Komentáře k: Moskva 1941

Zpět na: Moskva 1941
  • vliv počasí

    Honza 17. 6. 2015 18:26
    Četli jste "Moskva 1941" od Roberta Forczyka? Autor naprosto odmítá, že by se na selhání německé operace proti Moskvě podepsalo počasí "generál Zima", jak se často říká. Podle něj se ofenzíva zadrhla už v říjnu a v důsledku houževnatého odporu Rudé armády a nedostatečné německé logistiky. Nepříznivé počasí (cca 5cm sněhu a mírné mrazy) postihlo jen některé úseky německého útoku a kruté mrazy naopak udeřily teprve v době sov.protiútoku.
    • Re: vliv počasí

      M.Ď. 2. 2. 2018 10:44
      Aj nemecký autor Nikolas Farber v knihe 2. svetová vojna v obrazoch za hlavnú príčinu porážky Nemcov pod Moskvou považuje náročnosť a nesplniteľnosť úloh, ktoré boli v operácii Tajfún na nemeckých vojakov kladené. Hitler nechcel malé víťazstvo - prosté dobytia mesta stmelenou oceľovou päsťou zo západu. Bál sa Napoleonovho výsledku (bezdôvodne, lebo v roku 1941 bola Moskva na rozdiel od roku 1812 nielen historickým centrom, ale aj skutočným hlavným mestom nepriateľa + dôležitý dopravný uzol). Hitler potreboval veľké víťazstvo, dobýjajúce armády rozdelil do troch skupín, dve malé skupiny na krídlach mali robiť široký obchvat mesta, no v skutočnosti iba odčerpali sily hlavnej stredovej armáde, ktorá mala mesto dobyť priamo. Žukov to videl, odrazil krídlové nemecké kliny a stredná nemecká armáda bola v riziku obkľúčenia, na čas ju zachránil iba rževský výbežok.
  • Nár. socialismus- sov. socialismus

    WOTAN 7. 12. 2009 13:20
    Můj názor- Válka Hitler-Stalin.
    Německý národně socialistický a (dělnický) napadl socialistiký SSSR, první válka dvou socialistických států! Všimněte si sověti zásadně používají slovo fašistický útok a traduje se to do dneška! Sov. občan se mohl ptát: "Jak to, že nás napadlo Národně- socialistické a dělnické Německo-- pod slovem Fašismus- italské hnutí ne Antisemické, Franko, Salazar, Peron
    Můj osobní názor- prosím o názory!
    • Re: Nár. socialismus- sov. socialismus

      A.C.Dupin 20. 12. 2010 05:56
      Pojem fašizmus má širší význam a označuje režimy "italského typu", tedy režimy výrazně nacionalistické, autoritářské s vůdcem a se silným státem. Na rasizmus se lze celkem snadno dívat jako na akcentovaný nacionalizmus, takže ani v tomto ohledu není použítí k charakteristice Německa vyloženě nesprávné.

      Německý národní socializmus sice vyrůstal i z témat, kterými oslovovala své příznivce levice (sociální demokraté), nicméně pro Hitlera to byla jen rétorika, která měla oslovit dělníky a vymanit je právě z vlivu sociální demokracie a ukázat jim, že za vším stojí světové židovstvo (viz Mein Kampf). Konečně odstraněním Röhma bylo levicové křídlo definitivně odstraněno a od Noci dlouhých nožů je socializmus v názvu strany jen pojem bez reálného obsahu.

      Tedy můj názor je ten, že jste asi na Neviditelném psu četl nějaký geniální text zastydlého "antikomunisty", který se snažil cestou redefiničních her "dokázat", že levice je krystalické zlo - a zapomněl jste u toho kriticky myslet.

      Mimochodem, raději předem, abych předešel nějakým mimoběžným výtkám, upozorňuji na to, že nacistická i komunistická diktatura měly řadu shodných rysů, nicméně jejich ideologický základ měl mnohem více odlišných rysů než styčných bodů. Navíc, a to berte jako omluvu za můj ostřejší tón, jsem poněkud alergický na v jistých kruzích poměrně oblíbený "etymologický" klam (z etymologického základu pojmu se vyvozují dalekosáhlé závěry o obsahu). Bohužel právě takový myšlenkový postup je základem vaší úvahy.
  • mesiac,dva

    HCKE 8. 11. 2007 20:47
    Ak by sa memuseli zdržat v Juhoslavii a začali 15.5 podla plánu,nechceli získat všetko/ropu,obilie,uhlie/na juhu ale sustredili sa na sever a stred rozdelili by bojisko na polovicu a získali výhodu-potom sa mohli stočit na juh.A možno stačilo aby Japonci imitovali boj.A ako by to bolo v 1939 ak by po dobytí Polska vtrhli do ZSSR?
    • Re: mesiac,dva

