Komentáře k: Poslední boje 9. armády (duben-květen 1945) - Přípravy (I. část)

Zpět na: Poslední boje 9. armády (duben-květen 1945) - Přípravy (I. část)
  • Luftwaffe obrana Berlina

    Mester 28. 12. 2008 14:04
    Zdravím všetkých, chcem sa spýtať na informácie o nemeckom letectve o obrane Berlina, to už Nemci nemali ani žiadne lietadla aby podnikali nálety proti Rusom? Uvítal by som neake info ďakujem
  • Prosba na autora článku

    momasek 12. 7. 2008 22:48
    Naprosto excelentní popis událostí.. mám prosbu, nebylo by možné spolupracovat na tvorbě nedá se říci pokračování spíše předcházení.. zajímal by mě stav fronty od začátku dubna do 10,4, 1945. Nemohl byste mě poradit nějaký kvalitní odkaz ? Děkuji moc.
  • Osobní kec

    Písečák 7. 7. 2006 21:55
    Hmm, jak tak čtu Vaše komentáře, kroutím jenom hlavou nad tím jak se snažíte hájit jen z totalitních režimů. Přitom je jasné, že jeden je za 18 a druhý bez 2 za 20. Člověk by si někdy cynicky řekl, že nebylo odvěci to, aby si komunismus s nacionálním socializmem dali do nosu. Musíme si však uvědomit utrpení prostých vojáků i civilistů, kteří to utrpení zažili. Nemá smysl moc moralizovat nad vinou účastníků. Kdyby jsme byli v té době na jejich místě jsem si jist, že bychom se chovali stejně hrůzně. Spíše je třeba pochopit způsob jak vrcholní politici byli schopni lidem tak dokonale vymýt mozky.
  • prosba na autora

    Tom.angler 29. 6. 2005 16:36
    Serie vsech 3 clanku vice nez dobra, mam prosbu na autora. shanim informace o 1233 Fahnenjunkerregiment, slozeni, vyzbroj, vznik atd de facto cokoliv. Za pripadny link nebo informace diky.Zdravi
    • Re: prosba na autora

      Glynwed 30. 6. 2005 13:14
      V knize A.Auského Vlasovci v Čechách je o tomto pluku zmínka.
      • Re: prosba na autora

        Tom.angler 1. 7. 2005 17:53
        Diky, zatim jsem nasel neco malo jen v knizce "Osudovy omyl gen.Vlasova", zkusim i tuto novou informaci.Udajne mel byt "restlos vernichtet" prave na oderskem predmosti, tusim u "Gustebüse". Zdravim
        • Re: prosba na autora

          urbi 9. 7. 2005 17:48
          Nějaké informace jsou i v knize Poaker o prahu _www.levneknihy.cz
  • h

    Jens 20. 4. 2005 12:14
    Masakr,sado,dobrý mazec
  • Prosinec 1945 ??

    Georg 21. 4. 2004 16:25
    Skvělý článek, ale určitě byl u 286. Infanteriedivision myšlen u záložních jednotek prosinec 1944.
    • Re: Prosinec 1945 ??

      Gisbern 21. 4. 2005 20:53
      To je dobře,že ˇjsou lidé,kteří vědí,co čtou.
    • RE: Prosinec 1945 ??

      Glynwed 21. 4. 2004 17:07
      Ouuu-chybička se vloudila :-(.
  • Paráda

    Juraj 23. 3. 2004 10:19
    Já myslím že se to drží docela věrohodně událostem ale mělo by tam být víc informací o leteckých jednotkách ale pozemní vojska jsou podrobná možná by tam mělo ještě být víc fotek z německé techniky .
    • RE: Paráda

      Glynwed 29. 3. 2004 15:36
      Musím tě zklamat, ale o leteckých jednotkách toho mnoho uvedeno nebude. Aby se článek zbytečně netříštil, záměrně se věnuji převážně pozemním jednotkám. Jinak, podkladů by bylo dost a vydalo by to na samostatné zpracování, ale letectvo není moje parketa.
  • Hezké

    Dzin 19. 3. 2004 21:36
    Tak jsem si článek přečetl a moc se mi líbil. Jen tak dál a více takových. :o)
    • RE: Hezké

