Komentáře k: Divize Waffen SS

Zpět na: Divize Waffen SS
  • Dirlewanger

    anonym 23. 2. 2021 18:30
    Slyšel někdy někdo o téhle divizi? Po poražení polského(varšavského povstáni), byla tahle divize preformována a (přesunuta) na Slovensko na východ a na jih. Poslední část divize zahynula při havárii při železničním transportu u obce Kremnička. Ny í plánuju odkrýt hrob příslušníku divize u obce Jalná v okresu Žiar nad Hronom a chci o tom natočit reportáž. Zdravím.
  • SS jednotky.

    Mercenaries 2REP 1. 2. 2012 06:54
    Bohuzel jsem měl tu moznost poznat Cizineckou legii a konkretne Vysadkovy pluk 2 REP. Kazdy, kdo tam slouzil, si je vedom ss jednotek nejen na dnesni druh a styl valky, ale měl jsem moznost mluvit s par vazenyma veterany SS. Jak nekdo vysvetli, ze ss pouzivali jako prvni dokonaly system maskovani. Bluzy, zbrane, nocni videni, dokonce na koci valky i laser byl pouzit. To nemluvim o zbranich, ktere jsou pouzivany v modernich armadach dodnes. Techniky boje si prevzalo nejedno vojsko a specialni sily. To. ze byli fanatici, dokaze pochopit kazdy vojak, ktery se zucastnil nejake bojove akce. Tady nazorum nejakeho zakomplexovaneho tatika s pivnim mozolem, ktery drzel zbran nekdy pred X lety na vojne, nebo v jinem pripade si hraje na vojaka v 50 letech je smesne. Pro me a spousty lidi v ozbrojenych silach v cizine mají SS velky respekt. Nepropaguji zde zadny ideologie, jen mám svůj nazor.
  • elita

    pato 6. 7. 2011 10:15
    Zdravím. Zaujímam sa o Waffen SS už dlhšiu dobu, a tak by som rád vedel, čo si myslíte o Mýte SS ako o elitných jednotkách Tretej ríše. Poprípade vďaka za doporučenie literatúry.Ďakujem. [email protected]
  • Úspechy a porážky Waffen SS

    DM 11. 4. 2009 11:24
    Keď sa to tak vezme, tak divízie Waffen SS svojím spôsobom vojnu iba predĺžili, ale Hitlerovi ju nemohli vyhrať. Bez nich by asi postup Nemcov bol o dosť pomalší ak by vôbec postúpili - napríklad bitka o Demjansk, kde sa ukázala až "heroická" výdrž príslušníkov SS (pričom v jednej dedine padlo všetkých 190 vojakov SS pri jej obrane pred mnohonásobnou prevahou sovietských vojakov a tankov) a SS sa skutočne "preslávila". Tiež silno posilňoval bojovú morálku ostatných vojakov Wehrmachtu fakt, keď vedeli, že po ich boku bojujú na tom istom mieste aj vojaci SS. Na druhej strane aj oni stratili u Hitlera svoju dôveru, napríklad divízia Leibstandarte Adolf Hitler, keď nedokázali zastaviť sovietsku ofenzívu pri Balatone - vtedy dokonca Hitler prikázal odobrať svoje meno z názvu divízie, čo malo dosť značný dopad na divíziu (hlavne na jej veliteľa Josefa Dietricha).
    Tiež napr. bol dosť zaujímavý spor medzi Wehrmachtom a Waffen SS, keď sa navzájom obviňovali, že Waffen SS je uprednstňovaná v dodávkach lepších zbraní a techniky a že Wehrmacht slabo bojuje apod. ...

    Ak by sa malo porovnať, že ktorá vojenská zložka bola asi najlepšia v nemeckej armáde v 2. svetovej vojne, tak podľa mňa to boli skôr Fallschirmjäger, čo dokázali napr, pri bitke pri Monte Casino, alebo pri dobýjaní Nórska.
    • Re: Úspechy a porážky Waffen SS

      Pepino 2. 5. 2012 17:09
      Je těžké soudit, nakolik byly třenice mezi Waffen SS a Wehrmacht ohledně upřednostňování v kvalitě výzbroje, ovšem dle vyprávění mého prastrýce, příslušníka 1.PD LSAH, byla jejich jednotka řadovými frontovými vojáky WH vítána, když byla začleněna LSAH po jejich boku, poté co opět dorazili v zimě 42-43 na východní frontu, co si z vyprávěni pamatuji, vítáni byli kvůli svému odhodlání, nikoliv kvůli lepší výzbroji (i když to nemohu vyloučit). Řekl bych, že se jednalo o spory v důstojnickém sboru či v generalitě.
  • SS

