Komentáře k: ČNST - Vlajka

Zpět na: ČNST - Vlajka
  • Vlajka

    dziado 22. 11. 2008 20:24
    Mrzí mě, že nemohu nalézt info o Vlajce do roku 1939.
    Další věc - v literatuře je recenze Knihy Milana Nakonečného Český fašismus, ale chybí tam recenze Vlajky, kterou rencenzent v článku často zmiňuje a dalších.
    • Re: Vlajka

      Pavel Baloun 22. 11. 2008 21:09
      1) Základní informace lze poskládat z knih od T. Pasáka (Český fašismus a kolaborace) a M. Gregoroviče (Kapitoly o českém fašismu) popř. z několika málo článků v odborných časopisech. Při hlubším zájmu pak lze jen doporučit diplomovou práci na FF UK (P. Šusta: Vznik a vývoj studentské skupiny Vlajka), na níž se ve Vámi uvedené recenzi také odkazuji. Poté lze informace dále doplňovat (s velmi kritickým přístupem) z - Vámi rovněž zmiňované - knihy od M. Nakonečného.

      2) Recenze na publikaci Vlajka od prof. Nakonečného již byla zveřejněna povolanějšími osobami např. v odborném historickém časopise Soudobé dějiny, na kterou se ve své recenzi odkazuji (časopis mají téměř v každé veřejné knihovně).
      • Re: Vlajka

        Stanislav Machů 29. 12. 2017 08:27
        Dobrý den.Chtěl bych Vás požádat,
        zda se dá zjistit činnost vlajky na
        Zlínsku v souvislosti s vypálenou
        osadou Ploština,Prlov,jestli nedodávala informace gestapu.Děkuji
        • Re: Vlajka

          Honza 17. 2. 2019 21:46
          Činnost Vlajky na Zlínsku lze zjistit z různých regionálních publikací k době okupace. Její členové rozhodně dodávali informace gestapu i sicherheitsdienstu, a spoustu lidí přivedli do koncentráku. Jenže činnost Vlajky Němci zastavili v roce 1942 a v roce 1943 byla likvidována, takže jako organizaci ji nelze spojovat s vypálením vesnic na jaře 1945 (některé jednotlivce, bývalé vlajkaře, snad ano).
Zobrazit všechny komentáře k: ČNST - Vlajka