Komentáře k: Květen 1945 - Co nebylo řečeno? (reportáž)

Zpět na: Květen 1945 - Co nebylo řečeno? (reportáž)
  • Sabotáže ve výrobě

    YAMATO 27. 5. 2005 17:56
    S tímto druhem odboje je to velice složité. Jistě k nim docházelo, ale zdaleka ne v tom rozsahu, jak se často uvádí. Ono to bylo dost složité, neboť na většinu závad se přišlo při zkouškách, nikoli až na frontě, pokud nebyla sabotáž chytře vymyšlena. A pokud se na ní přišlo, nebylo většinou příliš složité zjistit kdo ji provedl. pak si to samosebou odnesl nejen on, ale často i rodina a pod.
    • Re: Sabotáže ve výrobě

      moucha 16. 9. 2005 21:36
      Presne tak!, ... rozsah "sabotazi a partizanstvi" byl giganticky zvelicen po valce komunistickou propagandou. Dat hrebik na silnici byl nasmysl, o ktery se nikdo ani nepokusil, aby neztratil zbytecne zivot v takove nerozvaznosti. Vse bylo dokonale sledovano a navic, ... CESI s radosti udavali druhe Cechy a v tom byli mistri! Jak o tom vim?, ... jako mlady vysokoskolak jsem pracoval za valky ve zbrojnim prumyslu pod vedenim technickych kontroloru a vim pouze o jedne nedolozene sabotazi, ... vyliti pul sudu petroleje! K zamysleni ovsem stoji takove "kecy", jak cesti delnici v riskych tovarnach plnili bomby piskem!, ... nestoji to k zamysleni, kam ti lide na takove kraviny chodi a pak s nimi oslnuji?
      • Re: Sabotáže ve výrobě

        Petr1 26. 12. 2015 09:16
        K sabotážím docházelo moucho.
        "CESI s radosti udavali druhe Cechy a v tom byli mistri!" Oblíbený žvást antičeské propagandy.
      • Re: Sabotáže ve výrobě

        m 5. 7. 2013 00:25
        zdravím, tak ja uvádim jednu takovou kravinu: můj dědeček spolupracoval při sabotování výroby zbraní v brněnské zbrojovce a byl za to poslán do koncentračního tábora. Samozřejmě vím, že takto nemohli dělatjednat všichni, vážím si těch, kteří v tak těžké době alespoň dobrovolně nekolaborovali.
      • Re: Sabotáže ve výrobě

        Kutý 2. 6. 2006 20:51
        V každé válečné a okupační situaci se vyskytnou konfidenti a udavači. Seznamte se s historií odboje ve Francii, Holandsku aj. Jen my, díky účelové propagandě mnohých dnešních novinářů a publicistů, rádi líčíme náš národ jako zbabělce a hlavně udavače, jakoby celý národ udával jeden druhého a to dokonce s radostí. Vyslovený názor pana "mouchy" je subjektivní a nesprávně paušalizující. Vychází ze své úzké zkušenosti jednoho pracoviště, kde byl zaměstnán. Podobné je to s "hřebíky" na silnici. Měl by se o věci informovat z přístupných pramenů neovlivněných účelovou komunistickou propagandou, které jsou dnes k dispozici. Příjezd Heydricha do Protektorátu byl motivován tím, aby zlikvidoval aktivizující se odboj a stále se množící sabotáže popravami, odvlékáním do koncentráků a nastolením atmosféry teroru a strachu. Hitler nemohl připustit, aby jeden z velmi důležitých článků celého soukolí nacistické válečné výroby, jakým byl protektorát, začal selhávat. Proto sem poslal právě Heydricha, jednoho z nejvýznamnějších "mužů" třetí říše. Kdyby to byla u nás taková "selanka", jakou líčí pan "moucha", pak by sem HEYDRICH NIKDY NEBYL POSLÁN.
      • Re: Sabotáže ve výrobě

        TT 25. 10. 2005 08:18
        No ,ale například na Maltě v jejich největší katedrále je vystavena letecká puma , která prošla kopulí ,ale nevybuchla.
        Potom zjistili že je naplněna pískem a vyrobena v Plzni. Tak zas bych ty sabotáže tak nezatracoval.
  • ???

    Osobnost 21. 5. 2005 21:34
    Nepřeskočilo tomu panu Chejtovskému?

    A ta historka o stařence potvrzuje co tvrdím - jak si pamětníci rádi vymýšlej
    • Re: ???

      H 1. 6. 2005 14:43
      A proč by mu mělo přeskočit?
      • Re: ???

        Jan Fukala 1. 6. 2005 21:02
        Jsem téhož názoru, tedy, proč by mu mělo přeskočit? To by totiž asi přeskočilo všem čs. letcům z Velké Británie. Pan Chejstovský volil sice poněkud svéráznou formulaci, nicméně mám obavy, že stejný názor zastává většina čs. letců, působících v RAF.
Zpět na: Květen 1945 - Co nebylo řečeno? (reportáž)
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.