Komentáře k: Typy munice užívané obrněnou technikou

Zpět na: Typy munice užívané obrněnou technikou
  • Hlava střely

    Orion 7. 5. 2008 16:07
    Chtěl bych se zeptat na střelu s názvem 10-Fut-57. Zajímá mě do čeho se používala?? Pravděpodobně se používala do německého tanku ale nevím do jakáho. Děkuji..
  • Volat pyrotechnikům?

    Bedla 11. 1. 2007 19:56
    Při výkopu jámy pro výsadbu stromu na mé zahradě jsem přišla ke dvěma okorodovaným (ale ne prokorodovaným)37mm střelám. Vypáleny nebyly, jedné jen chybí kukla. Téměř jistě jsou CS výroby z období II.sv.v. Nevím, zda je předat odborníkům, nebo je nechat na pozemku cca 1m pod zemí přírodním silám. Dík za radu.
    • Re: Volat pyrotechnikům?

      Pavla 5. 6. 2008 17:53
      Jistojitě zavolat pyrotechniky. Na archeologických výzkumech je potřebujeme a voláme docela často :-)
    • Re: Volat pyrotechnikům?

      Ledna 17. 1. 2008 12:20
      Jak to dopadlo? :-)
    • Re: Volat pyrotechnikům?

      Ludek 25. 5. 2007 20:11
      Pokud jeste zijete, tak to okamzite nahlaste policii :o)
      • Re: Volat pyrotechnikům?

        Bedla 26. 5. 2007 18:46
        Ď. Můj otec a můj muž (oba technici, na vojně dělostřelectvo) mně ale tvrdí, že tyhle střely jsou pouze průbojné, a žádné nebezpečí tedy nepředstavují. Já (humanitní slepice) si mám představit, že je to vlastně něco jako velký brok! Tak máme u jabloně základ privátního muničního skladu.
        • Re: Volat pyrotechnikům?

          Nabob 9. 7. 2007 19:51
          Jsem vojenský pyrotechnik a radím Vám předat nález policii ČR. Pokud si nejste dostatečně jistá a Vaši domácí odborníci(bez urážky) nemohou s určitostí poznat typ munice(a prodat ho na burze) je lepší se takového nálezu bezpečně zbavit. Existují i 37mm protipancéřové střely s dnovým zapalovačem a náplní trhaviny.
          Konec konců si policii platíte ze svých daní.
          V zemi bych to nenechával, Vaše děti by tam třeba taky chtěli za 20 let něco kopat a kdo ví čím jsou ty střely plněné a co to za dalších 20 let udělá.
          Mimochodem většina trhavin je jedovatá, tak aby jste neměla fialová jablíčka :-)
  • munice

    Martin 18. 5. 2006 17:27
    zdravím neznáte prosím někdo nějaký stránky zabývající se podrobně vojenskou municí z doby 2.světové války třeba minometné dělostřelecké granáty,miny apod.
  • Trochu jinak

    geneticy 20. 3. 2006 17:50
    Co se týká HEAT a dostřelu, jde o jeho slabiny z IIW. Nyní je situace přesně opačná, HEAT se používá právě na velké vzdálenosti - nynější tanky používají bezdrážkový vývrt a střely jsou funkční i v nízkotlakých systémech (BMP3). Se zavedením reaktivních střel, a to i pro kanony, se vzdálenost ještě prodloužila (Kornet).
    Nyní je situace asi taková, že do 2000-2500m se používají podkaliberní a na vyšší vzdálenost či palbu za horizont HEAT či DHEAT. Ten problém s *ploty* atd. odstranily elektronické rozněcovače.
    Ke střelám HESH - ony ještě existují, ale ne jako PT zbraň. Na jejich principu existují protibunkrové nálože a pumy k ničení letištních ploch. Nemají však za úkol ničit střepinami, ale poškozovat homogenní materiály.
  • Kto poradí

    CCCP 23. 8. 2005 12:17
    Mám jeden protipancierový projektil ale niesom si istý či obsahuje trhavinu alebo inu výbušnú látku.
    fotku pošlem cez mail
    • Re: Kto poradí

      jan krejci 20. 2. 2008 13:22
      nevim posli foto na [email protected]
      potom se to da zjistit
    • Re: Kto poradí