      Glynwed 29. 3. 2004 15:27
      Díky, budu se snažit :-).
  • Pěkné

    Ondík 16. 3. 2004 08:15
    Nic si z toho prvního komentáře nedělej, zřejmě trochu ulítl. Tvůj článek je rozhodně jeden z nejlepších faktografických příspěvků na téma bojů o Německo na českých webech vůbec. Muselo Ti to už podle seznamu literatury dát hodně práce a výsledek je velmi dobrý. Těším se na pokračování - kdy bude?
    • RE: Pěkné

      Glynwed 16. 3. 2004 08:41
      Díky - s přestávkama jsem shromažďoval literatura a sepisoval to dohromady tak 3/4 roku. Druhý díl (Předehra) bude krátký - 14. a 15.dubna - texty a fotky už jsou připravený, dodělávám mapu - tak ještě 1-2 měsíce. Ke třetímu dílu (Úder - 16.-19.4.) mám hotový 16.duben a rozpracovaný 17.duben. No a pak bude čtvrtý díl (Obklíčení 20.-24.4.) a poslední by měl být Průlom (25.4.-3.5.). Takže práce jako na kostele. Původně jsem chtěl počkat až to bude celý po kupě, člověk občas narazí na nový zdroje a musí něco opravit, ale pak by tady třeba už nemusel být tenhle dobrej web nebo já (dopravní nehody jsou svině) - takže trpělivost. Vždycky jsem si chtěl koupit knihu, ve který všechno tohle najdu - a žádnou jsem nenašel - tak jsem se rozhodl napsat si ji sám :-).
      • RE: RE: Pěkné

        Ondík 16. 3. 2004 08:54
        Díky za rychlou odpověď, možná Ti pošlu mailem (nedostatek času)dokonalejší stavy tanků a SHD skupiny Visla po divizích. Buď prosím tepělivý,
  • fraška

    kuba 14. 3. 2004 21:40
    Jistě, Němci nikomu nic neudělaly a jenom se bránili co ? A těch 50 000 000 lidí se zabili sami ne ? Ne ? Mě to podle toho článku tak přišlo - "němci zaujali obranné pozice" ha ha. Oceňuji ale, že je zde podrobněji zmíňeno o sovětských jednotkách - to je dnes vzácnost. měl jsem ohodnotit článek trojkou - ve zlosti jsem ale dal pětku. Důvod viz výše.
    • Re: fraška

      Smithb640 2. 6. 2016 11:50
      Great, thanks for sharing this blog.Really thank you!
    • Re: fraška-dlouhý výčet chyb

      urbi 9. 7. 2005 17:34
      Miluji lidi kteří si přečetli knihu o holocaustu a machrují s počty nabo s tím že ví kdo za to může všichni nabyli vrazi jak mohl být obyčejný člověk který byl naverbován do domobrany vrah
      dále wehrmacht vojáci kteří bojovali za vlast a né za nacionální socialismus brzy přidám výpověd příslušníka ss o myšlence nacionálního socialismu
      někdo si také myslí že je ohromný vlastenec když bude pořád obvinovat to ne ne všichni sou lidé chtěl bych vidět vás v té době v německu kdyby byla váše vlast veválce co byste asi dělali
      50 000 000 počítáte i němce nebo jak __??? a nakonec každý člověk co žije v Německu není - nebyl nácek vrah nebo hitlroovec ten názor je fraška a s odpuštěnim kdo ho psal je osel tato myšlenka je přežita a pomatujte na poválečné odsuny němcu i neviných
    • Re: fraška

