Letci s nášivkou Czechoslovakia

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte

Nalezené příspěvky

161-180 z 290
<< 6 7 8 9 10 11 12 >>
Po
Tom 8.4.2008 20:07 - č. 380
Tom Já to ještě nečetl, ale z toho co tu padlo dřív mne napadá, jak je to teda s tou "přízračnou fotkou" čs. letce u frankistického letadla? Něco na tohle téma se naznačovalo?
A co Ferákovy deníky? Pořád nic?
DAVID M 9.4.2008 08:17 - č. 381
DAVID M Tome po přečtení nalezneš zodpovězení toho jak to vlastně bylo s "deníky" i jejich případnou autenticitou a přesností.
Jinak k té fotce "čs. pilota mezi frankisty" to beru na sebe, neb jsem se stal obětí neúmyslné mystifikace. Fotografie existuje, ovšem bez spojitosti na frankisty. Je na ní letoun Hispano-Nieuport 52,v republikánských barvách a dobová popiska "čs. letec v kabině". Také tuto fotografii nalezneš v jedničce HaVu.
A už si to konečně přečti!
guano 9.4.2008 10:16 - č. 382
guano DAVIDM: Díky
DAVID M 10.4.2008 12:12 - č. 383
DAVID M -ještě k objasnění, jak složité je v této záležitost zjistit cokoliv konkreetního.
Např. určení počtu čsl. letců mezi interbigadisty. Existují dva relevantní seznamy všech našich interbrigadistů: 1. je to pokus o celkové shrnutí od bývalého politického pracovníka interbrigád Jaroslava Hoška ze sedmdesátých let (jsou v něm jména a někdy i pár vět o působnosti - ne vždy přesných) 2. seznam od dr.Nekvasilové z roku 1996 - zde jsou takřka pouze jména, chybí data narození. Tak tedy toto jsou dva základní prameny od kterých se odrážet, bohužel ikdyž se o dotyčném se seznamu dozvíte, že byl letec vzhledem k tomu, že chybí datum narození nemůžete bez jeho zjištění pokračovat dál...A ikdyž datum zjistíte je nutno brát v potaz, že žádáte-li o kmenové listy (bez nichž nejde nic seriozně dělat), tak od ročníku 1910 a dál jsou umístěny buď ve VHA Bratislava anebo Trnava a čaká procedura s žádostí atp. Veškeré práce. které se věnovaly interbrigadistům během minulého režimu (např. knihy od RsDr. Šmoldase) jsou krajně nepřesné a zavádějící, o novou syntézu se žel doposavad nikdo nepokusil a tak je o to "lovu v neznámém". Našich letců mezi interbrigadisty bylo poměrně dost, ale pouze zlomek pak skutečně sloužil u Aviacion Militar, mnoho jich sloužilo u mezinárodních brigád. Chtít pak ještě zjistit cokoliv určitého k vlastní činnosti je mnohokrát zcela nemožné a brát za relevantní vlastní vzpomínky je po skušenosti s Ferákem také zavádějící, navíc většina našich letců u AM občanskou válku nepřežila a tak ani vzpomínky nezaznamenala, ve Španělsku sloužili pod válečnými jmény a ..........ve VHA je poměrně slušný fond čs. interbrigadistů č.32 (z bývalého Ústavu dějin KSČ), ale je v něm tak desetina jmen...je to pak skutečně mravenčí práce s pátráním v oblastních archivech a i např. zjištěné datum narození se rovná velkému úspěchu. Máme-li konečně již některá jména, kde jsou rozkryty údaje o službě v čs. armádě, popřípadě detaily o odchodu do ES, můžeme se pokusit spolupracovat se španělskými historiky. Spolupracujeme s nimi již několik let, ale podařilo se vypátrat pouze velice, velice torzovité údaje....Ale nevzdáváme to!
Tom 13.4.2008 19:02 - č. 384
Tom Tak díky mbbb jsem si to o Janu Ferákovi přečetl. Je to opravdu bomba. Smekám před autory.

