Komentáře k: Stráž obrany státu (SOS), 1. díl

Zpět na: Stráž obrany státu (SOS), 1. díl
  • prapor SOS Vysoké Mýto

    Leoš 9. 11. 2020 22:54
    Přeji krásný den.
    sháním nějaké informace o 15 praporu sosáků, lépe řečeno více mě zajímá Vysoké Mýto.
    Můj děda tam sloužil, když sloužil v České Lípě u státní policie jako obv.insp.II.tř. dostal z Okresního úřadu v Liberci dne 1.1.1937 určení za příslušníka stráže podle §2.odst.3vládního nařízení ze dne 23.10.1936 č.270Sb.z.a.n.
    Pak jenom můžu podle dopisů, pohledů , identifikovat střípky pohybu sosáků, kam se předělovaly.
    Liberec = 6.5.37´ (asi cvičení ? ) "Je zde velká votrava, bydlíme ve staré továrně a vypadáto tu jako ve chlévě ostatně Ti vše pak vypovím, práce je tu dost už jsem se spadl a 2kg, tak to jde hodně rychle dolů. V neděli jsme byli v zoologické zahradě se podívat a trochu jsme chodily po Liberci a večer jsme seděly v hostinci v české hospodě kde také chodíme na obědy......."
    zámek Hořín= 9.9.-10.10.38´ "Jsme ubytováni v Hořínu u Mělníka. Čekáme než nás rozdělí, bude se obsazovat Mělník, Mladá Boleslav, Turnov, Hradec Králové, tak nevím kde budu přidělen. Odjeli jsme z České Lípy. Ostatní 30 SOS odjeli z České Lípy do Vysokého Mýta, 25 bylo na zámcích Varnsdorf a 12 v Hořetíně u Mělníka. Jsme na zámku Lobkovíně v bývalé jízdárně. Zde se pravděpodobně zdržíme asi 3-4 dny do rozhodnutí......."
    Ústí nad Orlicí = 12.10.38´" poslední místo seskupení"
    Litomyšl = 15.10. 38´ "projíždíme přes město"
    Pak už jenom sloužil na demarkační čáře cirka od 7.11. 38´ ve Studenci , Dolní Lhota a okolí před ordeři.
    Děkuji za každý kousek informací.
  • Četnictvo v SOS na slovensku

    [email protected] 22. 4. 2020 13:28
    Jsou nějaké archivy či seznamy českých četníků sloužících na Slovensku kteří byli zařazení k jednotkám SOS?
  • Šumava Boje v pohraničí 1938 - Kaplické chalupy / Guglwald

    Hambi 18. 7. 2012 10:51
    cs.wikipedia.org/wiki/František_Bi nder
  • Sokol v SOS

    Montgomery 16. 10. 2011 16:09
    Už delší dobu se zajímám o využití sokolů v SOS. Zatím nemůžu najít bližší informace o jejich nasazení ani jejich fotografie (nebo jsem je nedokázal indentifikovat). Nevíte někdo, jestli používali sokolské uniformy nebo čím byli vystrojeni?
    • Re: Sokol v SOS

      mbbb 28. 10. 2011 09:01
      Dobrý den,

      infomace o nasazení Sokolů v SOS budete těžko hledat. Sokolové nebyli oficielně v SOS zařazeni (když nepočítám jejich nasazení jako vojenských posil, ale o to Vám zřejmně nejde). Jediné, co mohli někde Sokolové za pohotovosti činit, byla strážní služba některých důležitých objektů. To by byla ale místní iniciativa a ne oficiální zařazení do SOS.

