Komentáře k: Wilhelm B.

Zpět na: Wilhelm B.
  • Místo

    JD 19. 10. 2007 15:08
    Nejsem si samozřejmě jist, ale na fotce z roku 1942 (s matkou) mám pocit, že je to fotografováno v Brně (nikoliv v Německu), na dnešním Moravském náměstí, před restauraci Muzeum. To mám pocit byl před i za války onen Německý dům, kde racoval jako číšník. Mimochodem i dnes je tam restaurace. Na dohled je pak velká socha rudoarmějce....
    • Re: Místo

      čet.Hrad 19. 10. 2007 18:28
      Tedy rozhodně se nejedná o budovu restaurace Muzeum. Dle mého soudu jde o opačný konec náměstí (v době Protektorátu neslo jména A. Hitlera) - Místodržitelský palác u kostela sv. Tomáše. Budova Německého domu již nestojí, byla po válce zbořena.
      • Re: Místo

        JD 23. 10. 2007 14:32
        Máte pravdu jen částečně. Asi se opravdu nejedná o budouvu restaurace Muzeum (která dnes stojí jen pár metrů od místa, kdy stával Německý dům). Dost možná se jedná ale právě o Německý dům! Podívejte se na link:
        www.mojebrno.wz.cz/inka--brno-dals...

        a porovnejte např. okna na fotografiích. Bylo by to i logické, že pokud tam před válkou pracoval a měl dovolenku a vrátil se domů, že se tam třeba i zastavil za kolegy. Nehledě na to, že Německý dům byl přirozeným zábavním podnikem pro německého vojáka v Brně.

        Místodržitelský palác to rozhodně není, jeho architektura je zcela odlišná!
    • Re: Místo

      Glynwed 19. 10. 2007 15:43
      Děkuji moc za upřesnění místa. Osobně to na mě dělalo dojem že je to foceno někde v Protektorátu, ale bez znalosti konkrétního místa jsem byl bez šance nějak to konkretizovat. Proto jsem nakonec volil v popisku jako místo obecně Německo. Nicméně jsem doufal že po uveřejnění by někdo mohl místo poznat. Proto VELMI děkuji za Váš postřeh. :-)
Zobrazit všechny komentáře k: Wilhelm B.