Komentáře k: Boj o Filipíny 1941-1942

Zpět na: Boj o Filipíny 1941-1942
  • Poznamka c. 1

    von Fenstein 28. 2. 2009 11:14
    Tak bud neumite cist nebo nerozumite prevodum majetku.

    1) Pokud jde o uplatky - tak nakoupeni akcii na burze za extremne nizsi cenu nez je nabizena na burze (tzv. BID a ASK) je jednoznacne podle dnesnich a tehdejsich zakonu trestne, protoze je jasne, ze slo o "specialni transakci", ktere na burze nejsou akceptovany.

    2) Pokud jde o prevod Lepanto Mining Company tak pokud jste videl datum, tak to bylo v dobe kdy se Japonci blizili Manile - jakekoli prevody majetku jsou v techto chvilich naprosto zmrazeny i zakonem (jasne proc - cena extremne fluktuue tudiz objemy obchodu a cenove vykyvy by prekonavali definovane limity, navic vetsinou nefungujici administrativa, apod.). Stejne tak jako burza nefunguje, dnesni mluvou i stredisko cennych papiru, notari, apod. nepracuji, tudiz MacArthur dostal dalsi nestandardni transakci, ktera podle tehdejsich i dnesnich zakonu byla trestna.

    3) Vynutit si na Quezonovi nadstandardni bonus, ktery nebyl v zadne smlouve domluven navic za extremniho natlaku na osobu mentalne a fyzicky vycerpanou, pokud Vam to nepripada nenormalni chovani, tak se asi nemame o cem bavit :)

    4) Dalsi natlaky na banky, vmesovani do jejich podnikatelskych rozhodnuti, vyzadovani tzv. "commissions" apod. je podobne v normalnich zemich trestne. Mimochodem podobnou praxi se snazil udelat i v Japonsku, to neni ojedinely pripad, kdy se vmesoval do veci, kde nemel co delat.

    Zdrojem mi v techto pripadech je muj pobyt na Filipinach a informace ze zdejsich muzei (Corregidor, Muzeum Philippine Army, knihy, apod.).

    Mimochodem napr. o tom, ze Quezon nabizel podobny "bonus" Eisenhowerovi se muzete docist v kazde Eisenhowerove biografii, stejne tak o jeho nazoru na MacArthura (jeho znamy vyrok o divadle) :)

    Co se tyce meho kolegy, tak staci se podivat na IP - pochazi z CR, moje IP posledni zhruba 3 roky pochazi odjinud.

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.