Komentáře k: Boj o Filipíny 1941-1942

Zpět na: Boj o Filipíny 1941-1942
  • Poznamka c. 4

    von Fenstein 2. 3. 2009 05:54
    Jeste k tem Philippine Constabulary - americke hlaseni: On Bataan and Corregidor, in Aparri, Lingayen and Atimonan, everywhere in the islands where invaders dared to set foot, Constabulary troops distinguished themselves in action against overwhelming odds".
    Tudiz to nevypada na nejake policejni jednotky, ani uroven vycviku milice?

    „24. prosince uskutečňují Japonci svůj poslední výsadek. 7000 mužů je vyloděno u Lamonu, na jih od Manily. Japonské jednotky ze všech výsadků se spojují a zahajují závěrečné tažení na Manilu, kam se po urputných bojích stáhly hlavní americko-filipínské síly. MacArthur konečně pochopil, že nedokáže Japonce zastavit. Přesto si stále myslel, že z Havaje mu na pomoc dorazí lodě plné vojáků a letadel. To ostatně dokazují telegramy vyměňované mezi ním a generálem Marshallem. Když si konečně uvědomil pravý stav situace, vydal 24. prosince rozkaz k vyklizení Manily a ústupu na poloostrov Bataan a ostrov Corregidor.” Mozna by bylo lepsi poradne cist nez kritizovat, pokud se zde nepise, ze se HLAVNI sily stahli k Manile, tak moje cestina je zrejme uz spatna. Pokud z toho nevyplyva, ze se vetsina jednotek stahla k Manile a pote na Bataan, kde se zacali branit, tak nevim. Tudiz opet rikam tento vyklad je nesmyslny – jak se mohli po 24. prosinci HLAVNI SILY probojovat skoro SKRZ Japonce na Bataan ?!?!

    K Vasi poznamce soudim, ze jediny, kdo zde cichal toluen jste byl vy – nikde jsem nenapsal, ze South Luzon Force branila SAMA Bataan, psal jsem o tom, ze ubranili dulezity prechod most pres reku (kapitola Road To Bataan) ve spolupraci se Stuarty diky cemuz se North Luzon Force a Philippine Department mohly stahnout na Bataan a po vyhozeni mostu do povetri vytvorit velmi dobre obranne linie. Stale vice zacinam mit pocit, ze cteny text Vam dela problemy (nejdrive spatne statistiky, pote veci, ktere jsem nerekl a navic ani neprectete poradne muj nick).

    Navic s tim i Vas popis Philippine Division je mimo – podle operacniho rozmisteni byly jednotky Philippine Departmentu drzeny ve strategicke zaloze rozmisteny zhruba na severni strane Manila Bay, zhruba v puli mezi Manilou a Bataanem (mapa na strane 68). Nicmene jedna cast z Philippine Division byla umistena v Manile (opet tuto informaci naleznete take v Mortonovi). Pote po vylodeni v Lingayenskem zalivu, byly tyto jednotky umisteny do akce v okoli letiste Clark do utoku proti japonskemu vysadku,coz je provincie Pampanga ve strednim Luzonu. Teprve pote, co se ukazalo, ze tato informace neni pravdiva se zapojili do boju na liniich. V teto dobe tak v Manile v podstate krome jednoho odradu Philippine Division nebyla zadna vetsi significantni jednotka! Pote boje postupovali a South Luzon Force se prosmykla pres Manilu na Bataan – opet zde nechapu Vasi poznamku, ze bych si mel ujasnit pozice South Luzon Force a North Luzon Force. Nevidim nic divneho na tom, ze se generalita rozhodla premistit South Luzon Force na sever pomoci North Luzon Force. Nebo meli rigidne drzet pozice na jihu

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.