Komentáře k: Kniha "Paratroops" a její autor Ferdinand O. Miksche

Zpět na: Kniha "Paratroops" a její autor Ferdinand O. Miksche
  • Něco ke knize"Paratroops"

    Honza 1. 2. 2013 16:32
    Jsem rád,že se někdo k této knize vyjádřil.Když jsem se o ní bavil před léty s Josefem Černotou a Josefem Otiskem(para skupina Wolfram)tak mi bylo sděleno,že šlo o knihu,která byla ve své době vydání v Anglii bomba.Lidská závist je nepředstavitelná a tak spousta vojenských osobností té doby u našeho MNO v Londýně mu jednoduše nepřála.Výsledek byl jeho odchod k Francouzům a následná vojenská kariera i ohodnocení jeho zásluh.Vydané knihy mám ve svém exilovém archivu.Hezký den.Honza
  • No, tí španielski republikáni

    M.Ď. 4. 7. 2012 15:50
    asi neboli veľkí demokrati, keď zatvárali veliteľa preto, že si vo svojej jednotke robil poriadok s politickými činovníkmi - vojenskými analfabetmi. Ale veď sú zodpovední vraj za viac obetí ako frankisti. Pre Španielsko bolo výhrou, že tá občianska vojna im dopadla, ako dopadla.
    • Re: No, tí španielski republikáni

      Autor Tom podruhé : 7. 7. 2012 10:13
      ...abych nezapomenul...španělská republikánská armáda nebyla tou dobou jediná, která občas "zametla" se svými důstojníky bez ohledu na jejich schopnosti nebo zásluhy.
      V tomhle jeli Němci i Sověti ve velkém a s popravami, US Navy se zbavila člověka, který jim jako zpravodajec vyhrál bitvu u Midway a tím pádem i válku v Pacifiku a poslali ho velet plovoucímu doku, US Army odstavila na čas gen.Pattona atd.
      Co se přímo Mikscheho týče, ani čs. exilová armáda zrovna dvakrát nedokázala využít jeho schopnosti a zkušenosti. Kolik bylo na podzim roku 1940 v jejich řadách dělostřelců se skutečnými aktuálními bojovými zkušenostmi? Tak pět, možná deset...? Jaké bylo jejich zařazení? Miksche skončil jako řadový příslušník obsluhy neexistujícího děla...
    • Re: No, tí španielski republikáni

      Autor Tom 5. 7. 2012 21:07
      Oficiálním důvodem proč Miksche skončil v base bylo: "...zneužití velitelské pravomoci..." takže je jasný, že to na něj zahráli.
      Republikáni - či spíše jednotlivé frakce na straně vládních vojsk - mají jistě na svědomí leccos. Ale já budu - na rozdíl od Vašeho pohrdavého "vraj" konkrétnější:
      Během občanské války na frontě padlo na obou stranách celkem 200.000 vojáků. Civilních obětí bylo v letech 1936-1939 na 140.000 na obou stranách (obětí náletů, bojů, ale i politicky a ideologicky motivovaného vraždění na obou stranách).
      Po skončení války pak v letech 1939-1944 na dva miliony Španělů prošlo lágry a věznicemi - z nich bylo na 164.000 lidí popraveno. A to ještě půl milionu lidí angažovaných na straně republikánů volilo včas útěk do zahraničí.
      Původ čísel: Jiří Rajlich-David Majtenyi: Jan Ferák a ti druzí strana 46, Svět křídel 2012.
      Opravdu byli frankisti taková výhra?
      Jak pro koho, že?
  • Úctyhodné

    neznámý 2. 2. 2010 15:56
    Tak mě to dojalo, že mi vyjela husina. Doopravdy je škoda, že český človíček takového formátu zůstal v zapomnění u svého národa.
Zpět na: Kniha "Paratroops" a její autor Ferdinand O. Miksche
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.