Komentáře k: 17. července 1944 aneb kdo zranil Erwina Rommela?

Zpět na: 17. července 1944 aneb kdo zranil Erwina Rommela?
  • Dokument

    bolševik 27. 6. 2007 23:09
    V nedávno vysílaném tv dokumentu o maršálu Rommelovi hovořil osobně francouzský pilot Jacques Remlinger,že byl aktérem útoku na maršálův automobil.Je uveden taky v knize P.Clostermanna Velký cirkus jako Clostermannovo číslo.
    • Re: Dokument

      Pavel Baloun 27. 6. 2007 23:42
      O tomto dokumentu vím. Jacques Remlinger byl příslušníkem No. 602 squadron RCAF a v ORB této jednotky je k 17. červenci 1944 záznam jen o třech nárocích k zničení německého automobilu. Žádný z nich však nevznesl Jacques Remlinger (viz. článek). Nicméně na internetu a ve zmíněném dokumentu je uvedeno, že na Rommelův vůz útočil on. Avšak i on tvrdí, že Rommel měl doprovod a to není pravda. Další podivnou okolností kolem Remlingerova tvrzení je, že prý za tuto akci obdržel DFC - jenže v archivu London Gazette jeho jméno v průběhu války nefiguruje. Otázka zní, proč by RAF tajilo vyznamenání DFC - kvůli tomu, že prý útočil na Rommela? To nedává valný smysl.

      Takovýchto nároků na Rommelovo zranění je více a já jsem je do článku záměrně neuvedl - nepřišly mi dostatečně relevantní.

      Nicméně děkuji za upozornění.
      • Re: Dokument

        bolševik 28. 6. 2007 00:32
        RAF mohlo tajit Remlingerovo vyznamenání z různých důvodů,např. aby nedošlo k perzekuci jeho příbuzných na dosud okupovaných francouzských územích.To by potom docela smysl dávalo,ale i tak je to jen spíše taková spekulace.
        • Re: Dokument

          Pavel Baloun 29. 6. 2007 09:42
          To vysvětlení k DFC se mi stejně "moc nezdá". Vždyť francoužští příslušníci dostávali DFC veřejně, tak proč by měl být J. Remlinger výjimka ? Kvůli tomu, že údajně útočil na Rommela ? V citaci DFC přece vůbec nemuselo být uvedeno za co přesně to DFC obdržel a nebyl by problém.

          Souhlasím jsou to spekulace a možné je vše - i to, že J. Remlinger opravdu Rommela poranil.
          • Re: Dokument

            bolševik 1. 7. 2007 01:04
            Nevím,zdali všechny údaje tvého článku jsou úplně hodnověrné, každopádně jeho provedení je velice čtivé a precizní.Takže za jedna.
            • Re: Dokument

              Pavel Baloun 1. 7. 2007 12:34
              Všechny informace, které jsou v článku, lze dohledat (viz. poznámky a zdroje) a jsou tudíž snadno ověřitelné - nic není 100% hodnověrné (pravdivé) záleží na tom, jak se k daným informacím člověk postaví. Mohl byste uvést jaké údaje nepovažujete za hodnověrné ?

              Děkuji za hodnocení a reakce (jakoukoli reakci považuji za lepší než skrytý a nevyjádřený nesouhlas) :-)
Zobrazit všechny komentáře k: 17. července 1944 aneb kdo zranil Erwina Rommela?