Komentáře k: Bitva o Stalingrad v německém tisku

Zpět na: Bitva o Stalingrad v německém tisku
  • Re: Proč poznámky ke komunismu ?

    Ferro 17. 3. 2013 12:57
    Článek přináší nový pohled na notoricky známé a Xkrát řešené téma. Chci s autorem trochu polemizovat v hodnocení článků vztahujících se k datu. Myslím si, že jeho hodnocení je neadekvátní a tendenční. Je třeba si uvědomit, že dotyčné noviny vycházeli v reálném čase a redaktoři pracovali s informacemi z propagandistického oddělení OKH, z Goeblesova ministerstva propagandy popř. z odposlechu zahraničního rozhlasu, jehož informace mohli jen omezeně ověřit. Naopak autor článku situaci glosuje s více nž 6Oti letým odstupem a detailní znalostí dalšího průběhu války. Takový luxusní nadhled tehdejší redaktoři novin skutečně neměli!
    Navíc je třeba si uvědomit, pro koho byli ty noviny psány. Bylo to zcela jistě pro německé obyvatelstvo oblasti Ústí nad Labem. Byl-li bych na místě redaltora, tak bych měl samozřejmě prioritní zájem na podporu zúsilí a cílů "mého" národa a řešil to psaním především pozitivně laděných informací. Vždyť i jako blbý fotbalový fanoušek podporuji svůj klub v dobrém (raději) i zlém a nezatracuji mé oblíbené, když se jim právě nedaří. Všechny nezdary bagatelizuji a doufám, že nakoupí lepší hráče, vymění trenéra ..... a zase to půjde lépe. A to je jen fandovství, to nění otázka národní cti a sounáležitosti jako tehdy u redaktorů novin.
    Autor "vytýká" redaktorům novin zařazení neaktuálních příspěvků z války v pacifiku, úspěchy pilotů a td.. Vyslovil doměnku, že důvodem je zasunutí či překrytí nepříznivých informací ze Stalingradského kotle. Nevyčítám a možná i toto vysvětlení je to správné a všeobsažné. Je však možné i úplně jiné a to, že list je třeba vyplnit příspěvky a probíhající válka není pouze o 6. armádě, ale i o letecké válce, o válce v Atlantiku, o situaci a bojích spojenců, o bojích v Africe atd.

    Domnívám se, že autor si vzal za cíl ukázet čtenářům tehdejší redaktory plátku jako neobjektivní manipulátory, pracující na politickou objednávku. Mně naopak připadá, že šikovným manipulátorem je on, neb čtenářům podsouvá svůj úhel pohledu, jako ten objektivní a správný. Po přečtení příspěvků mám pocit, že je menipulátorem úspěšným.

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.