      Dalimil 22. 2. 2005 15:49
      Je až nepochopitelné proč autor článku z velké většiny jeho obsahu se drží faktů, zejména když popisuje účast fašistických vojsk,ale když se pustí do popisu vojsk Rudé armády tak používá takových blábolů jako:
      57 gardová divize obdržela nováčky z nově v uvozovkách osvobozených území/tak byly osvobozeny od fašistů nebo snad ne/ Ukrajiny,Běloruska,Moldávie atd,kteří měli svůj jazyk a mezi sovětskými vojáky se necítili dobře...Odkud vzal autor takový blábol.Copak nebyli sami sovětskými vojáky,že měli svůj národní jazyk je notorietou.Stejně tak je notorietou,že tehdejší Sovětský svaz byl mnohonárodním státem,stejně tak jeho armáda v níž sloužili vojáci mnoha národů a národnosti.
      Kde vzal autor takový blábol o stížnosti politického důstojníka,že nemůže kontrolovat jejich ideologický směr a o Polácích se vyjadřoval....Jak známo s jiné literatury tak t.zv.političtí důstojníci v RA bojovali v přední linie a sehráli významnou úlohu zejména v těžkém období ústupů na počátku války.O jejich významné úloze v boji nepochybovali ani fašisti o čemž svědčí hanebný rozkaz o vraždění těchto vojenských osob,který byl výmyslem nikoli fašistů,ale velení Wermachtu a předmětem odsouzení Norimberského soudu.
      Zcela nevěrohodná je pak příhoda o spícím vojákovi,kterého přistihne důstojní a místo před polní soud se nechá odbýt jeho prohlášením,že byl před válkou ve vězení pár let a že proto kašle na to jestli půjde do vězení znovu.Tak takové báchorky mohou být výplodem "autorů",kteří se snaží alespoň pošpinit grandiozní,historické vítězství Rudé armády a vůbec národů Sovětského svazu.
      To následující tvrzení a vlastně stesk na to jaký žalostný výcvik měla Rudá armáda,když ze 4000 nováčků mělo bojové skušenosti jen 87 je až směšné.Je přece logické,že když šlo o nováčky tak jim asi chyběly bojové skušenosti,že ano.
      Bez těchto tendenčních dehonestujících až směšných tvrzeních mající za účel alespoň shodit Rudou armádu,jinak dobrý.
      Prostě autor by se měl zdržet těchto tak říkajíc ideeologických nesmyslů a pak by jeho práce byla nepochybně ještě lepší a pravdivější.
      • Re: fraška

        Maros 16. 8. 2005 20:23
        Co dodat.Dalimil ma uplnu pravdu.
        Clanok je dobry bez tych tvojich
        priblblych reci o Rudej armade.
        Uz mna ani take reci nenaseru.
        Teraz sa iba nad takymi truhlikmy
        zasmejem. Pocitam ze ti si jeden z tych zasranych neprestrelnych
        amikov maximalne vycvicenych.
        • Re: fraška

          Glynwed 18. 8. 2005 16:01
          Mě zase nenaserou Vaše bláboly o Rudé armádě, kde neexistovaly tresné roty a prapory (štrafniky), kde neexistovali opilí důstojníci, kde neexistovala nevraživost mezi některými polskými a sovětskými vojáky. Samozřejmě že nic o tom si v Žukovovy nebo Čujkovovy z roku 1975 nedočtete. Pokud jsi si všimnul, nejsem američan, ale pro tvoji informaci desátník v záloze. Takovéhle průpovídky si příště laskavě piš na SEZNAM !!!
          • Re: fraška

            Pavel 19. 3. 2012 12:07
            Když si čtu vaše diskuse, tak se tam přete ideologicky jestli je Rudá armáda hrdinná a grandiózní atd. Ovšem co mě zaráží jsou Vaše grandiózní hrubky. Zvláště písmena I a Y Vám mnohým činí obrovské problémy. Tím se mění naprosto význam slov a úrověň takových textů i autorů je na hranici základní školy.
            Taže např: Němci bránili a ne Němci bránily..
            ..dočtu se v Žukovovi a ne v Žukovovy
            atd, atd.
      • Re: fraška

        urbi 9. 7. 2005 17:40
        uvědomujete si že rusové okupanti co vyhnali okupanty to vám nedochazí vždyt to musite vědět dyz mate takovy rozumy
      • Re: fraška

        Hans 11. 5. 2005 02:11
        Vážený asi jste jen omylem přehlédl ten fakt, že nikoli Němci, ale sovětské NKVD povraždilo v polské Katyni veškeré zajaté polské důstojníky a polskou inteligenci. A rovněž asi zapomínáte, že útok na Polsko v roce 1939 nevedlo jen Německo, ale i hrdinný SSSR a pak společně měli ve Varšavě voj. přehlídku. To jsou fakta!
      • Re: fraška

        lada 9. 5. 2005 17:24
        Mozna si to neuvedomujete ale zlehcovanim problemu ktere mela Ruda armada sam shazujete to jeji grandiozni vitezstvi,musite si uvedomit ze i rudoarmejec je jen clovek a ne masina.
      • Re: fraška

