Příprava předstartovní stravy pro německé posádky

Autor: Michal Vacula | Datum: 14. 11. 2002

Úvodní poznámka

Udržení stálé pohotovosti k nasazení leteckého personálu si vyžaduje zvláštní opatření také v oblasti stravování. Tak je bezpodmínečně nutné v den nasazení vojska (v případě svazů, které létají ve výškách nad 8 000 m, i den předtím) zamezit tomu, aby posádky konzumovaly nadýmavá jídla, např. luštěniny, některé druhy zelí nebo čerstvý chleba a tlusté maso.

Kromě palubní stravy - nutné doplňkové výživy vzhledem k mimořádnému vypětí na palubě letadla - je zejména předstartovní strava důležitým prostředkem ke zvýšení výkonnosti leteckého personálu. Její přípravě se proto musí věnovat zvláštní pozornost.

Pro tuto 'předstartovní stravu' jsou k dispozici následující potraviny:

a) půl litru plnotučného mléka, nebo devadesát gramů zahuštěného mléka
b) jedno vejce nebo patnáct gramů vaječného prášku
c) pětadvacet gramů másla
d) pětadvacet gramů ovesných vloček, krup nebo rýže
e) dvě stě gramů bílého chleba (při krácení přídělu chleba na pouhých dvě stě gramů)
f) jeden balíček - pětašedesát gramů bramborové plátky (rošti)
g) až deset gramů cukru v případě, že bude zapotřebí připravovat sladká jídla.

K přípravě této předstartovní stravy je mj. zapotřebí koření a dalších přísad. Ty se musí získat z příslušných přídělů denní stravy.

Velký výběr receptů obsažených v tomto předpisu však umožňuje provádět potřebné změny v předstartovní stravě pro všechny druhy letectva, přičemž se do jídelníčku v co největší možné míře zařazují také domácí produkty, zejména ovoce.

Předstartovní strava by se minula účinkem, kdyby byly potraviny vydávány leteckému personálu v syrovém stavu nebo upravované stále na stejný způsob. Letec by měl přijímat předstartovní stravu s radostí a s chutí. To je ale možné pouze tehdy, když budou tyto stále stejné potraviny připravovány pokaždé v různých obměnách. Tento úkol musí vojenský kuchař plnit obzvlášť pečlivě a s citem.

Uvádíme zde několik jídel předstartovní stravy, u kterých je plně využito všech dostupných potravin, které jsou pro leteckou stravu vhodné.

a) Kořeněná omeleta s ovesnými vločkami
b) Opékané plátky bílého chleba
c) Teplé mléko

K bodu a) deset gramů ovesných vloček, jedno vejce, čtvrt litru mléka, patnáct gramů másla. Povaříme deset gramů ovesných vloček s mlékem na hustou kaši a okořeníme ji solí, paprikou a jemně pokrájenými bylinami. Dobře ušleháme vejce se solí a jemně pokrájenými bylinami, zředíme polévkovou lžící mléka a na pánvi vymazané máslem upečeme omeletu, do které zavineme kaši z ovesných vloček. Při výrobě větších porcí dejte pod ovesnou kaši trochu vaječného těsta, čímž se dosáhne lepší chutě.

K bodu b) deset gramů másla, dvě stě gramů bílého chleba. Opečeme plátky bílého chleba a ozdobíme jimi omeletu.

K bodu c) k tomu podáváme zbylé mléko (čtvrt litru), teplé v šálcích.

Jednotlivá teplá a studená jídla předstartovní stravy, které lze libovolně kombinovat s dalšími.

A. Polévky

Zapražená kroupová polévka s vývarem. Osmažíme kroupy na kousku másla v hrnci a za stálého míchání přelijeme vařícím hovězím vývarem. Do polévky přidáme celé vejce nebo jeho část a okořeníme čerstvými bylinami, solí atd.

B. Předkrmy (pomazánky)

Bircher-Musli. Namočíme ovesné vločky na dvanáct hodin do vody, aby změkly. Smícháme je s mlékem, cukrem, citrónovou šťávou a nastrouhanou citrónovou kůrou a s hrozinkami (případně vybrané ze studentské směsi, která je součástí palubní stravy).

Nastrouháme jablka se slupkou a během strouhání několikrát zamícháme do kaše, aby jablka nezhnědla. Posypeme nastrouhanými mandlemi, ořechy (ze studentské směsi). Připravíme jídlo bezprostředně před jeho podáváním. Namísto cukru můžeme použít také umělé sladidlo nebo včelí med.

C. Hlavní jídla

Rýžové placičky. Natvrdo uvařenou rýži smícháme s rajčatovým protlakem, vejcem, paprikou a solí. Vytvarujeme placičky, obalíme ve strouhance a opečeme je na másle po obou stranách.

D. Zákusky

Císařské trhance. Utřeme máslo s vaječným žloutkem do pěny, přidáme cukr, trochu mouky a mléka, dokud se v těstu nezačnou tvořit bublinky. Přidáme hrozinky a korintky (případně vybrané ze studentské směsi, která je součástí palubní stravy) a nakonec ušlehaný bílek. Na pánvi rozehřejeme máslo, nalijeme takto rozmíchanou hmotu a upečeme. Když se těsto na jedné straně opeče, roztrháme je dvěma vidličkami na kousky a za častého obracení opečeme dohněda. Připravíme na talíř a posypeme (vanilkovým) cukrem. Používáme malé množství mouky a pouze polovinu vejce a cukru.

E. Omáčky

Ovocná omáčka. Zředíme jakoukoliv marmeládu vodou, za stálého míchání povaříme, ochutíme citrónovou šťávou a spojíme dohromady trochou pudinkového prášku.

F. Nápoje

Vejce s mlékem. Ušleháme čerstvé vejce s trochou cukru a špetkou soli a nalijeme společně s horkým mlékem do šálků (bez mléka, s polévkovou lžící červeného vína nebo čajovou lžičkou brandy).

Služební předpis Luftwaffe (L.Dv. 86c), leden 1943


Komentáře

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.