      [email protected] 5. 5. 2006 14:43
      1.zjisti ráži granátu (stačí přibližně - šuplera asias posuvné měřítko )
      2. fotka celé střely a hlavně její dnové části- dá se tam předpokládat stopovka (jestli jsou na vodicím kroužku drážky tak patrně vypálená)a pod ní dnový zapalovač.Pokud máš ve dnu střely jen vnitřní závit a dutinu jeto čisté. V opačném případě se jedná o munici s trhavinou (patrně)
    • Re: Kto poradí

      kukopas 27. 9. 2005 19:50
      Clovece vies aspon akej raze je ten projektil??? Dalo by sa to potom urcit velmi lahko.
  • Protitankové prostředky - Little John

    Ivan 30. 6. 2005 18:35
    V literatuře se často vyskytují údaje o protitankových jádrových (průbojných) střelách, na jejichž vývoji se za 2. světové války ve Velké Británii podílel údajný Ing. Janáček. Jedná se o často se vyskytující omyl - byl to Ing. JANEČEK, i u nás slavný konstruktér motocyklů a majitel známé továrny na motocykly JAWA, který během 2. sv. války žil s rodinou v Anglii, kde se podílel na vývoji zbraňových systémů. Jako krycí jméno si zvolil přezdívku, překlad svého příjmení do angličtiny - Janeček = Little John. Této chyby jsem si naposledy všiml v článku Protitankový boj, který je jinak velmi fundovaný, ale této chybě se bohužel nevyhnul. Bližší okolnosti o tomto vynikajícím konstruktérovi i o jeho rodinných poměrech za války může sdělit jeho syn prof. Karel Janeček, který žije v Kroměříži.
  • Capicka

    mungo 8. 11. 2004 22:26
    kukla/capica (APC municia) sa vyuzivala udajne nielen kvoli ochrane priebojneho jadra rozkladanim sil, ale vraj tiez pri dopade na sikmy pancier nastavovala strelu do kolmejsej polohy voci pancieru, co zlepsovalo priebojnost.
    (pozrite si stranky www.battlefield.ru)
    • Re: Capicka

      venom 6. 10. 2006 22:01
      Na střelách se používaly balistická čepice a Makarovova čepice. Balistická, jak vyplívá ze svého názvu zlepšovala balistickou křivku dráhy letu střely a makarovova, z měkčího kovu, má při dopadu střely na pancíř způsobit "neodražení" střely z pancíře a zabezpečit vlastní účinek střely na pancíř.
      • Re: Capicka

        Tonda 9. 12. 2006 17:13
        K tomuto připomínám, že kromě ochrany protí sklouznutí působí Makarovova čepice tím, že při nárazu granátu na pancíř dojde ke kompresi materiálu čepice, následnému zahřátí materiálu čepice, což potažmo způsobí vyhřátí části pancíře v místě dopadu, následné mechanické oslabení a snadnější penetraci.ˇMakarovova čepice byla vhodná u ocelových granátů, při dopadových rychlostech nad 800 m/s, kdy snadno docházelo k tříštění střely. Čepice uvedený rozpad střely výrazně omezovala.
        • Re: Capicka

          Honza 17. 3. 2007 19:58
          Makarovova čepice je vynálezem ruského admirála Makarova, který padl v rusko-japonské válce. Na konci 19. století kdy se technologie výroby oceli nadále zlepšovala, začaly se pro ochranu lodí používat cementované pancéřové desky. Tyto cementované pancíře odolávaly všem protipancéřovým střelám, které se o ně tříštily aniž by je penetrovaly. Cementovaný pancíř má z vnější (nástřelné) strany tvrdší povrch (jen do určité hloubky). Admirál Makarov se snažil přijít na to, jak tento pancíř prostřelit. A povedlo se. Otočil cementovanou desku a vystřelil do ní protipancéřovým granátem A!: granát desku prorazil. Proto posadil na špičku (přední ogivál) čepici z "měkkého železa" a znovu vystřelil a to na cementovanou stranu;tentokrát granát pancíř prorazil.Makarovova čepice totiž vytvořila při dopadu na pancíř onu měkkou vrstvu cementovaného pancíře z vnitřní strany. Původní Makarovova čepice byla ale plochá. S vrcholovým úhlem 120° se objevuje až později.
  • Munice

