - č. 6919
čet.Hrad pokračování:
Pěkným shrnutím je závěr knihy, kde jsou všeobecné vady opevnění připsány jakési nevyhnutelné psychologické nepohodě jejich obránců a ilustrovány důkladně pomotanými příklady “ztracených” a “neúspěšných” opevnění. Zde budu konkrétnější, aby bylo vidět, jak se zde zachází s fakty - opevněný ostrov Pantelleria nepadl po jednodenním námořním ostřelování, jak se domnívá Junek, ale po 24 dnech nepřetržitého bombardování a ostřelování, jednoho z nejintenzivnějších, jaké kdy Spojenci provedli. Těžko říci, jak autor definuje “neúspěšnost” německých provizorních linií v Itálii. Ty způsobily Spojencům obrovské problémy, ale autora by zřejmě uspokojilo jen to, kdyby vyhrály druhou světovou válku. Konstatování, že proražením Atlantického valu v Normandii byla opevnění od Biskajského zálivu po sever Norska “rázem prakticky bez ceny” je vskutku odvážné. Autor zřejmě neslyšel o obléhání většiny velkých přístavů do konce války a dlouhých bojích o ostrov Walcheren, které způsobily Spojencům tolik zásobovacích problémů. Pokud jde o Norsko, stačí jeden pohled do mapy. Jaký smysl má konstatování , že britské Normanské ostrovy (podle Junka “Kanálové”) padly v roce 1940 Němcům snadno do rukou, když nebyly opevněny a byly vyklizeny bez boje? Že v roce 1944 jejich opevnění “dlouho nevzdorovala”, je pozoruhodná informace, neboť na ně nikdo nezaútočil a jejich posádky se vzdaly až po kapitulaci Třetí říše. Singapur, jehož status pevnosti ostatně nevyplýval z nějakých relevantních opevnění, nebyl “zdolán z chodu”, ale během osmidenní bitvy. Bůh ví, co mají potvrzovat či vyvracet zmiňované těžké boje o Sevastopol, či osudy Korsiky, o níže se podle Junka “v roce 1940 nebojovalo” (s kým také, když zůstala součástí Vichystické Francie). Co si autor představuje pod “pokořením ústřední Pevnosti Holland”, je těžké odhadovat, ale při jeho znalostech a stylu vyjadřování nejspíš nic. Na milost bere jen švýcarská opevnění, která ovšem nikdy nebojovala, v duchu svých dvacet let starých znalostí nicméně tvrdí, že některá jsou ještě aktivní.

Je evidentní, že Junek vesměs čerpá ze starších prací (spíš nejstarších). Evropská opevnění si zřejmě nastudoval z dávno překonané publikace Jiřího Bílka z roku 1988, kapitoly o československém opevnění evokují “Zrazené pevností” Oty Holuba, ovšem doplněné o výkřiky o betonových nemocech a šílenstvích. Pokud jde o plánky, nemalá část, ne-li všechny, jsou použity nelegálně (ukradeny z cizích knih). Jeho podstatným autorským vkladem jsou prapodivné úvahy ideologického charakteru. Označit příslušníky sudetoněmeckých bojůvek za “sebevědomé obránce rodné země” či “bojovníky, bránící svou zemi, rodiny a děti”, toho by snad neodvážil ani Emanuel Moravec. Snad by nebylo od věci připomenout autorovi, že ani před vznikem republiky Sudety nikdy nepatřily k Německu a nikdy nebyly samostatným státním celkem. Nad poznámkou o “sebevražedných excesech” několika členů osádek opevnění, které prý ve skutečnosti proběhly ze “sociálních důvodů”, už zůstává rozum stát. Co můžeme čekat příště? Zjištění, že se parašutisté v kryptě kostela Cyrila a Metoděje zastřelili z nešťasné lásky?

A tak by se dalo pokračovat, a to minimálně v rozsahu Junkovy knihy, protože kromě všeho, co souvisí s opevněním, tápe tento “renomovaný autor” i ve všem ostatním a nedostatek znalostí rozhodně nekompenzuje originalitou či formulačními schopnostmi. V rámci literaury faktu jde spíše o svého druhu kuriozitu, jakýsi příklad, co je někdo ochoten vydat a pod co se někdo nestydí podepsat. Pokud jde o další publikační činnost Václava Junka, tak bych mu přesnými slovy ze závěru jeho knihy, adresovanými zájemcům o problematiku opevnění, popřál následující: “I když je mu to možná shůry jeho zanícení jedno, přesto bych mu (s opětnými díky) přál, aby v tom smyslu začal alespoň přemýšlet: není nic správnějšího, než říci sám sobě jak se věci reálně mají. A hlavně - nikdy na to není pozdě.”
Twiggy 30.10.2013 20:31 - č. 6916
Twiggy www.kosmas.cz/knihy/186077/betonova-iluze/

Ahoj, může již někdo hodnotit?
Ondřej Kolář 22.6.2013 09:06 - č. 6915
Netuší prosím někdo, jak byly v letech 1938-1945 řešeny majetkoprávní záležitosti kolem opevnění na území zabraném Německem (zejména by mě zajímalo Hlučínsko)? Kdo byl oficiálně vlastníkem bunkrů a pozemků pod nimi? Je možné, že by německé úřady vracely některým soukromníkům pozemky, které od nich předtím vykoupily či vyvlastnily čs. vojenské orgány za účelem výstavby opevnění? Díky.
Ondra 20.3.2013 09:51 - č. 6914
Ondra Doporučuji www.kpo1938.com a www.opevneni.cz
Honza M. 19.3.2013 20:22 - č. 6913
Honza M. Například tvrze Bouda a Hůrka a srub K-S 14 u Králík;
nebo tvrz Dobrošov a srub N-S 82 u Náchoda;
nebo srub MJ-S 3 u Šatova.

Záleží na tobě, kam to máš nejblíž. Prostě si zadej do gůglu "Muzeum československého opevnění", nebo si vyber něco tady: tinyurl.com/c8kgqrq
thypek 18.3.2013 16:07 - č. 6912
Honza M. napsal v č. 6911:
"Nebo objekty v péči KVH? "
ano rád bych i věděl které jsou v péči KVH a jsou tedy přístupné jako muzeum
Honza M. 17.3.2013 14:34 - č. 6911
Honza M.
thypek napsal v č. 6909:
"reaktivované pěchotní sruby "
Nebo objekty v péči KVH?
čet.Hrad 15.3.2013 15:31 - č. 6910
čet.Hrad
thypek napsal v č. 6909:
"reaktivované pěchotní sruby "
Myslíš MJ-S 2,3,5,15,16,29 a část objektů na petržalském předmostí?
thypek 15.3.2013 14:28 - č. 6909
Zdravím..můžete mi někdo napsat nebo nejlépe i dát odkaz na to kde se nacházejí reaktivované pěchotní sruby popř. názvy nebo počty? Nedaří se mi to nikde nalézt. Děkuju
Pombo 24.2.2013 21:52 - č. 6908
thypek napsal v č. 6907:
"Řopíky můžete pořídit za částky mírně převyšující sto tisíc korun."
Jsou jako umění - cena roste se stářím. Tehdá stály cca 60tisíc, dnes už dvakrát tolik :D
21-40 z 2724
1 2 3 4 5 >>
Po