      Go 27. 9. 2009 06:18
      Po obsazeni Polska nebyla nemecka armada zdaleka to, co pred utokem na Rusko. To by pro ne nedopadlo dobre uz v uvodu. Protoze pote ziskalo Nemecko dalsi zbrane a vyrobni kapacity Evropy mohlo postavit mnohem vice kompletnich divizi. A to s s vyzbroji armad vsech Nemeckem obsazebych zemi, leckdy i s "obsluhami", cili s vojaky, zpravidla "dobrovolniky".
      Zajimave je, ze na Polsko odmitlo tahnout Madarsko :):):) Pouze nemci a Slovaci. Ale na Rusko vyrazila polovina Evropy.
      • Re: mesiac,dva

        HCKE 7. 11. 2020 18:55
        Podobne aj ČA nebola v 1939 čo sa týka zbraní napr.T 34 to čo v 1941.Zaujimavý by bol aj argument pomocť napadnutým Fínom.Zrazu by nemci zachraňovali napadnutých a mali asi aj sympatie.Aj na západe by si to zdôvodnili a divná vojna by bola ešte divnejšia ak by nevyprchala do stratena.Na severe by získali vďačného spojenca.A ak by Stalinovi praskli nervy a preventívne udrel na juhu a nemci by odrazili uder už by ich nezastavil nikto.V každom prípade je všetko už len teoria...ako vravia rusi ich mnoga a vedeli zomrieť nie za komunistické ideály ale za jednoduché veci a napriek tomu,že wermacht dokázal veľké veci rus by sa nevzdal ani za Uralom...
  • Chyba Nemecka

    Dodozv 11. 9. 2007 22:32
    Moskva, ako taká nemohla rozhodnúť vojnu, viď Napoleon alebo trebár aj Poliaci. Myslím, že Nemci sa mali viac sústrediť na Leningrad a Rostov na Done. Moskva mohla mať zmysel iba vtedy, ak by ju dobili ešte povezdme okolo septembra, neskôr už nie.
  • jj

    DIXI 14. 2. 2007 20:28
    Je to sice delší ale jinak super...
    • Re: jjKrása pravdy

      Dalimil 19. 2. 2007 18:49
      Vítězství u Moskvy mělo světodějný význam,protože se ukázalo,že Rudá armáda je jediná schopna zlomit Wermacht a jeho přisluhovače z celé Evropy,kteří se Barbarossy účastnili.Byla to sensace v níž nevěřil ani Churchill.Podotýkám,že na počátku bitvy za Moskvu byl v Berlíně velvyslanec USA,které udržovaly diplomatické styky s Hitlerovským Německem.Prostě platí Gramsciho Pravda je revoluční.
      Pěkné.
      • Re: jjKrása pravdy

        Jerzy 21. 2. 2007 20:44
        Článek je to ale bezvadnej,jeden z nejlepších na tohle téma.U mě pořád vyvstává otázka jestli vůbec bylo možný aby měla celá válka proti SSSR naději na úspěch,tohle v minulosti dokázali snad jen Mongolové.Taky jsem ale četl že díky Němcům a jejich útoku se na konci války Evropa nestala obětí vpádu Rusů,taky by mě zajímalo jak to vlastně bylo.
        • Re: jjKrása pravdy

          jkl2 23. 2. 2007 05:45
          Citát z předchozího: "Taky jsem ale četl, že díky Němcům a jejich útoku se na konci války Evropa nestala obětí vpádu Rusů, taky by mě zajímalo jak to vlastně bylo"

          Nacistická dobová propaganda a dnešní hunomilové rádi používají tohle tvrzení, že oni vlastně bojovali proti "bolševismu" a zachraňovali Evropu před vpádem "rudých hord" a tak podobně. Je to bohapustý žvást a vědomá lež a oblbování lidí bez vlastního názoru. Expanzivní nacistický režim plánoval útok na východ nikoli kvůli porážce bolševiků, ale kvůli územním ziskům - jejich vlastní kecy o životním prostoru na východě jsou toho důkazem. Hitler se svou sebrankou by zaútočili na východ bez ohledu na to, jaký režim, nebo kdo, by v Rusku vládnul. Nacistickým cílem v Rusku bylo dobýt a "kolonizovat" území, nikoli bránit, nebo dokonce "osvobozovat" někoho od bolševiků. To jak se chovali na dobytých územích vůči místnímu obyvatelstvu je opět jen a jen dokladem toho, jaké prolhané svině byli náckové.
          • Re: jjKrása pravdy