PS: ale přišel jsem o dalšího hrdinu z dětství...
DAVID M 14.4.2008 07:33 - č. 385
DAVID M Díky, Tome a to mi můžeš věřit, že nikomu se to nepsalo hůře než mě...ale stejně já si netroufám soudit, doba byla zlá a hoď kamenem, kdo...doporučuji před uděláním si svého názoru ještě počkat na pokračování, protože jak byla jednička pesimistická v tomto směru, tak dvojka bude optimističtější. Bohužel, ale obecně tradované názory je nutno trochu pozměnit a že jsem viděl materiály většiny našich letců se Španělska, tak to je...
Pavel Šrámek 14.4.2008 15:31 - č. 386
Tak jsem se konečně dostal k Historii a vojenství a musím potvrdit, že článek o Ferákovi je skvělý. Jen více takových článků!
Bboris 24.4.2008 12:05 - č. 387
Bboris Otázka pre Davida: našiel si v NA žiadosť o vystavenie cestovného pasu pre K. Gabulu-Kríža?
DAVID M 27.4.2008 20:30 - č. 388
DAVID M to Bboris:
Ne nenašel, nejen v NA Praha, ale ani v NA Bratislava...Taktéž kmenové listy dotyčného ani VHA Praha ani VHA Bratislava a ani VHA Trnava... V každém případě máš-li cokoliv nejen na Gabulu, můžeš mne kontaktovat na mail a můžem to probrat.
DAVID M 27.4.2008 20:33 - č. 389
DAVID M Zpráva pro všechny, kterým se líbila první část příběhu o Janu Ferákovi, dostaly se mě do rukou korektury k druhému dílu, vše je již připraveno pro tisk a myslím, že koncem května bude číslo k dispozici.
Bboris 30.4.2008 09:22 - č. 390
Bboris Pre Davida: Gabula-Kríž nemá vojenské osobné zánamy (teda nielen kmeňové listy) vo VHA v Bratislave a VA v Trnave preto, lebo v prvom archíve majú iba vojakov narodených v rokoch 1911-1920 a v druhom archíve nie je preto, lebo v čs. vojsku dosiahol iba poddôstojnícku hodnosť. Obávam sa, že jeho vojenské osobné záznamy už neexistujú; jednoducho boli skartované. Priebeh jeho služby u LP3 sa ale dá pomerne dobre rekonštruovať z plukovných rozkazov.
DAVID M 1.5.2008 08:25 - č. 391
DAVID M to Bboris:
Jasně, já vím, že Trnava (BTS) má od roku 1911, právě jde o to, že on je hraniční ročník a z něj je něco v PRG a něco v BTS, bohuže on není ani ani . Pátral jsem skutečně podrobně - navíc jak jistě víš u něj mohly být kmenové listy i na jméno Kríž (jméno otce), Gabula (matka za svobodna) či Vojtech Kríž atp., já zkoušel všechny kombinace, ale bohužel...Jinak kombinace VHA Bratislava a VHA Trnava (centrálna registratúra) jsem s úspěchem aplikoval u jiných poddůstojníků, nebyli-li v BTS byli v Trnavě. Jelikož byl podůstojník měl jsi na mysli kvalifikačky, které byly pouze u oficírů, ale ty jsou stejně ve velké většině v PRG. Ač jsem nenalezl kmeňáky, nalezl jsem mnoho a mnoho dalších zajímavých materiálů (i ze Španělska např. o jeho smrti). To s plukovnímy rozkazy Leteckého pluku 3 mne samozřejmě také napadlo, ale jelikož jsou...a máme v záběru více jmen, tak na to čas nestačí. (z jiných arch. zdrojů vím co následovalo od "vyhazovu" od 3 do Trenčína). Nevím možná máš detailně projité materiály leteckého pluku 3, nabízím výměnu informací, jak jsem již v 388.
[email protected] popřípadě +420724761319.
Glynwed 1.5.2008 09:56 - č. 392
Glynwed Dostala se mě do ruky zajímavá knížka "Ke hvězdám a do mraků" o čs. stíhači Jaroslavu Veselém (podtitul "z válečných deníků"). Zajímavé fotografie a text z Polska, ze služby ve fr. letectvu, britském letectvu (noční stíhač na Defiantu a Beaufigteru) a poválečné osudy.
spelter 24.6.2008 12:32 - č. 393
spelter zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=147&amp;r=mfjiz...
DAVID M 27.6.2008 15:41 - č. 394
DAVID M Pro všechny koho zaujala první část příběhu o Janu Ferákovi, právě se dostala na pulty "tabáků" dvojka HaVu, ve které se nachází druhá (a myslím, že i zajímavější) část.
ja_62 1.7.2008 17:31 - č. 396
ja_62 Podle místa narození by mohl být i Gruzinec, ale vzhledem k částečně židovskému původu jeho matky se k němu hlásí i Židé. Myslím, že otázka Smikovy národnosti tady už dokonce byla někdy dříve probírána nebo nadnesena. Já bych ho nechal odpočívat v pokoji jakožto Čechoslováka, pokud se sám k nějaké národnosti specificky nehlásil.
Bboris 3.7.2008 20:24 - č. 397
Bboris
Algernon napsal v č. 395:
"Tak si tak říkám… Byl on Otto Smik odkud vlastně — byl to Rus, nebo Ukrajinec, bráno podle místa narození? Na Slovensku, ba ani v Českoslovenasku, se nenarodil, takže on to nebude ani Čechoslovák, ale ani Slovák, ne?"
Otto Smik sa považoval za Slováka evanjelicko augsburského vierovyznania.
ztes 11.7.2008 15:09 - č. 399
Vyjde vůbec někdy přepracovaná Rajlichova kniha Na nebi sladké Francie?
mbbb 11.7.2008 15:41 - č. 400
mbbb
ztes napsal v č. 399:
"Vyjde vůbec někdy přepracovaná Rajlichova kniha Na nebi sladké Francie?"

tahle???

knihy.abz.cz/prodej/na-nebi-sladke-francie
knihy.abz.cz/prodej/na-nebi-sladke-francie-ii
DAVID M 11.7.2008 17:11 - č. 401
DAVID M Kniha je připravena k tisku, ale na pulty knihkupectví se dostane až na podzim , (tedy první svazek) protože bude opět rozdělena na dva díly, ovšem s tím, že terntokráte půjde dohromady o cca 1400 stran!!!! měl jsem možnost nahlédnout a opravdu se s prvním vydáním (Ares a poté NV) absolutně nedá srovnávat. Je v ní neskutečné množství nových údajů, fotografií i vyřešení identity soupeřů čs. letců z bitvy o Francii. Bohužel musíme všichni čekat, nakladatel zřejmě s tak nákladnou záležitostí musí počkat až do podzimního-předvánočního období.
161-180 z 290
<< 6 7 8 9 10 11 12 >>
Po