Komentáře k: Czechoslovakia - The State That Failed

Zpět na: Czechoslovakia - The State That Failed
  • SNP

    Ze Slovenska 20. 5. 2014 10:50
    Wass ist dass:
    (Skoro jako vtip působí pár odstavců věnovaných SNP, vojenskou část povstání prý na Slovensku spolu připravovali dva slovenští důstojníci - J. Golian s Rudolfem Viestem!)

    Co je divného na tom, že vojenští velitele povstání gen. J. Golian a gen. Rudolf Viest pripravovali povstání? To povstání totiž byla v první řade vzpoura Slovenské armády, která měla uvolnit koridor přes Karpaty pro Rudou armádu. Díky důstojníkům vojska NKVD (tzv. partizánští velitelé) a vydatné pomoci s. Husáka a spol. se podařilo povstání sabotovat a např. vyvražděním vesnice s německým obytelstvem, nebo zavražděním něm. generála ve Vrútkach vyvolat obsazování Slovenska německou armádou ještě před plánovaným vypuknutím vzpoury. První byly odzbrojeny východoslovenské divize, které měly právě vytvořit spomínaný koridor.
    • Re: SNP

      Honza 12. 2. 2015 10:50
      Tím "zavražděním něm. generála ve Vrútkach" patrně myslíte zastřelení něm. podplukovníka v Martině? ;-) www.fronta.cz/kalendar/masakr-v-martine
      To je jak Radio Jerevan.
    • Re: SNP

      V.Š. 20. 5. 2014 19:04
      Co je na tom divného? Jenom ten malinký detail, že Rudolf Viest v roce 1944 nebyl žádným "důstojníkem Slovenské armády", jak se tvrdí v knize. Ze Slovenska odešel na západ už v létě 1939. Během příprav, zahájení a prvních týdnů bojů SNP na Slovensku vůbec nebyl. Do Banské Bystrice přiletěl v noci 6.-7. října 1944, aby převzal velení povstalecké armády.

      Doplnil jsem to do textu, aby to bylo jasné.
Zobrazit všechny komentáře k: Czechoslovakia - The State That Failed