Komentáře k: Paul Taraba

Zpět na: Paul Taraba
  • Poděkování

    Jiřina Bočková 22. 3. 2016 07:12
    Chtěla bych poděkovat autorovi za zpracování a zveřejnění článku. Děkuji za sebe i za svoji matku, paní Reginu Škarbanovou - sestru Paula Taraby.
    • Re: Poděkování

      Petr 20. 5. 2016 21:11
      Moc pěkný článek. Odhaluje tabuizované téma wehrmachtu, který v komunistickém čase byl démonizován. Neříkám, že wehrmacht byl nevinný jako lilie, ale min. tady u nás se chovali vojáci velmi slušně. Naše babi vzpomíná jak jim vojenská kolona wehrmachtu pomohla se senem na louce. Mnozí z nich byli ze statků v Bavorsku aj. Když přišli uniformovaní vojáci wehrmachtu do obchodu v městečku, tak za vše platili. Při ústupových bojích měnili 5 hubených koňů za 2-3 vykrmené. neměli totiž peníze na píci. Rusové měli koně v supr stavu, vzali si co chtěli kde chtěli. Co jsem tím chtěl říci. Němci se vůči českému národu chovali v porovnání s ostatními okupovanými územími, velmi hezky. Heydrichiáda a následný teror, jenž trval několik měsíců, tak v Polsku teror trval celou okupaci a skoro vymazal polský národ z mapy.
      • Re: Poděkování

        jkl 21. 5. 2016 17:12
        To je bohužel smutná vizitka našeho školství a médií, že lidé mají pocit, že v protektorátu se stala pouze heydrichiáda... Podzim 1939, první stanné právo, protipartyzánské akce na Moravě, jaro 1945 se moc nepřipomínají...
      • Re: Poděkování

        Honza 21. 5. 2016 13:50
        Fakt by mne zajímalo, jak to ti Rusové dokázali, že "měli koně v supr stavu, vzali si co chtěli kde chtěli", když procházeli územím, které bylo od ustupující armády a jejich koní doslova "vyžrané" a dobří koně zrekvírovaní (viz: www.fronta.cz/foto/namesti-6). btw. Přechod přes německou obranu na řece Moravě v dubnu 1945 zaplatilo životem mj. 2000 (dva tisíce!) koní 1. gardové jezdecko-mechanizované skupiny.
        • Re: Poděkování

          Josef 19. 7. 2018 21:43
          Sovětský důstojník přijel na hubeném koni k mému otci a rusky řekl: Výměna koní. Otec bez prodlení šel do chléva, dústojník za ním, podíval se, ukázal, kterého bere a "obchod" byl uzavřen.Němci mu žádného koně nevzali, ani nic jiného, jen povinné dodávky, ty se plnit musely. Žil tehdy na území Polska.
Zobrazit všechny komentáře k: Paul Taraba