    Jarda 1. 1. 2009 21:08
    Žádný trochu normální chlap by nedělal to co oni ještě v květnu 1945 v Praze. Zabití civilisté včetně dětí s vypíchanýma očima... Viz kniha Skončeno a podepsáno. O jejich dalších chlapských skutcích nemluvě.
    • Re: SS

      wh 5. 1. 2013 15:58
      To spáchala hrstka zfanatizovaných sedmnáctiletých kluků,kteří ani neměli ukončený základní výcvik.V skutečném boji nikdy nebyli.Podle toho nemůžete posuzovat celé Waffen SS.
      • Re: SS

        kraken 5. 6. 2017 12:55
        no a zřejmě právě proto byly Waffen SS prohlášeny za zločineckou organizaci - kvůli pár sednáctiletým frackům co ještě ani neprošli vojenským výcvikem..nenech se vysmát, troubo!
  • elita SS? :-D

    gresa 20. 4. 2008 14:19
    všichni co tady označují příslušníky zbraní waffen SS za elitu německé armády by si měli nejdřív přečíst nějakou odbornou knihu na podobné téma, protože pak by nevypouštěli do světa takové bludy.. jednotky SS byly plné dobrovolníků (časem jak ubývalo v německu mužů, tak už nemuseli splňovat ani původní požadavky na nordický vzhled) ale tihle dobrovolníci byli většinou chlapi bez vzdělání, nebo dokonce lidi s předešlým trestním záznamem.. a co se týče toho jak bojovali.. oproti pravidelné části německé armády měli obrovské ztráty (klidně i 70% mužů v průběhu jednotlivých operací) a nebylo to způsobeno tím že by byli nasazováni do nejtěžších bojů, ale tím že byli špatně vycvičení.. prostě SS byli v naprosté většině jen a POUZE! ideologickým nástrojem nacistů.
    • Re: elita SS? :-D

      Wooster 17. 6. 2010 12:58
      :D...Promiňte, ale nemůžu se nezeptat:
      Co to bylo za knížku, kterou jste četl...?
      Takovou hloupost jsem už dlouho neslyšel.Mohl bych autorovi doporučit, aby zkusil toto říci nějakému dosud žijícímu veteránovi z řad SPOJENCŮ, který se s SS utkal v boji..., ale obávám se že by asi dostal pár přes hubu.Je to výsměch.
      Bojové schopnosti jednotek SS byly plně respektovány spojenci, i přesto všechno co spáchaly na civilním obyvatelstvu.

      A tak jen okrajově pro zajímavost.Podívejte se na boje(síly a ztráty)v Ardenách a v operaci Market Garden, kde se SS(ty "v naprosté většině POUZE ideologické nástroje")- setkali s elitou spojenců.
      • Re: elita SS? :-D

        Wooster 19. 6. 2010 13:47
        Toto bylo myšleno na autora prvního příspěvku...pro upřesnění
    • Re: elita SS? :-D

      Giovanni 30. 5. 2008 10:52
      to je pěkná blbost. ty ztráty nebyli způsobeny špatným výcvikem jednotek SS,ale jejich fanatickým nasazením,kde se prosazovalo heslo:"radši padnout,než ustoupit".Proto byli ztráty SS tak velké s porovnáním s jednotkami Wehrmachtu pro které nebylo tak těžké ustoupit...
      • Re: elita SS? :-D

        Honza 30. 5. 2008 11:06
        To nevím, jak vysvětlíš ty až 40% ztráty, které měly jednotky SS při tažení ve Francii ('40). Tam, pokud je mi známo, Wehrmacht neustupoval ani lehce, ani těžce :-))
        • Re: elita SS? :-D