    Tony 22. 10. 2004 08:36
    Dají se vůbec někde shnat přesné nákresy munice i s rozměry??O účincích a těchto parametrech toho bylo napsáno dost,ale jak vypadala,délka průměr,úhly, náběhy,vodící kroužky, atd.,to jsem nikde nanašel.
    • Re: Munice

      Nabob 9. 7. 2007 20:06
      Výkresy munice sehnat jdou. U současné malorážové munice jsou nejlepší C.I.P normy. Pro druhoválečnou munici, zvláště německou jsou nejpřesnější dokumenty výrobní, žel málo dochované nebo dobové předpisy. Čím mladší materiál tím horší, něco ve stylu "opsal a chybami opatřil" a pokud jde o překlad ani nemluvě.
      A o zapalovačích se raději bavit nebudeme. Nakonec jedna provokativní řečnická otázka: Čím to asi je, že v knihách o obrněné technice je málem počet zubů převodovky, jednotlivé varianty výfuků, počet nýtů v korbě a u kanonu maximálně typ a o munici nic?
      • Re: Munice

        Stoupa 3. 12. 2009 17:11
        Bývá uveden druh používané munice(tedy občas).Informace o munici azvláště o zapalovačích eksistují,ale je těžké se k nim dostat.(Muniční úřad,kriminalistický ústav,knihovna vojenské akademie). Důvodem je jednak vysoký počet"kutilů" v ČR na metr čtvereční,jednak není zájem tyto informace zveřejňovat. Po 11.9. zvláště.Co se týká ruské munice (a občas i německé)dá se něco najít na ruském internetu - Věromnějev a pod.
        • Re: Munice

          Karel 30. 7. 2011 21:24
          Výkresy munice (střel, nábojek, nábojnic, dělostřeleckých min, zapalovačů, atd.) lze zhlédnout v archivech. Například v Zemském moravském archivu v Brně, ve Vojenském historickém archivu v Praze, atd., atd. Chce to jen čas a trpělivost. To co se občas objeví v knihkupectvích o zbraních a případně munici k nim za mnoho nestojí.
  • Čepice versus kukla

    Ivan 15. 4. 2004 12:32
    V celku dobrý článek, pouze bych rád poukázal, že v české terminologii se nepoužívá výraz čepice (balistická, apod.), ale výraz kukla nebo v horším případě čapka.
    • Re: Čepice versus kukla

      Balistická čepice 17. 3. 2007 20:20
      Nevím jakou českou terminologii Ivan má na mysli, ale "balistická čepice" a "kukla" jsou dvě rozdílné součástky munice. Balistická čepice se používá u protipancéřových granátů (střel) v kombinaci s Makarovovou (někdy označovanou jako protipancéřová)čepicí. Slouží k lepšímu průletu granátu (střely) vzduchem. Kuklou se označují součásti zapalovačů - podle úlohy se střílí granát se zapalovačem s kuklou nebo bez kukly. Některé zapalovače mají kuklu jen jako přepravní krytku. Číslem jednacím 5132 vydalo ministerstvo národní obrany, správa raketového a dělostřeleckého vyzbrojování v roce 1986 příručku "Názvosloví munice", která vychází z několika ČSN a Názvoslovných norem.
  • filip

    filip 19. 3. 2004 12:23
    velmi dobrá stránka
  • munice

    KID 9. 11. 2003 17:57
    Je to dobrý článek a protože se tímto tématem po návratu z Dukly zrovna zabývám, dovoluji si poznamenat, že ve výčtu protipancéřových granátů chybí ještě poměrně méně známý typ tzv. granátu s výtržným účinkem, který vlastně neprorážel stěnu pancéře, ale vyvoláním tlakové-kompresní vlny na pancíř způsobil určitou rezonanci hmoty a když tato vlna dostihla protilehlou stranu pancíře, vrátila se jako vlna čelová- diletační, narazila na doznívající kompresní vlnu a amplitudy střetu těchto vln se sečetly a, vyvolaly u pancíře místní napětí, materiál praskne, vzniknou odštěpky na vnitřní straně pancíře které ničí živou sílu. Snažil jsem se napsat to trochu zkráceně, takže mě omluvte. Mnoho zdaru a dál v tomto tématu.
    • Re: munice

      boldas 23. 12. 2012 16:14
      jde o tzv. HOPKINSONŮV JEV
    • Re: munice

      Jarda 24. 4. 2005 08:36
      Milý KIDE,
      jen malé doplnění. V anglické terminologii se tato střela s výtržným účinkem označuje jako HESH (High Explosive Squash Head), v americké jako HEP (High Explosive Plastics. Jejich využitelnost pominula zavedením technologie vrstveného pancíře.
    • Re: munice

