Komentáře k: Bitva u Jelni v létě 1941

Zpět na: Bitva u Jelni v létě 1941
  • Východní fronta 2. světové války

    Diviš 29. 9. 2014 11:21
    Často je slyšet, dokonce i v "seriozních" válečných dokumentech uváděných na TV Prima Zoom, že zásadním důvodem katastrofy východního tažení německé armády ve 2. světové válce bylo bláto a mráz. A skutečně je to divákovi rafinovaně podsouváno tak, aby uvěřil, že faktor počasí sehrál rozhodující roli a nebýt toho, vše mohlo dopadnout úplně jinak. Nemohu mlčet k tomu, když něčí pocit vlastní důležitosti a arogance dělá z ostatních lidí hlupáky a musím opáčit: Jestliže kdokoliv (byť byl ověnčen sebeoslnivějšími tituly) takový blábol vysloví a ještě o něm přesvědčuje druhé, tak v tom případě - dle tohoto tvrzení - měla válka skončit patem, protože obě strany bojovaly za stejných povětrnostních podmínek - jak prostá úvaha! Co vadilo Němcům, stejně tak muselo vadit Rusům, pokud ovšem...? A jestliže se Němci nedokázali vypořádat s blátem a mrazem, jak se s tím vypořádali Rusové? Jakto, že maršál Bláto a generál Mráz byli ruskou stranou degradováni na pouhé, byť nepříjemné průvodní jevy, které ovšem patří k válce stejně tak, jako např. zbraně? A pokud někdo poukazuje na obrovský ekonomický potenciál a lidské rezervy Ruska, pak nemohu než konstatovat, že v době jeho napadení již Německo fakticky ovládalo celou Evropu, pro jeho zbrojní průmysl otrocky pracovaly miliony uvězněných v koncentračních táborech a nuceně nasazených zahraničních dělníků z podmaněného Polska a západní Evropy, takže mohlo vrhnout na frontu prakticky všechny bojeschopné muže, a to neberu v potaz jeho spojence, kteří se rovněž přímo a oficiálně účastnili východního tažení (Itálie, Maďarsko, Rumunsko a další), nehledě na nezanedbatelné množství divizí SS zformovaných z fašistů a jejich sympatizantů v celé Evropě.
    Shrnuto a podtrženo: Slyším-li mýtus "maršál Bláto a generál Mráz" z německých úst, okamžitě na to odpovídám: "alibizmus". Z lidského hlediska pro to mám pochopení, protože porážka a vlastní selhání se nepřiznává snadno.
    Pokud to však slyším z komentářů anglických či amerických válečných dokumentů, vydávajících se za historicky objektivní, raději pomlčím, protože nechci být sprostý.
  • Bitva u Jelni v létě 1941

    Diskutér 27. 9. 2014 19:50
    Z hlediska objektivního posouzení bojů na východní frontě 2.SV, děkuji autorovi komentovaného článku za poslední odstavec. Z něj totiž vyplývá, že podle některých rádoby historiků, prohrála Němcům válku na východě zima a bláto. Pokusme si to představit v praxi: Frontová linie, na německé straně bláto, resp. mráz, na ruské straně sucho a teplo. Němci zaútočí, prolomí ruské obranné linie a současně s nimi postupuje i bláto a mráz tam, kde bylo doposud sucho a teplo! - dost absurdní, že? Jde o to, že počasí - jak známo - je faktor ryze objektivní a nerozlišuje a nevybírá si : Němcům bláto a mráz, Rusům sucho a teplo. Koneckonců, nebojovalo se jen v deštivých a mrazivých obdobích. Boje probíhaly i ve dnech - abych tak řekl - pro německou armádu z hlediska počasí příznivějších. Ale možná se pletu, možná od jara 1943, kdy už Rudá armáda tlačila Němce zpět, byl až do konce války na východní frontě po celý rok budˇ pouze mráz anebo bláto. Ale dost těch absurdit! Deklarujme otevřeně, že na vině byla čistě lidská selhání jako je nedostatek předvídavosti, odolnosti, důvtipu, řádné přípravy apod. Na podporu svých tvrzení cituji výrok jednoho německého generála, drženého za 2.SV v anglickém zajetí: "Pouze dva lidé nevěděli, že je v Rusku zima, Napoleon a Hitler. Všichni ostatní to věděli!"
  • Doplněk

    Uher 12. 4. 2013 15:17
    Autor článku pozapoměl, že na plánu bitvy u Jelni a její realizaci měl hlavní podíl genmjr. A.A. Vlasov, v té době velitel armády, který ji i úspěšně realizoval.
  • Bouře na Dněpru.

    Míra 23. 11. 2012 15:55
    Je to do podrobna stejné jako v knize Bouře na Dněpru autoři Fugate, Dvoreckij. Asi opsáno.
  • Re Jelna

    Petr 2. 1. 2006 23:56
    Plne souhlasim tady v tom pripade mapa rozhodne chybi coz je velka skoda.
  • Jelňa

    Málek 1. 9. 2005 16:30
    Článok je síce dobrý ale bez mapy to neni ono.Hlavne že sa začínajú spominať tzv."objektívni historici".
Zpět na: Bitva u Jelni v létě 1941
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.