Komentáře k: Legionáři a Československo

Zpět na: Legionáři a Československo
  • Re: Konečně!

    Ondřej Kolář 21. 1. 2010 08:40
    Pokud to chcete vidět takhle jednoduše, proč ne? Ono je vždy snazší generalizovat a dělit věci i lidi na "dobré" a "špatné", případně na "schopné" a "neschopné."
    Že by legionáři neměli být nekriticky idealizováni, na to upozornilo již více historiků, ale to není důvod k tomu jednoduše obrátit hodnotící znaménka.
    Předně, v době, kdy došlo na lámání chleba, rozhodovali politici, nikoliv generalita. A tato generalita nebyla tvořena pouze Krejčím, Syrovým a Ingrem, takže Vaše paušální odsouzení celého velitelského sboru mi připadá jako dost přehnané.
    Syrový sice nebyl geniální vojevůdce, ale ani kolaborant. Pokud byste se někdy rozhodl oprostit se od paušálních odsudků a pokusit se dozvědět něco víc, zkuste si přečíst Fidlerovu knihu "Generálové legionáři" a Pasákův "Český fašismus", třeba pak trochu přehodnotíte názor na Syrového.
    Jinak tu Vámi napadanou "legionářskou elitu naší armády" netvořili pouze Krejčí, Syrový a Ingr, ale řada dalších, z nichž bych zmínil alespoň Vojtěcha Lužu a Josefa Mašína. Na druhou stranu do této skupiny lidí patřil i Emanuel Moravec, takže daný problém rozhodně nelze hodnotit černobíle.

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.