      Stillgar 5. 4. 2005 12:11
      Zajímalo by mě jak často se tenhle typ střeliva používá a odkdy.
  • Učinost kumulativnich střel vs. Wolfram

    DS 29. 6. 2003 20:26
    Chtel bych zde prispet malou troskou do mlyna... Predne, Wolframove strely nemeli spatnou charakteristiku ucinosti, ale hlavni problem prechodu na kumulativni APcka Nemeckou armadou byl nedostatek Wolframu. Defakto na konci vakly se snad strely s W-jadrem uzivali jen u 20mm tezkych protitankovych pusek-s ucinosti do cca 150-200m. Kumulativni strela byl genialni vynález vedcu, jenz se siroce uplatnil i v tankových oddilech. Vemte v uvahu, ze výkon Nem. tanku byl v niceni nepratelskeho pancire daleko pred napr. Ruskymi diky teto munici. Nevyhodou byla stabilizace projektilu rotaci, jez snizovala ucinost celeho systemu. V te dobe se pouze experimentovalo o jinou metodu(nakonec se zvolila jen nizsi stoupavost drazkovani). Nemci byli schopni nicit ruske tanky na 4-5nasobnou vzdalenost (500m vs.2000-2500m) diky teto munici. Uspech Rusu pak spocival jen v tom, ze zkopirovali zabavenou munici nepritele, a tak se jen dotahli... Samozdrejme ne jen v tancich,PanzerF. byli pouzity. Pak43 byl jen odvozen od sveho predchudce a jeho vyborna vykonost byla dana touto munici, Jakozto bezzakluzove kanony vysadkaru ci minidela.
    I kdyz U Kurska jim to bylo na prt... S pozdravem DS
    • Re: Učinost kumulativnich střel vs. Wolfram

      Marek 3. 4. 2005 20:52
      Ta vzdálenost 2000-2500m byla dosahována s klasickými AP projektily, osádky Německých tanků si stěžovaly že s HEAT je prakticky nemožné zasáhnout spolehlivě cíl nad 500m, na delší vzdálenosti to šlo jen hromadnou střelbou, když se doufalo, že se alespoň nějaká střela ujme. Hlavní význam HEAT (tedy spíše Hohlladung) byl, že umožňovaly alespoň trochu efektivní protitankový boj i krátkým 7,5cm kanónům KwK/StuK 37.
      • Re: Učinost kumulativnich střel vs. Wolfram

        Tonda 30. 12. 2006 22:50
        Jen několik poznámek. Především myslím, že otázka správně měla znít: "Učinost kumulativnich střel vs. kinetických střel" s rozlišením, jednotlivých podskupin.
        Dále bych rozlišil průbojnost a ničivý účinek za probitým pancířem.
        Za druhé světové války nebyl zcela znám efekt oslabení účinku kumulativní střely způsobený rotací. Nebyly ještě používány střely s "plovoucí" náloží, uložené na valivých ložiskách. Proto bylo dosahováno koeficientu průbojnosti okolo 1. Doporučuji srovnat průbojnost Panzerschrecku s průbojností granátu ráže 88 mm. Průbojnost v mm/ráže střely. Takže kumulativní střely neměly tak vysokou průbojnost jako kinetické střely. Zde byla materiálem především zušlechtěná a vysoce legovaná ocel. Co se týká střel s jádrem (připomínám, že se nejednalo o čistý wolfram, ale o karbid wolframu, vhodným způsobem zpracovaný a slinutý), tak tyto střely měly vynikající průbojnost na krátké vzdálenosti, kdy dosahovaly velmi vysokých rychlostí. Střely s oddělitelnou vodící částí se uplatnily až koncem války. Edgar Brandt, GB a USA. Görlichův systém střel s proměnlivou ráží byl znám již před II. světovou válkou, používal se i u některých německých zbraní, ale pro svou komlikovanost se příliš nerozšířil. U uvedených střel byl rasantní účinek proti pancíři prodloužen i na střední vzdálenosti. Obecně, kinetické střely mají po proniknutí pancířem větší ničivější účinek na vozidlo a posádku, dochází k snadnějšímu zapálení. Je to způsobeno tím, že je kumulativní paprsek po průniku pancíře poměrně úzký, kdežto při průrazu pancíře kinetickou střelou je vějíř střepin a taveniny mnohem širší a má masínější účinek. Dále chci připomenout, že za II. s. války nebyly známy tzv. piezoelektrické roznětky kumulativních náloží. Střely byly iniciovány dnovým zapalovačem či šlehovou trubkou (PIAT). To způsobovalo řadu negativních jevů po dopadu na pančíř, (deformace, sklounutí střely) snižujících průbojnost kumulativních střel. Doba II. s. v. byla doba, kdy vědci a konstruktéři počali pronikat do tajů kumulace a nálože byly z dnešní doby dosti primitivní. Například němci u svých kumulativních náloží 12 kg a 50 kg používaných k boji proti pevnostem použili sférické dutiny, značně malého průměru, výstelky ze Zn, což znamená, že vůbec nepochopili jev kumulace. Proto došlo k selhání náloží na belgických pevnostech!
    • RE: Učinost kumulativnich střel vs. Wolfram