      [email protected]
  • Muj pradedecek to zazil

    Rumburak 2. 2. 2010 16:02
    Ahojte, jsem z Rumburka z doslechu od babičky jsem se dozvěděl, že se praděda podílel na obraně státu a máme tu četné pozústatky bunkrů a opevnění...
    • Re: Muj pradedecek to zazil

      likvid 7. 5. 2016 00:19
      Sháním bližší informace k posádce na Studánce a v jaké budově sídlili.
  • výzbroj

    johny89 1. 4. 2007 20:43
    zajímalo by mi,zda v září 1938 (pokud bychom se bránili) mohl být k frontovým jednotkám urychleně zavezen samopal vzor 1938 který by velmi zvýšil palebnou přehradu u polních jednotek... dík za odpověď
    • Re: výzbroj

      Patton 30. 6. 2007 22:29
      KP vz.38 neboli kulometna pistole vz 38 by se asi do rijna 38 asi mezi bojove jednotky nedostal ale pocitalo se s ni jako nahradu kulometu vz 26 do LO.vz.37 ale vubec nemam predstavu kdy by se k bojovim jednotkam dostala
  • mimořádná událost

    gustav 29. 11. 2006 18:13
    Jsem ze Železného Brodu. V blízké lokalite Dupanda bylo stanoviště družstva SOS. Došlo tam k tragické události, kdy při neopatrné manipulací se zbraní došlo k usmrcení příslušníka SOS.Je možno zjistit podrobnosti kolem tohoto neštěstí?
    • Re: mimořádná událost

      mbbb 29. 11. 2006 20:12
      zdravím,

      o tomto incidentu asi nevím, můžete mi napsat mejl, docela mne to zajímá.
      Díky
      [email protected]
      • Re: mimořádná událost

        Mašín 1. 1. 2007 15:46
        Muj mail je <[email protected]>
        Bylo mi tehdy asi 5 let, vím to samozřejmě z doslechu, ale pravda by to mohla být. Ten nešťastný muž, co to zavinil, se mohl jmenovat Škarka, bydlel v našem sousedství. O tak závažném neštěstí se určitě nevedly "drby". Zkuste něco najít, byla by to vhodná připomínka do regionálního tisku. Zdraví Miroslav Mašín, Dlouhá 88, Jablonec n.N. 46601
  • Link

    Petr "Dolin" Dolež 26. 10. 2006 14:59
    Dovolím si nabídnout link s několika fotkama na toto téma.
    www.dolin.estranky.cz/fotoalbum/FO...

    Dolin
    • Re: Link

      mbbb 29. 10. 2006 07:34
      zajímavé fotografie a nejen ty SOSácké! Děkuji za ten link, nevěděl jsem o těhle stránkách.
  • Hmm

    Josef Chroust 10. 1. 2006 23:26
    Povedený článek. Historie SOS v kostce. Z textu lze vyčíst, že autorovou srdeční záležitostí je především Finanční stráž. Možná by nebylo od věci poreferovat obsáhleji i o ostatních složkách SOS.
    Nicméně u mně za jedna a už se těším na pokračování.
  • zmínite i případy napadení německých civilistů?

    karel 10. 1. 2006 14:06
    zajímalo by mně, zda zmíníte i případy napadení německých civilistů podnapilými příslušníky SOS apod. Vím, nebylo jich moc, ale nebylo jich ani málo a hodně nám to uškodilo.
    • Re: zmínite i případy napadení německých civilistů?

      Vladimir 10. 2. 2007 21:05
      Z vašeho komentáře vyplývá, že "napadení" nebylo málo, tedy, že byly běžným zjevem. To, ale zcela patrně neodpovídá realitě.V tehdejší napjaté atmosféře , služba mezi německým, sudetským obyvatelstvem, nepřátelsky ( ve své většině )naladěným vůči všemu českému, nebyla jednoduchá. Přesto disciplina byla úzkostlivě dodržována a kontrolována.Nějaké svévolné napadení civilisty SOSákem asi proběhlo, ale nikoliv s fatálními následky, což se nedá říci o druhé straně, kde byly i případy umučení.
      • Re: zmínite i případy napadení německých civilistů?

        mbbb 17. 2. 2007 20:40
        SOSáci byli jen lidé, byli mezi nimi lidé hodní i zlí, byli tam lidé disciplinovaní i "hajzli". A všichni dohromady byli ve velkém stresu, jak správně píšete.