          darda 13. 11. 2009 18:46
          Pokud mohu věřit jedné publikaci,jejíž název si už nepamatuju,tak jednotky ss měli v podstatě tři fáze vývoje 1).začátek války...fanatici,bojující bezhlavě v duchu nacistické ideologie o nadřazenosti... málo zkušeností,hurá ůtoky,vysoký ztráty, nevýrazný úspěchy. 2) průběh války... velký důraz kladen na vysokou profesionalitu velitelů a výcviku, "přetahování" schopných a ambiciozních velitelů wermachtu, přednostní dodávky moderního vybavení a zbraní... z SS se skutečně stávají elitní složky armády s výrazně vyšší bojovou silou než jednotky wermachtu....ze vzpomínek jednoho vojáka wermachtu " nesnášeli sme ty protekční,nabubřelý,nafoukaný nácky,ale když došlo k boji,každej je chtěl mít u sebe...oni neustupovali,bojovali až do konce...a když se to někde podělalo,byli první,kdo šel zachraňovat situaci.." Podle některých pramenů už jen přítomnost jednotky Waffen SS na bojišti znamenala,že ruští velitelé požadovali větší množství rezerv než bylo obvyklé. 3) závěr války... vysoký ztráty a vyčerpávání zdrojů vedou k tomu,že do Waffen SS je skutečně povoláván(i bez vlastní snahy a povinně) skoro každý, mladý kluci z Hitlerjugend, starý páprdové,divný existence, zločinci, úroveň výcviku je triskní. Bojová hodnota podle toho taky vypadá.Přesto je nutné velmi vysoké ztráty přičíst i k tomu,že se nevzdávali,věděli velmi dobře,co je v případě zajetí čeká...fotky potupně znetvořených a popravených vojáků SS spojeneckými jednotkami jsou jasným důkazem,že se s nima skutečně nikdo"nemazlil".....Jednotky Waffen SS jsou skutečně vojenskými historiky popisovány jako "elitní" byť jejich kompletní vojenská historie obsahuje i vyvražďování civilního obyvatelstva,brutální masakry žen,dětí,starců...
  • Waffen SS

    Monty 28. 12. 2005 01:16
    Kdysi jsem slyšel,že vojáci SS měli tetování. Zajímá mne jestli je to pravda. A jestli ano tak co to bylo a kde to měli vytetováno.
    • Re: Waffen SS

      Obrané oddíly 14. 4. 2017 02:00
      Krevní skupina kámo
    • Re: Waffen SS

      Totenkopf 5. 1. 2006 19:27
      Ano, v podpaží - krevní skupinu
      • Re: Waffen SS

        Monty 7. 1. 2006 02:15
        Díky moc a nevíš náhodou pod kterou.
        • Re: Waffen SS

          Andre 14. 3. 2006 12:14
          Levá paže- vnitřní strana, velikost písma byla původně 7mm a le nakonec to bylo v rozmezí 7-10mm. Umístění bylo 20cm od lokte. Byla napsána formou např.: B rh + atd...
          • Re: Waffen SS

            Chipushit 25. 4. 2023 05:47
            Jen B. Rh faktor byl objeven sice v roce 1940, ale chvíli trvalo, než se prosadil.
          • Re: Waffen SS

            Alex 13. 9. 2018 22:33
            Ale ne všichni z ss
            Kupříkladu Mengele ne
            A proto se mu podařilo v vážnou živý a utéct
          • Re: Waffen SS

            bolek 14. 6. 2006 03:28
            nema nekdo fotku jak vypada tetovani.Mela by tam byt jeste runa ss
            • Re: Waffen SS

              Mirek 25. 7. 2006 15:57
              Někde jsem četl, že na konci války si příslušnci W-SS to tetování vyřezávali, aby v případě zajetí nedostali rovnou kulku do hlavy. No a potom se to nějak profláklo a pak měl smůlu každej, kdo měl jizvu v podpaždí.
              • Re: Waffen SS

                WLASOW 21. 9. 2006 23:24
                TO JE V PORADKU,DNES SE CLOVEK V MNOHA KNIHACH DOCITA ZE VOJACI OD WAFFEN SS BYLI ELITNI VOJACI A ZE ZE ZVERSTVY,KTERE PACHALI V POLSKU,RUSKU NEBO BALKANE NEMELI VLASTNE NIC SPOLECNEHO A VSE SE SVALUJE NA RUZNE SKUPINY,KTERE SPADALY POD WAFFEN SS,NE ZE BY TO TAK NEBYLO,ALE JA BYCH PAKAZ WAFFEN SS HODNOTIL JAKO CELEK.
                • Re: Waffen SS

                  Patrik 28. 12. 2006 11:14
                  SS měli na svědomí o dost méně než třeba rudé gardy. Navíc to tak nemůžeš brát, oni i v Britské armádě byli skupiny lidí kteří dělali nejrůznější svinstva a taky neřekneš že celá british army byla samá pakáž. Zkus se an to dívat bez tvého zaujatého hlediska
                  • Re: Waffen SS

                    Mino 5. 1. 2007 14:59
                    To ze jednotky SS bola banda vyberanych psychopatov neni ziadne zaujate hladisko. To co robili jednotky SS s vojenskymi zajatcami a civilistami je co do mnozstva a sposobu neporovnatelne ani s rudymi gardami. To plati aj o koncentracnych taboroch a inych nacistickych("nemeckych") specifikach. Ak chceme byt objektivny a porovnavat treba ist do konkretnych cisel statistik a detailov … a pozerat sa na to v case a priestore-lebo ak niekto vyvrazdi napr. 30 mil. ludi za 30 rokov a niekto druhy za 6 rokov tak je to kapanek rozdil, aj preto ze ten druhy nestihol tych 24 rokov.
                    • Re: Waffen SS