      asd 16. 1. 2004 23:25
      Němci měli výkonnou munici i bez wolframu,Panthery,Tigry,PzIV měly dobré účinky i s klasickou At municí. HEAT byl levnější a nekompromisní,moc nezáleží na úhlu dopadu.HEAT se,ale dal použít jen na blízko,měli malou rychlost a díky tomu střelba na pohyblivý cíl na větší vzdálenost byla loterie.Větší rychlost HEAT projektilu byla nemožná,jinak by se rotříštil dřív než by stačil zafungovat jak má.Také stačil plot,nebo blatník vozidla a efekt HEAT byl téměř nulovej.
      • RE: Učinost kumulativnich střel vs. Wolfram

        venom1 16. 6. 2006 00:02
        Proto byl účinný dostřel omezen.
      • RE: Učinost kumulativnich střel vs. Wolfram

        venom1 16. 6. 2006 00:01
        I já bych jen k tomuto tématu poznamenal, že HEAT střely působí po celou dráhu letu střely, to znamená i na konci dráhy je stejný účinek. Účinek závisi hlavně na zamezení rotace střely po dobu letu, na hmotnosti a druhu obsažené trhaviny a úhlu dopadu střely. HEAT střela nepotřebuje velkou rychlost k probití pancíře, to obstará trhavina a konstrukce střely po nárazu na cíl. Ochranné konstrukce tanků, zmiňované ploty, desky apod. snižují účinek střely v místě dopadu na cíl tím, že jsou instalovány s dostatečnou vzduchovou mezerou mezi deskou a pancířem tanku. Tím dochází k rozptýlení usměrněného kumulativního paprsku a ke snížení účinku střely.
        Tzv. wolframová střela neboli střela s wolframovým jádrem potřebuje velkou úsťovou rychlost, protože pancíř probíjí kinetickou energií...
  • Namakané!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Marek 15. 6. 2003 19:28
    Namakané!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Re: Namakané!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Erich Fryc 11. 5. 2004 13:00
      A co tak teda pěchotní zbraně od pušek po kulomety a samopoaly.Jinak v poho
  • Dobrý článek :))

    Meldon 23. 4. 2003 20:39
    Chci pouze pochválit tento článek. Myslím si, že je (až na pár maličkostí) hodně povedený.
    • RE: Dobrý článek :))

      MrHector 14. 5. 2003 07:05
      Zdravim,
      jsem autorem tohoto clanku a dekuju za vase reakce. Pokud mate jakoukoliv vecnou poznamku k nepresnostem, budu rad, kdyz ji uvedete. Diky
  • Hodnocení

    abasador 4. 11. 2002 23:21
    Není to nejhorší, takový mírně lepší popík, uvedené nepřesnosti v hranicích přijatelné akceptovatelnosti.
  • RE:"PIAT"

    Robo 6. 10. 2002 21:46
    Len by som chcel dodat,ze PIAT je trochu zvlastnost britskej armady,pretoze nebol podobny ani Bazooke ani RpzB,bol to totiz vrhac,pracoval na systeme pruziny,co je velmi zvlastne.
Zpět na: Typy munice užívané obrněnou technikou
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.