Komentáře k: Moskva 1941

Zpět na: Moskva 1941
  • Nár. socialismus- sov. socialismus

    WOTAN 7. 12. 2009 13:20
    Můj názor- Válka Hitler-Stalin.
    Německý národně socialistický a (dělnický) napadl socialistiký SSSR, první válka dvou socialistických států! Všimněte si sověti zásadně používají slovo fašistický útok a traduje se to do dneška! Sov. občan se mohl ptát: "Jak to, že nás napadlo Národně- socialistické a dělnické Německo-- pod slovem Fašismus- italské hnutí ne Antisemické, Franko, Salazar, Peron
    Můj osobní názor- prosím o názory!
    • Re: Nár. socialismus- sov. socialismus

      A.C.Dupin 20. 12. 2010 05:56
      Pojem fašizmus má širší význam a označuje režimy "italského typu", tedy režimy výrazně nacionalistické, autoritářské s vůdcem a se silným státem. Na rasizmus se lze celkem snadno dívat jako na akcentovaný nacionalizmus, takže ani v tomto ohledu není použítí k charakteristice Německa vyloženě nesprávné.

      Německý národní socializmus sice vyrůstal i z témat, kterými oslovovala své příznivce levice (sociální demokraté), nicméně pro Hitlera to byla jen rétorika, která měla oslovit dělníky a vymanit je právě z vlivu sociální demokracie a ukázat jim, že za vším stojí světové židovstvo (viz Mein Kampf). Konečně odstraněním Röhma bylo levicové křídlo definitivně odstraněno a od Noci dlouhých nožů je socializmus v názvu strany jen pojem bez reálného obsahu.

      Tedy můj názor je ten, že jste asi na Neviditelném psu četl nějaký geniální text zastydlého "antikomunisty", který se snažil cestou redefiničních her "dokázat", že levice je krystalické zlo - a zapomněl jste u toho kriticky myslet.

      Mimochodem, raději předem, abych předešel nějakým mimoběžným výtkám, upozorňuji na to, že nacistická i komunistická diktatura měly řadu shodných rysů, nicméně jejich ideologický základ měl mnohem více odlišných rysů než styčných bodů. Navíc, a to berte jako omluvu za můj ostřejší tón, jsem poněkud alergický na v jistých kruzích poměrně oblíbený "etymologický" klam (z etymologického základu pojmu se vyvozují dalekosáhlé závěry o obsahu). Bohužel právě takový myšlenkový postup je základem vaší úvahy.
Zobrazit všechny komentáře k: Moskva 1941