        Běžným jevem nebylo, aby SOSáci napadali německé civilisty, to ani netvrdím. Existuje ale několik případů, jen teď mě na rychlo z hlavy napadají asi tři, nebo čtyři, kdy SOSáci zavinili smrt německých civilů. A nejen SOSáci, i příslušníci čsl. branné moci - například v opilosti.

        Jinak je známo velké množství případů dezerce SOSáků do Německa či Maďarska, mnoho případů rvaček v hospodě z opilosti apod. V archívech je k tomuto docela dost spisů.

        Ale, když se vrátíme na začátek, naprosto jednoznačně lze říci, že násilné činy SOSáků proti německým civilistům byly naprosto vyjímečnou věcí, ale pár se jich stalo.
        • Re: zmínite i případy napadení německých civilistů?

          czert 11. 11. 2008 18:39
          Pokud by slo o cisla,- o napadeni civilistu ci civilisty s druhou stranou SOS - tak by utocici sudetaci vedli asi v pomeru 300 ku 1, ne li jeste vetsim.
          Vzdyt druzstvem SOS od doby kdy vypuklo sudetacke povstany bylo vystrileno v prumeru 1200 naboju (cela bednicka) + spousta granatu pouzito.
          A od posvtani (21. zari) az do ustupu (1-11 rijna) byly sosaci rfreikorpsem kazdodene napadani - a to da uctyhodnou sumu naboju, zvlast kdyz si vezmeme ze freikorps mel kolikrat i 5x vetsi spotrebu streliva (nasazeni az 3 tezkych kulometu proti jednomu lehkemu).
          A pokud nejaky SOSak prece jen sudetaka-civila zabil v opilost-rvace - je to smutne a tragicke, ale celkem pochopitelne (i dnes nekdy lidi zemrou pri hospodske rvacce, zvlast kdyz maji zbrane),ale nad cim rozum zustava stat je muceni a kolikrat i zavradeni clenu SOS kteri se vzdaly.¨
          BTW - ti clenove kteri dezertovali od SOS byly v naproste vetsine pripadu nemcu (kvuli zpusobu organizovani SOS) a zbehove kolikrat potom obratili zbran proti svym byvalym spolubojuvnikum kdyz bojovali za freikorps.
        • Re: zmínite i případy napadení německých civilistů?

          Geyer 9. 5. 2008 00:25
          Když Vás takhle napadly (útoky SOS) z hlavy, což teprve kdybyste se o to zajímal. To by byly počty. Nejste náhodou Posselt ? Nedělám si iluze o jakékoliv armádě-či ozbrojených sborech ve vypjatých chvílích, nicméně Vaše diskuze o napadení něm. občanů, příslušníky SOS, zavání i počty napadení- fackovaček o holku na zábavě.
        • Re: zmínite i případy napadení německých civilistů?

          vladimir 18. 4. 2007 19:52
          Souhlasím s Vámi. Jen bych dodal, k těm Vámi zmiňovaným dezercím "Sosáků" do Německa, Rakouska a do Maďarska. Podle literatury byli zejména vojáci,ale také členové uniformovaných sborů často jiné než české národnosti. Hlavně šlo o mobilizované vojáky - posily SOS.A ti v některých případech dezertovali, zejména když byli z oblasti, kde se bojovalo a měli mezi Němci, Maďary své rodinné příslušníky.
    • Re: zmínite i případy napadení německých civilistů?

      mbbb 22. 1. 2006 09:57
      Vámi zmíněné případy nebudu uvádět, protože se v článku nebudu zaobírat detailně drobnými incidenty.
      Pár případů, kdy SOSáci, i podnapilí, napadli německé civilisty bylo, většinou ale ti civilsté svým chováním incident vyprovokovali.
  • Vynikající

    Worchester 8. 1. 2006 17:31
    Opravdu vynikající....Není co dodat....
Zpět na: Stráž obrany státu (SOS), 1. díl
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.