Komentáře k: Divize Waffen SS

Zpět na: Divize Waffen SS
  • elita SS? :-D

    gresa 20. 4. 2008 14:19
    všichni co tady označují příslušníky zbraní waffen SS za elitu německé armády by si měli nejdřív přečíst nějakou odbornou knihu na podobné téma, protože pak by nevypouštěli do světa takové bludy.. jednotky SS byly plné dobrovolníků (časem jak ubývalo v německu mužů, tak už nemuseli splňovat ani původní požadavky na nordický vzhled) ale tihle dobrovolníci byli většinou chlapi bez vzdělání, nebo dokonce lidi s předešlým trestním záznamem.. a co se týče toho jak bojovali.. oproti pravidelné části německé armády měli obrovské ztráty (klidně i 70% mužů v průběhu jednotlivých operací) a nebylo to způsobeno tím že by byli nasazováni do nejtěžších bojů, ale tím že byli špatně vycvičení.. prostě SS byli v naprosté většině jen a POUZE! ideologickým nástrojem nacistů.
    • Re: elita SS? :-D

      Wooster 17. 6. 2010 12:58
      :D...Promiňte, ale nemůžu se nezeptat:
      Co to bylo za knížku, kterou jste četl...?
      Takovou hloupost jsem už dlouho neslyšel.Mohl bych autorovi doporučit, aby zkusil toto říci nějakému dosud žijícímu veteránovi z řad SPOJENCŮ, který se s SS utkal v boji..., ale obávám se že by asi dostal pár přes hubu.Je to výsměch.
      Bojové schopnosti jednotek SS byly plně respektovány spojenci, i přesto všechno co spáchaly na civilním obyvatelstvu.

      A tak jen okrajově pro zajímavost.Podívejte se na boje(síly a ztráty)v Ardenách a v operaci Market Garden, kde se SS(ty "v naprosté většině POUZE ideologické nástroje")- setkali s elitou spojenců.
      • Re: elita SS? :-D

        Wooster 19. 6. 2010 13:47
        Toto bylo myšleno na autora prvního příspěvku...pro upřesnění
    • Re: elita SS? :-D

      Giovanni 30. 5. 2008 10:52
      to je pěkná blbost. ty ztráty nebyli způsobeny špatným výcvikem jednotek SS,ale jejich fanatickým nasazením,kde se prosazovalo heslo:"radši padnout,než ustoupit".Proto byli ztráty SS tak velké s porovnáním s jednotkami Wehrmachtu pro které nebylo tak těžké ustoupit...
      • Re: elita SS? :-D

        Honza 30. 5. 2008 11:06
        To nevím, jak vysvětlíš ty až 40% ztráty, které měly jednotky SS při tažení ve Francii ('40). Tam, pokud je mi známo, Wehrmacht neustupoval ani lehce, ani těžce :-))
        • Re: elita SS? :-D

          darda 13. 11. 2009 18:46
          Pokud mohu věřit jedné publikaci,jejíž název si už nepamatuju,tak jednotky ss měli v podstatě tři fáze vývoje 1).začátek války...fanatici,bojující bezhlavě v duchu nacistické ideologie o nadřazenosti... málo zkušeností,hurá ůtoky,vysoký ztráty, nevýrazný úspěchy. 2) průběh války... velký důraz kladen na vysokou profesionalitu velitelů a výcviku, "přetahování" schopných a ambiciozních velitelů wermachtu, přednostní dodávky moderního vybavení a zbraní... z SS se skutečně stávají elitní složky armády s výrazně vyšší bojovou silou než jednotky wermachtu....ze vzpomínek jednoho vojáka wermachtu " nesnášeli sme ty protekční,nabubřelý,nafoukaný nácky,ale když došlo k boji,každej je chtěl mít u sebe...oni neustupovali,bojovali až do konce...a když se to někde podělalo,byli první,kdo šel zachraňovat situaci.." Podle některých pramenů už jen přítomnost jednotky Waffen SS na bojišti znamenala,že ruští velitelé požadovali větší množství rezerv než bylo obvyklé. 3) závěr války... vysoký ztráty a vyčerpávání zdrojů vedou k tomu,že do Waffen SS je skutečně povoláván(i bez vlastní snahy a povinně) skoro každý, mladý kluci z Hitlerjugend, starý páprdové,divný existence, zločinci, úroveň výcviku je triskní. Bojová hodnota podle toho taky vypadá.Přesto je nutné velmi vysoké ztráty přičíst i k tomu,že se nevzdávali,věděli velmi dobře,co je v případě zajetí čeká...fotky potupně znetvořených a popravených vojáků SS spojeneckými jednotkami jsou jasným důkazem,že se s nima skutečně nikdo"nemazlil".....Jednotky Waffen SS jsou skutečně vojenskými historiky popisovány jako "elitní" byť jejich kompletní vojenská historie obsahuje i vyvražďování civilního obyvatelstva,brutální masakry žen,dětí,starců...
Zobrazit všechny komentáře k: Divize Waffen SS