Komentáře k: Boj o Filipíny 1941-1942

Zpět na: Boj o Filipíny 1941-1942
  • Poznamka c. 4

    ja_62 27. 2. 2009 17:34
    Zajímalo by mne, kde toto čtete. Já v článku vidím pouze větu: "...vydal 24. prosince rozkaz k vyklizení Manily a ústupu na poloostrov Bataan a ostrov Corregidor." Jste si jistý, že skutečně komentujete co je v článku psáno? Pokud míníte halucinovat o tom, že "Manila a Bataan byly samostatné boje", tak Vám v tom nemohu bránit, ale asi bych se ohradil proti Vašemu pokusu podsouvat mi obhajobu něčeho, co nejen nehájím, ale dokonce to v článku vůbec nestojí.
    Možná tomu nevěříte, ale jednotky z prostoru jižně od Manily se kupodivu na Bataan z větší části stáhly, právě protože jednotky North Luzon Force stojící severně od ní (postupně na liniích D-1 až D-5) umožnily držením ústupového koridoru jejich stažení po silnicích č. 3 a 7, přes San Fernando. Přičemž ty, resp. to co z nich zůstalo zachováno, se na Bataan stáhly také.

    Detaily, co Dzin svým popisem myslel, si případně vyřiďte s ním, protože já to taky nejsem s to plně pochopit.

    Nicméně - Philippine Division pouze těžko mohla v této době vyklizovat Manilu, protože podle plánu WPO-3 od počátku bojů kryla přístup na Bataan, mimo 57th Infantry RCT (PS) detašovaného ke krytí silnice č. 3, opět SEVERNĚ od Manily (levé křídlo linie D-5). Načež se na Bataan stáhla i North Luzon Force (složená převážně z jednotek Filipínské armády, nikoliv US Army), resp. její zachované části.

    Jinak South Luzon Force měla v době ústupu jako jediné tankové síly detašovanou rotu C amerického 194. tankového praporu skutečně se Stuarty. Jelikož South Luzon Force sestávala v této době pouze z 51. filipínské divise, brigády Philippine Constabulary a 1. a 42. filipínských pěších pluků, bylo by dost zvláštní, kdyby samotná ubránila tak dlouho Bataan. Začínám soudit, že ve Vašem případě nejde o LSD ale spíše toluen. Jinak jsem rád, že alespoň přítomnost amerických tankových jednotk reflektujete, i když je nejspíš stále nepočítáte mezi pozemní bojové síly.

    K Vašemu dalšímu líčení - zkuste si ujasnit terminologii. Severně od Manily byla právě North Luzon Force, jižně od ní South Luzon Force. Vaše vytváření neexistujících jednotek a seskupení je právě tím, co Vás zjevně tolik mate. Přesněji řečeno jedním z faktorů, který Vás vede k Vašim bisarním prohlášením.
Zobrazit všechny komentáře k: Boj o Filipíny 1941-1942