Komentáře k: zničený Panther

Zpět na: zničený Panther
  • Jak to (prý) bylo plus další info

    Vladimír Krofta 27. 2. 2005 20:28
    ([email protected])
    Zdravím, doufám, že nejdu s křížkem po funuse. Pamětníkem je moje babička Alena Stříbrná (rozená Michnová).

    Dle jejího otce šlo o esesáky, jak to poznal neví .. ona si pamatuje jen černé uniformy, velitel měl na hlavě černou lodičku s hákovým křížem na čelní straně (a brýle proti prachu), výložky nebo kamufláž tanku si nepamatuje.
    Šlo o skupinu 4 - 6 tanků, ustupovali, (zřejmě mírně chaoticky protože) museli rozšířit průchod ve své vlatní barikádě (blízko incidentu, byť na fotkách není vidět). Pak si dali přestávku, vylezli z tanků (nevím jestli všichni hned), někteří se vetřeli do okolních domů, (např. jejich velitel k mým předkům) a po chvíli se objevil dvojplošníček (asi kukuroznik) a zhodil několik bombiček. Třefil jeden tank a zabil i několik vojáků venku.
    Věřím, že zhruba takto to proběhlo, byť mi nesedí drobnosti, např. že by nechali tanky takto nezamaskované - možná mělo jít o krátkou přestávku (?) apod. Logiku to ale má - ustupovali od Ponětovic, přejeli barikádu, dali pauzu.

    Okomentuji i některé další fotky:

    125 – krajina na pozadí skutečně odpovídá pohledu z nádraží

    126 – krajina věrně odpovídá pohledu od Ponětovic ke Šlapanicím (přesně umístěný most, stromy (podél potoka)) – nevím, jak moc jistý je ten originální popisek.

    131,132 – skutečně Jungmanova ulice

    133 – prý ulice Ponětovská, ruský voják byl skutečně zabit elektrickým proudem po přejití fronty

    134, 135 - boční vchod šlapanického kostela, ošátkovaní jsou jsou sokolové a orlové, rozhodně je tam pohřbeno několik Rusů, kdyby byli Rusové i mezi postávajícími, odhadoval bych to na pohřeb, pokud nejsou mimo záběr tak zřejmě uctění památky (vzhledem k fotkám s průvodem to může být stejná akce – 1. máj). Ve Šlapanicích byly po osvobození dva lazarety, většinu zabitých po osvobození Brna odváželi na ústřední hřbitov, ke kostelu zřejmě pohřbili ty kteří padli při osvobození Šlapanic.


    Btw. mezi komentátory je jistý Dan – pokud tohle čteš, mohl bys mi pro zajímavost napsat jak se jmenuje Tvoje babička? Díky.

    (Jako Rusové jsem tady nepřesně označoval všechny vojáky Rudé armády)

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.