Komentáře k: Horká balkánská půda I.

Zpět na: Horká balkánská půda I.
  • Re: Nesouhlas

    Maro Skřipský 4. 9. 2009 11:46
    356 je údaj od Miroslava Tejchmana z jeho kapitoly v rámci "Dějin jihoslovanských zemí" a je mylný (stejně jako naprosto přehnaná cifra u letců zachráněných partyzány - četnici zachránili více členů leteckých posádek než "titovci")
    V rámci operace Halyard četnici naprosto prokazatelně zachránili 513 amerických a 80 dalších spojeneckých letců.
    Mimo operaci Halyard, ještě před jejím zahájením, pak díky četnikům opustilo Srbsko ještě 40 britských a 20 amerických pilotů).
    V češtině bohužel neexistuje k operaci Halyard žádná práce, doporučuji proto zejména knihu Gregoryho Freemana "Forgotten 500" (2007), nebo Miodraga Pešiče "Operation Air Bridge" z roku 2002 (ta je k sehnání například i v Národní knihovně v Praze)

    Dále není pravdou, že záchrana pilotů byla jediným důvodem pro vyslání amerických misí (to je opět tvrzení propartyzánského historika Dr. Tejchmana)
    Souhlasím, že to byl důvod primární, nikoliv však jediný. Američané byli s četniky v Srbsku natolik spokojeni, že uvažovali o aktivní americké pomoci Mihailovićovi.
    Ředitel OSS William Donovan dokonce sestavil čtyřicetičlennou misi, která byla v dubnu 1944 připravena se přesunout na Ravnu Goru. Realizaci projektu zabránil Winston Churchill svým nátlakem na Roosevelta
    Nechci se rozepisovat a "spamovat" diskusi. V případě zájmu, Vám mohu svou diplomku z kolegiality poslat, za předpokladu, že ji nebudete šířit.
    Hezký den
Zobrazit všechny komentáře k: Horká balkánská půda I.