                      Fabergé 12. 7. 2018 10:00
                      Slovenský štát taky nebyl žádný beránek. Proto mě udivuje, že zrovna Slovák se bude něčemu tak ukrutně divit.
                    • Re: Waffen SS

                      Milan Krejsa 3. 10. 2009 16:37
                      A co třeba spojenci, převážně angličani v Písku? Při repatriaci rusů a ukrajinců? Kdy dostali nařízeno šetřit munici a jako donucovací prostředek používat bajonety a pažby? Je proto celá anglická armáda sebranka gaunerů? Tam byli 90% civilistů a hlavně žen a dětí. Nechtěli jet zpět do své vlasti, věděli že je čeká smrt.
                    • Re: Waffen SS

                      Tomino 4. 5. 2007 20:00
                      Sice Waffen SS byli neuvěřitelně krutí a bezcitní , ale na druhou stranu to byli nejkvalitnější a nejzdatnější vojáci jaké lidstvo vytvořilo...Vše má 2 strany.
                      • Re: Waffen SS

                        Maceta 19. 8. 2009 19:44
                        Presne tak boli to jednoznacne jedni z najoddanejsich vojakov ktori robili co im system kazal...aj ked niekedy viac ale robili to z presvedcenia nie napriklad ako cervena armada z donutenia a strachu pretoze cerveni dokazali strielat aj vlastnych a nepopieram zverstva v koncentracnych taboroch sam som bol v 5 a v Auschwitze som bol 7X pretoze historiu studujem ale napriklad ,,oslobodzujuci rusi,, dokazali do taborov poslat aj vlastnych ludi a mnohokrat len pre to ze niekto ukazal prstom...samozrejme netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca pretoze mnozstvo vojakov to co robili robili zo strachu pred nadriadenymi a tak dokazali spravit aj to co sami nechceli
                      • Re: Waffen SS

                        Paja 5. 5. 2007 23:50
                        Nevimkde jsi to slysel ze byli tak kruti,v kazde valce jsou hovada a normalne myslici lidi a podle me ma nejzdatnejsi vojaky cizinecka legie uz davno pred ss
                        • Re: Waffen SS

                          J1rka von Hos 9. 8. 2007 09:44
                          Jen tak mimochodem víte, že po 2.s.v. sloužila spousta příslušníků SS ve francouzkých legiích.
                          • Re: Waffen SS

                            DDD 15. 8. 2008 08:44
                            Mluviš mi z duše, CL mela po valce dost velky přisun radoby loyalnich přislušniku SS, ale i jinych složek Wehrmachtu, viz. Indočina. Ostatne co taky jineho bylo v tu dobu k mání.
                            • Re: Waffen SS

                              LKWBronson 21. 2. 2013 14:18
                              To je pravda, před lety se mi dostala do ruky kniha, kterou napsal jeden z nich, ale bohužel už nevím, jak se jmenovala. On byl ženijní specialista u SS a popisuje tam, jak utíkali před Rusy a ze zajateckého tábora amíků se dostal do CL a pak bojoval v Indočíně.
                              • Re: Waffen SS

                                Michal 27. 5. 2013 13:15
                                Jmenovala se Ďábelská garda a jsou toho tři knihy, ktere na sebe navazují. Mohu doporučit....
                      • Re: Waffen SS

                        Domino 5. 5. 2007 17:50
                        To je hodně naivní názor, vycházející asi ze současné záplavy brakové literatury na toto téma. Tak 3/4 vojáků Waffen-SS nebylo o nic "kvalitnějších" než ostatní. Stejně tak všichni nebyli "neuvěřitelně krutí a bezcitní".
                        • Re: Waffen SS

                          Paja 5. 5. 2007 23:36
                          Hoj,myslim,ze mas pravdu,protoze ty seme veci se deji i dnes. Cetl jsem ze ne vsichni delali radi to co museli delat.
                    • Re: Waffen SS

                      Vojtěch 22. 2. 2007 21:00
                      Samozrejme ze zbrane SS staly za mnohymi zverstvy,ale ne vsichni z SS byli takovy.......takle je to podle me spravne receno.Jo a jeste k tem tetovani,chtel bych se zeptat,nemeli esesmani vytetovana ty dve esicka na zapesti?
  • Wafen SS v Indocine

