Komentáře k: Vzpomínky německého radarového vědce

Zpět na: Vzpomínky německého radarového vědce
  • Můj profesor na RWTH v Aachen

    Steiner 23. 11. 2013 17:54
    Prof. dr.ing. Lueg pracoval ve vývoji Telefunkenu- tam především navrhoval antény- systémy Mannheim a Frija byly na svou dobu velmiúspěšné.
    Já osobně jsem jako technik v ČSAV měl přístup i ke skladu ve Kbelích, kde bylo mnoho vojenské elektroniky.
    Takže veškeré elektronky pana Bergera i dalších,na příklad Rukopa z Telefunkenu, bylo jich hodně, znám. V Mnichově je muzeum, kde najdete snad veškeré kdy vyráběné elektronky- u těch vysílacích dominuje Telefunken.
    V srpnu 1968 jsem jako technik dostal úkol, dát do provozu náhradní vysílačku na vlně Prahy II- tehdy ještě mnoho lidí nemělo UKV, takže střední vlny byly pro obyvatelstvo strategicky nezbytné. Ve Kbelích jsem našel skříňovou vysílačku firmy Lorenz, kterou bylo možné naladit na frekvenci Prahy II- samozřejmě, po instalaci antény a modulačního zesilovače po několika minutách vybouchly papírové kondenzátory, ale fyzikové takové věci mají na skladě, za hodinku vysílačka spustila- skončila, když se čs. vláda vrátila z ruského zajetí.
    Ta vysílačka byla model někdy z r. 1932, "lampy" ještě s kolíky, ale hlavně, že spolehlivě fungovala, i když výkon měla pouhých několik set Wattů. Vše krásně žhavilo, modulaci jsme brali z UKV a Rusové se nestačili divit, že v Praze rádio neumlčeli. Vysílačka byla ve Střešovicích, Cukrovarnická 10., ale na Žižkově jsem kontroloval s maličkým tranzistorákem, že byla dobře slyšet a měla i slušný zvuk, na AM.
Zobrazit všechny komentáře k: Vzpomínky německého radarového vědce