        Glynwed 23. 2. 2005 16:43
        Pro vaší informaci, západní Ukrajina a západní Bělorusko byly od roku 1918 až do roku 1939 součástí Polska. V roce 1939 je při útoku na Polsko zabralo dle dohody s Německem SSSR. Moldávie byla původně rumunská Besarábie, kterou SSSR zabralo v létě 1940 (viz např. Žukovovi vzpomínky). Lidé žijící na tomto území poznali jak rudý, tak hnědý teror. Proto nebyli nijak nadšeni, když byli po osvobození verbováni do prořídlých sovětských jednotek, a z Hitlerovské diktatury se dostali do diktatury Stalinovské.
        Je logické, že pošlete 4000 nováčků bez bojového výcviku k jednotce, která má za pár dní zahájit hlavní útok? U RA i WH to bylo na konci války úplně běžné. Přečtěte si prosím laskavě nějaké osobní vzpomínky obyčejného sovětského vojáka, např. na www.iremember.ru/index.html nebo na www.antonybeevor.com/Berlin/berlin... Je vidět že ideologických nesmyslů, ve vás zřejmě hluboce zakořeněných, se držíte spíše Vy. Válka je trágédií obyčejných lidí.
    • Re: fraška

      jmeno 14. 6. 2004 13:03
      *****, viď? Je v celku normální, že armáda zaujímá obranné pozice před útokem nepřítele. By mě moc zajímalo, co bys asi tak dělal ty? Jestli by ses "bránil", nebo se nechal dobrovolně odvlíct do olověnejch dolů a tam pomalu chcípnul?
    • RE: fraška

      cinik 18. 3. 2004 08:50
      Dokonce i notorický agresor občas zaujímá obranné pozice, zejména když dostává na prdel. :o)

      Děláš, jako bys nikdy nečetl žádnou text pojednávající o válce. Obranné pozice jsou obranné pozice. Terminus technikus pro posání aktuální situaci na frontě. Opravdu nechápu co tě rozčílilo. Mělo by tam snad být, že se Němci na Odře zakopávali do útočných pozic. Formulace zajímavá a zralá pro psychiatra.

      -1-
    • RE: fraška

      WOLF 17. 3. 2004 10:09
      dobry clanek... zda si mi byt subjektivni... nekdo je tu asi precitlively
    • RE: fraška

      Dzin 15. 3. 2004 22:19
      Jen si dovolím podotknout, že je docela rozdíl, když Glynwed napíše "Němci zaujali obranné pozice", je to úplně o něčem jiném, než když Goebles tvrdí, že "Němci brání Evropu před bolševickým nebezpečím".
      • RE: fraška

        Honza 9. 5. 2011 09:11
        Naprostý souhlas! "Zaujmout obranné pozice" je čistě technický výraz. Tyto lze zaujmout i v útočné válce. Ten Kuba(jak příhodné jméno) je zjevně schopen myslet akorát v propagandistických termínech! Němci se bránili už od Kurska. To všem na zločinnosti Hitlerova systému jím vedené agresivní války vůbec nic nemění.
    • RE: fraška

      brano 15. 3. 2004 15:32
      "Vo co de?"
      Veď je to len prehľad jednotiek a číre fakty...
      ** "němci zaujali obranné pozice" ha ha. ** nehľadaj v tom nič iné,než fakt.Inak je tvoj príspevok skutočne fraška.Evidentne si "mimo mísu".
    • RE: fraška

      Glynwed 15. 3. 2004 08:42
      Doufám že si nemyslíš že 2.světová válka začala v dubnu 1945? A ať se ti to líbí nebo ne, v té době tu němci zaujaly obranné pozice. A svůj komentář jsi nazval dobře - je to fraška :-).
Zpět na: Poslední boje 9. armády (duben-květen 1945) - Přípravy (I. část)
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.