    Monty 8. 11. 2005 18:59
    Vite nekdo neco o SS v Indocine v 5oletech. Bojovali ve Francouzske legii proti Viethminu.
    • Re: Wafen SS v Indocine

      snoopi 10. 8. 2007 19:50
      jj nejvíce je otom v knížce Ďábelska Garda kterou napsal George Robert Elford podle vypravění dustojnika SS ketry to vše zažil
    • Re: Wafen SS v Indocine

      Dimoun 25. 5. 2006 13:34
      Jasně že jo. Když můj kamarád vydal Ďábelskou gardu, tak jsme se pokoušeli dát dohromady něco z Archivu Cizinecké legie. Sice to byl skoro zbytečný výlet, protože Francie jen velmi nerada připouští, že bývalí vojáci SS i jiných složek německé armády bojovali po druhém válce za její zájmy. Nakonec se nám ale podařilo dát dohromady několik zajímavých informací, včetně totožnosti hlavního hrdiny jmenované knihy (ve skutečnosti jde totiž o slepenec životních příběhů alespoň čtyř různých lidí).
      • Re: Wafen SS v Indocine

        RS 6. 7. 2009 17:41
        Mohl bych se něco více dovědět o jménech a jednotkách, které jste zjistili o kterých se píše v knížce DG?
      • Re: Wafen SS v Indocine

        Hans 16. 12. 2008 22:49
        Můžeš mi říct,kde jsi tyhle informace získal? Neslyšel jsem o žádném CL archivu pro veřejnost,kde by natvrdo zveřejňovaly jména vojáků a vůbec další podobné citlivé informace a zvláště u CL! Budu rád,když mi odpovíš a mile překvapíš... :)
      • Re: Wafen SS v Indocine

        tomas 27. 2. 2007 17:04
        Mohl bys napsat o tom co jsi zjistil?
      • Re: Wafen SS v Indocine

        fík 13. 1. 2007 00:42
        Mohl bych se prosím dozvědět něco bližšího? Kniha Ďábelská garda je totiž moje oblíbená. V úvodu je psáno že je to podle vyprávění hlavního hrdiny, jen pod jinými jmény. Mám to chápat tak, že se to nestalo? Že je to od několika lidí kteří se neznali?
        • Re: Wafen SS v Indocine

          Dimoun 18. 9. 2007 17:31
          Pardon, že odepisuji tak pozdě. Nejsem pravidelným přispivatelem tohoto webu.:)
          Jde o spojení částí životopisů asi čtyř vojáků, slepených dohromady a dopsaný o fiktivní věci. Tři z nich se ve finále sešli v Legii. Dva se znali a třetí se s nim i zřejmě poznal tam (ačkoli ani to není úplně jisté). Jejich hodnosti v Legii a operace, jichž se zúčastnili dávají napovědět, že vždy část knihy mohla být psána podle nich.
          Cesta přes Německo a Švýcarsko je pravděpodobně od někoho jiného, i když je dost možné, že u tří jmenovaných probíhala podobně. Není potvrzeno, že by některý z protagonistů začínal cestu do Legie na našem území. Zřejmě jde jen o autorovu fikci a nebo jde opět o příběh někoho jiného.
          Dále bych asi nepokračoval, podrobnější informace budou možná využity v jiné knize. :)
    • Re: Wafen SS v Indocine

      Josef 13. 11. 2005 00:36
      jo nebyli jako celek ale porůznu u Franc.ciz.legije,no a pod tema 3. kopci to bravůrně vzvládali bránit do konce jenom oni
  • Mně se vždy velmi líbí,

    Majkl Džeksn 25. 8. 2005 11:46
    jak obdivovatelé "elitních" jednotek SS (mimochodem, kdyby si občas přečetli nějaké historické materiály, zjistili by, že jednotky SS měly díky svému fanatismu a bojové nezkušenosti tak velké ztráty, že po čase do neelitních Waffen SS byl přijímán opravdový kanonenfutr...) vůbec při svém úsudku neberou v úvahu, jak je možné , že ta armáda samé elity nakonec stejně dostala na frak...
  • Inne zestawienie - z ilustrcjami

    ZBIG 4. 8. 2005 23:48
    Warto zapoznać sie także z tym zestawieniem jednostek SS
    wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/waffen...
  • Hrdinovia z SS ?

    majo 22. 6. 2005 14:16
    jednotky SS boli nepochybne disciplinované a boh vie ešte aké ale prečo ich niektorí obdivujete?Keď tomu dobre rozumiem tak to boli na rozdiel od príslušníkov Wehrmachtu dobrovoľníci.Boli to zrejme ľudia ktorí sa cítili byť nadľuďmi a podľa toho sa aj správali na fronte i v zázemí.Ďaleko viac si vážim vojakov ovenčených ďaleko menšou gloriolou, bez ohľadu na národnosť, ktorí týchto SS-manov porazili.
    • Re: Hrdinovia z SS ?

