Komentáře k: Poměr tankových sil na východní frontě 22. června 1941

Zpět na: Poměr tankových sil na východní frontě 22. června 1941
  • Re: Existuje lepší vysvětlení

    Ferro 24. 11. 2013 00:25
    Pokračování:
    To všechno totiž přesně odpovídalo vojenské doktríně RA. Ta vůbec neřešila otázky obrany (viz předválečný bojový řád RA), ale pouze odražení útoku a pronásledování protivníka do hloubky jeho obrany - tedy příprava na útočnou válku. To dokládá i důraz na výstavbu bombardovacího letectva, vytvoření 6 armád parašutistů, konstrukce rychlých tanků BT (bystrochodnyj tank s možností jezdit sedmdesátikilometrovou rychlostí po silnici bez pásů), konstrukce těžkých tanků KV (tzv. prorážecích). A naopak nezájem o konstrukci min., nezájem o budování pohraničního opevnění, zbourání původního opevnění na tzv. Stalinově linii atd.
    To, že šlo o doktrínu napovídá i skutečnost, že Žukov ve svých prvých válečných rozkazech hnal jednotky do protiútoku proti postupujícímu nepříteli. OK,rozuměl bych tomu, že jednotky ustupují do předem připravených postavení, o která se opřou a pak provedou protiútok. Omyl, nic takového neexistovalo. Všechny protiútoky skončili katastrofou - většinou záhubou jednotek, nebo jejich zajetím. Za normálních okolností by to byl rychlý polní soud a poprava, jako u gen. Pavlova a jeho štábu. Ovšem Žukov byl povýšen.
    Dalším důvodem neúspěchu RA byl rozdíl v kvalitě vícviku mužstva i velitelských kádrů a v odhodlání splnit zadaný úkol. Wehrmacht měl za sebou náročná tažení v Polsku, Francii a na Balkáně, RA jen procházku v Polsku a po Moldávii.
    Nakonec válka skončila jak očekával Stalin. Obrovské materiální a lidské ztráty RA byl SSSR schopen, byť s vypětím sil a pomocí spojenců, nahradit. Územní zisky dohodnuté již na Jaltské konferenci byly pod správou komunistů až do konce 80.tých let. A nebýt toho, že se tento židobolševický experiment neosvědčil, tak byl status Q zachován dodnes.

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.