            Zed 13. 8. 2009 18:08
            Buhužel však režim SSSR nebyl o nic méně zločiný než nacisti. Na kontě má dokonce víc mrtvých (komunisti vládli déle).
            O plánech útoku na Evropu ze strany SSSR snad nemůže být sporu (viz útok na Finsko, Polsko, obsazení pobaltí a části Rumunska). Sovětský režim Evropu chtěl a po porážce Německa se mu to z části podařilo...
            Lživá jsou tvrzení všemožných bolševiků, že snad ruští hrdlořezové vyrazili polsko bránit (zabili a popravili tam desetitisíce lidí).
            • Re: jjKrása pravdy

              cinick 23. 3. 2011 10:40
              Již jsem to tady někde psal. Carský režim se za I. sv. války hroutil, (vlastně RaU a Německo na konec také)a Německé zpravodajské službě se podařilo dodat ze Švýcarska do Helsink Lenina a spol. s obrovskou dávkou financí ve zlatě. Německá zpravodajská služba měla z tohoto hlediska šťastnou ruku. Konečně po dlouhodobém celoválečném snažení dobrý výsledek. Co ztoho vyplývá? Německá zpr. služba a německá ( a jejich satelitů) I sv. válka dosadila v Rusku k moci skupinu lidí, která by se k moci nijak jinak nedostala. Tito lidé neměli hlvní cíl něco převálcovávat v Evropě. Naco? Vždyť jim byli vděční. Teprv až Německo vlastní blbostí si chtělo rozjet repete první světové za neustálého ponoukání Evropských mocnůstek - tam, tam se realizujte, tak Rusko začalo uvažovat o nějakem modelu své obrany. A uspěšnou válkou může být pouze válka útočná. To jenom blbci, (trochu volněji řečeno), ve Francii a Čsr si mysleli, že zalezou do opevnění a tak to všecko vyhrajou.
              No vidíte a kruh se uzavřel, Německá hloupost dvakrát za sebo. Tam hledejte průšviháře. Nehledě, že kváky o sovětském nebezpečí začali sami Němci používat až jim teklo do bot po prvních průšvizích na frontě. To zjistili poněkud pozdě, že Rudá armáda za nimi může přijít třeba až do Berlína.
            • Re: jjKrása pravdy

              cinick 20. 4. 2010 22:01
              O nějakem prokázaném plánu na obsazení Evropy bolševiky nejsou vlastně žádné důkazy. Pokud se někde objevily informace o těhto úvahách ve velení RA tak tyto ůvahy plně odpovídají ZAKLADNÍ úspěšné strategii téměř všech úspěšných vojevůdců světa - a to, že války se vyhrávají útočnými operacemi nikoli obranou. Kdyby velení RA o tomto neuvažovalo tak bych je pokládal za partu na úrovni senilních metařů.
            • Re: jjKrása pravdy

              maxxx 28. 8. 2009 11:53
              Ved bolševici mali na to aj viac času, ale verím, že efektívna nemecká mašinéria by ich za rovnaký čas 3x prevýšila
          • Re: jjKrása pravdy

            jakovlev 1 8. 9. 2007 10:31
            Máš pravdu, Nacisti nikdy nechtěli osvobozovat, chtěli jenom kolonizovat... Mysleli jen na to jak se povede jejich zemi... Ještě, že je Sověti porazili...
  • Pěkný

    Jerzy 23. 5. 2006 17:29
    Moc pěknej a podrobnej článek. Ale je pravda že nějaka schematická mapka by tomu dodala třešničku na dort k dokonalosti.
  • nha

    paldak 15. 12. 2005 14:49
    je to dobry ale kurevsky dlouhy zdar
  • Vynikajúce

    dušan 12. 12. 2005 00:22
    Klobúk dole.
  • Operace WOTAN

    Keitel 23. 11. 2005 18:19
    Plán na obchvat Moskvy. Víte někdo podrobnosti?
  • bez obrázku

    struza 4. 10. 2005 09:54
    text by ušel vzhladem k jeho obsahu. ale doložil bych nějaké dobové fotografije nebo videa
    • Re: bez obrázku

      Vilio 27. 10. 2005 11:26
      Uplne by pomohla mapka so schemami frontov a utokov.
  • Moskva

    Bobešky 14. 3. 2005 18:27
    mame to moc dlouhý a nejsou tam konkrétní údaje o bitvě!
  • divize

    x 6. 12. 2004 23:19
    sověti měli na začátku války přes 560 divizí-němci jich za první 2 měsíce identifikovali 360
    • Re: divize

      Duri 6. 4. 2005 20:12
      To je spravny postreh...
    • Re: divize

      Jirka 24. 2. 2005 14:17
      Co tim chtel basnik rict?
Zpět na: Moskva 1941
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.