      BaPhometo 7. 9. 2006 13:48
      Áno, medzi členmi SS bolo veľa takých, čo sa nedali nazvať hrdinami. Ale určite aj veľa takých čo verili tomu, že bojuju za správnu vec. Či k tomuto rozhodnutiu prišli sami - vlastným rozumom, alebo ich tak vychovali - čo je pravdepodobnejšie, to je na zamyslenie. Predtým ako ich začneme hodnotiť, musíme si uvedomiť že žili v inej dobe a vyrastali v úplne iných podmienkach ako my.Preto mali aj iný hodnotový systém.
      Svetoznámy spisovateľ, autor knihy PLECHOVÝ BUBIENOK, nositeľ nobelovej ceny za rok 1999 - Gunther Grass nedávno priznal, že ako 17-ročný slúžil vo Wafen SS. Veril v konečné víťazstvo až do roku 1945. O rasizme vraj nevedel skoro nič okrem všeobecnej propagandy. Dnes je ľavičiarom a presvedčený antinacista. Len toľko som chcel o jednom "hrdinovi" z SS.(zdroj - časopis Týždeň 36/2006)
      • Re: Hrdinovia z SS ?

        marisam 5. 2. 2009 20:39
        Iste, ale v čase jeho vstupu do SS bol len decko a písal sa r. 1945. Nikto nemože odhadnúť akoby sa tento "poučený" ľavičiar správal, keby bol len o pať rokov starší a SS uniformu by obliekol napr. v r. 1940.
    • Re: Hrdinovia z SS ?

      Narmor 6. 8. 2005 14:31
      Skus byt nasadzovani na vsetkych usekoch fronty ist do kazdej riti.Normalne divizie SS boli to najlepsie co bolo na svete neratam tie ktore vyvrazdovali mesta alebo tie co strazili tabory.Lepsi ako ony boli iba Fallschrimjäger.A keby niekto mal taky vycvik a vyzbroj tak sa musi aj citit.
      • Re: Hrdinovia z SS ?

        Paluk 3. 12. 2008 06:03
        A.... mohl bys nám laskavě rozkódovat, které z divizí waffen SS byly ty hodné a které ty zlé? Byl bys rozhodně první na světě.
        • Re: Hrdinovia z SS ?

          danae66 15. 8. 2017 20:27
          Hohenstaufen a na te odvracene strane nejhorsi z nejhorsich Diwerlanger.
          • Re: Hrdinovia z SS ?

            anonym 23. 2. 2021 19:57
            K tejto divizii sa vraciam, Časť jej vojakov je pochovaná v Jalnej v okrese ZH po železničnej havárii pri Starej Kremničke 27. 12. 1944.
        • Re: Hrdinovia z SS ?

          Milan Krejsa 3. 10. 2009 16:40
          Hodné a zlé ve válce není. Co vím, tak jediná divize nebyla nikdy usvědčena z válečných zločinů a to Wiking. To ale neznamená že se jich nedopouštěli. Stejně tak jako všichni vojáci na všech stranách.
      • Re: Hrdinovia z SS ?

        Lavockin 17. 8. 2005 08:17
        Ale na vzdory tomu všemu ,,kladnému" se divizím waffen SS nepodařilo zajít až do úplného konce. . .Vyhráli,nebo spíše Německo nevyhrálo válku
  • Myslím že tam je chybka

    ASD 21. 1. 2005 01:50
    31. SS Freiwilligen-Grenadier Division Böhmen und Mähren
    78. pluk granátníků SS
    79. pluk granátníků SS
    80. pluk granátníků SS
    30. dělostřelecký pluk SS

    Mám pocit že by tam spíš měl být 31. dělostřelecký pluk SS
    Ale to je můj postřeh,nemám ověřené.
    • Re: Myslím že tam je chybka

      Heimdallr 16. 2. 2005 09:51
      Také myslím, že máš pravdu. 30. dělostřelecký pluk SS byl součástí 30. Waffen-Grenadier Division der SS.
  • Češi v 31. Divizi SS

    Dave 19. 9. 2004 16:25
    Já vím od pamětníků, že v květnu 1945 byl v Náchodě popraven SS-Sturmführer Bruno Wessely. Byl to Čech, pocházel z Brna. Jméno si poněmčil sám, původně se psal normálně - Veselý.
    • Re: Češi v 31. Divizi SS

