Komentáře k: Milan Lorman

Zpět na: Milan Lorman
  • Historie Cs

    Hopej 27. 1. 2009 21:44
    Odsuzovat obyčejné lidi za to, že byli na nepřátelské straně? Válka je vůl a každý má touhu žít. Nejsmutnější na tom je, že ti co za rozpoutáním toho pekla stáli (a nemám na mysli jen ty v Německu) z toho vyšli bez ztráty kytičky, a proto není ani jistota, že se to nemůže opakovat. V souvislosti s jeho výpovědí bych se pana Lormana rád zeptal -
    v jakém duchu by se jeho svědectví neslo, kdyby po skončení války stál na vítězné straně?
    • Re: Historie Cs

      Petr 20. 5. 2016 21:37
      Největší negativní dopad byl, že nám sem Hitler dotáhnul Stalina.

      Další negativum co český národ má, je špatný vztah k hrdinům. 1. svět. válka - po válce na rukou nosili jenom legionáře, ale většinu vojáků ve zbrani tvořili vojáci císaře FJ. Bojovali loajálně a pak za to byla spíš hanba.

      2. svět. válka - naši vojáci ze západu byli zavření po kriminálech a ti z východu nedostali jako veteráni vůbec nic. Po roce 1989 už zase neexistují ex-vojáci z východu, jsou pouze ti západní.
      To mě mrzí. Němci se ke svým veteránům vždy chovali pěkně, i když to byli vojáci wehrmachtu a členové NSDAP. Chápu pak, že jsou loajální. Vědí, že o ně bude vždy postaráno.
    • Re: Historie Cs

      milanl 29. 1. 2009 02:14
      To: Hopej
      Všeobecne hovoriac je nerozumné odpovedať na hypotetické oázky. Ani Vy by ste nevedeli odpovedať na otázku: “Ako by ste zmšľali dnes, keby ste boli vyrástli po nemeckom víťazstve v pohitlerovských Čechách namiesto v postalinovských?”

      Konkrétne Vám len to viem povedať, že pre nás, ktorí sme neboli nejako citovo postihnutí porážkou Nemecka, koniec vojny znamenal oslobodenie. Keby Nemecko bolo zvíťazilo, boli by sme museli ďalej vojenčiť, ako okupačné sily, ktovie kde na svete. Veď dnes Američania majú svojich vojakov roztrúsených po viac než 40-tich krajinách.
      • Re: Historie Cs

        Hopej 14. 4. 2009 21:10
        Víte,neosobuji si právo soudit lidi zatažené do války: Jsem Moravák, ale vždycky si kladu otázku nad nářky sudeťáků kolikže křivd se jim(Bohužel) po válce přihodilo - vzpoměl by si dnes některý z nich na bezpráví a vyhlazení našeho národa?Silně o tom pochybuji. K ničemu jinému jsme určeni nebyli a koho by to na straně vítězů po tolika letech zajímalo? Tato plánovaná genocida se z oficiálních vzpomínek jaksi vytratila.Ovšem poválečný osud českých němců byl v mnohém krutý a nespravedlivý. Ať hodí kamenem...
Zobrazit všechny komentáře k: Milan Lorman