Komentáře k: Akce VICTORIA a její ohlas v Protektorátě

Zpět na: Akce VICTORIA a její ohlas v Protektorátě
  • Další písmena

    Bunkrologie-plzen@se 7. 8. 2023 09:39
    Velmi pečlivý a podrobný článek, děkuji. Trošku jsem při jeho rozkliknutí čekal, že se dozvím, co znamenala písmena P, Y, C, která jsem na nezrenovovaných fasádách domů objevil. Šlo o velmi čitelné "P" a "Y". U toho "C" si nejsem jistý, zda jde o "C" nebo "O" nebo o čtvereček upozorňující vedle šipky na kryt CPO. Dnes to není snadné zjistit, ale uvítám případnou odpověď. Děkuji.
    • Re: Další písmena

      Bunkrologie-plzen@se 22. 8. 2023 16:37
      Včera jsem byl v Českých Budějovicích. Opravdu jsem mimo "véčka" našel i obrácená "Y" (vzhůru nohama) v bílé/žluté/červené barvě. Vypadají dobově a v ČB jich je opravdu velké množství. V 90 % se vyskytují na původních historických fasádách (z období 2. sv. v.). V jednom případě jsem též otočené ypsilon objevil na novější fasádě, takže "ypsilony" budou asi poválečné značky. Ale čeho? Možná nejsou vůbec válečnými symboly, ale třeba jen vodárenskými značkami? Dvakrát jsem objevil na fasádě nápis TK (nátěr/sprej). Zkratku TK sice známe jako těžký kulomet, což na fasádě moc nedává smysl. Tak nevím. Že by terénní kryt? :D :D Ale přijde mi novodobý, možná spíše iniciály sprejera :D :D Písmena u krytů CPO jsou typické spíše pro Trutnov (LSR/LR). Jinak nápisy na fasádě v Žižkově ulici v ČB jsou dost nečitelné a nedají se přečíst. TIP: Pokud je ale čtete na displeji digitálního fotoaparátu/mobilu/tabletu situaci je úplně jiná ;-)
  • Tohle je zvláštní

    Zbyněk2 1. 9. 2010 19:16
    V článku se uvádí, že akce Victoria byla spuštěna v polovině roku 1941. U nás na návsi stojí kašna a na ní je ještě dnes trochu čitelné velké V a vedle něj datum, které je tedy dost špatně vidět, ale určitě končí 0. Takže 1940? Je to ale možný? zbynekbabicka.rajce.idnes.cz/Obraz...
    • Re: Tohle je zvláštní

      Honza M. 1. 9. 2010 19:34
      Německá akce V byla (podle všech dostupných pramenů a literatury) skutečně zahájena až po útoku na SSSR; a také její spojenecký protějšek se začal šířit teprve v roce 1941.
      Je otázkou, jestli nápis na vaší kašně má vůbec nějakou spojitost s touto kampaní a druhou světovou válkou vůbec ;-) Třetí znak je na fotografii nejhůř čitelný, mě ale ze všeho nejvíc připomíná číslo 7 :-)
      • Re: Tohle je zvláštní

        Zbyněk2 1. 9. 2010 21:16
        Tak jsem kolem toho něco zjišťoval a prý existují fotky z válečného a poválečného období na kterých je pouze to "V" To datum tam bylo teda asi dopsaný až později. Jinak ty nápisy jsou částečně patrné na všech stranách té kašny, takže to žádná legrace nebo něco podobnýho asi nebude.
  • veritas vincit

    jz 2. 7. 2006 16:54
    Jenom poznamka - latinske heslo "Veritas vincit" bylo na prezidentske standarte pouze v letech 1990-1992 (aby se predeslo problemum s ceskym a slovenskym znenim hesla), jinak to tam bylo pochopitelne cesky ("Pravda vitezi"). Spojeni V s prezidentskou standartou tedy mohlo napadnout jen velmi vzdelane latiniky ...
    • Re: veritas vincit

      r2d2 10. 3. 2020 22:20
      Latina byla tehdy běžně vyučována na středních školách.
  • Pěkné

    Krígl 21. 3. 2005 09:37
    Mimochodem, současní runaři (bohužel infiltrovaní New Ageákama) dost často označují runu Sigel (Sieg) alternativním názvem Sowulo/Sowylo, tj. Slunce, aby se vyhnuli potenciálním nepříjemnostem. Stejně to není moc platné, protože už samotné runy (a svastiky) pro většinu lidí znamenají automaticky nacismus (který ještě směšují s fašismem).
  • Pekne

    Fu 19. 3. 2005 13:33
    Len by som chcel autorovi podakovat ze si dal namahu-totizto celkom pekny a zaujimavy clanok...
Zpět na: Akce VICTORIA a její ohlas v Protektorátě
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.