      Pecold 21. 9. 2006 20:11
      Odpověď na to dává nejlépe tento článek

      www.valka.cz/newdesign/v900/clanek...
      • Re: Češi v 31. Divizi SS

        dra 23. 11. 2008 22:42
        Kdysi dávo jsem v jednom časopise četl,že existovala celá rota SS,ve které byli výhradně čechoslováci.Vznikla ke konci války,kdy už se jim hodila každá duše.Výcvik vedli němečtí poddustojníci.Rota cvičila výhradně beze zbraní.V boji se však nikdy neobjevila.Po podepsání kapitulace se rota rozpadla a všichni její členové se rozprchli.Mnoho jich však bylo pochytáno a popraveno.
        • Re: Češi v 31. Divizi SS

          Honza M. 24. 11. 2008 08:39
          Jednalo se o tzv. Svatováclavskou rotu, vytvořenou teprve na počátku jara 1945. Ve skutečnosti tuto "rotu" nikdy netvořilo (včetně Němců) více než 90 mužů (tj. asi 2 čety). V diskusním fóru Fronty se této jednotce věnuje jedna diskuse.
    • Re: Češi v 31. Divizi SS

      Roman 30. 4. 2006 14:12
      Bruno Wesely měl matku Němku a otce českého původu a byl důstojníkem trénu u 31.SS divize. Občanství měl německé.
    • Re: Češi v 31. Divizi SS

      Tatar 1. 4. 2005 18:40
      Stejně jestli byly čechoslováci u SS dobrovolně... Fuj...
    • Re: Češi v 31. Divizi SS

      Heimdallr 21. 9. 2004 12:44
      To je klidně možné. Ale jak jsem psal výše: mohlo jít o dobrovolníky na individuální bázi. Za druhé: Bruno nezní moc česky, v Brně bylo Němců až běda. Mohl být tedy smíšeného původu a přihlásit se k německé národnosti. Také jsem psal výše: je otázkou, kdo je Čech. Není šikovné považovat za Čecha někoho, kdo má české jméno či česky mluví. Spíše někoho, kdo byl po celou dobu války úředně veden jako Čech.
      • Re: Češi v 31. Divizi SS

        niko 17. 5. 2005 16:59
        Už mám v tomto smere niečo zbehnuté a poviem vám, že v SS bolo originál čechov pramálo. Češi mali totiž vstup do SS výslovne zakázaný. Teda v SS slúžili iba český nemci, alebo Češi zo zmiešaných manželstiev. Určite nikto nevstúpil do SS s tým, že sa priznal k českej národnosti. To vylučujem!
        • Re: Češi v 31. Divizi SS

          Pavel soukal 19. 10. 2016 13:55
          Bratranec me maminky, tedy muj stryc, slouzil u ss divize das reich, podotykam, ze nemame zadne nemecke predky, stryc musel prijmout nemecke obcanstvi a bojoval jak na vychodni, tak i na zapadni fronte, dostal i zelezny kriz pokud vim. Dozil se konce valky, kdyz po rozbiti jednotky u Vidne to vzal domu, schovaval se blizko domova v Brne, kdyz ho az v roce 1947 urady vypatraly, byl odsouzen na 10 let, propusten v roce 53, v roce 1968 emigroval do Nemecka, az po roce 1990 jsem se s nim setkal. Kdyz se vratil domu zpet, vypravel mi o bojich v Rusku a tak. Zemrel v roce 1998 v Brne.
  • Grossdeutschland

    Praetorian 21. 3. 2004 16:44
    Ale pancerova divize(mam dojem granatní)GROSSDEUTSCHALND take existovala,nebo si to pletu?
    • RE: Grossdeutschland

      egli 21. 3. 2004 17:07
      to nebyla divize SS ale Wehrmachtu
      • RE: RE: Grossdeutschland

        praetorian 21. 3. 2004 18:53
        A jaka mela obrnena vozidla ve vyzbroji?
        • RE: RE: Grossdeutschland

          Glynwed 7. 6. 2004 12:27
          Jednalo se o elitní divizi, takže to byla spíše tanková divize než podle názvu Panzergrenadier. Ve výzbroji měla tanky PzKpfw IV, Panther a Tiger I.
  • 31.Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mahren

    Cid 22. 11. 2002 23:28
    Pokud vim, tak vznikla ze zaměstnanců výcvikových škol Waffen SS.
    • Re: 31.Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mahren

      Heimdallr 5. 5. 2004 09:23
      Vznikla 1. října 1944 v Fünfkirchenu (Maďarsko) z částí 23.Waffen-Grenadier-Division der SS Kama (chorvatská číslo 2). Zapojena do akcí v listopadu 1944, vytvoření mělo být dokončeno v Marburgu 1. března 1945. Byl do ní začleněn Polizei-Regiment Brixen. Vzdala se u Hradce Králové.

      velitel Brigadeführer Gustav Lombard, 10.01.44 - 4.??.45
      Brigadeführer Wilhelm Trabandt, 4.??.45 - 5.08.45

      Příslušníky divize byli tedy především Volksdeutsche z Chorvatska a zahraniční dobrovolníci. Žádné záznamy o Češích jsem nenalezl. A hlavně: jméno divize Böhmen und Mähren a znak divize s českým lvem (viz např. www.feldgrau.com) jsou předmětem spekulací.

      Obecně Češi a SS: pokus K.H. Franka a E.Moravce o nábor dobrovolníků byl totálním fiaskem. Takže pouze jedinci, nejznámější syn E. Moravce Viktor. Poměrně vysilující diskuse viz. ablecd.wz.cz/vendeta/forum/read.ph...

      Další dobrou otázkou je, koho považovat za Čecha :-)
      • Re: 31.Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mahren

        Löpzin 21. 9. 2008 01:45
        Ich bitte um Hilfe! Mein gestorbender Vater ist am 5.5.1945 wahrscheinlich durch tschechische Patisanen bei Drnholec bei Mikulov durch eine Pak schwer verwundet. Er war damals 17 Jahre alt und gehörte der SS-Kampfgruppe Böhmen an. Es handelt sich hierbei sicherlich um die SS Div.Trabandt/1Pz.Gren.Rgt."Schulze". Wer kann mir darüber näheres berichten.Danke!
      • Re: Re: 31.Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mah

        Roman 30. 4. 2006 14:55
        Podle dobových fotografií z náchodska byl na vozidlech znak hlavy jelena.Snad pozůstatek od divize Kama.
      • Re: Re: 31.Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mah

        Roman 30. 4. 2006 14:50
        V lednu 1945 měla stav 11000 mužů a žen.Oficiálně název Čechy a Morava nikdy nedostala.V březnu 1945 utrpěla těžké ztráty v Polsku a byla doplňována např.6 Hetzer pro 31.SS rotu stíhačů tanků a doplňky od 36.SS náhradního a výcvikového praporu.V květnu 1945 31.SS rota stíhačů tanků s 78.SS granátnickým plukem/zbytky/tvořily krycí voj ustupujících jednotek přes Náchod na H.Králové.V bojích s Rudou armádou u Bělovse a s povstalci v Náchodě a České Skalici divize ztratila na Náchodsku 7 vozidel Hetzer a na 150 padlých vojáků a dokonce žen/SS frau/.Z exhumací hrobů v posledních letech se jednalo vesměs o lidové němce maďarského a chorvatského původu.
      • Re: 31.Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mahren

        kurt 29. 5. 2004 17:39
        Trabandt byl velitelem až do 5.srpna 1945, to ta divize bojovala ještě v srpnu?
        • Re: 31.Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mahren

          Heimdallr 15. 6. 2004 10:36
          Kdepak, to je 8. května. americký formát data ... pardon
          • Re: 31.Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mahren

            GUBO 6. 3. 2005 14:52
            V tejto divízii bojovali aj nemci z Čiech a Moravy, aspoň tak to bolo v jednom článku, tak preto sa volala Böhmen und Mahren. A súhlasím s Heimdallrom, že oficialne kapitulovali 8.mája v Hradci Králové, ale nedá sa vyvrátiť názor (Kurt), že niektoré jednotky bojovali až do septembra, pretože niekoľko jednotiek SS bojovali až do roku 1946.
    • RE: 31.Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mahren

      Marek 3. 2. 2004 08:15
      Formálně nikdy neexistovala,dochovaly se jen neurčité záznamy.
  • 31. divize panc. grenadier Waffen SS

    Jaques 25. 9. 2002 17:53
    Rád bych znal bližší podrobnsti o 31. divizi pancéřových granátníků, její velitel a pluky, které jí tvořily zda-ly měly i název. Sloužily v ní i nějací Češi ?
    • Re: 31. divize panc. grenadier Waffen SS

      Průša 26. 6. 2005 20:52
      To nebyla divize panz. graynátníků. Byla to dobrovolnická divize granátníků SS
      31. SS - Freiwillinger grenadier division
Zpět na: Divize Waffen SS
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.